Мојов го штедам дека го нема тука. А тукашниве не ми прават многу ќеиф. Ко да е тешко да донесат асален и вкусен. Или им е скап, не знам.
Али, кога ќе направам чајниз, мљац, мљац.
--- надополнето: 6 ноември 2012 во 18:39 ---
Турлитава
Еднокило мешано месо (свињачко, телечко, јагнеќе)
сомешан зеленчуЌ (компир, патлиџан, пиперка, кромиТ, бамЊи, модар патлиџан, борања)
1 глаучка кромит
олио за јадајне
сољ
алев пипер сомељан
црн пипер
Подготвление
Месото се сецка и се пржи на олиото. Зеленчукот се насецкуе по ситнежливо, се додава на месото со уште малкуцка олио и војца од чешма. Треба да се клај достаточно вода за да се свари смешанието, а па послем печењето не остане многу. Се додаваат зачините и се подварува накратко. Послем се клава во тава и се пече на 200 степени целзиусови (оние од Нивес) околу час и полојна. Во текот на печењето се проразмешуе дваш до триж пати. Јадењето е готово кога ќе добие црвено златна кора ко маќедонсцкото знаме со осум кракој.