Секти

• Креатор на темата Креатор на темата Демијан
  • Време на започнување Време на започнување
Али тоа си е негово, а модераторите exlexmk i @Нuкола
нека одлучат сами дали се даваат казнени поени само затоа што на некој не му одговара тој збор ....
Нека одлучат, јас останувам на тоа дека О.Т.О. Е РЕД :)
За тебе нека биде тоа што сакаш... Секој со своето знаење, ти од надвор, јас од внатре...
Доста расправии и со тебе...
Поздрав...

Нека одлучат, јас останувам на тоа дека О.Т.О. Е РЕД :)
За тебе нека биде тоа што сакаш... Секој со своето знаење, ти од надвор, јас од внатре...
Доста расправии и со тебе...
Поздрав...
Внатре, надвор....:facepalm:
Има објаснето што е секта...не дека јас го измислив тоа.
Не се битни овде твоите и моите мислења....има точно дефинирани поими.

пријавен за шерифување на тема....(y)
Само одбив расправии со тебе, тоа не е шерифување...
За да продолжи муабетот ок, мора едниот да попушти ...
Ете јас попуштив :)
Ќе се расправаме уште дали О.Т.О. Е секта или Ред?
Нема... повели на темата за телема и ќе зборуваме.
Секти има само во христијанската и исламската религија. За јудаизмот не знам дали имаат секти...
А ние велиме дека во вистинската религија нема секти.
Кој е крив за секти што има?
Самата секта или религијата од кои излегуваат?
Ти размисли и кажи ми... :) Дефинирај ми збор :D

Само одбив расправии со тебе, тоа не е шерифување...
За да продолжи муабетот ок, мора едниот да попушти ...
Ете јас попуштив :)
Ќе се расправаме уште дали О.Т.О. Е секта или Ред?
Нема... повели на темата за телема и ќе зборуваме.
Секти има само во христијанската и исламската религија. За јудаизмот не знам дали имаат секти...
А ние велиме дека во вистинската религија нема секти.
Кој е крив за секти што има?
Самата секта или религијата од кои излегуваат?
Ти размисли и кажи ми... :) Дефинирај ми збор :D

Џабе инсистираш и шерифуваш по темите....
Дадено одговор...ако не ти се свиѓа, тоа си е твој проблем.
Еве
Зборот СЕКТА е латински збор secta (следење на една насока, сечење, исклучување). Означува група на луѓе кои следат одредена религиозна, филозовска или политичка доктрина , кои отстапуваат од традиционалните веќе афирмирани доктрини.
Движења... магија, окултизмот и сатанска...
Рефлексивните насоки на ваквите движења се бројни и многу различни. Тие се базираат на култови на црна и бела магија, езотерична, анимизмот, филозофии и псевдо-Сатански. Повеќето сатанска групи не се насилни, и покрај присуството на поимот сатана, затоа што сатаната на кој тие се однесуваат не е секогаш она традиционалното Христијанство.

Јас го разбирам хепта дека неговото движење овде не сака да се нарекува секта, затоа што тој збор кај народот е општоприфатен како нешто негативно, бидејки во многу секти се има случувано убиства и исчезнување на членови.
Али тоа си е негово, а модераторите exlexmk i @Нuкола
нека одлучат сами дали се даваат казнени поени само затоа што на некој не му одговара тој збор ....

Џабе инсистираш и шерифуваш по темите....
Дадено одговор...ако не ти се свиѓа, тоа си е твој проблем.
Еве
Инсистирам, не шерифувам... Нов збор во твојот речник гледам - шерифување :)
Секта дефиницијата е врзана со религијата - сето друго е УБЛАЖУВАЊЕ на неспособноста на религијата од која произлегува сектата да го поправи своето учење и да стане универзална...
И христијанството има своја философија... религиозна. Не може секта да биде... хуманизмот :) Да не зборуваме глупости... смешно е веќе.
И христијанството има своја политичка основа исто и исламот... не може да се зборува за либералите дека се секта :) Да не зборуваме глупости, досадно е веќе.

Значи ако философијата и политиката на групата се разгледуваат преку призмата на религијата од која произлегле, тогаш нештото е секта произлезено од некоја веќе утврдена религија.
Другото ни под разно не е секта. Како може да е нештото секта ако нема врска со религиите и ги надминува? Хм?
Како О.Т.О. може да е секта кога ги надминува религиите и не произлегува од нив? :D
Дали ти е јасно што сакам да ти кажам? Да дообјаснам ако треба...

Ете ти одговор, а ти како сакаш со дефинициите и зборовите... :)

Ако некој мисли нешто, нека подразмисли троа и да даде аргументи зошто така мисли, да поткрепи зошто ете за некои некои исламски школи се секти и според кој критериум, зошто јеховини сведоци се секташи, дали католиците се секташи во однос на православните и обратно... :)
Мене ми е небитно кој што мисли за Редот... нема да ми се срони бисерот, убаво ми е да ги боцкам луѓево да зборуваат... :) Или да се повлечат или да се повторуваат или да проучуваат поеќе...

Ако зборуваме само кој што мисли - си е* мајката брато :)

Да да, се сложувам. И мене ме интересира зошто според нив одредени правци, редови, учења, групи и сл ги сматраат за секти....

Ме интересира дали Култот на Мртвите е секта според луѓево овде. Пример, како што сме имале (а донекаде имаме сеушта со Задушници, 6 месеца, 1 година и сл), во Јужна Америка сеуште е жив итн итн.

Да да, се сложувам. И мене ме интересира зошто според нив одредени правци, редови, учења, групи и сл ги сматраат за секти....

Ме интересира дали Култот на Мртвите е секта според луѓево овде. Пример, како што сме имале (а донекаде имаме сеушта со Задушници, 6 месеца, 1 година и сл), во Јужна Америка сеуште е жив итн итн.

Зборот секта, никој жив веќе не го употребува, мислејќи на неогвата вистинска дефиниција.

Денес е општоприфатен поим, кој најчесто означува групации луѓе кои со своите размисли, убедувања и дела отскокнуваат од веќе востановениот животен дух и навики на мнозинството, и тоа пред се, она мнозинство кое гравитира околу таа групација.

Согласно тоа сите такви (N-1) групации, се најчесто безопасни по мнозинството.

Само една таква секта е опасна по целиот свет. Таа треба да исчезне, другите си се во ред.

Да убиваш во име на замислен пријател, да го подредиш целиот свој живот на пет пати молење у денот, и единствена цел у животот да ти биде да отидеш у рајот кај што те чекаат 72 девици, е апсурдно, и денес, и во минатото, и во иднината.

Само една таква секта е опасна по целиот свет. Таа треба да исчезне, другите си се во ред.

Да убиваш во име на замислен пријател, да го подредиш целиот свој живот на пет пати молење у денот, и единствена цел у животот да ти биде да отидеш у рајот кај што те чекаат 72 девици, е апсурдно, и денес, и во минатото, и во иднината.

Видиш, има очите да ти побелат чекајќи, и да те покрие 2м земја, и пак таа "секта" ќе ја има. Чудна е твојата состојба човеку! Зарем уште не си научил дека желбите се едно а остварувањата друго?

Видиш, има очите да ти побелат чекајќи, и да те покрие 2м земја, и пак таа "секта" ќе ја има. Чудна е твојата состојба човеку! Зарем уште не си научил дека желбите се едно а остварувањата друго?

Оти бе мене, тебе нека те покрие 2 м. земја:P

За болдот се слагам дека се две различни работи.

Ама сепак сметам дека мојата желба е далеку пореална, и поблиска до остварување, кај да е шо да е, ќе ја бидне за некоја деценија, отколку твојата да те чекаат 72 девици во рајот:)

Се слагаш нели?

Оти бе мене, тебе нека те покрие 2 м. земја:P

За болдот се слагам дека се две различни работи.

Ама сепак сметам дека мојата желба е далеку пореална, и поблиска до остварувања, кај да е шо да е, ќе ја бидне за некоја деценија, отколку твојата да те чекаат 72 девици во рајот:)

Се слагаш нели?

И мене и тебе ќе не покрие, не се секирај.;) Никој не куртулил, па нема ни ние. Само знаеш, јас сум верник, и свесен сум за одговорноста која ја носам со себе и за која ќе одговарам пред Бога. Дали си свесен ти ?

И мене и тебе ќе не покрие, не се секирај.;) Никој не куртулил, па нема ни ние. Само знаеш, јас сум верник, и свесен сум за одговорноста која ја носам со себе и за која ќе одговарам пред Бога. Дали си свесен ти ?

Апсолутно сум свесен. Јас одговарам пред вистинскиот Бог. Тоа е разликата.

Затоа те повикувам, покај се, што си чекорел и дишел заедно со шејтанот, и дојди од наша страна, и сигурно ќе имаш шанса да го видиш рајот.

Апсолутно сум свесен. Јас одговарам пред вистинскиот Бог. Тоа е разликата.

Затоа те повикувам, покај се, што си чекорел и дишел заедно со шејтанот, и дојди од наша страна, и сигурно ќе имаш шанса да го видиш рајот.

1. Кој е твојот Бог?
2. Која е вашата страна?

Чекам реален одговор.

1. Кој е твојот Бог?
2. Која е вашата страна?

Чекам реален одговор.

ГО знаеш одговорот - се што е спротивно на исламот, е вистинска страна, само различно пакување.

ГО знаеш одговорот - се што е спротивно на исламот, е вистинска страна, само различно пакување.

Не е точно. И тоа спротивното има име и презиме. Зошто се плашиш реално да одговориш?
--- надополнето: 29 април 2013 во 00:30 ---
1. Кој е твојот Бог?
2. Која е вашата страна?

Чекам реален одговор.

Толку паламудиш на форумот, а не знаеш да одговориш на две обични праѓшања.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom