Ако сметаш дека Западот ни дал само тероризам и ништо повеќе дефинитивно имаш проблем. Самата независност и признавање од ООН Македонија и го должи на западните сили. Од тогаш па наваму направени се купишта проекти со странски донации, отворени се странски фирми, реновирани училишта, патишта, стадиони, сали итн. со пари од европски фондови. Да не зборам за можностите што ги имаат младите преку студентските проекти за размена и сл. Можеме само од инает да збориме дека ете лошиот запад ништо не ни помогнал и да ја величиме добрата и православна Русија без разлика што таа не ни мрднала со прст за нас. Определбата кон Западот е нормален и логичен пат по кој Македонија треба да оди. Да, има и други алтернативи ама ниту една не е подобра.
Тука си постирал примери за САД, Германија и Шведска а ниту еден од тие три примери не удира баш во поентата на муабетот. Ова со Џорџ Флојд во САД е голем проблем, не негирам. Жално е што во 2020 година уште се зборува за расизам. Ама тоа не ги опфаќа сите граѓани на САД. А верувај ниту па сите црнци се загрозени и узурпирани. Тоа во никој случај не ја нарушува општата слика дека САД е далеку пред Русија во демократските права. Ти реков во претходниот пост дека со САД прифаќам споредби ама само во некои сегменти на општеството, никако поинаку.
Ова за Германија и Шведска се однесува на сосема други работи. Германија има проблеми со мигрантите токму поради тоа што е едно од најотворените и најдемократски општества. Не е глупост туку лудост да правиш споредба меѓу германското и руското општество. Види само колку луѓе годишно се отселуваат во Германија а колку во Русија.
Во Шведска имало криминал? Каде тоа нема? Како е тоа тема на муабет тука? Во Русија сите се чесни? Хаха не ме смеј... Шведската мафија била страв и трепет. Убаво што ете Русија не е прочуена по мафијашки пресметки, сомнителни убиства и олигархија... Уствари чекај...
Не заебавај, приватизацијата во 1990-те години која ја направија плавите жолтици и нивниот папа, и овие фабрикиве за мизерни плати кои ги донесоа пвеводбениците и нивниот пастир се подароци од западот од кои имаме неверојатни бенефиции, не ми е јасно како сме живееле без нив пред 8 септември 1991.
Те молам именувај ги тие патишта, училишта и стадиони, јас ако добро помнам тоа беа популистички и пропагандистички проекти на пвеводбениците и нивниот пастир, па дури и плавите жолтици отворено и јавно изјавуваа дека нема да навиваат на новоизградените северна, западна и источна трибина на градскиот стадион во Скопје бидејќи биле небезбедни и нестабилни.
Што гледаш ти нормално и логично во патот кон таканаречената западна определба - во наметнувањето на економски и општествени политики кои го јадат општеството од внатре ?
Чисто за потсетување, нашите големи пријатели од западот се токму тие кои ни честитаат за секоја самоубиствена политика која сме ја вовеле од 1990-те години со приватизацијата, па преку охридскиот рамковен договор - договорен со посредство на САД, НАТО и ЕУ - во 2001 година и новите граници на општините во 2004 година, па се` до договорот за бришење на македонската историја - пардон, добрососедство - со балкански Татарстан и преспанскиот договор со Гејлада за бришење на се` што ја носи содржи придавката македонско/македонска/македонски. И сигурно за било која наредна самоубиствена политика која допрва ќе ја воведеме, први кои ќе ни честитаат ќе бидат нашите големи пријатели од западот, а не Русија.
За возврат на ваквите самоубиствени политики, јас гледам единствено непрекинлива невработеност, со мали исклучоци како нови вработувања во државна и јавна администрација по партиска и етничка линија, полицајки сами се удираат во пајак-возила, дивоградби цветаат насекаде, воздухот секоја година руши нови рекорди според загаденоста, горивата и струјата поскапуваат, а младите и понатаму заминуваат бидејќи изгледа им здосадиле убавините и бенефициите на животот кој го донесоа плавите жолтици.
Ова е западната определба која за тебе е нормален и логичен пат по кој треба да оди Македонија ?
Извини ме, ама на мене ми делува премногу самоубиствено и бескорисно за обичниот македонски смртник, ако на тебе ти се допаѓа, повели фрли се од најблискиот мост повисок од 10 метри за да го убрзаш твојот нормален и логичен пат кон западот.
А не ги гледам ниту нашите соседи нешто многу среќни и задоволни како резултат на нормалниот и логичниот пат кон западната определба по кој тргнале - гејците се жалат на сиромаштија, татарите и Хрватите фаќаат џаде во странство, а нашиов западен сосед толку се дави во криминал и корупција што чекаат прво да се спуштиме и ние на нивно ниво за заедно да не` фрлат во истиот ЕУ ендек.
Но има и среќа во целата оваа несреќа. Хрватска и балкански Татарстан се подготвуваат да се откажат од сопствените национални валути и да го воведат еврото. Откако ќе го направат тоа, ќе треба само да се чека на наредната светска економска криза за да ги удри силно од земја нормалниот и логичниот избор кој го направија со НАТО и со ЕУ.
Ако потрае оваа пандемијава на корона вирус и удри уште посилно по американската економија и по европските економии, тоа само ќе го забрза процесот на распаѓањето на ЕУ. Како што видовме минатава пролет 2020, први кои избегаа кога започна пандемијата беа имигрантите, па Французите и Италијанците почнаа да се жалат дека немало кој да им ги обработува полињата и кој да им ја собира жетвата. А и нашинци - пардон, македонски татари, бидејќи си заминале со татарски пасоши - почнаа да се враќаат од прекрасната Германија, скапо било здравството таму, па морале да се вратат во овој балкански дел од пеколот.
не
не е реалистично тоа
мора да си некаде
таа дистанца или Киро шо викаше - еквидистанца, е нереална работа во вакви поставки, какви што владеат моментално
Тука зборуваме за Македонија.
Или си ко сите други во регионов, или си ко Србија.
Ја не викам да бидеме ко сите други, може и ко Србија, нема фрка, само не сами.
Ни јас не реков да бидеме како Србија, само реков да држиме дистанца.
Во спротивно, ако веќе мораме да бираме страна, верувај ми дека со тешко срце го велам ова, но лично се согласувам со десноракиот левичарски велешки даскал кој неодамна се накити со пратенички мандат во Собрание, а кој вели дека треба да го бараме нашиот партнер во Кина.
Немам ниту милиграм љубов кон Кинезите, но барем со нив знаеме што следува - тоталитаризам, полициска држава и економски напредок.
Е па не може да имаме се` што ќе посакаме, Русија не ни е православна христијанска сестра која ќе ни излезе во пресрет во тешки времиња, западот од поодамна не` третира како селски тоалет, Кинезите некако делуваа како да беа заинтересирани за терање бизниси со нас додека беа на власт пвеводбениците и нивниот пастир, па можеби ако се фатиме за оро со нив барем ќе имаме некакви вистински бенефиции. На крајот на краиштата најбројна држава се во светот и втора најголема индустриска и економска сила во светот, поголеми се шансите еден ден да се стигне со воз од Скопје до Пекинг за помалку од 24 часа, отколку да видиме некаква вистинска корист од западот.
Но сепак јас лично би ја одбрал дистанцата.