Rock Бендови од 80'тите

• Креатор на темата Креатор на темата Slash-
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
21 септември 2008
Мислења
4.021
Поени од реакции
2.513
Ја вака како болен по бендови од осумдесетите... пошто глеам иам рокери тука на кајгана кој знае да ми предложи некој бендови од осумдесетите од типот на Cindarella , Pink Cream 69 , Gnr , Skid row , Wasp, и тако даље... значи дајте кажете некој квалитетен бенд со овој тип на музика... позз

So 80's Rulez :)

Ја вака како болен по бендови од осумдесетите... пошто глеам иам рокери тука на кајгана кој знае да ми предложи некој бендови од осумдесетите од типот на Cindarella , Pink Cream 69 , Gnr , Skid row , Wasp, и тако даље... значи дајте кажете некој квалитетен бенд со овој тип на музика... позз

So 80's Rulez :)

Whitesnake, Scorpions, Def Leppard, White Leon, Meatloaf, Winger, Twisted Sister, Britney Fox, Motley Crew...Eeee стари времиња.....

штета што веке нема вакви бендови ... све ова новово за у канта е

AC/DC, Bon Jovi, Aerosmith, Dokken, Blind Melon, Europe, Led Zeppelin, Def Leppard, Deep Purple, Damn Yankees, Whitesnake, Scorpions, Rolling Stones, Queen, Lynard Skynard, Van Halen, Poison, FireHouse, Bonfire...Набрзина шо ми текнаа, иначе кој ли бенд од '80 не е добар:smir:

Darkness, thrashot od osumdesetite ne e kompliciran nego poveke pankerski.

Man at work-rock
Classics Nouveaux-new romantic
Killing Joke-alternative
DAF-electro punk
Darkness-thrash metal
Adam and the ants-new wawe
Angelic upstarts-oi
Kraftwerk-electro
Cranium-speed metal

Lynard Skynyrd се од 70' и немаат допирна точка со бендови како WASP, Motley Crue и тако даље

Queen, Def Leppard, Whitesnake, Scorpions, Metallica, Motley Crew, Rolling Stones, Deep Purple, Led Zeppelin.

штета што веке нема вакви бендови ... све ова новово за у канта е

Потполно си во право.Тоа е музика.Опстојува повеќе од 20 години, и е слушана низ целиот свет и денес, од нас, од младите поколенија.Само лошото е што во денешницата сме пренатрупани од прменогу КИЧ и ШУНД кои доведуваат до лудило, и не носат до тој степен да заборавиме на добрата и квалитетна рок песна, да заборавиме на поимот уметност.
Кога сме веќе кај РоК Бендовите од 80тите еве нешто од мене.

Led Zeppelin основани се во 1968 и започнуваат како блуз рок група за понатаму да ја развијат својата музика во правец кој подоцна ке се вика хеви метал и хард рок.Зад себе имаат оставено 10 успешни албуми, а задниот е излезен во Ноември, 1982.Една од најдобрите песни за мене од нив е Stairway to heaven, за која самите членови велат дека е песна за надежта.

Bon Jovi е американски рок состав од Њу Џерси основан 1983 година.Составена од Jon Bon Jovi Tico Torres David Bryan & Richie Sambora имаат реализирано 10 албуми, со над 40 милиони примероци продадени во САД и преку 120 милиони продадени примероци низ светот.Голем број на песни ми се допагаат но би ги издвоил
Wanted dead or alive и Bed of Roses

Whitesnake-e англиска група формирана од Давид Ковердел(поранешниот фронтмен на Дип Парпл) во 1977 година.Се прославуваат со албумот Whitesnake, и секако преубавата балада Is This Love?.Имаат реализирано 10 албуми, од кои псоледниот е во 1997 година.

Guns N' Roses е американски хард-рок состав кој кон крајот на 80тие и почетокот на 90тите со својата музика која претставува мешавина од рок, блуз, панк, и со својте спектакуларни концерти како и многу бројни скандали ја освои светската музичка јавност.Имаат реализирано 7 студиски албуми.Најдобри песни за мене од нив се November Rain & Sweet Child of mine.

Queen-Како и сите претходно споменати бендови од 80тите и овие се доста популарни денес.Формирани се во 1973 година а имаат реализирано 16 студиски албуми.Едни од нивните најпознати песни се Bohemian Rapsody, We are the Champions, Show must go on, We will rock you, кои воедно се моите омилени од оваа група.

Ох, темава :) Најчесто ова слушам. Многу бендови кажаа, еве неколку што многу ми прават ќеиф, а не видов дека се спомнати погоре: Survivor (хит:Eye Of The Tiger), Vixen(all-female), Foreigner(хит:Cold As Ice), Quiet Riot(хит: Cum On Feel The Noise), Heart(хит:Barracuda)...

Led Zeppelin основани се во 1968 и започнуваат како блуз рок група за понатаму да ја развијат својата музика во правец кој подоцна ке се вика хеви метал и хард рок.Зад себе имаат оставено 10 успешни албуми, а задниот е излезен во Ноември, 1982.Една од најдобрите песни за мене од нив е Stairway to heaven, за која самите членови велат дека е песна за надежта.

Queen-Како и сите претходно споменати бендови од 80тите и овие се доста популарни денес.Формирани се во 1973 година а имаат реализирано 16 студиски албуми.Едни од нивните најпознати песни се Bohemian Rapsody, We are the Champions, Show must go on, We will rock you, кои воедно се моите омилени од оваа група.

Незнам колку овие бендови спаѓаат во оваа категорија. Се работи за доста постари бендови кои во 80тите, посебно Цепелин по смрта на Бонам, нивниот тапанар, прекинуваат со работа. Оваа декада ја одбележуваат бендови од Glam металот и Hair металот. Самите називи даваат слика за бендовите (феминизирани во стилот вокали, многу екстравагантност на сцена, срцекршачки балади, бендови претежно за женскиот дел од публиката) Зачетници за некои се бендот Toto со нивниот хит Hold the Line (иако визуелно не изгледаат како другите наследници сепак музиката е таа) Bon Jovi е еден од првите бендови со огромен успех од овој вид на рокот кој подоцна го наследиле Whitesnake и германците Scorpions. Овој вид на музика прекина да се креира од појавата на G'n'r кои со својот по агресивен стил го смениа правецот на рокот. Еве како изгледале типците од тој период.

Toto
Toto-Africa.jpg

Bon Jovi
living-on-a-prayer-bon-jovi1.jpg

Whitesnake
Whitesnake.jpg

Scorpions
scorpions.jpg

Def Leppard
deflep_band.jpg

Twisted Sister
twisted-sister.jpg

Малце чудно изгледале нели? :nesum:

Малце чудно изгледале нели? :nesum:

Тогаш тоа не било толку чудно. Сигурно и сега има луѓе се облекуваат така :)
Убаво ќе беше да живеев во овој период. Ај кога ќе измислат машина за патување низ времето, ќе одам и таму :icon_lol:

п.с. Една убава песничка од тој период

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom