Салеп

• Креатор на темата Креатор на темата Сабазиј
  • Време на започнување Време на започнување
salep ima vo site pogolemi marketi- go ima i vo ramstore , a go ima i na pazar bunjakovec nekoi zhenichki(babichki) od albanija go prodavaat - cena 90-100 kutija, no najdobar e onoj turskiot definitivno :toe:

Леле анонимнвава сограѓанка из Тетова абе се уби од барање на салеп :)

Го најде?! :vozbud:

За оние што ме прашуваа по ПП, татко ми го купил салепот на бит-пазар. Кафеаво картонско кутифче, ме мрзи да го гуглам, уште поголема мрза сум да го сликам со мобилен.

Ете гледаш, имало и други кои се интересирале. Btw, јас му немам пишано на Тончи, да знаете :)

А колку пари кошта и колку чаши можат да се направат од едно пакување?

Го сакам на зима со цимет, неколку зрна ванила и лажичка рум.
Последно што чув е Салеп со парчиња замрзнато овошје (вишни, боровинки) пробал некој?:unsure:

За оние што ме прашуваа по ПП, татко ми го купил салепот на бит-пазар. Кафеаво картонско кутифче, ме мрзи да го гуглам, уште поголема мрза сум да го сликам со мобилен.
Едно од овие е изгледа.А немам пиено одамна, од детиште.Утре ќе купам,да не беше темава тешко да ми текнеше.
salep1.jpg
urunler_paket_urunler_yoresel_salep_hazir_salep_b.jpg

abe salep srede leto ., aj od oktomvri ja prodolzhuvame temavao_O

баш ме интересира со салеп користат во кафичите многу е убав, а овие на докторс и алкалоид срање се

:pipi: И јас ќе треба да покренам иницијатива да пробам салеп, прв пат слушнав за салеп одаамна поточно од серијана "Наше мало" се дур не се расчитав на темава не ни имав желба да дознаам што е тоа САЛЕП. :vozbud: Барав ете на youtube и нешо најдов, едвај. :eek:jea: Убоо му текнало на Сабазиј да ја отвори темава инаку ќе останев не салепосан уште долго време. :uvo: Поздрав салепџии :helou:

Не ми е постов за салеп, сепак видов на видеово лепчиња 1:02 какви што пробав во Турција и се прекрасни ..
Па да прашам да не знае некој како се викаат точно маливе лепчиња ? да расчепкам по интернетов да најдам рецепт.

Не ми е постов за салеп, сепак видов на видеово лепчиња 1:02 какви што пробав во Турција и се прекрасни ..
Па да прашам да не знае некој како се викаат точно маливе лепчиња ? да расчепкам по интернетов да најдам рецепт.

pa ako ima zainteresiran sum i jas (y)

јас сам си го берам по падините на беласица го има јајчест и шепаст и се зема новата главичка а старата се остава,се нанижува на конец се потопува ,5,секунди во вода која врие и се закачува некаде на јако сонце да се суши по тоа се мели да стане како брашно и може да се комбинира со се ..млеко вода ракија вино ..

Освен на Беласица го има и на Шар Планина. Иако ме изненадува ова за Беласица и тоа позитивно!
А не знам дали сте знаеле, но тоа е еден вид дива орхидеја, од која, само коренот се бере. Може и свеж да се јаде, а коа се суши, наравно добиваш салеп.

Иначе оригинал салеп, без додатоци, без засладувач и без млеко во прав, ко шо шиткаат на пазарче или во рамстор или во веро, па и во некои од аптекиве („медицински“ салеп) имате само во Билна аптека - Алкалоид веднаш спроти ЗОИЛ Македонија. Мислам дека е 50 грама или 60 грама некои си 60 денари. Значи, тоа ви е чист, исушен, изрендан корен од дива орхидеја - салеп.

Се заебав коа купив еднаш, целото го сипав за една чаша, па наместо напиток, добив пудинг од салеп. Така да едно кесиче е таман за 3-4 ца.. Можете со вода, како чај да го варите, а можете и со млеко...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom