Самоубиство!

• Креатор на темата Креатор на темата еци^^^
  • Време на започнување Време на започнување
Има две главни причини поради кои се извршува самоубиство:
1: Психолошко растројство или јас пре би рекол, немање јасни цели во животот или потценување на самиот себеси дека неможат да се остварат некои цели, и евентуално краток спој во мозок.
2: Идеологија: како на пример обесчествување, возвишување на бог и сл.

Јас немам причина за самоубиство, јас сум најверојатн поживотински настроен а тоа значи ултимативни цели ми се 1 преживување и
2 создавање на потомство.
После овие две цели идат други цели кои се до некој степен варијабилни, колку и ниско да паднам од кој и да биде аспект ќе имам причина за да продолжам да преживувам а решенијата ќе се изнајдат.

А кој мисли да се самоубива подобро нека размисли уште еднаш дали навистина вреди да се самоубие па тогаш да има три чисти за тоа, исклучок се луѓето со краток спој во глава ( ова се мисли на тие што никогап не биле во рамките на нормалата, и никогаш не размислувале за своите постапки).

Bacillus gagous напиша:
Има две главни причини поради кои се извршува самоубиство:
1: Психолошко растројство или јас пре би рекол, немање јасни цели во животот или потценување на самиот себеси дека неможат да се остварат некои цели, и евентуално краток спој во мозок.
2: Идеологија: како на пример обесчествување, возвишување на бог и сл.

Ова ме бендисува...за причините - значи пред се, за чинот на самоубиство зборуваме како чин за одземање на сопствениот живот, и тука воедно спаѓаат и харикирите во јапонската култура а и борците - самоубијци кои прибегнуваат кон ова во ситуација на безизлез; сепак мислам дека еци не ја отвори темата мислејќи на горенаведениве...
Самоубиство - храброст? :lud:можеме ли на било каков начин во врска да ги донесеме двата поима? Треба ли храброст за да се самоубиеш? И колку пати во животот сте помислиле вие на таа идеја, и не знаете ли дека е многу лесно да те поведе моментот и да направиш нешто за кое подоцна ќе жалиш? Храброста е последната особина која ќе ја поврзам со самоубијците, храброста е да продолжиш, да не се откажуваш, ВО ЖИВОТОТ НА НИКОЈ НЕ МУ ТЕЧЕ МЕД И МЛЕКО! самоубиството е СЕБИЧНОСТ, НЕБЛАГОДАРНОСТ! бидејќи без разлика дали зборуваме за тоа од теолошка страна, сепак животот ни е подарен од некого - од бога, од родителите, како и да е - не сме ние ОНИЕ кои ќе кажат кога ќе умреме, не е во наши раце таа пресуда, не е дека мене ми се појавил проблем и ќе одам да се самоубијам и не е дека јас постојам за себеси и никој друг, бидејќи додека живееш, ти создаваш пријателства, градиш врски со луѓе кои те прават среќен, меѓутоа и ти нив ги правиш среќен и пред да се самоубијат храбриве господа самоубијци, размислиле ли дали оставаат зад себе семејство, пред се а потоа и пријатели на кои ќе им остане вечен белег и рана која никогаш не зараснува?
зборувам со гнев кон ваквите луѓе бидејќи на наши семејни пријатели им се случи слична судбина и подоцна детето - мој врсник не сакаше солза да пушти за неговиот личен татко кој се обеси дома во куќата од депресија, а можеби и некои други проблеми кои се јавиле како надоврзување на ова, но помислил ли тој човек да побара помош,и дека има луѓе на кои им значи и кои се грижат за него и кои ги засега што прави? можам да гледам на ова само со сожалување и доза на одбивност, и тоа е се...:icon_frow
значи, самоубиството не го оправдувам, тоа во никој случај не е решение или излез, но после моето излагање со толку пристрасност и бес, ќе речам дека треба да се обрне малку повеќе внимание на луѓево-барем од страна на нивните блиски...а ако веќе еднаш се обидат и не успеат - не е исто во никој случај, мислам дека така само повеќе би си го ценеле животот, но и тоа е релативно, после се...

znaete li deka najmnogu samoubistva ima vo litvanija 49 luge od 1000 , vtora e slovenija 40 od 1000 , treta e rusija 38 0d 1000 nie sme megu poslednite na spisokot so 0.4 od 1000

Zivotot e premnogu kratok za da si go odzemes.
Uzivaj vo zivotot i znaj deka sekogas ima nekoj sto te cuva:angel1::angel1::angel1::ojea::ojea::ojea:

Sekoj ima pravo da vladee nad sopstveniot zivot I da odlucuva za sebesi I sopstvenata prikazna. . .hmm ama samoubistvo???. . .
Iskreno vakvite postapki na lugeto toolku me zbunuvaat I se dvoumam megu izborot:da im se voshituvam na nevidenata hrabrost sto mozele da go napravat posledniot poteg I –gordo- da se prostat od svetot ili da im plukam I da gi prekoram na slabosta sto ne se soocile so sebesi I sopstvenite misli...kako I da e.. pricinite za zverskoto postapuvanje so sebesi ne mi se tolku ubedlivo silni zosto nekoj kolku I da e razocaran I kolku I da e osamen sekogas moze da se natera da najde nesto vedro niz minatite spomeni I da najde makar I najsiten zrak vo sekavanjeto sto ke go natera tivko da mu zablagodari na zivotot . . za sekogo ima mesto pod neboto!!!
A I onaka zivotot e prekratok da se sfane premnogu seriozno...

во принцип не го оправдувам пошто тоа е бегање од проблемите, но има и толку срање животи што подобро би било да се завршат... тажно но вистинито. ставете се на местото на робовите во феудалното општество - само работеле ко стоки, не ги гледале своите блиски, биле малтретирани, а за плата не ни спомнувам, ги хранеле колку да преживеат.... да имав таков живот одма би се убила.

Nikogas ne sum pomislil na samoubistvo i ne veruvam i deka ke pomislam zasto mislam deka sekogas postoi resenie i nikogas ne e tolku beznadezna situacijata za da se bega od problemite so samoubistvo.

Самоубиството е бегање од проблемите и не соочување со тешките моменти кои што ги носи животот...но сепак секој проблем во животот е пратен за да се стане поотпорен на ударите од оние кои што те повредуваат...Ако секој ги "решава" така своите проблеми на светов не би останал никој...сепак треба да се погледне храбро во тешките моменти и да се спротистави човек на секој проблем и да го преброди тоа...а самоубиството дефинитвно не е решение на ситуацијата која се чини безизлезна...

jas msialm deka od edna strana kukavicite izvrsuvaat samoubistvo polesno da izbegaat od problemite, toa go pravat tie sto ne mozat da se soocat so vistinata, ama od druga strana treba da imas gz za da go napravis toa SEKOJ NEMOZE!

Според мене поглупа ствар од тоа да се самоубиеш, немет. Мислам најлесно од све е да умреш, некои луѓе наместо да направат нешто за да луѓето околу нив ги приметат вршат обиди за самоубиство, сечат вени итн. тоа е бар најлесно, само треба малце поише комплекси, троа зачинети со депресија од недостаток на љубов од било кој вид и ете ти! Решение на векот!
А башка ја као верник и од друга страна и не го поштуем тоа. Али у секој случај е лошо!

abe ok e samoubistvo ako nemas zs da zivees,nemas drugari ili drugarki,ako si maltretiran od site

Ne e ok samoubistvo... Sekako, treba da se slusnat i dvete strani, ama vo sekoj slucaj, ima resenie za site problemi, samo ako covek e zdrav i dovolno svesen za toa.

eci^^^ напиша:
Do preska mozebi i bev razmisluvala za toa sto znaci SAMOUBISTVOTO..sega,otkoga se soociv so faktot deka se slucilo vo mojata okolina,go napravila licnost koja sum ja poznavala,se poveke se vnesov vo temata za samoubistvovo! Licnosta ne mi bese kojznae kolku bliska,megutoa sigurno im bila bliska na svoite dve deca.Mislev deka e normalna licnost,bidejki zavcera ja vidov niz maalo,a denes,slusnav deka se obesila vo sopstveniot dom!
Moe mislenje e deka sekako treba da imas epten golem pricina za da izvrsis samoubistvo..ma so zboram be jas,kakvi pricini...ZIVOTOT ni e najgolemiot poklon od Boga,a so samoto unistuvanje na sopstveniot zivot dokazuvame deka sme najnistozni na svetot!
Zasto lugjeto izvrsuvaat samoubistvo?Kako go opravduvate toj cin na odzemanje na sopstveniot zivot?
Temava ja staviv vo misterii poso za mene stvarno pretstavuva golema misterija!
Мила, не постои причина која треба да те натера да направиш самоубиство, односно, нема НИШТО кое е толку силно да те наведе да се убиеш себеси биолошки. Биолошката смрт не е престанување на постоењето, туку само е премин. Самоубиството е резултат на моментална слабост, на некои лоши филмови во умот. Може да се самоубие човек кој заборавил што му значи Бог нему и што му значи тој на Бога. Самоубиство НЕ ОПРАВДУВАМ.

Треба да се излезе од слабостите, од хаосот на животот со труд, со напор, со волја и со мнооооооогуууууууу ЉУБОВ

smrt

eci^^^ напиша:
Do preska mozebi i bev razmisluvala za toa sto znaci SAMOUBISTVOTO..sega,otkoga se soociv so faktot deka se slucilo vo mojata okolina,go napravila licnost koja sum ja poznavala,se poveke se vnesov vo temata za samoubistvovo! Licnosta ne mi bese kojznae kolku bliska,megutoa sigurno im bila bliska na svoite dve deca.Mislev deka e normalna licnost,bidejki zavcera ja vidov niz maalo,a denes,slusnav deka se obesila vo sopstveniot dom!
Moe mislenje e deka sekako treba da imas epten golem pricina za da izvrsis samoubistvo..ma so zboram be jas,kakvi pricini...ZIVOTOT ni e najgolemiot poklon od Boga,a so samoto unistuvanje na sopstveniot zivot dokazuvame deka sme najnistozni na svetot!
Zasto lugjeto izvrsuvaat samoubistvo?Kako go opravduvate toj cin na odzemanje na sopstveniot zivot?
Temava ja staviv vo misterii poso za mene stvarno pretstavuva golema misterija!
Jas mislam deka koga na nekoj ke mu se smaci od zivotot i od se mozi slobodno da si napravi ama so saka.Jas licno ja obozavam smrtta.Koga bi znaela deka navistina postoi drug svet pa makar i pekol bi go naprela to

metalka_626 напиша:
Jas mislam deka koga na nekoj ke mu se smaci od zivotot i od se mozi slobodno da si napravi ama so saka.Jas licno ja obozavam smrtta.Koga bi znaela deka navistina postoi drug svet pa makar i pekol bi go naprela to
1. Кога ќе му се смачи некому од нешто ТРЕБА ДА СЕ БОРИ.

2. Ти не си таа која одлучуваш колку ќе живееш на Земјата. Не си дошла по своја волја овде, не си одиш по своја волја од овде

Како ја подразбираш смртта ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom