Роботизирани и индиферентни души

• Креатор на темата Креатор на темата Јован
  • Време на започнување Време на започнување
Со таа психологија се вадат мрзливите и неспособни карактери кои што како пост-комунистички навики ги земале жалопојките и неопходната потреба за добивање на парите на тацна.
Капиталистот никогаш нема да биде заинтересиран за културата и традицијата во твојата земја ако ти не му обезбедиш профит.Убаво е да се ужива во животот и да се пронајдат начини за филтрирање, но, да се базираме врз нешто толку неверодостојно во секој рационален и индивидуалистички ум како „така останало од времето“, премногу е лежерно за човек кој што има цели и не се чувстува само како дел од стадото.
Погрешна проценка на генерализацијата во модерната ера на капиталистички босови и луѓе желни за буржоазирање.
Еве ја темата кај што должев реплика.

Драга госпоѓице Сатори, со таа психологија никој не се вади, бидејќи тоа е психологија наметната од природата. Капиталистот по убедување е секаде ист, да, но она кон кое целев е начинот на живеење и функционирање на различните луѓе. Сонцето создава опуштеност, мрзеливост, безгрижност. Затоа и нашиот народ е таков. Најубав пример кој го докажува тоа, нашиот јазик. Ние велиме “виножито“, норвежаните велат “Регнбур“. Ладно им е, немаат време тие за сончање, мора да работат за да се згреат. Па така и луѓето како карактери се повлечени, мирни, и незаинтересирани за ништо друго освен работа. Освен кога доаѓаат на одмор во Грција и се камен пијани. Ние од друга страна сме галамџии, емотивци и ќе го превртиме локалот уште пред да влеземе во него, а после 2-3 пива да не збориме.

Исто така, норвешкиот капиталист профитот ќе го потроши на инвестиции и фондови за своите внуци. Македонскиот ќе ги потроши на автомобил и коктели за пријателите.
Лејди Сатори напиша:
Процесот на глобализација ќе го земе својот замав, на оној или овој начин, прашањето кое што вистински треба да се постави е дали поединецот ќе се одлучи да биде конформист или индивидуалист во истото тоа општество.
Стратификацијата е најголемата пречка, да, треба да имаме среќа што нема повторно да доживуваме идеалистички комунизам кој што ќе ја уништи земјата со својата делузивност.

Па, ако глобализацијата го земе својот замав и си сигурна во тоа, значи дека се декларираш како конформист? Бидејќи индивидуализмот подразбира отфрлање на глобализацијата. :toe:

Исто така човек треба да си го постави прашањето дали ќе се одлучи за пепси или за кока кола, за бурек со месо или сиење, за белиот или црниот нинџа. :duel:

Во право си за комунизмот сепак. Треба да бидеме среќни, бидејќи некои од нас едноставно заслужуваат да бидат газени од капиталистичката чизма, како дел од казната која мора да ја платат зашто се гадови ко што се. А кога комунизмот би се појавил во неговата вистинска форма, некои други од нас веќе ќе бидат заљубени во вистинските убавини на животот.

Мене таквите индиферентни души ми се како темпирана бомба. Несвесно генерерање на различни чувства не може да не резултира со некаков отпусен вентил.
Нездраво за нив самите а уште поризично за околината.

Драга госпоѓице Сатори, со таа психологија никој не се вади, бидејќи тоа е психологија наметната од природата. Капиталистот по убедување е секаде ист, да, но она кон кое целев е начинот на живеење и функционирање на различните луѓе.
Почитуван господине Џиџи, суштината не е во начинот на кој што луѓето живеат ако правиме капиталистички осврт на случајот, затоа што ако капиталистите се исти, делумно да се сложиме со тоа, тоа значи дека не би биле заинтересирани за психологијата небитно од која страна е наметната.
Роботизирањето на луѓето доаѓа од приходот и од монотонијата на животот, од потребата општествените улоги да се извршуваат совршено како швајцарски часовник со што дури и забавата со комшиите е навика и веќе сме автоматизирани на што треба да се смееме а што треба да осудиме.
Тажно, но во некој сегмет од нашиот живот целосно точно, никој не е посебен, различен да, но не е посебен.Различноста е онаа што ја врши култоролошката стратификација, таму веќе може да се дебатира за мало излегување од границите, но сепак се бои во нив.
Исто така, норвешкиот капиталист профитот ќе го потроши на инвестиции и фондови за своите внуци. Македонскиот ќе ги потроши на автомобил и коктели за пријателите.
Повторно, комплетно не е битно на што ќе ги потрошат парите, туку да ги заработат за да имаат што да трошат на прво место.
Па, ако глобализацијата го земе својот замав и си сигурна во тоа, значи дека се декларираш како конформист? Бидејќи индивидуализмот подразбира отфрлање на глобализацијата. :toe:
Глобализацијата не ја гледам како изедначување на вкусовите преку масовната култура и обликувањето на едно јавно мнение, идеалистичи, ја гледам како мешање на културите за да се создаде универзална култура полна со плурализација и можност за избор, но тоа секако е само мојот поглед на работите, дефиницијата е друга, но не ме интересира за да можам да се декларирам како конформист или неконформист. :)

Почитуван господине Џиџи, суштината не е во начинот на кој што луѓето живеат ако правиме капиталистички осврт на случајот, затоа што ако капиталистите се исти, делумно да се сложиме со тоа, тоа значи дека не би биле заинтересирани за психологијата небитно од која страна е наметната.
Роботизирањето на луѓето доаѓа од приходот и од монотонијата на животот, од потребата општествените улоги да се извршуваат совршено како швајцарски часовник со што дури и забавата со комшиите е навика и веќе сме автоматизирани на што треба да се смееме а што треба да осудиме.
Тажно, но во некој сегмет од нашиот живот целосно точно, никој не е посебен, различен да, но не е посебен.Различноста е онаа што ја врши култоролошката стратификација, таму веќе може да се дебатира за мало излегување од границите, но сепак се бои во нив.

Повторно, комплетно не е битно на што ќе ги потрошат парите, туку да ги заработат за да имаат што да трошат на прво место.

Глобализацијата не ја гледам како изедначување на вкусовите преку масовната култура и обликувањето на едно јавно мнение, идеалистичи, ја гледам како мешање на културите за да се создаде универзална култура полна со плурализација и можност за избор, но тоа секако е само мојот поглед на работите, дефиницијата е друга, но не ме интересира за да можам да се декларирам како конформист или неконформист. :)

:)
- Апсолутно не се сложувам. Сликата која ја прикажуваш ти е добиена од Холивуд, и трендсетерите кои бркотницата по улиците и волстрит галамата ја презентираат како нешто добро. Македонецот не е таков, тој не може да биде роботизиран како што може да биде еден Енглез. Зошто, наведов пред малку, менталниот склоп му е поинаков... па дури и да е капиталистично гомце, сеуште ужива во ракиичка и мезенце и чорба, и јадење пилешко со голи прсти и табла во двор или на улица на тротоар.

- Повторно, најбитно е како ќе се потрошат, бидејќи чуму заработка ако стојат во сеф. Поентата на парите е да не напраат среќни, ама ебем му матер, разбирам дека некој свршува на самата помисла дека ги прави. Само сеуште не разбирам ако апсоултно не му се важни, туку му се важни да ги прави секој ден се` повеќе и повеќе... зошто потоа не ги дава некаде во Африка?! :toe:

- Дали тоа значи дека глобализацијата во голем дел од светот веќе е остварена, а само се чека исламот да падне?:uvo: Тоа не е глобализација, и сама кажуваш, ти замислуваш еден убав општествено - политички систем. Сеедно, кога би се остварила таа фамозна глобализација, има два правци во која може да тргне. Тотална роботизација базирана на моменталниот капитализам кој ќе биде како имагинарна банкина пред провалија, или продуховување на луѓето и прифаќање на вистинските вредности на животот што ќе не одведе до следното ниво на човечкиот развој.
:helou: (дали тоа ние остваривме два поста по ред без провокации?)

:)
- Апсолутно не се сложувам. Сликата која ја прикажуваш ти е добиена од Холивуд, и трендсетерите кои бркотницата по улиците и волстрит галамата ја презентираат како нешто добро. Македонецот не е таков, тој не може да биде роботизиран како што може да биде еден Енглез. Зошто, наведов пред малку, менталниот склоп му е поинаков... па дури и да е капиталистично гомце, сеуште ужива во ракиичка и мезенце и чорба, и јадење пилешко со голи прсти и табла во двор или на улица на тротоар.

- Повторно, најбитно е како ќе се потрошат, бидејќи чуму заработка ако стојат во сеф. Поентата на парите е да не напраат среќни, ама ебем му матер, разбирам дека некој свршува на самата помисла дека ги прави. Само сеуште не разбирам ако апсоултно не му се важни, туку му се важни да ги прави секој ден се` повеќе и повеќе... зошто потоа не ги дава некаде во Африка?! :toe:

- Дали тоа значи дека глобализацијата во голем дел од светот веќе е остварена, а само се чека исламот да падне?:uvo: Тоа не е глобализација, и сама кажуваш, ти замислуваш еден убав општествено - политички систем. Сеедно, кога би се остварила таа фамозна глобализација, има два правци во која може да тргне. Тотална роботизација базирана на моменталниот капитализам кој ќе биде како имагинарна банкина пред провалија, или продуховување на луѓето и прифаќање на вистинските вредности на животот што ќе не одведе до следното ниво на човечкиот развој.
:helou: (дали тоа ние остваривме два поста по ред без провокации?)
Викторе, не сакаш да го видиш она што јас се обидувам да ти го посочам слепо држејќи се за својот став и својот заклучок кој што можеби не е точен.Зборувавме на прво место за тоа дека луѓето подлегнуваат под роботизирање, Боргот не прави разлика во националност или култура на живеење, безмилосно асимилира, е тоа е новиот поредок контролиран од парите.Капиталистите се Боргови и сите ние имаме таков чип некаде под косата. :)

I'm gonna be just like you.
The job,
the family,
the fucking big television.
The washing machine,
the car,
the compact disc and electric tin opener,
good health,
low cholesterol,
dental insurance,
mortgage,
starter home,
leisure wear,
luggage,
three piece suite,
DIY,
game shows,
junk food,
children,
walks in the park,
nine to five,
good at golf,
washing the car,
choice of sweaters,
family christmas,
indexed pension,
tax exemption,
clearing gutters,
getting by,
looking ahead,
the day you die.

Metropolis00.jpg

Choose life.
Choose a job.
Choose a career.
Choose a family.
Choose a fucking big television.
Choose washing machines, cars, compact disc players and electrical tin openers. Choose good health,
low cholesterol, and dental insurance.
Choose fixed interest mortgage repayments.
Choose a starter home.
Choose your friends.
Choose leisurewear and matching fabrics.
Choose DIY and wondering who the fuck you are on a Sunday morning.
Choose sitting on that couch watching mind-numbing, spirit crushing game shows, stuffing junk food into your mouth.
Choose rotting away at the end of it all,
pishing your last in a miserable home,
nothing more than an embarrassment to the selfish,
fucked up brats you spawned to replace yourself.
Choose a future.
Choose life...
But why would I want to do a thing like that?

modern_times-09.jpg

The factory system could not have been imposed on workers without first depriving them of alternatives, and forcibly denying access to any source of economic independence. No unbroken human being, with a sense of freedom or dignity, would have submitted to factory discipline.

capitalism_advertisement.jpg

stockmarket.jpg

alienation.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom