SDSM vidovme kolku demokratska partija. Rusi sudovi, tepa policajci i zeni od DPMNE, ja rusi pravnata drzava, a nivnite sudii postaveni 1995 g. (dozivotno) pustaat kriminalci.
MVR podnese dokazi i obvinenie deka Zajcev uzurpiral Tender i nezakonski go prepustil na svoj blizok covek, gradel nezakonski na drzavno zemjiste vo proces na denacionalizacija. Kaznata za ova delo e nad 5 godini zatvor. Ako mozese Lapbe Arbaudov da dobie kazna zatvor za namesten tender od 1,5 milioni evra, zosto da se amnestira Zajcev ako ima namesteno tender od 8 miliona evra. Ili pravdata treba da e selektivna?
Edinstvena solucija za nekorumpirano sudstvo e smena na site sudii postaveni 1995 g. od BC i SDSM, koi go unistija makedonskoto sudstvo, na sto i EU i NATO ni zameruvaat.
By the way, pred Sudot nemase gragjani, tuku partiski clenovi na SDSM i toa 300, oti tolku im e redovnoto clenstvo.
Vtor pat SDSM vrsat neviden pritisok na sudskata vlast, sto e tipicno za komunisticko-totalitarnite partii.
Епа сдсм врши од надвор притисок на судството.
Ќе рипат ќе рипат, и ќе си одат.
А овие твоите му ибаа мајката од внатре.
Само едно ќе ти кажам.
Адвокат со едномесечно искуство како судија....и тоа наменски...е избран за претседател на Врховен Суд, само затоа што е Кум на Славевски, и само затоа што ги бранеше криминалците од партијата која ти сега до облаци ја возвишуваш, а истите криминалци сега, слободно шетаат низ Скопје.
Борба против олигарситееее!!
Пена му фати на грујо устата од тие зборови.
А во пракса?
Смиленски вчера е ослободен.
Можеш да прерпоставиш зошто........?
Одприлика вака:
- Неможам јас....несмејам јас, да се мешам во надлежностите во судството...знаеш , ние сме правна држава откога замина ти...а особено последниве две/три години откога јас сум на власт. Демократија пука (буквално)...
А Љубчо мирно мирно го слуша, па кротко ќе му каже:
- Слушај мали...ај не ми се занесувај, демек не те знам ја што си ти.
Ти си моја творба бе еееј. Прати сега убо што ќе ти речам. Смиленски ќе почне да ме цинкари мене, а по автоматизам ако не го пуштиш, јас ќе почнам да те цинкарам тебе....
Разбра сега....или пак да ти објаснувам...подетално.
А Грујо исплашено се врти да види дали има некој околу него ...случајно да не го чуе муабетот, па ќе рече:
- Арно бе ти па...што викаш толку...демек јас незнам што да правам..туку да се покурчам малку деее...тука ме знаат како безгрешен и неизвлалкан....Љубе, тука сум икона сега, сите ми верват...52% подршка имам од народот....малку е..знам, ама за некој месец ќе ја утепам стотката....на добар пат сум.
Него ти ќе си седиш Блгариа нели...што ќе правиш тука, и онака народот не те сака...а и + може некои лајна да изедеш несакајќи.
Љубчо се насмевнува слатко иронично и наивно...и му вика:
- Гајле немај...се додека ти не ме чепкаш...јас сум мирен....и ја затвара врската.
Грујо одма звони на Боцевски и му вика, под хитно да го најде Михајло, и да му пренесе само еден збор...Смиленски,....а Михајло е стар итрец, одма ќе му текне, и ќе знае што да направи.
И.......Смиленски на слобода