Сајбер протест против "ЕКСТЕРНИТЕ ТЕСТИРАЊА"

• Креатор на темата Креатор на темата Брзии
  • Време на започнување Време на започнување

Дали се согласувате да има екстерни тестирања?

• Да

Гласови: 84 49,7%
  • Не

Гласови: 85 50,3%

• Вкупно гласачи
    169
Ето зошто сум против екстерно и против матурата. Џабе е се` и самите ученици си кажаа дека имало препишување, полесно дури и од обичен тест што го дава професорот поминале.

Ето зошто сум против екстерно и против матурата. Џабе е се` и самите ученици си кажаа дека имало препишување, полесно дури и од обичен тест што го дава професорот поминале.
ама не, екстерново ќе ги исфилтрирало одличните од тие што не учат и фаќаат врски :pos:

не ми се верува дека барем на Кајганава има(ше) уште фаци што поверуваа на глупостиве. Кога ви кажуваме тие што сме прошле дека ваквиве тестирања сосе матурата се од типот "видела жабата го потковуваат коњот и ја кренала ногата". Перење пари бре!!

ама не, екстерново ќе ги исфилтрирало одличните од тие што не учат и фаќаат врски :pos:

Ова е најсмешно. Сум прашувал деца и од Јосип Броз и од Коце Металец. Овие од Јосип Броз ретко кој на матурава да извадил се 5ки, а овие багабонтиве од Коце, кој и да го прашаш со 5ки прошол, ако не сите 4 предмети, по 3 петки извадил. И не, не лажат тие од Коце. Циркуз...

Он-топик: Матура е океј да има, но препишувањата и таквите работи да се казнуваат најстрого.

Ќе запре ли теророт врз наставниците и учениците!? Родителите загрижени за нивните деца кои мораат да учат по сите предмети, а и дополнително да научат цели два учебници!! Каде се сите презентации, натпревари, проекти и други активности кои придонесуваат за оцената!? Зарем само еден тест ќе докаже колку ученикот работел во текот на целата година!? Гласајте и објаснете го вашето мислење.

Училиште е и нормално е да се учи.
Исто така нормално е тоа знаење да биде соодветно тестирано.
Активностите на учениците редовно се евидентираат.

Така што мојот став во врска со темаве е: Да, мора да се тестира знаењето.

А насловов „Сајбер протест против ЕКСТЕРНИТЕ-ТЕСТИРАЊА“ - :pos: :rofl:.

Он-топик: Матура е океј да има, но препишувањата и таквите работи да се казнуваат најстрого.
Да се казнувало препишувањето, пола од тие во средно нема да завршат, пола од просеците на факултет нема да го имаат тој просек.
Не може едно екстерно, да направи подобрување на ситуацијата, ќе ги пуштаат да препишуваат и што тогаш ќе кажат министрите. Супер е нашето образование, еве и екстерното успешно помина, а утре некој од тие деца ќе се погоди министер и за него ќе биде сосема ок, вторник да биде фторник.

Ова е најсмешно. Сум прашувал деца и од Јосип Броз и од Коце Металец. Овие од Јосип Броз ретко кој на матурава да извадил се 5ки, а овие багабонтиве од Коце, кој и да го прашаш со 5ки прошол, ако не сите 4 предмети, по 3 петки извадил. И не, не лажат тие од Коце. Циркуз...

Кај мене имаше дете што 4 години немаше книга отворено ама му се погоди да седне у последна клупа и никој да не го чепка и преку 500 пораки имаше пратено кон негова роднина која е професорка по англиски која патем и му помагаше за тестот по мкд исто со пораки.

Треба да има по тројца професори што нон-стоп ќе шетаат низ училницата за препишување да нема ама и тогаш на некои ќе им се погодат некои шалабајзери и ќе ги остаат да препишат.

Кај мене имаше дете што 4 години немаше книга отворено ама му се погоди да седне у последна клупа и никој да не го чепка и преку 500 пораки имаше пратено кон негова роднина која е професорка по англиски која патем и му помагаше за тестот по мкд исто со пораки.

Синко, кај мене во школо имаше 2ца на 21 година завршија средно, а подобар просек имаа на матурата од 95% ученици.

Кога веќе даваме примери...

И овој како Спиро на крајот испадна :pos:

minister-eksterni.jpg

Синко, кај мене во школо имаше 2ца на 21 година завршија средно, а подобар просек имаа на матурата од 95% ученици.

Кога веќе даваме примери...
Доволно кажано тате :D

Ситуацијата е таа што е и место да идеме напред ние сме запнале да тапкаме у место и крај.
Матурата не е воопшто тешка и баш откако ќе видиш како е ќе сфатиш дека џабе си се замарал толку.

Малце да си обраќал внимание на час и да си ги читал книгите и слично ќе ја поминеш матурата повеќе од солидно.

Вака и мене ме тестираа и не ,,чуваа" 2 наставници луѓе и ја се чудев децаа ги викаат за да им кажат и они одат од клупа до клупа да кажуваат отиде една наставничка ја викна наставничката по математика за да им објасни.:mad::mad::tapp::facepalm:

Екстерниот тест е многу неприменлив за дел од предметите, посебно оние кои се со решавање задачи. Оние кои учат стручни училишта, знаат за што зборувам. Не е само математика, туку во некои струки има по 3-4 предмети со бројки и пресметки. А и така нема некоја голема смисла, затоа што знаењето на еден ученик не може да се оцени преку 1 тест и тоа на заокружување. Дури овде може да профитираат бубалиците кои го знаат цел учебник на памет, наспроти вистинските добри ученици кои кога објаснуваат им тече мед од устата и материјата ја разбираат ненормално многу, а може да има некои прашања извадени како што велам јас од "претпоследниот ред на третата лекција" :pos:

Инаку, нешто што ме насмеа многу е што голем дел од луѓето екстерните тестови ги нарекуваат "екстремни" :D. Затоа ми дојде идеја дека прво кај нас треба да се научат основните работи, а потоа да се чекори напред. Уште во помалите генерации на крајот од годината од секој предмет треба да се извадат најфундаменталните прашања, кои секој ученик би морал да знае да ги одговори. Не може во средно школо некој стигнал со 5ки по географија, историја и математика, а не знае да ја покаже Русија на картата на светот(не се зафркавам-озбилно), не знае кои години започнале/завршиле првата и втората светска војна и не ја знае таблицата за множење до 10... аа.. ќе заборавев, има некои и азбуката не ја знаат :facepalm:

И ајде импресии од тие што правеа денеска математика? :D

И ајде импресии од тие што правеа денеска математика? :D

Јас исто ко да полагав ми ги праќаа задачите преку порака да им ги решавам.:D
Имаше варијации, комбинации, со експоненцијална функација. Ко за студент на фармација и не беше толку тешко.:)

Бидејќи јас пресуствував на 2-та протести против екстерното тестирање,а ако има уште и на тие ќе присуствувам, во кратки црти ќе си го кажам своето мислење за екстерното тестирање на учениците и професорите.Прва, со еден тест за еден саат неможе да се пише оценка во сведителство затоа што таа оценка што ја имаме е добиена преку тестови, испрашувања, дискусии, активност на часот,домашни задачи и сл.,а не е возможно некој да ни го процени нашето знаење по тој одреден предмет во рок од 1 час,втората причина е големата несериозност и неспремност на министерот и на компјутерите каде се полагаше екстерното тестирање,ние чекавме 1 саат само да дојдат тестовите и уште половина да се припремат компјутерите за работа,третата причина е таа што на нас ни беа 2 пати менувани предметите за екстерното тестирање и тоа првиот пат 2 недели пед да се одржи екстерното тестирање и 2-от пат на само 4 дена(и за тие 4 дена требаше да повториме цела тетратка или учебник) пред одржувањето на екстерното тестирање,а не законот како што вели 2 недели,значи некој го скрши законот ,а не одговараше за тоа.Четвртата причина е во тоа што оценката влегува во просекот,а ние бевме известени дека оваа година нема да влијае на успехот значи бевме излажани и последна која јавно,овде,ќе ја кажам е тоа што дел од прашањата кои беа на екстерното ги немаше во учебниците,а и дел професорите не стигнаа да ги предаваат затоа што имаа одреден рок да го завршат материјалот и да ги заклучат оценките, а и по некој предмети немаме ни учебници,тоа е грешка на министерството и немавме од кај да научиме.Потоа критика за овој режим кој го постави министерот,на нас учениците ни беше забрането да протестираме од страна на директорите и тоа после часови значи во нашите приватни животи што е голема срамота,ама јас лично останав имун на тие закани и се залетав кон своите цели ,а тоа беа протестите кој за голема жал се покажаа како неуспешни поради неколку причини кој нема да ги наведам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom