Салати

  • Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Еве и од мене една салатка за летен период за освежување 1 помала тиквица рендаме, 1 краставица рендаме и ги истиснуваме да излезе водата од нив, брокула обарена и околу 150 до 200 грама сирење се ренда се додава малце лукче, малце ораси и 1 кисело млеко сето се меша и наздравје :)
 
Салатава е оргазам. Ја имам направено и по овој рецепт и со мои мали измени.

Утре ќе ја пробам оваа.
 
Последно уредено:
Кога сме кај италијанските салати, се сетив на оваа.

Моментално спремам пилешка салата со песто, млад спанаќ и чери домати.
 
Можам да споделам еден рецепт инспириран од Џејми Оливер, можеби малце необичен за нашите непца. Се базира на зеленчуци и овошја со зелена боја, што и да е, важно е да е зелено. (зелка, марула, кинески-јапански-индиски салатки, краставица, авокадо, јаболко итн.) Потребен е дресинг кој што фактички е основата за салатата. Напомена: Дресингот не сум го пробал со авокадо, јаболко и некои останати овошја на кои ќе се сетите. Започнуваме со дресингот. Потребни ни се:
2 лажички сенф
1 иста лажичка мед
2 супени лажици масло
2 супени лажички оцет
по желба соја сос
сол и бибер
Јас најчесто користам секакви салатки. Крупно исечкани. Откако ќе го соединиме дресингот, истиот го додаваме на салатата и истата ја масираме со раце. Важно е да и дадеме љубов. Во меѓувреме, по желба, на силен оган во тава може да се измешаат некои семиња - јас најчесто користам сусам, сончоглед и лен. Напомена: масло не е потребно! Откако ќе бидеме задоволни со испеченото, семкастите чуда ги посипуваме над салатата. Најсоодветно се сервира при фамилијарни собири и ручеци. Бон апетит.

P.S. Ве предупредувам дека за некои од вас може да има чуден вкус. Доколку не сакате да експериментирате со храна, овој рецепт не би ви го препорачал. Доколку пробате, а истиот не ви се допадне.... Go easy on me :anco:

P.P.S. Од блиски извори сум чул дека оваа салата тепа многу ракија. Наздравје!
 
Сакав едноставен оброј и ја најдов салатава, фина е и освежува.
Варен морков, краставица, чешне лук, кисело млеко, варено јајце, шунка(може и без) и сецкани ореви.
 
Се заебавав нешто во кујна, салата - бебешка каканица со бубашваби. :nesumjas:

Јадам ајвар без леб, со сирење и авокадо. Дијаспора...
Сериозно, ќе измислам некоја крем салата со состојкиве, проклето добра комбинација!

Реков и направив. Не изгледа привлечно, ама е вкусно. Може и како намаз да послужи. Тие состојки, плус малку кромид, млад, стар, сеедно.
Во јајцата има плус испасирана жолчка, помешана со смесата.Ставете сол ако има потреба.

SAM_4509.JPG
 
Последно уредено:
Не е мое дело, либето ми ја направи, италијанска салата.
Рукола, чери домати, сушени домати во масло, маслинки, кромид, пармезан, pine nuts(ако немате може и бадеми да ви завршат работа) и caper(последниве две ви ги пишав на англиски), балсамико, маслиново масло, сол и бибер.
SAM_4530.JPG

Сега ми прави Карпачио, во таа одело живо месо/риба. Малку сум скептична, а ми вика дека е предобра. Ако стварно е убава, ќе ви ја пишам и таа. :)
 
@Agda Beata знаеш дека дури ни во име на љубовта не мора да јадеш живо месо? :icon_lol:
Ја не би, параноик дека не поминало термичка обработка и сите можни ризици. Заеби рукола, прај се дека имаш вирус и не си гладна. :icon_lol:
 
@Agda Beata знаеш дека дури ни во име на љубовта не мора да јадеш живо месо? :icon_lol:
Ја не би, параноик дека не поминало термичка обработка и сите можни ризици. Заеби рукола, прај се дека имаш вирус и не си гладна. :icon_lol:

Цело време ми зборува како била ептен убава. Јебеш љубов, гурман сум сакам барем залче да пробам.
Види @kano што ќе ти каже за живото месо. :D
 
И јас сум гурман, како мала јадев говедски јазик и похован мозок скоро секоја недела. :icon_lol: Ама живо месо е единственото нешто за кое би одбила и залак. Ок и скакулци и црви, затоа батали го Кано, он е друга димензија со храната во Азија. :))
 
Carpaccio ako znaes da go pravis kako treba e nesto najubavo na svetot. Imam jadeno se i sesto i mozam da kazam deka mi e seuste bez konkurencija broj 1.

Obicno jadam salmon carpaccio ili beef carpaccio.

UmamiVeg_Salmon-Carpaccio_980px.jpg



drenched-in-a-ponzu-and-lime-dressing.jpg





Beef

classic-beef-carpaccio-12873-1.jpg


Beef-Carpaccio.jpg


Ako ti se dopadne naredno nesto sto mora da probas e beef tataki. Ova e nesto slicno na caraccio japonski stil...

a49cd3da-5036-4629-8240-fda746285c39.jpg


img_2411.jpg
[DOUBLEPOST=1455836851][/DOUBLEPOST]
И јас сум гурман, како мала јадев говедски јазик и похован мозок скоро секоја недела. :icon_lol: Ама живо месо е единственото нешто за кое би одбила и залак. Ок и скакулци и црви, затоа батали го Кано, он е друга димензија со храната во Азија. :))

Karpachioto ti e ustvari najdobroto i najzdravoto od italjanskata kujna. Ostavi ti jazici i mozoci, ovde KRITICNO e da e svezo mesoto ili ribata sto vo MKD neznam kolku e izvodlivo taka da vo MKD moze i ne bi ni probal. Ama ako imas sigiren izvor na svezo govedsko ova treba da go probas. Majstorijata e vo secenjeto na mesoto vo mnogu mnogu tenki fileti. Togas voopsto ne se oseka deka ne e gotveno.
 
@kano да, во Македонија е дискутабилен квалитетот воопшто, а за свежо месо ... само домашна фарма со телиња.

Туку шалата настрана. Не станува збор за скроз живо месо како што Агда онака брутално го напиша.
По она што ми останало во сеќавање на фут нетворк два пати ја начекував салатата и: се користи највисоко квалитетно говедско каре, се валка во бибер ( иако ова не го имам сретнатно секаде ) и се става на сува тава или грил по 2 минути од една страна, односно 4 минути вкупно за да добие како кора, а внатре е живо.
Значи поминува термичка обработка.

Вака си ја јадел ти? Претенки листови сечени меѓутоа краевите се потпечени?
 
@kano да, во Македонија е дискутабилен квалитетот воопшто, а за свежо месо ... само домашна фарма со телиња.

Туку шалата настрана. Не станува збор за скроз живо месо како што Агда онака брутално го напиша.
По она што ми останало во сеќавање на фут нетворк два пати ја начекував салатата и: се користи највисоко квалитетно говедско каре, се валка во бибер ( иако ова не го имам сретнатно секаде ) и се става на сува тава или грил по 2 минути од една страна, односно 4 минути вкупно за да добие како кора, а внатре е живо.
Значи поминува термичка обработка.

Вака си ја јадел ти? Претенки листови сечени меѓутоа краевите се потпечени?


Toa e tataki. Visoko kvalitetno govedsko po moznost Kobe ili Wagyu.

wagyupost.jpg


Cela nauka ima za kako da se dobie ova meso, od posebna ishrana do mazasi za zivotnite itn...

1280px-Sliced_Matsusaka_wagyu_beef.jpg


Potoa se posoluva mesoto i se stava biber. Se ostava na sobna temperatura 10tina minuti. Se seci tenko i se zaprzuva po 1 min od dvete strani obicno so sesame oil. Potoa se ostava 5 min na strana da istece celo maslo od nego pred da se srevira. Na kraj se stava marinada.

Eve kako toa izgleda vo Nobu mojot omilen japonski restorant vo Melburn.

IMG_0683.JPG



Vo sidnej znam i saat vreme vo eden pravec da patuvam za da go jadam ova cudo vo Cho Cho San.

cho-cho-san-_nessy-eater-10.jpg



Eve nesto i za tebe, malku po "zgotveno"

bloggerPlus.jpg




Carpaccio e zivo, ne e potpeceno.
 
Ми направија Carpaccio за појадок. Сака да ме исчеличи психички. :icon_lol:
Не било салата, било предјадење, мене ми е салата.
Луѓе, јадењево е изненадно добро и месото не се ни осеќа дека е живо.

Рецептот варира, во ова има тенко говедско, рукола, caper, пармезан, маслинки, сушени домати во масло, pine nuts, балсамико мешано со песто од маслинки, сол и бибер.
SAM_4539.JPG
 
Tie se tie tehniki koi baraat strucnost carpaccio I sevice, dvete tehniki koristat zivo meso ili riba, magijata e vo prelivite koi se pravat dressing na istive, ako se utne po grozno nesto nema, zatoa pazete kaj jadete zivo meso jbga ne go biva sekoj:)
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom