Sabbath - седмиот ден

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
хахахха абе смешки е темава.
Релативно е сметањето на времето.
Ако има некаква логика у зборовите на Бог(кој и да е) тоа е основна единица мерка за време денот да не го земаме предвид да биде една недела
и да има 7 дена. Шест за работа еден за одмор(посветен на бога).
Релативно е кој ден како ќе се вика.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Бобан, еве читни нешто од линков, на релација „сабота или недела„:

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Sekte/Crkva-I-Sekte05.htm

и све ќе ти биде појасно.
Ти благодарам Мики за линкот. Навистина интересен текст. Најинтересни ми се видоа следниве два цитата:

Исаија 1:11 „Зошто ми е мноштвото ваши жртви? - говори Господ. - Сит сум од овенски паленици и од мрсното на згоените телиња. И крвта Ми се згади од бикови, јагниња и јариња.
12 Кога доаѓате да Ми го видите лицето, кој од вас бара да гази по Моите преддворја?
13 Прекратете да Ми носите ништожни приноси, темјанот го замразив. Млади месечини, саботи и собори - не поднесувам празнувања и беззаконија.
14 Вашите млади месечини и празници ги мразам од сета душа - тешки Ми се, не можам да ги поднесам!

Осија 2:11 Ќе им направам крај на сите нејзини веселби; прослави, млади месечини, саботи, и на сите нејзини празници.

Значи Господ самиот навестил дека ќе им стави крај на жртвите и празниците(и саботата). Како успеале да ми побегнат овие два текста, појма немам. Како сум успеал да ги заборавам/ да не ги видам. Ах Мики, Мики, оти порано не ги постираше овие цитати, ама изгледа и ти не си ги забележал инаку ќе ги постираше кога ти барав библиски доказ дека Господ ќе ги укинал саботите. Значи во Колосјани: 2:16 Павле за ова зборувал - со истите зборови како и Осија, празници, млади месечини и саботи.

Штета што нашиве од МПЦ немаат ваков текст на веб страната, во единствениот што го најдов немаше ниту еден библиски стих, само изнесени ставови на митрополитот по прашањето за неделата и саботата. Туку мораше да одиме низ српскиве страници.

Добро ќе го доразгледам текстот од линкот па ќе допишам останати импресии. Па ќе видиме како ќе може се да се склопи.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
...................

...............А сега да ги погледнеме пророштвата за престанок на саботата:

1. Пророштво за престанок на саботата.

а) Целиот Мојсеев систем престанува на крстот

Ова јасно го учи целиот Нов Завет и никој не смее да го порекнува. Мојсеевиот систем кој им е даден на Евреите, заменет е со Новиот пат. (Евреите 10:19)...Новиот завет (Евреите 8.13).......и Новата служба (2 Коринтјаните 3:8).

„Оти кога ќе се промени свештенството, тогаш станува потреба да се измени и законот. ( Евреите 7:12)

Еве неколку стихови кои ова го потврдуваат:
„ Зошто законот беше даден преку Мојсеа, а благодатта и вистината произлегоа од Исуса Христа. (Јован 1:17)
Ова подразбира промена. Во Римјаните 6:14, Павле вели:„Оти вие не сте под законот, туку под Благодатта.“

Исто така да погледнеме во Галатјаните 3:24-25:„ И така законот беше за нас воспитувач во Христа, за да се оправдаме преку верата; а откако дојде верата, ние веќе не сме под раководство на воспитач (закон).“

Или пак во Римјаните 10:4:„ Бидејќи свршетокот на законот е Христос.“

На првиот Црковен собор, заклучокот на апостолите бил:„ Бидејќи чувме дека некои што излегоа од нас, ве смутиле со зборови и ги одвратиле душите ваши, велејќи ви да се обрезувате и да го пазите законот, на кои ние не сме им заповедале.“ (Дела 15:24)

Ставањето на Христијаните под Мојсеевиот закон, вклучувајќи ја и саботата не дошло од Апостолите. Тие го осудиле ова учење. Некои велат дека овде се работи за Церемониалниот закон.

НЕ!!! Целиот систем оди заедно, бидејќи Павле пишува:„ А му сведочам пак на секој човек, кој што се обрезува, дека тој е должен да го извршува целиот закон.“ (Галатјаните 5:3)
Обрезанието оди со целиот систем. И кога Христос умре на крстот, целиот систем престана.

б) Пророштво за престанок на саботата.

Утврдивме дека целиот Мојсеев систем престана на Голгота, со тоа и саботата, но ако на некој се уште не му е јасно, еве директно пророштво, кое Бог го кажува преку (Осија 2:11):„ Ќе и направам крај на сите нејзини веселби, прослави, млади месечини, саботи и на сите нејзини празници.“

Во Мојсеевиот закон постојат вечни елементи на моралниот закон. Иако Мојсеевиот ситем е укинат со доаѓањето на Новиот Завет, вечниот морален закон не е укинат. Така ние ги наоѓаме сите девет заповеди освен саботата во Новиот завет, а за саботата Бог вели: „ Ќе ја укинам!!!“

Кога саботата би била дел од вечниот морален закон, Бог немало да каже: „Ќе ја укинам!“
Замислете само кога Бог би рекол ќе ја укинам првата заповед и сега можите да имате други богови, или ќе ја укинам седмата заповед, па сега можите да вршите прељуба, и тн.

Кога тоа би го рекол, Бог би бил автор на гревот, но тој јасно вели:„ Ќе ги укинам саботите нејзини!“ – и овде се мисли на Седмичните саботи. Бог во никој случај не дозволува кршење на Моралниот закон. Иако сега не сме под законот, ние не му сме на Бога без закон.

Господ рече за Новиот завет:„ Ќе ви дадам ново срце и ќе вдахнам нов дух во вас! Ќе го извадам каменото срце од вашето тело и ќе ви дадам срце од месо. Ќе го сложам, мојот дух во вас внатре, за да одите по моите закони и за да ги пазите и вршите моите наредби.“ (Езекија 36:26-27)

Сите овие наредби и закони ги наоѓаме во Новиот завет. Ние сега индиректно ги исполнуваме Божјите заповеди, слушајќи го евангелието Христово, преку Светиот Дух.

Да ги читаше моите постови, немаше да има потреба Мики1 да ти ги постира стиховите од пророкот Осија, затоа што уште на самиот почеток беа постирани......но само кога би читал.

Но работата е што ниту Библијата ја читате, па ниту моите постови си ги прочитал.

Значи сепак се најдоа Библиски стихови со кои се потврдува, каде што Бог вели дека ќе ги укине саботите, жртвите и т.н. И навистина ги укина на Голгота и жртвите и саботите!!!

(Осија 2:11):„ Ќе и направам крај на сите нејзини веселби, прослави, млади месечини, саботи и на сите нејзини празници.“

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Да ги читаше моите постови, немаше да има потреба Мики1 да ти ги постира стиховите од пророкот Осија, затоа што уште на самиот почеток беа постирани......но само кога би читал.

Но работата е што ниту Библијата ја читате, па ниту моите постови си ги прочитал.

Значи сепак се најдоа Библиски стихови со кои се потврдува, каде што Бог вели дека ќе ги укине саботите, жртвите и т.н. И навистина ги укина на Голгота и жртвите и саботите!!!

(Осија 2:11):„ Ќе и направам крај на сите нејзини веселби, прослави, млади месечини, саботи и на сите нејзини празници.“
Епа не сум постојано овде на форумов, тогаш сум ти пишал дека накнадно ќе го прочитам тој пост бидејки сум немал време во моментот, но изгледа подоцна сум изумил. Сепак важното е дека се најдоа Библиски цитати какви што барав, така да ова со саботата и неделата се разјасни.

Значи најдобар доказ за ова излегоа Исаија 1:13 и Осија 2:11 (коишто го навестуваат она за што Павле ќе зборува години подоцна), кога ќе се споредат со Колосјани 2:16. А после овие следат сите останати цитати постирани овде од Новиот Завет.

Но госпел, зошто вадиш повторно погрешни заклучоци, велиш нити Библијата не сум ја читал. Немој така, па неможе секој стих да се запомни.

Поздрав.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
277
Поени од реакции
29
Епа не сум постојано овде на форумов, тогаш сум ти пишал дека накнадно ќе го прочитам тој пост бидејки сум немал време во моментот, но изгледа подоцна сум изумил. Сепак важното е дека се најдоа Библиски цитати какви што барав, така да ова со саботата и неделата се разјасни.

Значи најдобар доказ за ова излегоа Исаија 1:13 и Осија 2:11 (коишто го навестуваат она за што Павле ќе зборува години подоцна), кога ќе се споредат со Колосјани 2:16. А после овие следат сите останати цитати постирани овде од Новиот Завет.

Но госпел, зошто вадиш повторно погрешни заклучоци, велиш нити Библијата не сум ја читал. Немој така, па неможе секој стих да се запомни.

Поздрав.

Најважното е дека; како што храната не не приближува кон Бога, оти ниту што добиваме ако јадеме, ниту нешто губиме ако не јадеме (1 Коринтјаните 8:8) исто така ниту Саботата не не приближува кон Бога, бидејќи ниту нешто добиваме, ниту нешто губиме, затоа што како што Бог во Стариот Завет вети, тоа во Новиот и го исполни. А ветеното беше дека: (Осија 2:11):„ Ќе и направам крај на сите нејзини веселби, прослави, млади месечини, саботи и на сите нејзини празници.“

Втора работа, кога сме веќе кај погрешните заклучоци, во никој момент не се посомневав дека ја читаш Библијата, но едноставно сакав малку да те испровоцирам за уште повеќе и почесто да почнеш да ја читаш и да го истражуваш запишаното во неа. Во секој случај, Библијата е најголемиот пријател на секој верник и на секој оној кој искрено решил да му служи на Бога во својот живот.
Читај ја и проучувај ја и верувам дека уште многу одговори ќе пронајдиш единствено во Библијата.

Поздрав и секое ти добро,

Со почит, Госпел.

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Етимологија на зборовите недела - не - дела не се работи , а сабота настанува од еврејскиот збор sabbathum што значи ден кога не се рааботи што значи функцијата на овие два дена е иста.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Дали имаше конечен одговор на прашањето зошто саботата е преместена у недела кај христијанството?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Дали имаше конечен одговор на прашањето зошто саботата е преместена у недела кај христијанството?
Аха. Имаше, него што ќе ти е. Да не сакаш верник да станеш?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ме интересира затоа што сакам да знам повеќе. Така ќе можам подобро да судам за себе, другите и светот во кој живеам. Ќе бидам помалку подложен на подведување. Ќе знам како да се однесувам во соодветно друштво и ќе имам троа поише уабет да направам со случајни намерници.

А ако имаше, ќе ми кажеш што беше?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Ме интересира затоа што сакам да знам повеќе. Така ќе можам подобро да судам за себе, другите и светот во кој живеам. Ќе бидам помалку подложен на подведување. Ќе знам како да се однесувам во соодветно друштво и ќе имам троа поише уабет да направам со случајни намерници.

А ако имаше, ќе ми кажеш што беше?
Ги имаш назад постовите. Разгледај ги и ќе си видиш. Помачи се малце чим толку си се заинтересирал.:)

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Си викам, ако знае некој да каже - да не барам...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Си викам, ако знае некој да каже - да не барам...
Епа тогаш види го мојов пост #302, ако сакаш прочитај го и линкот од мики таму во цитатот, а го имаш и одма следниот пост од госпел. Се надевам дека ќе ти е интересно малку да проучуваш од Библијата. Поздрав.

Член од
10 ноември 2009
Мислења
91
Поени од реакции
3
како прво Бог не ни дал заповед да ни е ја СЛАВИМЕ саботата .. единствно што треба да славиме е БОГ .. оти одма одиме РЕЛИГИОЗНО да СЛАВИМЕ .. Бог ни го дал седмиот ден за одмор да ! .. но за да се одмори нашето тело а не за да ја СЛАВИМЕ саботата .. и ако таа ден не одмориме а работиме тоа НИКАКО не значи дека е ГРЕВ ! .. тоа е работа во која ние имаме слободен избор ДАЛИ ке се одмориш или НЕ .. сепак пожелно е еден ден од неделата да нашето тело се одмори , што не значи дека мора да е стрикно САБОТА .. Bless

Kajgana Shop

На врв Bottom