Sabbath - седмиот ден

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Доколку не сакаш да одговараш на прашањата, и воопшто да не учествуваш во дискусијата за Саботата тогаш не ја загадувај темата со муабети за изгледот на Исус. Отвори си друга тема. Тука дискутираме за Саботата. А ти сакам уште само да ми кажеш зошто ја изврте 4та заповед кога во неа дури 3 пати е спомената Саботата. Или ти си имаш свој превод во кој Саботата не е спомената.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Излегуваш на форумов со некое свое/твое предубедување дека саботата е механички пренесена во Новиов Завет, и сега, што? Очекуваш некој да те убеди дека си во право или очекуваш некој да те разубеди и да ти покаже дека си во криво? Не навалувај, оти веќе ти посочив зашто неделата е ден Божји. Веќе сум навикнат на протестантски финти, од членови кои непрекидно гракаат дека „...така е запишано во Библијата..„ а намерно прескокнуваат нешта кои во Новиот Завет ем се посочени, ем реално постојат.

Одморај слободно во саботен ден, но не мораш другите да го убедуваш да го чинат истото. Патем кажано, и јас ти упатив неколку прашања, но не добив одговор.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Ама еве пак не ми одговори. Зошто го правиш тоа? Ти претходно постираше дека во 4та заповед ја нема Саботата? А ја има и тоа 3пати. Па кажи ми од кој превод читаш па може таму ќе најдам добар доказ дека Бог ни ја укинал Саботата.

А кажи на кој прашања не сум ти одговорил, ако сум пропуштил нешто кажи па ќе ти одговорам, ама нешто ми кажува дека ти и не сакаш да ти одговорам. Оти како што ми изгледа и Господ сега да слезе и да ти каже саботата уште важи, ти пак нема да го послушаш и ќе си продолжиш да си славиш недела.

А "доказите" кои што велиш ги има црквата за славење недела се ептен бедни, и се косат со Божјиот и Исусовиот збор.

--- надополнето ---

Велиш протестантски финти - па и тие не слават Сабота. И тие исто како и православните слават недела.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ама еве пак не ми одговори. Зошто го правиш тоа? Ти претходно постираше дека во 4та заповед ја нема Саботата? А ја има и тоа 3пати. Па кажи ми од кој превод читаш па може таму ќе најдам добар доказ дека Бог ни ја укинал Саботата.

- Во Новиот Завет, никаде не стои Божјата Заповед за славење на саботата. Христос никаде не заповаде(л) да ја славиме саботата, иако сам Христос ги споменува другите Божји Заповеди.
- Во православната Црква и незјиниот каледнар, стои заповедта за славење на денот за одморот, кон не се вика „сабота„, туку денот за одмор/денот Божји, („киријаки„-„ден Божји, на грчки, или „воскресение„ на руски јазик) е пренесен од старозаветната сабота на новозавентата недела.

--- надополнето ---

А кажи на кој прашања не сум ти одговорил, ако сум пропуштил нешто кажи па ќе ти одговорам, ама нешто ми кажува дека ти и не сакаш да ти одговорам. Оти како што ми изгледа и Господ сега да слезе и да ти каже саботата уште важи, ти пак нема да го послушаш и ќе си продолжиш да си славиш недела.
Прашањето ми беше: зашто Апостолите го користат изразот „..денот Господов...„ а не „..саботата Господова...„ и , во кој ден ќе биде второто Христово пришествие: во вторник, во сабота или во недела? Кој е денот кој ќе „..нема крај...„?

--- надополнето ---

Велиш протестантски финти - па и тие не слават Сабота. И тие исто како и православните слават недела.
„Адвентистите„ сигурно је на слават средата, туку саботата. Слично е и со „јеховистите„-и тие се фаќаат за денот саботен, па затоа повеќе наликуваат на старозаветни јудеи а не на новозаветни рисјани.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
„Адвентистите„ сигурно је на слават средата, туку саботата. Слично е и со „јеховистите„-и тие се фаќаат за денот саботен, па затоа повеќе наликуваат на старозаветни јудеи а не на новозаветни рисјани.
Како прво ниту Адвентистите, па ниту Јеховините сведоци се Протестанти!

Точно е дека Адвентистите ја држат Саботата како дел од Старо-заветниот Закон, но со тоа тие се надвор од Благодатта и Милоста Божја која им е дадена на сите ново-заветни Христијани, кои повеќе не се надеваат на држењето на законот туку се ослободени преку Благодатта и Милоста на нашиот Господ и спасител Исуса Христа.

Не е точно твоето тврдење, дека Јеховините Сведоци се фаќаат за денот саботен!!! Јеховините сведоци своите Богослужби ги вршат во недела исто како и Православните, Католиците и Протестантите.
Значи, кога нешто не знаеш или не си запознат во некое учење, немој да плукаш, само заради нешто да се каже или напише., бидејќи така како на „тацна“ се покажува твоето незнаење и тресење глупости.
Пишувај за она во кое си сигурен, а не тресење „бабини деветини“, бидејќи не е поштено да пласираш лаги, кога на форумов јеховини сведоци до сега немало, бидејќи за секој погрешен збор и за секоја лага која си ја пласирал, еден ден ќе ти биде судено.

Со лаги и невистини не наликуваме на ново-заветни Христијани, туку на Пагани!!!

Со почит, Госпел.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Стои стои. Исус на неколку наврати зборува за неа. За погрешниот начин на празнување дотогаш, и тој учи како таа да се празнува. Имав постирано неколку стихови од ова. Понатаму и неговите следбеници славеа сабота. Гледаме денот саботен пред тој да воскресне дека тие одмарале според заповедта. И понатаму на неколку места се гледа дека сеуште празнувале сабота. Па и Павле се вели дека според обичајот празнувал Сабота.

Ами на неколку места Господ вели дека Саботата е Негова, дека таа е Господов ден. и дека Саботата е Неговиот свет ден. И нема врска на кој ден ќе биде второто доаѓање, може нема да биде Сабота баш затоа што е неработен ден, исто како што и Исус не воскресна во Сабота, него иТој одмараше.

Исто на неколку места реков дека тоа што црквата држи служба во недела не е погрешно. Јас не зборувам за тоа. Но одењето на црква во недела и причеста како што ни рекол Исус да раскршуваме леб во Негово име не е исполнување на 4та заповед. Овие две работи се од сосема различна природа. Зашто саботата е дадена од Бога како неработен ден, а неделата како работен.

За Адвентистите и Јеховините сведоци немам што да кажам, бидејќи многу малку ги познавам овие религии. Еве Gospel ти напиша нешто за нив.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Како прво ниту Адвентистите, па ниту Јеховините сведоци се Протестанти!

Точно е дека Адвентистите ја држат Саботата како дел од Старо-заветниот Закон, но со тоа тие се надвор од Благодатта и Милоста Божја која им е дадена на сите ново-заветни Христијани, кои повеќе не се надеваат на држењето на законот туку се ослободени преку Благодатта и Милоста на нашиот Господ и спасител Исуса Христа.

Не е точно твоето тврдење, дека Јеховините Сведоци се фаќаат за денот саботен!!! Јеховините сведоци своите Богослужби ги вршат во недела исто како и Православните, Католиците и Протестантите.
Значи, кога нешто не знаеш или не си запознат во некое учење, немој да плукаш, само заради нешто да се каже или напише., бидејќи така како на „тацна“ се покажува твоето незнаење и тресење глупости.
Пишувај за она во кое си сигурен, а не тресење „бабини деветини“, бидејќи не е поштено да пласираш лаги, кога на форумов јеховини сведоци до сега немало, бидејќи за секој погрешен збор и за секоја лага која си ја пласирал, еден ден ќе ти биде судено.

Со лаги и невистини не наликуваме на ново-заветни Христијани, туку на Пагани!!!

Со почит, Госпел.
Многу ми се симпатични вакви постови, а и поедини изрази (...„тресење... и то...), кога припадници на одредени заедници, кои се колнат во Светото Писмо и во својата, наводно , христијанска вера, изнесуваат вакви спротиставени и ептен. 100%-тно сигурни и оптимистички изјави, дека токму кај нив била „благодатта божја„ ( со мало „б„) и дека токму тие најточно се придржуваат до Библијата....

Тоа што „сведоците„ вршеле „богослужби „ во недела, само по себе не никаков доказ дека се откажале од саботата, како ден Божји. Па еве, и православната Црква не ја заборави саботата, туку ја памти како ден на јудескиот премин/пасха од робство во слобода, но Црквата ја слави неделата, во која Христос воскресна и во која Он премина од смрт во живот, т.е. неделата, во која Он пак ќе дојде да ни суди, т.е. неделата, која Црквата ја неркува и „...безвечерен ден...„; кој нема да заврши со ноќ, оти Христос ќе ни биде Сонце во тој бескраен ден...разбираш...

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Абе ај не треси глупости....се читаш што пишуваш....ќе се заплеткаш, а потоа незнаеш да се отплеткаш. хахаха

...не да си ми симпатичен....љубимче ми стана на форумов....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
...не да си ми симпатичен....љубимче ми стана на форумов....
...Арно ама, не го делам твоето мислење од мене кон тебе (ха-ха-ха). Но добро, да си ми жив и здрав.

Посебно ценам поединци, кои истапуваат со невидена сигурниост (читај-гордост) во она кое го пишуваат и со тоа само ја потвдруваат исправноста од православниот начин на исповедање на христијанската вера. Ете затоа, може и ќе ги читам твоите постови-да ми потврдат дека сум на добар пат.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Многу ми се симпатични вакви постови, а и поедини изрази (...„тресење... и то...), кога припадници на одредени заедници, кои се колнат во Светото Писмо и во својата, наводно , христијанска вера, изнесуваат вакви спротиставени и ептен. 100%-тно сигурни и оптимистички изјави, дека токму кај нив била „благодатта божја„ ( со мало „б„) и дека токму тие најточно се придржуваат до Библијата....

Тоа што „сведоците„ вршеле „богослужби „ во недела, само по себе не никаков доказ дека се откажале од саботата, како ден Божји. Па еве, и православната Црква не ја заборави саботата, туку ја памти како ден на јудескиот премин/пасха од робство во слобода, но Црквата ја слави неделата, во која Христос воскресна и во која Он премина од смрт во живот, т.е. неделата, во која Он пак ќе дојде да ни суди, т.е. неделата, која Црквата ја неркува и „...безвечерен ден...„; кој нема да заврши со ноќ, оти Христос ќе ни биде Сонце во тој бескраен ден...разбираш...
Православието го слави воскреснувањето на Исус. Тоа е еден ден во гоината на кој ден пред непознат број на години воскреснал Исус. Исус не воскреснувал секоја недела туку во една. Датата и годината кога воскреснал не се знаат и не се запишани али во целиот живот на Исус значи во неговите 30-50 години (пошто не се знае ни колку години имал) тој еднаш воскреснал. Во време на Исус си постоеа месеци, денови, години, децении, векови, милениуми. Кога Бог создал се не постоеше ни месец ни година ни децениа. Божјата сабота е дел од до тогаш постоечкото време, седмица. Значи постоеле само еден петок. една среда, една сабота. Затоа и Бог ја одреди саботата за ден божји. Не некоја одредена сабота со одреден датум, туку секоја сабота. Од друга страна Неделата во која исус воскреснал била една од многуте недели пред него. Што се слави ова недела која иди? Исусовото воскресение? па тој не воскреснал 50 пати во годината. Еднаш воискреснал и тој ден си го слави црквата. Посебни се деновите кога Бог создал се и кога исус воскреснал. Немаат врска едно со друго па да се заменат едно со друго. Не е тоа ден на државност па под комунизмот да биде 29 новембар под демократија 8ми септември или ако се смени пак историјата друг датум да се определи. Саботата е ден кога Бог отпочинал создавајќи го светот, светлото, небото, земјата, птици, риби животни. Исус не создал нови птици риби и животни ниту земја па да седне да отпочине па да се замени поновиот настан со постариот. Значи ПОЧИНКА и ВОСКРЕСЕНИЕ. Два различни поими, настани.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Православието го слави воскреснувањето на Исус. Тоа е еден ден во гоината на кој ден пред непознат број на години воскреснал Исус. Исус не воскреснувал секоја недела туку во една. Датата и годината кога воскреснал не се знаат и не се запишани али во целиот живот на Исус значи во неговите 30-50 години (пошто не се знае ни колку години имал) тој еднаш воскреснал. Во време на Исус си постоеа месеци, денови, години, децении, векови, милениуми. Кога Бог создал се не постоеше ни месец ни година ни децениа. Божјата сабота е дел од до тогаш постоечкото време, седмица. Значи постоеле само еден петок. една среда, една сабота. Затоа и Бог ја одреди саботата за ден божји. Не некоја одредена сабота со одреден датум, туку секоја сабота. Од друга страна Неделата во која исус воскреснал била една од многуте недели пред него. Што се слави ова недела која иди? Исусовото воскресение? па тој не воскреснал 50 пати во годината. Еднаш воискреснал и тој ден си го слави црквата. Посебни се деновите кога Бог создал се и кога исус воскреснал. Немаат врска едно со друго па да се заменат едно со друго. Не е тоа ден на државност па под комунизмот да биде 29 новембар под демократија 8ми септември или ако се смени пак историјата друг датум да се определи. Саботата е ден кога Бог отпочинал создавајќи го светот, светлото, небото, земјата, птици, риби животни. Исус не создал нови птици риби и животни ниту земја па да седне да отпочине па да се замени поновиот настан со постариот. Значи ПОЧИНКА и ВОСКРЕСЕНИЕ. Два различни поими, настани.
Чиниш типична протестантска грешка: занемарување на Црквата и нејзината улога во Светов. Затоа и ги пишуваш постовите вака како што ги пишуваш.

--- надополнето ---

....и треба да ги читаш.
Напишав дека „...Ете затоа, може и ќе ги читам твоите постови-да ми потврдат дека сум на добар пат...„.

Пошто сум на форумов троа подолго од тебе, не знам што ти би напишал, а што некој член на некоја протестантска заедница веќе не го напишал, а би билио поинакво или поквалитетно од твоето пишување. Станувате толку лесно предвидливи и препознатливи, што напросто, можаш да пишувам постови во Ваше име (ха-ха-ха!). Се, се, само да е контра или поинаку од православието-и оп! Таквиот пост не може да „омане!

Биди ми поздравен.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Напишав дека „...Ете затоа, може и ќе ги читам твоите постови-да ми потврдат дека сум на добар пат...„.
Далеку си дечко од добриот пат. Се додека се колните во онаа народната...„жими најмило, жими најдраго, жими крст и кандило“.....и се додека „кандилото“ ви е темелот на вашата вера, а не БИБЛИЈАТА, далеку сте од Христос и Христијанството.

Јадна е таа вера, која што чека да биде потврдена од моите постови, а не од Библијата!!!

Биди ми поздравен.
............биди ми и Ти поздравен...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Далеку си дечко од добриот пат. Се додека се колните во онаа народната...„жими најмило, жими најдраго, жими крст и кандило“.....и се додека „кандилото“ ви е темелот на вашата вера, а не БИБЛИЈАТА, далеку сте од Христос и Христијанството.
...туку, како што вели автотор од еден српски православен сајт: „...додека протестантите го проучуваат Писмото, православните го живеат (Писмото)....

Дочитање.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Чиниш типична протестантска грешка: занемарување на Црквата и нејзината улога во Светов. Затоа и ги пишуваш постовите вака како што ги пишуваш.

Аман бе Мики се утепа од плукање по тоа протестанството. Незнам што толку протестантско виде во постов на let3 кога скоро сите протестанти исто си слават недела, бидејки точно, Воскресението и Саботата(4та заповед) ти се два сосем различни поима и едното не го менува другото. Или како што еден митрополит има речено дека Воскресението му го зело приматот на Саботата, чиниш некој натпревар е ова кој ден е посвет.

Него сакав да чујам твое мислење на мојов претходен пост #201.

Kajgana Shop

На врв Bottom