Сакам да знам!

• Креатор на темата Креатор на темата blue ladybug
  • Време на започнување Време на започнување
Ми треба поларизирано провидно стакло за наочари, значи не затемнети наочари за сонце. Препорака за оптика што држи такви стакла/леќи?

Ми треба поларизирано провидно стакло за наочари, значи не затемнети наочари за сонце. Препорака за оптика што држи такви стакла/леќи?
Daj ne drapaj jajac, Optika bla bla

Porachuvash na Aliexpress i uzhivash. Kupiv pred mesec dena . Kvalitet top, pogotovo Ramkata!
Dioptrija od =,0 do +10,00 ili pak so Minus.
Ramkite se vo dve boi, Prodavachot e TOP mi gi isprati za 24h. Gi plativ 4,45€ so site popusti!

A ako ne te bendisuvaat ovie eve ti Link od negoviot Shop pa biraj, I kako shto rekov stakla ima bukvalno sekakvi!

1000027053.jpg
1000027055.jpg

Последно уредено:
Daj ne drapaj jajac, Optika bla bla

Porachuvash na Aliexpress i uzhivash. Kupiv pred mesec dena . Kvalitet top, pogotovo Ramkata!
Dioptrija od =,0 do +10,00 ili pak so Minus.
Ramkite se vo dve boi, Prodavachot e TOP mi gi isprati za 24h. Gi plativ 4,45€ so site popusti!

A ako ne te bendisuvaat ovie eve ti Link od negoviot Shop pa biraj, I kako shto rekov stakla ima bukvalno sekakvi!

Прегледај го приврзокот 459685
Прегледај го приврзокот 459686
Aj и јас да ти вратам со проверен добар оптичар од Али: https://www.aliexpress.com/store/1823558
Од тука имам неколку наочари нарачувано, што со обични CR-39 леќи што со затементи/фотогреј/поларизирани. Добро работи, добри работи има, за добри цени. Ќе го разгледам и твојов продавач штмо е проверена работа, може ќе се најде нешто интересно.

Е сега да повторам: Ми требаат наочари со поларизирано провидно стакло - од овде од Македонија. :)
Што е проблемот со Али прашуваш? Па прво на Али немаат поларизирани а да не се наочари за сонце (јас барем не најдов), а второ ми требаат за релативно побрзо (не повеќе од 10 денови) и сакам прво да ги пробам.

Така да ако некој знае за овдешна оптика што држи поларизирани провидни леќи за наочари, би бил благодарен за информацијата.

Што е проблемот со Али прашуваш? Па прво на Али немаат поларизирани а да не се наочари за сонце (јас барем не најдов), а второ ми требаат за релативно побрзо (не повеќе од 10 денови) и сакам прво да ги пробам.
Aj ushte ednash da ti povtoram!
Vo Shopot shto ti go predlozhiv prodavaat Poladizirani otichki stakla za Vid a NE se za sonce!

Vtoro toj tvojot Shop go znam so godini i ne e tolku kvaliteten kako mojot predlog. Pogledaj im gi recenziite , ce ti go potvrdat istoto.

E sea shto ti sakash hitno toa e tvoja rabota ama za mene ( Germanija) AliExpress dostaviva za 7-10 denovi i zatoa ich ne se zamaram so Germanski optiki.

I na krajot, za shto sakas ili da gi koristish ili shto ocekuvash odbtie stakla i dali voopshto znaesh shto znchi zborot polarizirano staklo?

Ako te jadi para kupi si Zeiss Stakla nebruseni i odnesi gi na optichar neka ti gi vgradi vo Ramki shto ce te bendisaat.

Последно уредено:
Добро сега, прво фала на предлозите а тоа зошто мене ми требаат поларизирани стакла - тоа ваљда е моја работа. :)
Јас само прашав дали некој знае за локална оптика овде во Скопје, каде што ќе можам уште утре да одам да си одберам рамки и потоа на нив да ми бидат монтирани такви провидни (не за сонце) поларизирани стакла.

Најпосле зошто веднаш претпоставуваш дека не знам што сакам?
Поставив јасно прашање, и фала на посоките (ќе се најдат секако) ама мене потребите ми се поинакви и поитни.

Добро сега, прво фала на предлозите а тоа зошто мене ми требаат поларизирани стакла - тоа ваљда е моја работа. :)
Јас само прашав дали некој знае за локална оптика овде во Скопје, каде што ќе можам уште утре да одам да си одберам рамки и потоа на нив да ми бидат монтирани такви провидни (не за сонце) поларизирани стакла.

Најпосле зошто веднаш претпоставуваш дека не знам што сакам?
Поставив јасно прашање, и фала на посоките (ќе се најдат секако) ама мене потребите ми се поинакви и поитни.
Da be druzhe zatoa shto ne se razbirame!
Polarizirani sakla ima samo za sonce ili kako opticki ama i tie imaat nijansa .
I zatoa beshe i moeto prashanje za shto ti se!
Zatoa shto ima zholti dobri za vozenje.
Crveni, portokalovi pa duri i plavi za rabota so Laser.....

Prashaj go kinezot od linkot, se razbira ako ne se snajdish na drugo mesto

Polarizirani sakla ima samo za sonce ili kako opticki ama i tie imaat nijansa .
I zatoa beshe i moeto prashanje za shto ti se!
И јас не бев на чисто за ова, ама пребарав/истражив малку и дознав дека има чисти/провидни стакла со филтер за поларзиација. Не мора да има нијанса/боја/затемнување.

Polarized lenses reduce glare by blocking horizontally reflected light, but polarization refers to a filter, not tint. Polarized glasses can be clear (no visible tint) they are common in safety or prescription lenses.

Кинезиве не нудат дефинитивно, веројатно пошто не е нешто што често се бара, плус за побрзо ми треба ова. А за што ми требаат не е работа за која ми се зборува во моментов: Јасно ми е дека ме прашуваш за намената - за да видиме алтернативи, не нема алтернативи верувај.

Фала ти секако ама не ми требаат алтернативи, ми треба овдешен оптичар што држи такви леќи чисти/провидни стакла со поларзиација. Во неколку што прашав во околина немаат такво нешто. Напишав овде во надеж да не налета некој што знае каде го има ова.

И јас не бев на чисто за ова, ама пребарав/истражив малку и дознав дека има чисти/провидни стакла со филтер за поларзиација. Не мора да има нијанса/боја/затемнување.

Кинезиве не нудат дефинитивно, веројатно пошто не е нешто што често се бара, плус за побрзо ми треба ова. А за што ми требаат не е работа за која ми се зборува во моментов: Јасно ми е дека ме прашуваш за намената - за да видиме алтернативи, не нема алтернативи верувај.

Фала ти секако ама не ми требаат алтернативи, ми треба овдешен оптичар што држи такви леќи чисти/провидни стакла со поларзиација. Во неколку што прашав во околина немаат такво нешто. Напишав овде во надеж да не налета некој што знае каде го има ова.
Polarizirani stakla se vsushnost dve obicni stakla koj se zalepeni edno do drugo i izmedju niv ima polariziracka folija (se koristi pr. Kaj digitronski saat, fotoaparat...)
Taa folija e skoro prozirna ama SEPAK IMA nekoja nijansa od zholto do sivo.
Cista 100% ne postoi i nemoj djabe da si go gubish vremeto barajchi.

E sega prerazmisli si shto kako i baraj alternativa so namena kako shto pishav pogore.

Inache sorabotuvam so Zeiss i dobro sum upaten vo taa rabota.

Што им правите на старите душеци кои веќе си го одслужиле своето, а да не биде фрлање во некоја дива депонија. И препорачајте некој асален душек за спиење, од кој кога ќе станам ќе се осеќам како стварно да сум спиел, а не како да ме тепале 20 цигани.

Што им правите на старите душеци кои веќе си го одслужиле своето, а да не биде фрлање во некоја дива депонија. И препорачајте некој асален душек за спиење, од кој кога ќе станам ќе се осеќам како стварно да сум спиел, а не како да ме тепале 20 цигани.
Појди во Комодида имаат душеци за сите пари и зависи колку си спремен да дадеш
Автоматски споено мислење:

Незнам дали си прашал во Геталдус во ГТЦ

Појди во Комодида имаат душеци за сите пари и зависи колку си спремен да дадеш
Автоматски споено мислење:

Незнам дали си прашал во Геталдус во ГТЦ
Problemot e toa makedonskoto takanareceno, tvrdoglavost .

Neka si preveduva so google

Brillengläser Definition Vorteile und Funktion.png

Screenshot 2025-11-03 at 22-59-33 Can Clear Lenses Be Polarized CHROMA.png

Последно уредено:
Здраво на сите. Едно прашање - дали странец (од Филипини) со дозвола за привремен престој (наша привремена лична карта), може да патува со неа без проблем во Србија, Албанија, Црна Гора... (секаде каде што можеме и ние со лични карти)?
Исто и обратно, доколку странец има дозвола за привремен престој на пример од Албанија, дали би можел со неа да дојде во Македонија без потреба од виза?
Благодарам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom