Седумдесет родители ќе добијат прекршочна пријава бидејќи не ги вакцинирале децата

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
Можи ова со глобите повеќе е за подфорум право, со оглед и на тоа што веќе има тема за вакцини. Сега на пример ме интересира дали јас ќе платам глоба ако последната ревакцинација за тетанус на 18г не ја направи член на семејство. Од здравствен аспект, проблем е и времетраење на заштита, за некои од вакцините е прилично нејасно и непознато, за други е кратко и несигурно...
E sega ne mozime mn da veruvame na kvalitetot na vakcinite koi gi uvezva makedonija ali zatoa imame moznost da si kupime od grcija.
Доколку и купи од надвор, може да има проблем да најде установа што ќе му даде вакцина. Дали заради волја на докторот, безбедност или заради правилниците кои не ни се познати. Во секој случај по член 35, вакцина мора да се аплицира строго контролирано.

Член 35
Вакцинацијата ја врши доктор по медицина во здравствена установа за вршење на вакцинација овластена од министерот за здравство.
Докторот од ставот 1 на овој член е должен претходно да изврши преглед на секое лице што треба да се вакцинира, при што одредува контраиндикација за вакцинација ако постои.
Вакцинацијата можат да ја вршат и здравствените работници со више или средно медицинско образование, но само во присуство и под надзор на доктор по медицина.

Иако според истиот закон, државата треба да плати многу поголема глоба на граѓаните.

Последно уредено:
Да @AlternativeF некои самоволно одбираат да јадат храна која е на крајот на ланецот на исхрана и како таква е богата со тешки метали. Ама сепак не те казнуваат со закон ако одбиеш да јадеш туна, нели?
Неуки луѓе јадат што стигнат, но некои од нас преферираме да се едуцираме за нашата храна.

Најпосле ако веќе таква паралела правиме, како тоа имам право да бирам со што ќе се хранам - ама немам право да бирам со што ќе се боцкам?

Ајде друга паралела, овојпат здравствена. На заболекар имам да бирам неколку разни видови на пломба, кои се разликуваат по цена ама и по квалитет. Зошто тоа право да го немам и со вакцините, и да можам да си доплатам за, на пример ацелуларни вакцни?
Зошто во држава со декларирано демократско уредување, да немам никаков избор со какви вакцните ќе со боцкам јас и моите деца??

Премногу симплифицираш, и ти и @Daedalus (нему му посветив соодветен пост). Пред да се оди на 100% целосна вакцинација потребно е да се има една општа дискусија во општеството, да се донесе консенсуз, па по основа на тоа да се изјасни народот (на пример на референдум) - и тек тогаш да се оди на реализација, па макар и со присилба.
Решението не е просто и присилно практикување на вакцинација со најевтините неквалитетни вакцини. Дури нема простори ни за дискусија... Моментот кога на некој му смета да се дискутира за фактите - наместо тоа се оди со присила без аргументи: Чист пример за фашизам и полициска држава.

Да @AlternativeF некои самоволно одбираат да јадат храна која е на крајот на ланецот на исхрана и како таква е богата со тешки метали. Ама сепак не те казнуваат со закон ако одбиеш да јадеш туна, нели?
Неуки луѓе јадат што стигнат, но некои од нас преферираме да се едуцираме за нашата храна.

Најпосле ако веќе таква паралела правиме, како тоа имам право да бирам со што ќе се хранам - ама немам право да бирам со што ќе се боцкам?

Ајде друга паралела, овојпат здравствена. На заболекар имам да бирам неколку разни видови на пломба, кои се разликуваат по цена ама и по квалитет. Зошто тоа право да го немам и со вакцините, и да можам да си доплатам за, на пример ацелуларни вакцни?
Зошто во држава со декларирано демократско уредување, да немам никаков избор со какви вакцните ќе со боцкам јас и моите деца??

Премногу симплифицираш, и ти и @Daedalus (нему му посветив соодветен пост). Пред да се оди на 100% целосна вакцинација потребно е да се има една општа дискусија во општеството, да се донесе консенсуз, па по основа на тоа да се изјасни народот (на пример на референдум) - и тек тогаш да се оди на реализација, па макар и со присилба.
Решението не е просто и присилно практикување на вакцинација со најевтините неквалитетни вакцини. Дури нема простори ни за дискусија... Моментот кога на некој му смета да се дискутира за фактите - наместо тоа се оди со присила без аргументи: Чист пример за фашизам и полициска држава.

Абе и тие биле за квалитетни вакцини само досега незнаеле дека можеле тоа да го побараат од државата. Си викаат дај да си ќутиме да не наебеме, тој државникот најдобро знае што е добро за мене, а ако лошо се случи тоа било божја работа така требало да биде :semolam: . И ај што така си одлучиле, сакаат и јас да бидам присилен на истиот избор, поради која причина тоа го бараат :toe:

Каде виде дека напаѓам и што тоа напаѓам...
Молба до модераторите :Темава да се префрли во форумот ПРАВО а не во здравје. (Си има тема за вакцините)
Тука се работи за ПРАВОТО НА ИЗБОР. Дали родителите се законски заштитени за овој избор или не. Според членовите од законот да не ги цитирам сеуште ИМАМЕ ПРАВО НА ИЗБОР . Најверојатно нема да биде уште долго време така, ама запамтете со секое одземање на ПРАВО ќе дојде време и кога вас ќе ви одземат право кое ви било важно.
Пуста комунистичка/социјалистичка желба СИТЕ да сме исти/еднакви, да нема разлика во размислувања , делувања, приходи итн итн :facepalm:
Не се плашиме од бактериите , а се плашеле од вирусите :aplauz:
Според тебе болести кај децата против кои имаат вакцини се појавуваат како резултат на 1 НЕВАКЦИНИРАНО дете или нешто друго е во прашање :kafence:

НЕ веруваш во квалитетот на вакцините а дозволуваш такви да се ставаат на бебиња :cautious: Др Менгеле да не ти е роднина
Што правиме за останатите 95% кои не се информирани за квалитетот па да идат до Грција или Словенија или за нив ти е гајле немаат тие право на избор, или квалитет

Ivon4ee врвни доктори исто кажуваа Шеќер и Маргарин се многу здрави , те молам детето со тоа што почесто да го храниш. Немој случајно јајца да јадеш холесторолот отиде јабана. Природно млеко немој да пиеш, само Тетрапак оти во него има 12 витамини, антибиотик обавезно да имаш дома за секој случај.
Генетска предиспозиција за аутизам :facepalm: :cuc:

Јас сум бил неедуциран па за затоа не сум вакцинирал, а ти изгледа од СТРАВ вакцинираш и тоа од Грција ќе идеш да си купиш.
Како тоа Полиото искореното а други болести за кои ставате вакцини сеуште децата ги добиваат (и баш деца што се за тоа вакцинирани). Да не е причината друга што нема Полио :unsure:

За последен пат: никаде не сум кажал вакцина предизвикува аутизам или се штетни.
Само сакам да имам право на избор а не некој неписмен партиски државник да одлучува за мене.

(недела е , плус ивон4ее ќе биде мајка па можеби некој неврон ќе се разбуди од постов и ќе ја натера повеќе и различни доктори да чита)
Ah be ne mi odgovori na prasanjata so ti gi postaviv iznegnuvas ali ajde ok. Jas nikade ne sum sretnala vo vrska so sekerot I margarinot deka nekoj kazal deka bile korisni a vervaj imam povekje citano za ovaa problematika od tebe sum bila I na seminari I kongresi, pa zatoa si patime od vakvi laici kako tebe. Znaes deka so najgolem del od virusite se sekjavame sekojdnevno?zosto ne zaboluvame? Barem ednas vo zivotot si bil izlozen na tuberkuloza dali si zabolil aj ti se molam ne se pravi mn pameten za raboti vo koi ocigledno ne si upaten. Da ako se somnevam vo kvalitetot na nasite uvezeni vakcinite ke odam preku 7brda I morinja za da si go vakciniram deteto so nesomnitelna vakcina I da mozis da si ja kupis I da odis na doktor I da te vakcinira so taa vakcina nikoj ne ti go uskratuva toa pravo.I da jas sum da se kaznat roditelite koi ja slusaat doticnata Velkov kako gi sovetuva da ne gi vakciniraat decata. Jas nemam vrska so vakcinite koi mu gi stavaat na bebinjata, za toa jas ne mozam da napravam nisto I plus toa e sega druga diskusija, za toa treba da se reagira kaj druga institucija, a jas kako roditel ako ne mu veruvam na ovaa drzava mozam da si nabavam vakcina od druga zemja.

Последно уредено:

Фино си објасни.
Треба да се покрене иницијатива со цел да се овозможи избор при вакцинацијата, точно.
Меѓутоа, наместо да се покрене таква инцијатива која ќе овозможи избор во вакцинацијата, од типот на квалитет/производител/слично , ние имавме цел еден собир кај што „Здравјето со игла не влегува“ се залагаше за прекинување на било какво вакцинирање.

Мораш да сфатиш зашто тоа предизвикува толкав револт кај медицински пообразованите лица, па да биде казнувано.

Црнење на образ е да се служиш со аргументи кои не се никако медицински поткрепени.
Да тврдиш дека квалитетот на вакцините е лош додека истовремено кажуваш дека вакцината предизвикува аутизам, инстантно ти го поткопува било каков кредибилитет кој си го имал на темата.
Иди после сфати сериозно таква организација.

Ако некој сериозно треба да се заложи за подобар квалитет на вакцините, тоа се докторите.
А зашто не се бунат докторите ? Не е дека се дел од некоја си „фармаколошка мафија“.
Факт е дека се со врзани раце во „демократскава“ држава, ама не би спречило голем дел од нив да се побунат. Не се сите аморални творови кои цицаат пари од СЗО.
Но, досегашната пракса им покажала дека и со исподпросечен квалитет на вакцини - ризикот се граничи со 0.

Сепак жално е што немаме квалитетни алтернативи, стварно е.

Црнење на образ е да се служиш со аргументи кои не се никако медицински поткрепени.
Да тврдиш дека квалитетот на вакцините е лош додека истовремено кажуваш дека вакцината предизвикува аутизам, инстантно ти го поткопува било каков кредибилитет кој си го имал на темата.
Ако се вратиш поназад и повнимателно прочиташ, ќе видиш дека никаде тврдам дека вакцините се единствен предизвикувач на аутизам, туку дека се едни од ризик факторите. Всушност целата поента што се обидувам да ви ја објаснам на сите, е дека никаде нема докажан консенсуз дека аутизмот и вакцините не се поврзани.

Понатаму, тврдиш дека не се служам со „медицински поткрепени аргументи“ а јас човече, погоре постирав цели 30 е*ани научни студии каде јасно е покажана поврзаноста на аутизмот и одредени состојки на вакцините. Поставените студии инаку се peer reviewed, се надевам знаеш што значи тоа. Погледни ги, прочитај барем неколку по твој избор - па да дискутираме потоа.
Којзнае, можеби ќе ти се отворат очите...

Туку морам да те прашам. Тебе не ли те нервира кога рандом ликови на форум површно те читаат, и потоа реплицираат на некоја нивна слободна претстава за постот, наместо за тоа што всушност си го напишал?

Но, досегашната пракса им покажала дека и со исподпросечен квалитет на вакцини - ризикот се граничи со 0.
big_laugh_lol.gif

Заморни моменти овде:
...наместо да се покрене таква инцијатива која ќе овозможи избор во вакцинацијата, од типот на квалитет/производител/слично , ние имавме цел еден собир кај што „Здравјето со игла не влегува“ се залагаше за прекинување на било какво вакцинирање.
Не сум запознат со тој собир, и не знам за што се залагаат тие.
Мразам да се повторувам, ама ајде пак: тие што се залагаат за целосно укинување на вакцините:
- или се неуки
- или профитирараат од публцитет (читај Миленко, Слаѓана, разни интернет ликови, итн)
- или се платеници на индустријата (посредни или непосредни, значи свесни или несвесни), тоа е концептот на „теории на заговор“ каде група разни чудаци заговараат лесно побивливи глупости за јавноста автоматски да ги осуди, со што јавноста се програмира да биде сомнителна кон секаква критика на тврдењето дека вакцините се 100% безбедни - што тие никако не се (па дури и неквалитетните биле безбедни, како што ти се бламираш)
- или сите три претходни ставки заедно (или комбинации)

А зашто да се казнат родители кои ја слушаат Велков? Велков на пример тврди дека не била никогаш вакцинирана и дека е здрава и права.

Не заземам некоја конкретна страна во моментов, меѓутоа не треба да се отфрлат ниту една од двете страни. Што ако Велков е во право на пример? Моментот не е само не вакцинирање и јадење бургер од мекдоналдс, повеќето трубат наоколу за вакцинација број еден проблем ама од друга страна сите сакате fast food и никој ништо не збори за тоа, но што ако успешноста е комбинација од двете?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ah be ne mi odgovori na prasanjata so ti gi postaviv iznegnuvas ali ajde ok. Jas nikade ne sum sretnala vo vrska so sekerot I margarinot deka nekoj kazal deka bile korisni a vervaj imam povekje citano za ovaa problematika od tebe sum bila I na seminari I kongresi, pa zatoa si patime od vakvi laici kako tebe. Znaes deka so najgolem del od virusite se sekjavame sekojdnevno?zosto ne zaboluvame? Barem ednas vo zivotot si bil izlozen na tuberkuloza dali si zabolil aj ti se molam ne se pravi mn pameten za raboti vo koi ocigledno ne si upaten. Da ako se somnevam vo kvalitetot na nasite uvezeni vakcinite ke odam preku 7brda I morinja za da si go vakciniram deteto so nesomnitelna vakcina I da mozis da si ja kupis I da odis na doktor I da te vakcinira so taa vakcina nikoj ne ti go uskratuva toa pravo.I da jas sum da se kaznat roditelite koi ja slusaat doticnata Velkov kako gi sovetuva da ne gi vakciniraat decata. Jas nemam vrska so vakcinite koi mu gi stavaat na bebinjata, za toa jas ne mozam da napravam nisto I plus toa e sega druga diskusija, za toa treba da se reagira kaj druga institucija, a jas kako roditel ako ne mu veruvam na ovaa drzava mozam da si nabavam vakcina od druga zemja.

Ајде да те удостоиме со одговори бидејќи ти мрзи да читаш претходно:

1. Медицинска интервенција” е секој преглед, третман или друга активност со превентивна, дијагностичка, терапевтска цел или со цел за рехабилитација што ја презема овластен здравствен работник;
член 14 став 1 според Законот за заштита на правата на пациентите ( Сл. Весник бр.82/08, 12/09, 53/11) кој гласи „Пациентот има право да прифати или да одбие определена медицинска интервенција… тука спаѓа и вакцинација.

2. А кој е крив кога детето иако вакцинирано иако не било во допир со невакцинирано дете (кое патем не значи дека мора да е болно) СЕ РАЗБОЛУВА од истата болест против кое си го вакциинирала
(Плашењето ќе успее кај неинформираниот ;) )

3. Болести кои се искоренети "поради" вакцините повторно се појавуваат во посебни случаеви и тоа најчесто војни,бегалски кризи, нехигиенски услови, природни катастрофи и ситуации кои влијаат на психо-физичката состојба кај луѓето

4.Оди вакцинирај си го детето против полио , и дај му млеко од крава третирана со ДДТ пестицид

5. Тоа што ТИ никаде не си сретнала дека релевантни институции тврделе дека шеќерот,маргаринот се здрави не значи дека нема такво нешто, тоа само кажува за тебе со колкав капацитет на информации располагаш. (ја па најдов со тебе да дебатирам )
Еве од AlternativeF 2 год чекам одговор а чекам и за автомобилската индустрија што и верува ;)

6. Така е казни ги родителите кои одбиваат вакцина со сомнителен квалитет , а доктор Менгеле остави го да прави што сака со туѓите деца :facepalm:
Не патите вие во белите мантили од нас лаиците, патат нашите деца од вас. Среќа мала држава сме па се знае кој е кој па фаќаш врски за кај него.Секој што носи бел мантил не е Доктор (кажав претходно дека има доктори и бараби)
И после ТЕБЕ да ти го оставам детето на лекување знаејќи дека за твоето дете најдоброто а за моето што донел Тодоров :kuracc:

7. Врска семинарите и конгресите ::pos::pos::pos:
Јас знаеш колку филмови со пилоти сум гледал па пак незнам да управувам со авион.
На семинар и конгрес да отидеш ТРЕБА да платиш прво, во 99% ви плаќаат спонзори (или фирма која нуди некој производ преку тебе или родител кој има мака )
Лажи ги другиве, јас знам што се прави на тие семинари и конгреси :zloo:

8. Ај просветли ме и кажи ми КАДЕ се сретнувам со ВИРУСИТЕ , на кои семафори најчесто ги има или од каде и зашто се појавуваат.

Misery А зашто не се бунат докторите ?
Јас ги разбирам нив, зашто да губат парчето леб поради некој лаком и неписмен државник.
НЕ се должни тие да се бунат, ЈАС како родител сум должен за себе и за своето дете.
Затоа се залагам ПРАВО НА ИЗБОР да си остане па секој со својот памет.

И за Велкова ви се молам , таа ако ви е репер за нешто :bravobe: .Освен што прочитала 2-3 работи појма нема.
Ама барем има храброст и јавно збори за разлика од некои во бел мантил кој тоа го прават пред пензија ;)

Затоа се залагам ПРАВО НА ИЗБОР да си остане па секој со својот памет.

И за Велкова ви се молам , таа ако ви е репер за нешто :bravobe: .Освен што прочитала 2-3 работи појма нема.
Ама барем има храброст и јавно збори за разлика од некои во бел мантил кој тоа го прават пред пензија ;)

Таквите ликови што повикуваат на целосна апстиненција се многу повеќе проблем, одколку што помагаат - на каузата на освестување на луѓето, за проблемот на безбедноста на вакцините. Таквите како Велков всушност и прават услуга на фармацевстката мафија, тие практично се плашилата и кловновите со кои се исмева нешто што инаку е валидна причина за загриженост. Заради нив, во ист кош не ставаат и нас другите што едноставно бараме безбедност во целиот тој процес на вакцинација.

Право на избор не треба да значи и загрозување на општата безбедност, за некои болести едноставно мора да се врши вакцинација.

Дали разбираш зошто денес е можно некои деца да не се вакцинираат, а притоа да не им се случи ништо?
Тоа е можно затоа што огромното мнозинство од другите деца се вакцинирани, и невакцинираните деца едноставно не доаѓаат во допир со тие болести. Но што ќе се случи ако се повеќе и повеќе деца не се вакцинираат? Па јасно е, ќе почнат се почесто да се појавуваат тие болести кои денес се практично искоренети. И тогаш невакцинираните деца ќе почнат многу повеќе да се разболуваат од тие болести.

Не, вакцините се потребни. Но не се потребни вакцини за секоја една полесна болест, туку само за потешките и поопасни болести. Понтаму, ни требаат безбедни вакцини а не неквалитетни евтини вакцини кои некој од здравството ги купува по високи цени за да ќари што поголема провизија.

А зашто да се казнат родители кои ја слушаат Велков? Велков на пример тврди дека не била никогаш вакцинирана и дека е здрава и права.

Госпоѓата Велков... :) Госпоѓата имала среќа што во нејзината животна средина огромното мнозинство нејзини современици се вакцинирани. Госпоѓата едонставно имала среќа што како мала не дошла во контакт со - на пример, вирусот на полио, и ете сега е „здрава и права“ (и може да нормално да се движи, наместо да биде инвалид).

Нејзиниот пример, е како некој што преживеал руски рулет и сега не учи на бенефитите од коцкањето.

Мислам, ако навистина треба да се објаснуваме зошто има потреба од вакцинација за болести како полио, големи сипаници, итн... Тогаш можам само да кажам дека не сум сигурен дали профитерите од фармацевстската мафија, се полоши од ваквата неукост и игнорантност каква што покажува госпоѓата Велков (и тие што во својата неукост, слепо ја следат).
Како што тоа најчесто е случајот, вистината е некаде на средина помеѓу двете екстреми.

Била вакцинирана, два-три пати. Така кажа во емисијава кај Ќебапчево.

Даде уште некои интересни tips & tricks, од кои ќе го издвојам советот за како да ја вратите бојата на косата - од бела/седа во црна. Само нечурал.

Vanlok значи според тебе ако донесат шествалентни сите да не боцкаат . Нема тука сакам несакам.
Веќе кога боцкаат зашто за потешки болести само , кои се тие потешки / полесни .. дај за се нека боцкаат зашто да ти настинува детето секои 2 недели или ти да земаш боледување за обичен грип, боцни се пред зимата,на работа нема да одсуствуваш ем среќно ем здраво општество ќе си бидеме.

Како доаѓаат децата во допир со болестите/вирусите... Од каде се појавуваат вирусите ... има многу работи кои не држат вода . Имаш дете нонстоп е дома, изолорано од други деца постојано е болно. Имаш дете кое и со сипаници деца и болни па здраво право. Тоа 1то кај ги фаќа вирусите, а 2во оти не ги фаќа

ако мојот син не е вакциниран и е здрав затоа што сите околу него се вакцинирани иако тие вакцинираните заболуваат од болестите против кои се вакцинирани незнам што да ти кажам многу ви благодарам. Исхраната, грижата на психо-физички план немаат никаква улога.
Незнам па зашто би се плашеле од него кога вашите деца се заштитени или пак вакцината нуди 100% заштита за некои болести а за некои само 50% или па 0 ама сепак ја добивате и сигурно се чуствувате. :cautious:

Сега се почест е проблемот и со мутирани "вируси", која е причината за нивната појава, од нив како ќе се заштиме, ќе чекаме на 10то валентни или нови вакцини и така во недоглед.

Испаѓа чекор поназад сме од природата. Место да ги следиме правилата и законите на природата ние си правиме наши и супер ни е. Болеста е последица на некоја нерамнотежа во организмот , тргни ја причината што ја создава нерамнотежата, и болеста ќе ја нема.

БАРАЈТЕ ГИ ПРИЧИНИТЕ А НЕ ДА ГИ ЛЕЧИТЕ ПОСЛЕДИЦИТЕ ;)

Останете ми со здравје , терајте си со вашите уверувања само не ги наметнувајте на други (споделување инфо да), размислете како би ви било вас да ве присилуваат, а ќе дојде и тоа само да не биде касно, универзумот ти дава тоа што ти си дал ни повеќе ни помалку.

@Bafra се во животот е некаков компромис. Дали да идеш на вакцина, и да ризикуваш аутизам. Или да идеш на апстиненција - и да ризикуваш (на пример) полио... Тежок избор, признавам.

Најпосле верувај полио не е настинка, не прави такви на шега споредби пошто воопшто не се смешни.
Дали некое дете ќе заболи, при контакт со вирус, тоа зависи од многу фактори. Но во повеќето случаи, повеќето изложени деца ќе заболат.
Добро е што внимаваш на другите важни моменти, како исхраната и здравиот живот. Тоа и тоа како влијае на состојбата на имуниот систем, од кој најмногу зависи дали ќе дојде до заболување (и ако дојде, што ќе се случува).

Сега на пример, можеш да си дозволиш да апстинираш (со тоа што е можно да те казнат, и што ризикот за разболување на син ти сепак не е занемарлив). Но размисли, ако мнозинството апстинира - болестите секако ќе се вратат. Тоа е неизбежно.
Тогаш од мнозинството што ќе апстинира, добар дел ќе заболуваат од тие болести. Затоа има логика некој вид на задолжително вакционирање.
За мене не е спорно тоа, за мене спорно е тоа што ни подметнуваат неквалитенти вакцини, не ни даваат никаков избор од други вакцини (макар со доплата). За подоста полесни болести и не мора задолжителни вакцини, туку по избор (ММР на пример, и разните грипови, итн).

Затоа за мене решението се поквалитетни вакцини, и за значително помала селекција болести. Целосна апстиненција значи само одложување на соочување на проблемот, за следните генерации.
Најпосле одлучи ти што ќе одлучиш за твоето дете, но на поширок план давај подршка не за апстиненција - туку за ширење на свеста за потребата од поквалитетни вакцини, и за подетални и опсежни истражувања за безбедноста.

Се надевам ме разбираш што ти кажувам... Ако не дозволи наједноставно можно да се обидам да објаснам: Сега ќе завршиш работа за син ти, но што правиш утре за внук ти?

:bravobe:
А што викаш да почнам да вадам ОФИЦИЈАЛНИ документи едно 50 години назад каде што ДОКТОРИТЕ кажуваат дека : ШЕЌЕРОТ , БЕЛОТО БРАШНО, СОЛТА, МАРГАРИНОТ а и цигарите се КОРИСНИ за нашето здравје.

Од сликата не разбрав од што се плашите ....

НЕ ме интересира колку години си учела, туку ШТО си научила

Срцка ти Слободно ти верувај си на докторите и истражувања финансирани од приватни фондови, само не ме терај мене да верувам. Јас не ви викам НЕ вакцинирај, ти мене ме ПРИСИЛУВАШ , ме праќаш на пуст остров :facepalm:
Докторите што се платени, исто како тој што ја направил студијата дека вакцините предизвикуваат аутизам.
Вакцините се една од најуспешните работи на медицината докажано низ децениите.
Проблемот е кај нас е во квалитетот на вакцината, знаејќи колку се корумпирани властите т.е би ја продале мајка си за денар повеќе, а не дали треба да се прими.
Проблемот во Америка и сличните богати земји е што не виделе што значи епидемија (како нивните баби и дедовци) и мислат дека вакцините се штетни и дека нема потреба, па мора да ја тестираат историјата повторно.

@Chemical Angel aко мислиш дека кај Америте здравството е супер, па затоа забегуваат - тогаш (без навреда, ама) треба да малку повеќе да се информираш. Целото тоа безобзирно профитирање од фармацијата и здравството, токму од кај нив почна (а сега е уште полошо).

Почни со документарецот Sicko на познатиот режисер Мајкл Мур:
(ова и не е најдобра снимка, подобро симни си го од торент, има и титлови на нет - ако ти требаат)

. Целото тоа безобзирно профитирање од фармацијата и здравството, токму од кај нив почна (а сега е уште полошо).
Па и не мораш дури до Америка да гледаш за да забележиш безобзирно профитирање од фармацијата и здравството.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom