Секти

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Незнам зошто воопшто очекуваш одговор со тој подбив во твојот пост!
Ако тое е прашање, треба да ставиш прашалник на крајот а не извичник!!!!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Абе не се карајте :) Бреееј :)
Кој што мисли дека е точно, нека тоа му биде точно... ние ќе велиме едно, друг некој трето... :)
Да се врти муабети...
Ова личи на безуспешен обид за дисквалификација на неистомислениците, по прашањето за О.Т.О. и неговата класификација во ред или секта.
Не сте Муслимани, а говорите за или против Исламот.
Не сте Христијани, а говорите за или против Христијанстовто.
Не сме телемити, говориме за или против О.Т.О, Кроули и телемата.
Мислам дека тука и прашањата за телемата и О.Т.О имаа најкултурен пристап, споредено нели со Хриситјанството и Исламот, каде имаат работите сосема друг тек.
Не можете да очекувате дека сите прашања ќе бидат по ваша мерка, и дека сите ќе ви речат еееј браво овие се иницирале во нешто ново, мора да е тоа добро.
Секогаш ќе има и спротивни мислења, и спротивни ставови, какви што се вашите во однос на се друго надвор од телемата.
За последното се сложувам... За другото воопшто не... воопшто не очекував дека ќе има прашања :) Никој не прочитал една книга или да проба една пракса од оние што се дадени јавно...
А и додека има религии кои раѓаат секти, ќе нема меѓусебен кутлурен пристап и од друга страна добронамерен... сето тоа е маска... Ако веруваш дека не е така, ќе ти порачам да си истражуваш поеќе... Глумењето дека една религија (пример ислам) има + однос кон друга(пример христијанство) е... лудо!

Јас лично не се обидувам да дисквалификувам, ами да потикнам да побарате поеќе самите во однос на О.Т.О. и телема - барем философии ако не друго + спротивни мислења за телемата :) Да не биде на рекла казала муабети :) И ако ви е секта - нека ви биде... после 100 пати пишување што е што - или се тера инает или тоа е вашето конечно разбирање.
Која е логиката да убедуваме некој во нештото, а да не го интересира истото и да не сака да научи нешто? Не бидува така...
Во врска со тоа што вие сте „културни“ на темите за телема а ние телемитите како некултурни многу „бучиме“ на темите:
секти како христијанство и ислам, се е достапно и се се базира на вера и читање на свети отци, библија и тоа е тоа - спремни сме за дискусија и прашања и тука не треба да ве чуди „некултурата“ на другиот, додека во О.Т.О. се базира на знаење и искуство кое го немате вие бидејќи - не сакате да го имате, а и од друга страна не се е дадено јавно во врска со Редот и со праксите. И кој е сега културен во врска со коментирањата? Оние со пристап до инфо или оние кои имаат ограничен пристап?
Немој да ми зборите за светата тајна причест кај христијаните, немојте :)
Тоа не е тајна...

Вам ви е убаво да се бунтувате против она што не го знаете бидејќи телемит ви ја „навредува“ религијата и богот? Само затоа? Де бре :)
Научете дека боговите не се навредуваат, религиите уште помалку - туку само луѓето имаат некој проблем ;)
Опширна тема е тоа - може да се отвори па да муабетиме: Религијата и нејзиното влијание врз психологијата и социолошката основа на денешниот човек за раѓање на секти!

Религии како христијанство и ислам раѓаат секти бидејќи не се совршени религии, не нудат одговор за секој човек бидејќи се статички и непроменливи во однос на поединецот. Не може така... се гледа мислам...

И сега што правиме? :)

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Абе не се карајте :) Бреееј :)
Кој што мисли дека е точно, нека тоа му биде точно... ние ќе велиме едно, друг некој трето... :)
Да се врти муабети...

За последното се сложувам... За другото воопшто не... воопшто не очекував дека ќе има прашања :) Никој не прочитал една книга или да проба една пракса од оние што се дадени јавно...
А и додека има религии кои раѓаат секти, ќе нема меѓусебен кутлурен пристап и од друга страна добронамерен... сето тоа е маска... Ако веруваш дека не е така, ќе ти порачам да си истражуваш поеќе... Глумењето дека една религија (пример ислам) има + однос кон друга(пример христијанство) е... лудо!

Јас лично не се обидувам да дисквалификувам, ами да потикнам да побарате поеќе самите во однос на О.Т.О. и телема - барем философии ако не друго + спротивни мислења за телемата :) Да не биде на рекла казала муабети :) И ако ви е секта - нека ви биде... после 100 пати пишување што е што - или се тера инает или тоа е вашето конечно разбирање.
Која е логиката да убедуваме некој во нештото, а да не го интересира истото и да не сака да научи нешто? Не бидува така...
Во врска со тоа што вие сте културни на темите за телема а ние телемитите како некултурни многу „бучиме“ на темите: секти како христијанство и ислам, се е достапно и се се базира на вера и читање на свети отци, библија и тоа е тоа - спремни за дискусија и прашања, додека во О.Т.О. се базира на знаење и искуство кое го немате вие бидејќи - не сакате да го имате,а и не се е дадено јавно во врска со Редот и со праксите. Немој да ми зборите за светата тајна причест кај христијаните, немојте :)
Тоа не е тајна...

Вам ви е убаво да се бунтувате против она што не го знаете бидејќи телемит ви ја „навредува“ религијата и богот? Само затоа? Де бре :)
Научете дека боговите не се навредуваат, религиите уште помалку - туку само луѓето имаат некој проблем ;)
Опширна тема е тоа - може да се отвори па да муабетиме: Религијата и нејзиното влијание врз психологијата и социолошката основа на денешниот човек за раѓање на секти!

Религии како христијанство и ислам раѓаат секти бидејќи не се совршени религии, не нудат одговор за секој човек бидејќи се статички и непроменливи во однос на поединецот. Не може така... се гледа мислам...

И сега што правиме? :)
Остави ја телемата на страна сеа:P Уште пред извесно време, кажав дека завршив со неа и со прашањата кон вас, од причини кои ги наведов.

Тука стануваше збор за една статија за вашиот ред, за која побаравте оригинален извор. Се потрудив и ви го понудив, но и тоа не беше доволно за некаква реплика околу самиот ред и дискуисиј аоколу истиот.

Батали ти останати вери, религии и секти. Јасно ти е дека немаат везе у муабетов, само служат за поткусурување.:)

Треба твојата смиреност, и умешност да вметнеш некои небитни работи (како другите религии) во муабет, каде знаеш дека не може да помине соодвтен одговор на ниво кое ти го посакуваш, да им го пренесеш и на помладите челнови на вашиот ред:)

Ете јас во име на личното познанство со Ипси, па и на некој начин и со тебе подолго време, ќе се откажам од дискусија и за редот О.Т.О, која ви причинува нелагодност и ве изместува од рамнотежа.

Но, ќе се појават други кои имаат размислувања како моите, и ќе сакаат да знаат дали вашиот ред е склон нависитна кон сите тие работи што се наоѓаат по нетот.

КОга веќе сте на јавен форум како членови на еден ред, тогаш е сосема нормално да добивате и прашања спротивни на вашата волја.

Ваше е како ќе се справите.

Ти умееш да се справиш со таквите прашања. Ама само ти.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Ти умееш да се справиш со таквите прашања. Ама само ти.
Добро е да има некој мислење (дури и негативно) за тоа што е телемата де, но јас барам да е запознаен малку поеќе со сето тоа кое го коментира - не велам јас да нема мислења. За религиите е лесно да се најде инфо и да се разграничи што е што и да се коментира - додека со телемата е сосема друга приказна - за О.Т.О. пак ехее... И дај да разграничиме О.Т.О. е секта или телемата е секта? :D Да бидеме на чисто... :свиркам:

Македонскиот извор ја превел информацијата од англиска страница( и тоа не Прави што ти е волја, ами прави што сакаш - што е погрешно) која исто така не навела ниту еден линк до О.Т.О. страница, и дури македонскиот пак извор не ни пробал да истражува доволно барем да стави тој линк до официјална страница за да ги поткрепи своите преводи - не истражувања (нормално кој сега од македонските новинари се заморува со истражување, па и тоа со работи кои се сосема на трета страна од интересите на македонскиот читател на „жута штампа“). Им фалел текст на македонските весници и сериски се презела информацијата низ другите весници :) Мене ми се допаѓа тоа... реков и на друго место - имав над 500 посети во еден ден заради овие весници... :) Некој сепак истражувал...

Повеќе ми се допаѓаат коментарите отколку сензационалниот текст како познатите бегаат од својот бурен живот за да имаат секс оргии во О.Т.О. бидејќи било ефтино и дрогата паѓа од небо во оваа најзлобна секташка секта наречена О.Т.О. :D Ете и јас не знам кај сум веќе од толку секс :D

Aјде сега најди ми нзс на муабетот од страницата :)

Јас ќе чекам Џими Пејџ што ќе каже :D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Добро е да има некој мислење (дури и негативно) за тоа што е телемата де, но јас барам да е запознаен малку поеќе со сето тоа кое го коментира - не велам јас да нема мислења. За религиите е лесно да се најде инфо и да се разграничи што е што и да се коментира - додека со телемата е сосема друга приказна - за О.Т.О. пак ехее... И дај да разграничиме О.Т.О. е секта или телемата е секта? :D Да бидеме на чисто... :свиркам:

Македонскиот извор ја превел информацијата од англиска страница( и тоа не Прави што ти е волја, ами прави што сакаш - што е погрешно) која исто така не навела ниту еден линк до О.Т.О. страница, и дури македонскиот пак извор не ни пробал да истражува доволно барем да стави тој линк до официјална страница за да ги поткрепи своите преводи - не истражувања (нормално кој сега од македонските новинари се заморува со истражување, па и тоа со работи кои се сосема на трета страна од интересите на македонскиот читател на „жута штампа“). Им фалел текст на македонските весници и сериски се презела информацијата низ другите весници :) Мене ми се допаѓа тоа... реков и на друго место - имав над 500 посети во еден ден заради овие весници... :) Некој сепак истражувал...

Повеќе ми се допаѓаат коментарите отколку сензационалниот текст како познатите бегаат од својот бурен живот за да имаат секс оргии во О.Т.О. бидејќи било ефтино и дрогата паѓа од небо во оваа најзлобна секташка секта наречена О.Т.О. :D Ете и јас не знам кај сум веќе од толку секс :D

Aјде сега најди ми нзс на муабетот од страницата :)

Јас ќе чекам Џими Пејџ што ќе каже :D
И лошата реклама е реклама. Нели:cool:?

Мислам расчистивме со телемата. Јас бев љубопитен околу редот и неговите таканаречени полутајни активности. Не добив одговори, и боже мој, тоа е тоа. :)

Весникот и текстот е небитен. Само еден од многуте, само напишан пред неколку дена во реномиран англиски весник.

Старите велат кај што има чад, таму веројатно има и оган.

Исто и, оној што ја има мувата на капата, се труди да ја тргне од таму.

Ако постот се однесува исклучиво на мене, нема проблем:) До утре О.Т.О и телемата нема да посотјат у мојата глава, а и она малку љубопитност исчезна под неочекуваните реакции :)

Некои луѓе се водат во животот и ја следат својата интуиција, пред се. Со тек на времето таа се изострува и станува клучен, ако не и единствен критериум за донесување одлуки, ставови, решенија по некои прашања. Многу често еден од клучните нејзини елементи е првиот впеачток.

Вие, како претставници на О.Т.О, секој со своите одговори, ставови ми помогнавте да си донесам став за О.Т.О како ред:)

Затоа, јас повеќе не сум ваша грижа:)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ако постот се однесува исклучиво на мене, нема проблем:) До утре О.Т.О и телемата нема да посотјат у мојата глава, а и она малку љубопитност исчезна под неочекуваните реакции :)
............
Вие, како претставници на О.Т.О, секој со своите одговори, ставови ми помогнавте да си донесам став за О.Т.О како ред:)

Затоа, јас повеќе не сум ваша грижа:)
И џамлии више да не играш со нив. :D

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Hristijanstvoto nastanalo kako sekta vo ramkite na Evrejstvoto, pa posle ....mislam znaete sto e sekta e sea imas sekti na idolopoklonici toa e za mazohisti i sledbenici a za onie koi drzat do sebe najbolja sekta e Misantrophic Luciferian Order.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Точно за првото.
За второто: доби одговори на твојата љубопитност од x причина - сега можеби сакаше вакви екскулизвни текстои како од весникот - извини што не беа такви :) Заради љубопитност само, а не желба за истражување - бидејќи тоа не те интересира - не добиваш ниту вистински одговори! Твое си е тоа... не е наша вина.

„Ние“ - Јас, не сум преставник на Редот... не може да судиш за Редот преку мене. Преку методите и филозофијата може да судиш... А и сигуно има подобар од мене што не е тука на форумов ;)
И велиш си изгради став од моите одговори... е браво :D Значи воопшто не сме се разбрале и покрај толку мноогу пишување... :(
Ама поеќе не си моја грижа - терај :)

Јас мислам дека вистинските тајни Редови и организации се над религиите и нивните поделби и над сектите нормално - кои произлегуваат од тие религии...
Секоја религија која посочува како другото е секта - сама себе си забива нож прикажувајќи дека не така совршена е нејзината догма.

Но тоа е мој став - може и да не е така нели... се си бидува ;)

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Незнам зошто воопшто очекуваш одговор со тој подбив во твојот пост!
Оди замарај некој друг, откачи се од мене.
Ахам....нели смешен беше коа ќе ме речеше голема врачаро? :P

Инаку...

Секта мекта...ја стаив дефиниција десетина двајсет страни поназад....се припаѓа под таа дефиниција... и то е то. Ако некој се вреѓа при тоа што ќе биде наречен/а секташ/ка...Значи не пораснале уопште. ;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Ахам....нели смешен беше коа ќе ме речеше голема врачаро? :P

Инаку...

Секта мекта...ја стаив дефиниција десетина двајсет страни поназад....се припаѓа под таа дефиниција... и то е то. Ако некој се вреѓа при тоа што ќе биде наречен/а секташ/ка...Значи не пораснале уопште. ;)
Или сакаат само тој што веќе вели „секта“ да образложи зошто и од каде :)
Ама сљабооо :)
Дискусија која нема крај на форумов

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
U stvari sektite kako i teroristickite organizacii se de mode sea se in osameni volci koi ja demnat evropa a deluvaj sam prv napisal manifest toj od KKKkan, i taka i so sektive kakva zbirstina, osameni volci go demnat svetot sektite se nadminata stvar, toa e pak nekoja zelba za druzenje a ustvari svetot treba da se smeni a ne samo poradi dogmite i ritualite site edni za drugi da velat deka se sekti.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Или сакаат само тој што веќе вели „секта“ да образложи зошто и од каде :)
Ама сљабооо :)
Дискусија која нема крај на форумов
Оооо, Хепта...а бе не мислев на тебе...не се пронаоѓај па ти одма :D Ја онака си го кажав тоа не дека читав што кој напишал. Ако некој мисли ОТО е секта, не знам што ќе кажат за моето ехехееее :cenzura: Ама ич не ми е гајле, ја си знам ;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.255
Поени од реакции
12.266
Ако некој мисли нешто, нека подразмисли троа и да даде аргументи зошто така мисли, да поткрепи зошто ете за некои некои исламски школи се секти и според кој критериум, зошто јеховини сведоци се секташи, дали католиците се секташи во однос на православните и обратно... :)
Мене ми е небитно кој што мисли за Редот... нема да ми се срони бисерот, убаво ми е да ги боцкам луѓево да зборуваат... :) Или да се повлечат или да се повторуваат или да проучуваат поеќе...

Ако зборуваме само кој што мисли - си е* мајката брато :)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Зборот СЕКТА е латински збор secta (следење на една насока, сечење, исклучување). Означува група на луѓе кои следат одредена религиозна, филозовска или политичка доктрина , кои отстапуваат од традиционалните веќе афирмирани доктрини.
Движења... магија, окултизмот и сатанска...
Рефлексивните насоки на ваквите движења се бројни и многу различни. Тие се базираат на култови на црна и бела магија, езотерична, анимизмот, филозофии и псевдо-Сатански. Повеќето сатанска групи не се насилни, и покрај присуството на поимот сатана, затоа што сатаната на кој тие се однесуваат не е секогаш она традиционалното Христијанство.

Јас го разбирам хепта дека неговото движење овде не сака да се нарекува секта, затоа што тој збор кај народот е општоприфатен како нешто негативно, бидејки во многу секти се има случувано убиства и исчезнување на членови.
Али тоа си е негово, а модераторите exlexmk i @Нuкола
нека одлучат сами дали се даваат казнени поени само затоа што на некој не му одговара тој збор ....

Kajgana Shop

На врв Bottom