Sungerot Bob
Живеј го животот
Еве јас не сум на диета, ама највеќе ми се јаде навечербидејќи преку ден се на диета![]()

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Еве јас не сум на диета, ама највеќе ми се јаде навечербидејќи преку ден се на диета![]()
Еве јас не сум на диета, ама највеќе ми се јаде навечер![]()
Ќе може некој да ми ја објасни разликата помеѓу лутеница, ајвар, макало, пинџур, малиџано, печи-гмечи и ако има уште нешто што заборавам...
Лутеница - се варат патлиџаните, пиперките се печат, се лупат и заедно со патлиџаните се сечкаат и ставаат да се пржат. При пржењето се додава магдонос, лук, мали лути пиперчиња и малку вински оцет.Ќе може некој да ми ја објасни разликата помеѓу лутеница, ајвар, макало, пинџур, малиџано, печи-гмечи и ако има уште нешто што заборавам...
Лутеница - се варат патлиџаните, пиперките се печат, се лупат и заедно со патлиџаните се сечкаат и ставаат да се пржат. При пржењето се додава магдонос, лук, мали лути пиперчиња и малку вински оцет.
![]()
Ајвар - Се печат пиперките, се лупат, се мелат и се пржат.
![]()
Макало - се варат компири и црвени везени пиперки. Одкога ќе се сварат се ставаат во друг сад и се разгмечуваат со виљушка, се додава сол и сето тоа на крај се попарува со врел зејтин.
![]()
Пинџур - патлиџаните и пиперките се сечкаат и се пржат..... може да биде и само со патлиџани, но тогаш се додава и бибер, оригано, вегета, ловоров лист.
![]()
Малиџано - зелените пиперки се печат (може и со црвени), а модриот патлиџан се вари. Се лупат и се мели. Се пржи, а при пжењето се додава сенф и малку вински оцет.
![]()
Печи гмечи - тркалцата модар патлиџан, везените и обичните пиперки се печат и набрзинка се ставаат во тегла каде измеѓу нив се става со кутлача мешавина од асенција, зејтин, магдонос и лук и се притискаат/гмечат пиперките и модрите патлиџани при ставањето на машавината/течноста.
![]()
Нема разлика, сите се вкусни![]()
Се прави со патлиџани, ако е без патлиџани ќе ти дојде нешто како лут ајварнема разлика??? иди објасни му ги сите овие на шефов тука, што е оваа теглава? а сите се црвени....му викам печени пиперки патлиџани... а другава? печени пиперки патлиџани.... а третава?
него лутеница се праи и без патлиџаните или грешам?
Епа ќе му кажеш како што има повеќе видови на кашкавал така има и повеќе видови на Ајвар ,лутеница ,малиџано .... основна состојка е пиперката додека кај кашкавалот е млекото додека не ги проба нема да дознае разликатанема разлика??? иди објасни му ги сите овие на шефов тука, што е оваа теглава? а сите се црвени....му викам печени пиперки патлиџани... а другава? печени пиперки патлиџани.... а третава?
него лутеница се праи и без патлиџаните или грешам?
Ги има пробаноЕпа ќе му кажеш како што има повеќе видови на кашкавал така има и повеќе видови на Ајвар ,лутеница ,малиџано .... основна состојка е пиперката додека кај кашкавалот е млекото додека не ги проба нема да дознае разликата
Ти одговори некој?Мене ме интересира на која локације се наоѓа МЕНСА во Скопје и како да стикнам таму ?
Треба иако не прегелдуваат сепак за случај треба .Сакам да знам дали треба пасош за во црна гора?
Зависи од каде одиш ако одиш преку Албанија што е подалеку и поскапо можеш со лична карта лани ја така бев.Сакам да знам дали треба пасош за во црна гора?
Менса МакедонијаТи одговори некој?