Риба

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
ммммммммм- има добри готвачи и познавачи на риба на форумов- -Sluzbarski- . ShakaZulu,
Windfucker,[URL='http://forum.kajgana.com/members/jagod4e.41307/']Jagod4e..........[/URL]

секоја чест(y)
но, го нема Хамер-от на темава - човекот мислам беше тата мата околу готвењето поготово за риба, изобилуваше со рецепти -
http://forum.kajgana.com/members/windfucker.39544/

мој чоек (y)
--- надополнето: 18 мај 2012 во 21:00 ---

на скара претежно скушата,инаку крапче,лосос во рерна/печка најдобро излегува -- никако пржење зошто губи од вкусот

посебно лососот завиткан во фолија заедно со лукче,лимонче(со исаф за да не изгуби рибата од вкусот!) не знам шо да ти распраам (y)

Алал да ти е за муабетот.....лососот во рерна ау каков е ...лепота!

Риба без лук и без лимон ништо нее и плус да е добро испрзена онака да крцка , секаква риба сакам ама она скушине фффффф неможам да ги поднесам не за друго него коа ке ја видам тоа кожата на змија ме потсека :sick:....

Риба без лук и без лимон ништо нее и плус да е добро испрзена онака да крцка , секаква риба сакам ама она скушине фффффф неможам да ги поднесам не за друго него коа ке ја видам тоа кожата на змија ме потсека :sick:....

скушата со ладно пивце или шприцер исклучиво за мезе на скара и тоа исклучиво на излет во природа

скушата со ладно пивце или шприцер исклучиво за мезе на скара и тоа исклучиво на излет во природа
zavisno od vkusovi na sekoj posebno ama skushaaaa neee :D:sick: se imam zgadeno i nikad visee haha , a dali nekoj mozebi znae kako se prigotvuva riba vo kal zamotana i pecena imam slusnato za toa ama neznam kako ide vikaat bila ekstraa...

мњам , мњам......нешто ко ова- добро испржена и крцкава (y)

1333962695_12.jpg

--- надополнето: 19 мај 2012 во 21:18 ---
Алал да ти е за муабетот.....лососот во рерна ау каков е ...лепота!

ти ко љубител на риба- испробај го ова, сигурен сум ќе ти се допадне;)
КЛИК

so prezla mmmm.... a sto riba e ova oslic li mnogu e belo mesotooo?
за панирање- не е само презла, туку и изрендан пармезан,мирудии , сол и бибер
кликни на горенаведениот линк - се’ е објаснето сликовито;)

мњам , мњам......нешто ко ова- добро испржена и крцкава (y)

1333962695_12.jpg

--- надополнето: 19 мај 2012 во 21:18 ---

ти ко љубител на риба- испробај го ова, сигурен сум ќе ти се допадне;)
КЛИК

Леле зошто го видов ова! Еве 2 вечери кога ја гледам темава ми течат лиги! :vozbud:
Дефинитивно ќе го пробам рецептов! Фалаааааа :pipi:

за панирање- не е само презла, туку и изрендан пармезан,мирудии , сол и бибер
кликни на горенаведениот линк - се’ е објаснето сликовито;)
Брат дај превод за Тилапии , не е ослич или панга ова, нешто друго ќе е ама што точно ... инаку начинот несекојдневен и прекрасен вака по изглед а и за вкус не се сомневам :D

Брат дај превод за Тилапии , не е ослич или панга ова, нешто друго ќе е ама што точно ... инаку начинот несекојдневен и прекрасен вака по изглед а и за вкус не се сомневам :D
ист е називот на рибата Тилапија http://mk.wikipedia.org/wiki/Тилапија
па не мораш баш со таа риба- пробај со некоја друга;)
--- надополнето: 19 мај 2012 во 23:29 ---
мој чоек (y)
--- надополнето: 18 мај 2012 во 21:00 ---

на скара претежно скушата,инаку крапче,лосос во рерна/печка најдобро излегува -- никако пржење зошто губи од вкусот

посебно лососот завиткан во фолија заедно со лукче,лимонче(со исаф за да не изгуби рибата од вкусот!) не знам шо да ти распраам (y)
како ли ми се пријаде риба во моментов - читајќи го твојов пост- појма немаш:cenzura:
дааааааавај уште :cuc:

http://preview.nnow.ru/upload/0/data/myupload/1/408/1408829/s7302014.jpg

ист е називот на рибата Тилапија http://mk.wikipedia.org/wiki/Тилапија
па не мораш баш со таа риба- пробај со некоја друга;)
--- надополнето: 19 мај 2012 во 23:29 ---

како ли ми се пријаде риба во моментов - читајќи го твојов пост- појма немаш:cenzura:
дааааааавај уште :cuc:

http://preview.nnow.ru/upload/0/data/myupload/1/408/1408829/s7302014.jpg
aaaaa па ова е рибата од клипот горе каде чисти риба типчето. ја нема оваа кај нас , или бар јас не сум ја сретнал ниту во живо ниту со слика досега како риба од нашите краишта :D

Ролани филети од риба, полнети со спанаќ и крем сирење... Денеска ќе пробам да правам филе од риба со сос.

FJORD_middlepic_steel.jpg
url

Ако може да се купи (не знам дали во македонија има) норвешка морска пастрмка (ловена кај фјордовите), знам еден многу добар начин на приготвување.. Нормално, ако нема норвешка, тогаш било која друга морска пастрмка. Значи битно е да е морска, не слатководна.

Ако е замрзната, се остава да се одмрзни на собна температура. (никако микро). Се дели филето од коските, и се става на пареа подолго(6+ сати). Пареа од вода и зачини (маринада по ваш избор, моја препорака е микс од дилл и печен лук, со малку нане, кора од лиме, малку вегета и сол)..
На крај филето е "полу живо", го задржува автентичниот вкус на свежа риба и зачин. Може да се сервира со зелена декорација и бел сос.
Ова е мој фаворит, е еден од најдобрите морски специјалитети што сум ги пробал. А сум пробал многу ;)

најдов нешто интересно низ интернетов- па вреди да се проба
вака изгледа добро:)

1333090796_x_ca3ea1d4.jpg

потребно е:
  • 4 филети бела риба по желба
  • 2 јајца;
  • 4 изрендани компира;
  • 2 супени лаж.брашно + брашно за валкање на рибата;
  • масло;
  • сол
1333090794_x_cf822fab.jpg

1333090909_x_dcaeaa3e.jpg

1333090885_x_499b4f76.jpg

Во изренданите компири се додаваат јајцата, брашното и солта

Рибата од двете страни се валка во брашно
1333090893_x_46b757bd.jpg

потоа во смесата од компирите и внимателно се става во тава со загреано масло и се пржи

1333090924_x_0d948f7a.jpg

1333090934_x_60fd7c1d.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom