Сакам да знам!

• Креатор на темата Креатор на темата blue ladybug
  • Време на започнување Време на започнување
На патарини стварно можеш да плаќаш со обична дебитна картичка?

Ми спомнаа можело со обичнине картички. Неморало да биде бесконтактна, не барале пин само ја врвеле на апарат, ваљда ради малиот износ....

Sent from my LG-H872 using Tapatalk

На патарини стварно можеш да плаќаш со обична дебитна картичка?

Ми спомнаа можело со обичнине картички. Неморало да биде бесконтактна, не барале пин само ја врвеле на апарат, ваљда ради малиот износ....

Sent from my LG-H872 using Tapatalk
Да, јас имам плаќано со картичка.

Дечки, ми се скина десната жица па сакам да ја средам.
Каде можам да го најдам нештото што ги спојува двете леви жици, пробав со лемење но пак се откачуваат.
НA267D48F-B80F-4B88-9129-DB8FC0C0C853.jpeg

Леле, 4 саати поминале а никој не ти реплицирал!!! Викај полиција.

А замисли да објасниш поубаво од што *** се овие жици?
Што *** се ова бе, електрични влошки ли се?
Аадасдсасдса, се напнав.

Сакам да знам зошто некои луѓе кога ќе се изнервираат за нешто викаат „ЕВАААААА“??? Што им значи тој израз ЕВА???
Источна Македонија масовно го употребува тој израз, тој и “туго Боже“, “малееее“ кога ќе скршат или истурат нешто случајно или некоја прекумерна непријатност, незаслужена казна, неправда во некоја форма. Јас би рекол дека има “е ова е преку мера“ значење, а откаде дошол, мислев дека можеби е турцизам па го прашав чичко Гугл. Најблиску то “еваааа“ е Евалах, ама потполно спротивно значење: “повели“, “заповедај“ дури и арапска верзија на “ОК“, така да не е турцизам. Може има грчко потекло тогаш, доста Струмичајни имам слушнато да им се испушти “ева, ева шо го чина дет‘то“, повторно Гугл ама ништо ни приближно слично од Грција освен името Ева.

Дечки, ми се скина десната жица па сакам да ја средам.
Каде можам да го најдам нештото што ги спојува двете леви жици, пробав со лемење но пак се откачуваат.
НПрегледај го приврзокот 359959
Ova od Svemirski brod ili od Raketa za Ukraincive?

Da pratish poarni sliki i da objasnish od shto e i shto te maci.

So vakvo seljacko objasnuvanje dve levi zhici koj da ti pomogne???

Ova od Svemirski brod ili od Raketa za Ukraincive?

Da pratish poarni sliki i da objasnish od shto e i shto te maci.

So vakvo seljacko objasnuvanje dve levi zhici koj da ti pomogne???
Neka gi spoi so dvete desni :toe:

Источна Македонија масовно го употребува тој израз, тој и “туго Боже“, “малееее“ кога ќе скршат или истурат нешто случајно или некоја прекумерна непријатност, незаслужена казна, неправда во некоја форма. Јас би рекол дека има “е ова е преку мера“ значење, а откаде дошол, мислев дека можеби е турцизам па го прашав чичко Гугл. Најблиску то “еваааа“ е Евалах, ама потполно спротивно значење: “повели“, “заповедај“ дури и арапска верзија на “ОК“, така да не е турцизам. Може има грчко потекло тогаш, доста Струмичајни имам слушнато да им се испушти “ева, ева шо го чина дет‘то“, повторно Гугл ама ништо ни приближно слично од Грција освен името Ева.
Не грешка си тој израз најчесто се употребува во Јупозападна Македонија, а во Источна Македонија де бе да ебам маму даааа ја ебам, а во Куманово е да га ебу...

^ sekoja generacija si ima scoja glupost, ama eve koga rasnev najuptrebyvan zbor mi bese onoa/onakvoto.
Primer : cimerot odese vo kujna , jas mu vikam cimer onadi go onoa za da napravam kafeto.
Prevod : Cimer ukluci ringlata za da napravam kafeto .
Cimerot da e ziv i zdrav bese od demir hisar ,izrasnavme zaedno na faks :), i na pocetok ovie recenici go seknuvaaa.

^ sekoja generacija si ima scoja glupost, ama eve koga rasnev najuptrebyvan zbor mi bese onoa/onakvoto.
Primer : cimerot odese vo kujna , jas mu vikam cimer onadi go onoa za da napravam kafeto.
Prevod : Cimer ukluci ringlata za da napravam kafeto .
Cimerot da e ziv i zdrav bese od demir hisar ,izrasnavme zaedno na faks :), i na pocetok ovie recenici go seknuvaaa.
Глагол што ги заменува сите глаголи: онади го, и именка што ги заменува сите именки: онаквото :D

@Io Sono Interista ај да не те цитирам во Драга Кајгана, темава не е баш соодветна, ама немам време да започнам нова со сите детали :)

Во однос на твоево мислење, има сеуште надеж за таа иднина која ни ја продаваа, веројатно ќе биде тешко достижна за нас, но ќе постои :D

Не знам дали си налетал досега, се работи за проектот NEOM (smart city), во кој еден од проектите е мега град долг 170км и планиран за околу 9 милиони жители, ќе се вика THE LINE, и започнаа со изградба.

Како дополнителни региони, исто дел од НЕОМ се:

Sindalah

Trojena

Oxagon

Еве challenge за отворање на тема од некој што е со повеќе слободно време и со интерес за вакви проекти :)

П.С се надевам дека некогаш ќе дојде ред и на The Venus Project, интересен концепт на еден од најинтересните ликови од поновото време Jacque Fresco.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom