Сe` се случува со причина

• Креатор на темата Креатор на темата FLiX
  • Време на започнување Време на започнување
Јас делумно мислам дека сами си ја пишеме судбината, но можеби имa нешто и од Бог, кој да знае :toe: :salut:

Sami donesuvame odluki, sami pravime greski, sami propustame sansi......sami si ja pisuvame svojata idnina.

абе јасно е дека сме ограничени ама за се не е крив Бог.... онаа духовното е веќе напишано а а цената на материјалното и се друго си го рпавивиме ние нашите големи глави!!!позз

Па можеби и ни е пишано дека нештото треба да ни се деси и ќе ни се деси.. А ние како ќе го одиграме тоа е наше..:pipi:

Некогаш некои работи се едноставно посилни од нас и од нашата воља и се случуваат без разлика дали ние тоа го сакаме или не. Некогаш залудно е што ние планираме и се трудиме за нешто, затоа што чудни се патиштата на животот - никогаш не знаеш по кој пат ќе те одвеат. И да, верувам дека се се случува со некоја причина, дека се е дел од некој план. И бидејќи сум верник, верувам дека Господ има план за секој од нас. Всушност, нам и ни се остава избор. Те ставаат пред крстопат и ти мора да се одлучиш за една страна... Најтешките избори, сепак ги прави човекот. Се друго е сплет на околности и игра на судбината.

Двете теми се споени затоа што поставуваат скоро исто прашање, односно дали случувањата во животот се однапред преодредени, или нашето дејствување, пред се, влијае врз нив.
Поинаку, колку е животот во наши раце за да го обликуваме по своја воља.

Продолжете со дискусијата:smir:

Се настанува со причина и затоа нужно и неизбежно. Она што можеме да го промениме е детерминирано и од посилниот мотив во нас. Ние не сме исклучок од се останато во светов, така да детерминизмот е докажан, ако ве интересира многу добри докази има кај Спиноза, Пол Холбах и Шопенхауер.

mislam deka bas se sto ni se slucuva celo vreme e so nekakva pricina i deka ne mozeme da izbegame od ona sto treba da ni se sluci

Кога се оди наопаку се тешам со тоа:се се случува со причина.Зошто не го велам ова кога се ми е ок???
Кога нешто не е добро ја обвинувам судбината и си викам ајде...така требало да биде.
Е ај сега кажете ми дали луѓето што ја преживеаа "Катрина" си го викаат истото ова...да така требало да биде башка се се случува со причина???
Која е причината за таква несреќа и ШТО позитивно тие луѓе можат да извлечат од тоа и ШТО научиле од таквата катастрофа??
Еден мотивационен говорник еднаш кажа дека всушност ние ги привлекуваме луѓето и настаните да ни се случуваат (колку и да биле лоши) со цел да извлечеме одредена поука од тоа и да научиме нешто и да кажа дека оваа реченица за која сите се држиме кога ни е најтешко е израз на мала самодоверба.
Искрено незнам дали можам да го прифатам ова.Работите се случуваат.Некои можеме да ги контролираме некои не.
Не можам јас на некое детенце кое е жртва на семејно насилство да му кажам:еј малечко,се се случува со причина,ќе видиш ова е за твое добро,треба да научиш нешто и од ова?!
Од друга страна па некогаш тоа залажување ми помага да продолжам понатаму,да свртам нова страница,да бидам посилна,подобра затоа што сум се убедила дека "Се се случува со причина" е всушност причината и морам да продолжам понатаму.

Се согласувам дека се се случува со причина...Не дека некој од горе не гледа и управува со нас како шаховски фигури, туку дека сме ние тие што си ја бираат судбината,ние сме тие што си ја пишуваат својата приказна...На секој човек му се дадени повеќе опции за да си го проживее животот,тој е тој што самиот си го сегментира патот по кој сака да се движи,тој сам си го одбира животот во критичните моменти,и тој е самиот што си ја одбира смртта,без разлика дали се работи за свесно или не свесно бирање на работите,човекот сам креатор на својата судбина...

Некои работи се пишани, некои сами си ги пишуваме... Според мене некаде 1/3 сами ја организираме, а 2/3 ни се чкртнати од Горнион.

Bravo za ova so facebook..no tuka ne mozeme podobro da definirame pricina-i posledica no SEPAK barem jas veruvam bidi dobar ce ti se slucuvaat dobri posledici...i sprotivno(iako mozebi gresam-mnogu so bev predobar pa me zafrknaa ajle "drugari")

се произлегува од нашата потсвест ( се ни е детерминирано од истата)
кога ќе успееме да ја искористиме потсвеста тогаш ќе почнеме сами да си ја градиме својата судбина

И јас се согласувам со ова бидејќи математиката е наука од која можат да се извлечат сите одговори, само што ние сеуште се немаме доволно усовршено за да стигнеме до нив.

ако збориме за науки па физиката го доказува спротивното дека се се дешава со причина

There are no choices. Nothing but a straight line. The illusion comes afterwards, when you ask 'Why me?' and 'What if?'. When you look back and see the branches, like a pruned bonsai tree, or forked lightning. If you had done something differently, it wouldn't be you. It would be someone else looking back, asking a different set of questions.

We already made our choices, now we have to understand why we made them.

потполно се сложувам со ов се се случува со причина
без разлика дали е добро или лошо се се случува со причина и се има објаснување, но за жал ние не го знаеме веднаш

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom