Јом ха шеше е петок, сабота е Сабат а Сабат се слави (како ден на бога) од зајдисонце во петок па до вечерта во Сабота. Значи го фаќа и дел од петок и речиси цела сабота.Седмиот ден Господ го предвидел за одмор, не шестиот. Што ако се вика Сабат, кај Евреите Сабат е петок колку што знам.
Така некако беше не памтам, одамна бев во Израел и чудно ми беше што од петок до сабота ништо не правеа, масите после јадење не ги креваа, струја не гасеа и го чекаа наредниот денЈом ха шеше е петок, сабота е Сабат а Сабат се слави (како ден на бога) од зајдисонце во петок па до вечерта во Сабота. Значи го фаќа и дел од петок и речиси цела сабота.
Тоа е чиста глупост.Така некако беше не памтам, одамна бев во Израел и чудно ми беше што од петок до сабота ништо не правеа, масите после јадење не ги креваа, струја не гасеа и го чекаа наредниот ден
Хммм, кој ли ден воскреснал Христос :raz:"Ако Христос не воскреснеше залудна ќе беше нашата вера и празна ќе беше нашата надеж"
И им рече Господ: "Саботата е создадена за човекот, а не човекот за саботата. Па така, Синот Човечки е господар и на саботата."
Свето Евангелие Марко 2, 27-28
Има голем број народ што работи во недела...но еве муслиманите и во петок работат. Не сум сигурен, но сметам дека за одредени струки или ако ова се случува не по своја вина...дека ваљда не е грев, но не сум сигурен.А јас што имам за работа секој ден, значи дека сум најголем грешник?
Одмарам само по 5-6 саати на ден максимум. Значи неделно ми се собираат околу 40 саати одмор.
До некаде си во право...И христијаните си ја славеа саботата како ден божји али во Римското царство ден за празник и одмор беше Недела (ден на богот на сонцето) така да се прешалтаа во недела за да се вкопат во државните рамки (зборувам за доцен Рим и Константин.
ај не лажи!А јас што имам за работа секој ден, значи дека сум најголем грешник?
Одмарам само по 5-6 саати на ден максимум. Значи неделно ми се собираат околу 40 саати одмор.
Саботата, како ден за одмор, му е дадена само на Израилот, на старозавените јудеи. Јудеите сеуште се држат до Стариот Завет па затоз ја слават саботата. Во православната Црква, се слави и саботата, но не како ден Божји, туку како сеќавање на старозаветната сабота, како старозаветна пасха/премин.Зарем Sabbath ,денот за одмор ,не е Сабота? Зошто кај христијаните овој свет ден е засменет со Недела? Не ли е најголем грев да се изменуваат, да не се почитуваат Божјите заповеди?