Sabbath - седмиот ден

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Зарем Sabbath ,денот за одмор ,не е Сабота? Зошто кај христијаните овој свет ден е засменет со Недела? Не ли е најголем грев да се изменуваат, да не се почитуваат Божјите заповеди?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Седмиот ден Господ го предвидел за одмор, не шестиот. Што ако се вика Сабат, кај Евреите Сабат е петок колку што знам.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Седмиот ден Господ го предвидел за одмор, не шестиот. Што ако се вика Сабат, кај Евреите Сабат е петок колку што знам.
Јом ха шеше е петок, сабота е Сабат а Сабат се слави (како ден на бога) од зајдисонце во петок па до вечерта во Сабота. Значи го фаќа и дел од петок и речиси цела сабота.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Јом ха шеше е петок, сабота е Сабат а Сабат се слави (како ден на бога) од зајдисонце во петок па до вечерта во Сабота. Значи го фаќа и дел од петок и речиси цела сабота.
Така некако беше не памтам, одамна бев во Израел и чудно ми беше што од петок до сабота ништо не правеа, масите после јадење не ги креваа, струја не гасеа и го чекаа наредниот ден :)

Член од
27 јуни 2008
Мислења
1.543
Поени од реакции
42
Ја да не погрешам нешто,во сите 3 одмарам :smir:

Член од
30 април 2009
Мислења
795
Поени од реакции
91
Од заоѓањето на сонцето во петок до зајдисонце сабота. Зимно време почнува порано и завршува порано, а летно подоцна. Пред да почне Сабат се чисти целата куќа и се приготвува вечера за во петок и ручек за саботата. од кога ќе започне Сабатот не смее ништо да се работи, не се користи струја, телевизија не се гледа, телефон не се користи, ножици, пенкала, коли не се возат и тн. вечерата е семејна каде што жената ги пали свеќите и несмее да збори се додека мажот не ја прочита молитвата, главата на жената е покриена со некое везено марамче. Во сабота наутро се оди во синагога на миса. Поздравот на сабат е Шабас шалом.
Што во превод значи мирен сабат.
Зошто за христијаните неделата е седмиот ден посветен на бога, а кај евреите седмиот ден е сабота незнам со сигурност но најверојатно има врска со Воскресението, предпоставка.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Така некако беше не памтам, одамна бев во Израел и чудно ми беше што од петок до сабота ништо не правеа, масите после јадење не ги креваа, струја не гасеа и го чекаа наредниот ден :)
Тоа е чиста глупост.
Буквално тумачење на рецепт за торта е погрешно, а да не правиме муабет за религиски доктрини.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
И христијаните си ја славеа саботата како ден божји али во Римското царство ден за празник и одмор беше Недела (ден на богот на сонцето) така да се прешалтаа во недела за да се вкопат во државните рамки (зборувам за доцен Рим и Константин.

T

Tetro

Гостин
А јас што имам за работа секој ден, значи дека сум најголем грешник?
Одмарам само по 5-6 саати на ден максимум. Значи неделно ми се собираат околу 40 саати одмор. :toe:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.792
Поени од реакции
12.274
"Ако Христос не воскреснеше залудна ќе беше нашата вера и празна ќе беше нашата надеж"
Хммм, кој ли ден воскреснал Христос :raz:
Но и тој ден (ако веќе се раководиме според ова) не треба да не се мрда со прст или да не се помогне за да се "прослави".
И им рече Господ: "Саботата е создадена за човекот, а не човекот за саботата. Па така, Синот Човечки е господар и на саботата."
Свето Евангелие Марко 2, 27-28
Одмарам само по 5-6 саати на ден максимум. Значи неделно ми се собираат околу 40 саати одмор. :toe:
Има голем број народ што работи во недела...но еве муслиманите и во петок работат. Не сум сигурен, но сметам дека за одредени струки или ако ова се случува не по своја вина...дека ваљда не е грев, но не сум сигурен.
Мики и Калипсо ќе знаат точно :)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И христијаните си ја славеа саботата како ден божји али во Римското царство ден за празник и одмор беше Недела (ден на богот на сонцето) така да се прешалтаа во недела за да се вкопат во државните рамки (зборувам за доцен Рим и Константин.
До некаде си во право...
Римските пагани им забележувале на раните рисјани, зашто овие (рисјаниве) го слават денот неделен (Сандеј) денот на Сонцето, кој бил прагански празник! Арно ама, рисјаниве велат дека Христос Е за нив Сонцето, кое ќе биде непотребно во рајските услови на битисување.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.198
Поени од реакции
84.093
ај не лажи!
Висиш на форум цело време, си работел нон стоп...how yes no.
:)

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зарем Sabbath ,денот за одмор ,не е Сабота? Зошто кај христијаните овој свет ден е засменет со Недела? Не ли е најголем грев да се изменуваат, да не се почитуваат Божјите заповеди?
Саботата, како ден за одмор, му е дадена само на Израилот, на старозавените јудеи. Јудеите сеуште се држат до Стариот Завет па затоз ја слават саботата. Во православната Црква, се слави и саботата, но не како ден Божји, туку како сеќавање на старозаветната сабота, како старозаветна пасха/премин.

Во Новиот Завет, кого го живееме, неделата е ден Божји, т.е. саботата како седми ден за одмор, е пренесена на првиот ден од седмицата-неделата.

Кој е ставот Христов кон саботата, види во евангелијата. Колку настани се случиле во денот неделен, ради кои неделата е земена како ден за одмор, пак имаш во евангелијата. Првата генерација од покрстени јудеи во рисјани, сеуште, по инерција, ја славела саботата.

WildGirl

Lost in the forest ...
Член од
28 јуни 2008
Мислења
636
Поени од реакции
93
Ме интересира дали ова некој го почитува т.е дали навистина недела го смета за ден за одмор и не прави некој потешки работи ако има за извршување туку му се предава на денот за одмор? Кај нас дома обично се одбиват да се шијат во недела и во празник или некој слични работи, не ми е јасно дали само така рекле старите или стои како уште еден обичај да речам.

Kajgana Shop

На врв Bottom