Сe` се случува со причина

• Креатор на темата Креатор на темата FLiX
  • Време на започнување Време на започнување
Пааа... нормално. Мислам секој настан во универзумот е обврзан да биде причинет за да се случи. Ако нема причина нема ни последица.
Проблемот е што повеќето луѓе претпоставуваат дека се ИМ се случува со причина, што за мене е апсурд.
Работите се случуваат. Случајноста, не постои освен во човековиот ум, за универзумот тоа не е ништо посебно. Како што пишува ВикторГГ на првата страна, ако ја видиш "на улица девојката од соништата два пати во една недела откако не си ја видел 2 години." е неверојатна случајност, но ако земеш во обзир колку многу настани им се случуваат на колку многу луѓе, неопходно е да има и вакви случаеви. Ние не ја согледуваме "The Bigger Picture", па затоа мислиме дека: еј ова мора да е нешто посебно, ова е знак. Упс, грешка во чекори. Погрешна логика.

Поентата е, работите се случуваат врз основа на каузалитет. Но, ние не сме центарот на универзумот, па работите да ни се случуваат на нас, и со цел нас да не доведат до нешто.

Не верувам во судбина...одбивам да прифатам дека животот ми е еден лист хартија и јас само го читам без можност да ја сменам фабулата.

Инаку, да. Иако сите го знаеме поимот “причина-последица“, не секогаш го следиме...т.е., кога ни одговара - да, кога не...занемарлив е.

Верувам дека се се случува поради некоја причина, но во одредени случаи и за одредени работи што ни се случуваат за жал не секогаш ја знаеме причината а може и никогаш да не ни ја дознаеме:toe:

Ajnshtajn taka vikal:), i jas se soglasuvam so nego...

Ако се согласуваш со Ајнштајн, неможеш да згрешеш :) добра одлука

Инаку, вистина е од секој можен аспект, на најдлабока основа се се случува со причина и треба да преземе целосна контрола и одговорност за нашите акции и последици како креатори.

You see there is only one constant. One universal. It is the only real truth. Causality. Action, reaction. Cause and effect.

What is the reason? Soon the why and the reason are gone and all that matters is the feeling. This is the nature of the universe. We struggle against it, we fight to deny it; but it is of course a lie. Beneath our poised appearance we are completely out of control.

Choice is an illusion created between those with power and those without.

The Merovingian

се се случува со причина- ПОТПИШУВАМ
И јас го давам мојот потпис дека се се случува со причина. Но, за да не дојде до нејаснотија, јас не верувам дека животниот пат ни е судбински предодреден,туку дека случувањата се надоврзуваат едно на друго во причинско-последична низа. Секоја наша постапка е последица од една и причина за друга постапка.

Сите знаеме дека нема судбина и скоро сите читаме хороскоп (јас не).Па куќата ми е во Сатурн, а дворот ми е во Марс. :smir:

Не верувам дека има случајности...Не верувам дека се’ е коинциденција...Едноставно верувам дека се’ се случува со причина...А пак таа причина е последица на нешто што ние самите сме го направиле...Така да судбини и слични сра*а кај мене не поминуваат

хм,незнам некогаш си велам судбината ми била таква,некогаш велам ма каква судбина,сами си го бираме патот по кој одиме!
Повеќе работи ми се случиле со причина,додека да го сфатам тоа,многу ми е тешко,па ја проколнувам судбината:jaj:

Дали животот оди според правилото,,како што е пишано''?

Пред неколку дена со другари праевме муабет..онака испадна низ муабет и дискутиравме дали животот оди според тоа како е пишано или пак човекот сам си го пишува тоа...?Некои викаа дека се шо ке се десело било пишано од господ дека не можиме сами да си ја одредиме судбината а пак други викаа дека се самите си правиме за да ни биди така..

Мое мислење е дека човекот си го прави тоа...т.е. си ја пиши судбината а не демек како од господ е пишано тоа....

Вие?

Сами си ја пишеме приказнава.
Бог е само нашата потсвест која е тука да надгледува дали ги правиме работите правилно.

Кога во Матрикс, Нео беше прашан дали верува во судбината тој рече: „Не, затоа што не сакам да верувам дека некој друг управува со мојот живот.“

Па кога би било така ние сме само глумци што доаѓаат на светов да ја одиграат својата улога, сега зборувам хипотетички кога сè би било пишано тогаш зошто подоцна на Судниот ден се утврдуваат нашите постапки дали биле лоши или добри? Значи сепак самите одлучуваме за одредени работи дали ќе ги направиме или не.

Зарем на крадците им било пишано да бидат крадци? Зарем на наркоманите им е пишано да бидат наркомани? Самите го утврдуваме патот по кој ќе се движиме, и најпосле го добиваме заслуженото.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom