Седумдесет родители ќе добијат прекршочна пријава бидејќи не ги вакцинирале децата

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување
Седумдесет родители ќе добијат прекршочна пријава бидејќи не ги вакцинирале децата
http://republika.mk/?p=497548

Вкупно 70 родители ќе добијат прекршочни пријави бидејќи не ги однеле децата на вакцинација.

Од нив три се за ХПВ а останатите од календарот за имунизација. Од инспекторатот документацијата ја доставиле до суд.

Родителите ќе треба да платат казна од 300 до 650 евра.
treba da se vakcinirat

@Bafra[/USER] odma te pobivam znaci da mozis da se sretnis I na semafor, nikoj ne mi plakjal za edukacija se sum si plakjala sama I duri preku leto sum rabotela dur sum studirala za da si platam da odam negde za da donaucam.Mozi tebe ti izgleda smesno za genetska komponenta no vervaj ne e smesno voopsto I za psihozata veleja nema genetska determiniranost pa onoj koj go dokaza trijasot megju genetska komponenta,koristenjeto na marihuana I vozrast pod 18 godini dobi nagrada za zivotno delo
.Znaci samata vakcina kako vakcina ne moze da predizvikuva autizam. Znaes deka SZO se zalagase za kompletno iskorenuvanje na polioto ama od neinformiranost vo africkite zemji ne sakaa da se vakciniraat I zatoa povtorno se pojavi vo odredeni oblasti sega zaprasaj se zosto toa ne se pojavi kaj nas koga sme podlegnale na imunizacija. Za odredeni bolesti vakcinata e edinstvena odbrana znaci ti mozes deteto vo stakleno dzvono da go cuvas pa ako ne e vakcinirano da se razboli od taa bolest I ne sakas da gi Znaes koj se posledici. Napisi na Google variola major I vidi posledici ima stapka na smrtnost povekje od 30 %.Od 1977 godina pa navamu se nema pojaveno ni eden slucaj na golema sipanica dobiena po priroden pat. Zosto mutiraat zatoa sto se mn pametni organizmi I naogjaat nacin da preziveat nie toa ne mozime da go sprecime ama mozime sebesi da se zastitime. Vo svetski ramki najmnogu se davaat pari za primarno zdravstvoto, a toa e prevencijata zatoa sto narodski kazano ako stigneme da se potpirame samo na tercierno togas nisto ne sme napravile. Pa na kraj kraeva Dzener, Paster, lejdi Meri Motngu, I mn drugi bile popametni I od mene I od tebe I videle deka oslabeniot vid na patogenot vneseno vo organizmot moze da ne zastiti. I komplikaciite sto se javuvaat retko, sekako ne mozime da kazime deka ne se javuvaat se nisto vo sporedba so visokata stapka na smrtnost vo minatoto od ovie mikroorganizmi koja ja nema sega. I Ete cisto kako infomacijata da xnaes deka ne se vakciniraat decata za variola major zatoa sto nema potreba sekako, no primeroci se cuvaat ne me fakjat za zbor ne znam kade bese tocno za ako povtorno se pojavi da mozi da se napravi vakcina. Spored mene ne samo paricno da se kaznuvaat decata tuku I da ne mozat da se zapisat na skolo zatoa sto pretstavuvaat rizik za sredina. I da povekje znam od tebe I nemoj da se pravis pameten demek so kogo diskutiras ne navreduvaj lugje koi ne gi poznavas licno vo vrska so nivnata edukacija zatoa sto sakav da ti objasnam narodski a mozam I strucno duri togas nema nisto da me razberes. Celiot medicinski personal si gi vakcinira decata ne mislis deka tie bi bile onie koi ako znat deka ete autizmot e od vakcinite ke si go stavat deteto na rizik? Taman rabota ako mislis deka tuka nekoj nekomu mu nametnuva mislenje ti kako vekje izgradena licnost nikoj ne mozi nisto da ti nametni, samo se spodeluvaat raboti za podobra informiranost I plus ova e nesto so ne zasega site nas.

Последно уредено:
nema pravna logika vo zakonite, ne samo kaj nas... vakciniranjeto e zadolžitelno vo mnogu EU državi, isto kako što i sigurnosniot pojas vo avtomobilot e zadolžitelen, iako e namenet samo za lična sigurnost .. i za nego ima primeri koga napravil šteta, n,.pr. ako padne voziloto vo reka...

Има една голема разлика помеѓу сигурносните појаси и вакцините, @Ireal

Ахем... Од сигурносните појаси никој не прави невиден профит.

Добиваш 4 појаси во колата (или 5), и тоа е тоа за цел работен век на тоа возило (јас барем не сум слушнал некој да го „истроши“ појасот). Ама вакцините низ нос ни ги извадија, десетици и десетици вакцини прима секој човек откога ќе се роди.
Погоре дадов пример со вакцини за лесен стомачен грип кај бебињата во Британија, некој економист пресметал дека дека поевтино е сите бебиња да се вакционираат - отколку некои 10тина % родители да испаничат и да ја стават државата на трошок за еднодневен непотребен болнички престој.

Pa na kraj kraeva Dzener, Paster, lejdi Meri Motngu, I mn drugi bile popametni I od mene I od tebe I videle deka oslabeniot vid na patogenot vneseno vo organizmot moze da ne zastiti. I komplikaciite sto se javuvaat retko, sekako ne mozime da kazime deka ne se javuvaat se nisto vo sporedba so visokata stapka na smrtnost vo minatoto od ovie mikroorganizmi koja ja nema sega. I Ete cisto kako infomacijata da xnaes deka ne se vakciniraat decata za variola major zatoa sto nema potreba sekako, no primeroci se cuvaat ne me fakjat za zbor ne znam kade bese tocno za ako povtorno se pojavi da mozi da se napravi vakcina
дали може да ги протумачиш овие податоци?

New Haemophilus Vaccines Findings Reported from Food and Drug Administration (Adverse Events following Haemophilus influenzae Type b Vaccines in the Vaccine Adverse Event Reporting System, 1990-2013)
By a News Reporter-Staff News Editor at Vaccine Weekly Data detailed on Immunization and Public Health have been presented. According to news reporting originating in Silver Spring, Maryland, by NewsRx journalists, research stated, "To characterize adverse events (AEs) after Haemophilus influenzae type b (Hib) vaccines reported to the US Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), a spontaneous reporting surveillance system. We searched VAERS for US reports after Hib vaccines among reports received from January 1, 1990, to December 1, 2013."

The news reporters obtained a quote from the research from Food and Drug Administration, "We reviewed a random sample of reports and accompanying medical records for reports classified as serious. All reports of death were reviewed. Physicians assigned a primary clinical category to each reviewed report. We used empirical Bayesian data mining to identify AEs that were disproportionally reported after Hib vaccines. VAERS received 29 747 reports after Hib vaccines; 5179 (17%) were serious, including 896 reports of deaths. Median age was 6 months (range 0-1022 months). Sudden infant death syndrome was the stated cause of death in 384 (51%) of 749 death reports with autopsy/death certificate records. The most common nondeath serious AE categories were neurologic (80; 37%), other noninfectious (46; 22%) (comprising mainly constitutional signs and symptoms); and gastrointestinal (39; 18%) conditions. No new safety concerns were identified after clinical review of reports of AEs that exceeded the data mining statistical threshold."

И како познавач на проблематиката да те прашам што стана со птичјиот и свинскиот грип, дали ако ни го претставија како многу опасен, има вакцина за свинскиот грип?
Друго, да прашам за што се користи и во кои случаи Тамифлу.

Да те замолам да прочиташ за судскиот исход од процесот на едно италијанско семејство
Landmark ruling in an Italian court has said Valentino Bocca's autism was provoked by the MMR jab he had at aged nine months
His parents have already been awarded £140,000 and could be paid an additional £800,000 in their case against the Italian government

И да те прашам, што мислеше со набавката на вакцини од странство (Грција)-легално, нелегално, безбедно, небезбедно? Ја оправдуваш таа постапка?

Последно уредено:
Nemam vreme za da go iscitam celo ali virusite na influenca postojano mutiraat pa zatoa jas ne bi preporacvala za vakcincija iako mislam taa ne e zadolzitelna pa ima razlika megju nesto so e zadolzitelno I nesto so ne e ako to e tvoeto prasanje I da velam deka nekoi od niv ne se vestacki napraveni vo labaratorija za zarabotka na pari, a vo odnos so nabavkata na vakcinite od Grcija jas toa ne go opravduvam, no ne e I vo moja nadleznost nabavkata na vakcini, a toa so semejstboto ke pobaram na net da vidam pa ke ti pisam

Ахахаха... саде надежни експерти на темава. ;)
Немаат време да прочитаат два кратки пасоси сублимиран заклучок (пази ДВА КРАТКИ ПАСОСИ, не е дека е нешто обемно колку Војна и Мир) - но имаат време да пишуваат неброени постови на ваквите теми за да ја споделат својата „мудрост“.
На жалост на тоа се сведуваат повеќето вакви дискусии, ретко кој знае нешто ама сите сакаат нешто да кажат. Но не-дај-боже да прочитаат нешто кога ќе им укажеш научни студии (па макар и само мал дел од заклучокот во абстрактот), тогаш когнитивна дисонанца ги удира.

Шо да ти кажам Лурц, Ивонче барем имаше доблест јасно и гласно да ти каже TLDR. :D

Nemam vreme za da go iscitam celo ali virusite na influenca postojano mutiraat pa zatoa jas ne bi preporacvala za vakcincija
Набавени биле 800 илјади вакцини, 8 милиони евра. Моето прашање беше зошто се крена прашина со наводна пандемија во 2009 (дефиниција за пандемија...) и зошто државите мораа да ги набават овие вакцини. Ако не се сеќаваш-во септември 2009 беше прогласена од СЗО, во октомври 2010 СЗО соопштува дека пандемијата заврши (од најголемите експерти во оваа област). Притоа се починати 18.500 лица што би рекле повеќе починале од гром.
Во Шпигел излегува информација дека канцеларот и министрите (меѓу нив и оние кои ја одобриле вакцинацијата) ќе добијат специјални вакцини. Излегува и препорака од германско друштво за медицина таа вакцина да не се користи, посебно не на бремени жени и деца. Во тој контекст говори и претседателот на Комитетот за здравство на Советот на Европа, за лажирањето на пандемијата, почнувајќи од Мексико.
http://vecer.mk/makedonija/lazhirana-pandemijata-za-svinskiot-grip
ima razlika megju nesto so e zadolzitelno I nesto so ne e
заплашување со епидемија и пандемија со смртни случаи си го прави своето. Само за свинскиот грип 5-8 млрд евра се потрошени во Европа, 18 млрд долари во светот. Тоа се гоолеми пари.
vo odnos so nabavkata na vakcinite od Grcija jas toa ne go opravduvam
Го наведе како можност. Од една страна колку е ова во пракса изводливо, колку е легално, богами и безбедно. Според ова во нашиот случај паѓаат во вода и казни и закон и правилници.

Последно уредено:
Кога сме кај грипот, Колумбо им го однел на индијанците, а од таму донел сифилис, кој бил таму ендемски и на индијанците не им бил голем проблем. Но од грипот умирале како зајаци. А кога се вратил Колумбо сифилисот бргу се рапирил ви Европа, дури папата фатил , па бидејќи пагала парцијално брадата тогаш влегло во мода бричењето.
Инаку вакцина против грип никогаш не била задолжителна. .. има диагнози каде е забранета... б.т.в., имаше некаде во 2000 проблем и со вакцина на Б.Ц.Ж., мислам едно бебе почина; и од задолжителната вакцинација на Вариола Вера 1973 имаше поедини случаи со некој проблеми ...
..б.т.в., во 1952, имаше дизентерија, тука во Скопје... во влезот кај што живеевме починаа 2 или 3 деца. Мајками стави мрежи на прозорците.
Сега приодот кон болестите е многу медиумско сензационалистички експониран.[DOUBLEPOST=1445420297][/DOUBLEPOST]
Има една голема разлика помеѓу сигурносните појаси и вакцините, @Ireal

Ахем... Од сигурносните појаси никој не прави невиден профит.

Добиваш 4 појаси во колата (или 5), и тоа е тоа за цел работен век на тоа возило (јас барем не сум слушнал некој да го „истроши“ појасот). Ама вакцините низ нос ни ги извадија, десетици и десетици вакцини прима секој човек откога ќе се роди.
Погоре дадов пример со вакцини за лесен стомачен грип кај бебињата во Британија, некој економист пресметал дека дека поевтино е сите бебиња да се вакционираат - отколку некои 10тина % родители да испаничат и да ја стават државата на трошок за еднодневен непотребен болнички престој.
.. Да, од сигурносните појаси нема голем профит ама има профит од казни за неносење... а профит има од Аирбеговите, види колку пари е.. а може да се отвори од ситна работа и да те повреди повеќе од ударот, а може да не се отвори , како на Тоше Проевски..

... Да, од сигурносните појаси нема голем профит ама има профит од казни за неносење... а профит има од Аирбеговите, види колку пари е.. а може да се отвори од ситна работа и да те повреди повеќе од ударот, а може да не се отвори , како на Тоше Проевски..
Секако споредуваме баби со жаби, но ти промакнува поентата: вакцините се законска обврска, од која некој прави огромен профит. Аирбег не е законска обврска. Појасите се - ама од нив никој не прави профит (за индустријата зборуваме, не за казните).

Фармацевтската мафија, преку политичарите кои се на власт во сите држави, влијаат на „протнување“ на голем број вакцини кои никако не би требало да се задолжителни, влијаат на процесите на истражување на безбедноста на вакцините... Сето тоа за правење профит.
Затоа ни се протнуваат недоволно квалитетни вакцини, кои имаат несакани последици, но кои мора задолжително да се примаат.

Vaka konkretno za gripot barem vo nasata drzava problem e toa sto sekoja godina vo svetski ramki se vadat novi vakcini posto mutira, a kaj nas go vakciniraat naseleneto so od lani preklani samo za da gi iscistat vakcinite. Ne mozis da mu davas vakcina za eden vid,a vo taa godina da ima epidemija na drug tip. Jas zborvav za zadolzitelnite vakcini onie sto gi primaat decata inace I jas sum protiv ovie za grip ali pa donekade se dobri zatoa sto najcesto se vakciniraat postari lica I sekako ne mozime nie da sporeduvame imunitet I organizam na 60godisna licnost so onaj na 20godinsna licnost. Ako gledame ete konkretno so slucajov za autizam jas imav vo familijata bratucet sto pocina
posle zemen aspirin pa ako gledame sekogas taka na rabotite eve treba da go zabranat aspirinot od prodazba posto ne e edinstven slucaj ne mozime da razmisluvame taka.Sakav da kazam koga ke procitam poubo ke mu pisam vo pp posto ne e temata okolu toa tuku e za kaznite I dovolno e od mene sakam sama da procitam a ne nekoj post nekoj sto go kopiral od net.

Последно уредено:
@Ivon4ee аспирин задолжителен ли е со закон? Казнува државата ако редовно не кркаш аспирин?
Познато ти е значењето на „споредување на баби и жаби“?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom