Сакам да знам!

  • Креатор на темата Креатор на темата blue ladybug
  • Време на започнување Време на започнување
Ќе може некој да ми ја објасни разликата помеѓу лутеница, ајвар, макало, пинџур, малиџано, печи-гмечи и ако има уште нешто што заборавам...
 
Ќе може некој да ми ја објасни разликата помеѓу лутеница, ајвар, макало, пинџур, малиџано, печи-гмечи и ако има уште нешто што заборавам...

Лутеницата е слична на ајварот. Само поголеми остануваат парчињата после мелењето. И се додава лути пиперки, лук и кромид. Ајварот е со црвени пиперки кои се печат , лупат и мелат. Меленото заедно со голема количина зејтин и сол и понекогаш домати и модар патлиџан се варат долго. Печи гмечи се пиперки печени и неизлупени се ставаат во тегли со масло,лук,оцет и пипер. Печи гмечи треба да отстојат некое време во подрум или на ладно некое време за да го впијат сокот
Пинџур : домати,пиперки и модар патлиџан се печат во рерна па се лупат и запржуваат со мелени ораси, масло и магдонос. Другиве не ми се познати.
 
Ќе може некој да ми ја објасни разликата помеѓу лутеница, ајвар, макало, пинџур, малиџано, печи-гмечи и ако има уште нешто што заборавам...
Лутеница - се варат патлиџаните, пиперките се печат, се лупат и заедно со патлиџаните се сечкаат и ставаат да се пржат. При пржењето се додава магдонос, лук, мали лути пиперчиња и малку вински оцет.
SDC18312.jpg

Ајвар - Се печат пиперките, се лупат, се мелат и се пржат.
ajvar.jpg

Макало - се варат компири и црвени везени пиперки. Одкога ќе се сварат се ставаат во друг сад и се разгмечуваат со виљушка, се додава сол и сето тоа на крај се попарува со врел зејтин.
skopsko-makalo-e719e3fdc68180cffcc758aa84e9ff36_view_l.jpg

Пинџур - патлиџаните и пиперките се сечкаат и се пржат..... може да биде и само со патлиџани, но тогаш се додава и бибер, оригано, вегета, ловоров лист.
P7010007-300x209.jpg

Малиџано - зелените пиперки се печат (може и со црвени), а модриот патлиџан се вари. Се лупат и се мели. Се пржи, а при пжењето се додава сенф и малку вински оцет.
malidzano-s-drugog-ugla-dd64550c13fdcf0885122793c1c95a04_header.jpg

Печи гмечи - тркалцата модар патлиџан, везените и обичните пиперки се печат и набрзинка се ставаат во тегла каде измеѓу нив се става со кутлача мешавина од асенција, зејтин, магдонос и лук и се притискаат/гмечат пиперките и модрите патлиџани при ставањето на машавината/течноста.
S5006324.JPG-7696-600x800.jpg




Нема разлика, сите се вкусни :love::D
 
Лутеница - се варат патлиџаните, пиперките се печат, се лупат и заедно со патлиџаните се сечкаат и ставаат да се пржат. При пржењето се додава магдонос, лук, мали лути пиперчиња и малку вински оцет.
SDC18312.jpg

Ајвар - Се печат пиперките, се лупат, се мелат и се пржат.
ajvar.jpg

Макало - се варат компири и црвени везени пиперки. Одкога ќе се сварат се ставаат во друг сад и се разгмечуваат со виљушка, се додава сол и сето тоа на крај се попарува со врел зејтин.
skopsko-makalo-e719e3fdc68180cffcc758aa84e9ff36_view_l.jpg

Пинџур - патлиџаните и пиперките се сечкаат и се пржат..... може да биде и само со патлиџани, но тогаш се додава и бибер, оригано, вегета, ловоров лист.
P7010007-300x209.jpg

Малиџано - зелените пиперки се печат (може и со црвени), а модриот патлиџан се вари. Се лупат и се мели. Се пржи, а при пжењето се додава сенф и малку вински оцет.
malidzano-s-drugog-ugla-dd64550c13fdcf0885122793c1c95a04_header.jpg

Печи гмечи - тркалцата модар патлиџан, везените и обичните пиперки се печат и набрзинка се ставаат во тегла каде измеѓу нив се става со кутлача мешавина од асенција, зејтин, магдонос и лук и се притискаат/гмечат пиперките и модрите патлиџани при ставањето на машавината/течноста.
S5006324.JPG-7696-600x800.jpg




Нема разлика, сите се вкусни :love::D


нема разлика??? иди објасни му ги сите овие на шефов тука, што е оваа теглава? а сите се црвени....му викам печени пиперки патлиџани... а другава? печени пиперки патлиџани.... а третава?

него лутеница се праи и без патлиџаните или грешам?
 
нема разлика??? иди објасни му ги сите овие на шефов тука, што е оваа теглава? а сите се црвени....му викам печени пиперки патлиџани... а другава? печени пиперки патлиџани.... а третава?

него лутеница се праи и без патлиџаните или грешам?
Се прави со патлиџани, ако е без патлиџани ќе ти дојде нешто како лут ајвар:)
 
нема разлика??? иди објасни му ги сите овие на шефов тука, што е оваа теглава? а сите се црвени....му викам печени пиперки патлиџани... а другава? печени пиперки патлиџани.... а третава?

него лутеница се праи и без патлиџаните или грешам?
Епа ќе му кажеш како што има повеќе видови на кашкавал така има и повеќе видови на Ајвар ,лутеница ,малиџано .... основна состојка е пиперката додека кај кашкавалот е млекото додека не ги проба нема да дознае разликата
 
Епа ќе му кажеш како што има повеќе видови на кашкавал така има и повеќе видови на Ајвар ,лутеница ,малиџано .... основна состојка е пиперката додека кај кашкавалот е млекото додека не ги проба нема да дознае разликата
Ги има пробано :) само што ја сум дудук и не знаев да му објаснам точно кое што е :)
 
Сакам да знам дали треба пасош за во црна гора?
 
Сакам да знам дали треба пасош за во црна гора?
Зависи од каде одиш ако одиш преку Албанија што е подалеку и поскапо можеш со лична карта лани ја така бев.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom