Ресторани - генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Iris
  • Време на започнување Време на започнување
Инаку Либан, да не му ебеа матер чифутите, има една од најинтетесните кујни за нас.
Доволно источна и доволно мадитеранско-европејска прифатлива за нас.
Сега баш зборев за либанска храна а имаше ресторан карши Соборна до кладилницата. Штета кај нас што се споредуваме со бурек и седмица.

Сега баш зборев за либанска храна а имаше ресторан карши Соборна до кладилницата. Штета кај нас што се споредуваме со бурек и седмица.
Реално друже, ние како економија не нудиме перспектива за таков вид бизниси. Тешки сељаци сме, нека не не вреѓа фактот. Јас разбирам дека од тавче гравче нема подобро, ама мајку му погледни подалеку од Бит пазар, ама не.
Фан факт, прошлата недела бев во Минхен 6 дена, погоди што доручкувавме? 5 дена бурек и јогурт:sramezliv: и по некоја тулимба или баклава за додаток.
Можеш ти да отидеш од Балканот, ама он од тебе јок море :D

Па да ама па и коа отвораш некој либански или индиски ресторан не може цените да ги дигнеш до плафон и да глумиш мишелин ресторан. Цените треба да се на ниво на македонските кафани/ресторани бидејќи секако не нудат кавијар или рачно фаќани школки туку ориз со некакво зачинето пилешко со кари или шо знам тика масала, тоа вајда исто кошта ко да спремиш ребро у фурна не дека нешто специјално направил индиецот. Во Лондон индиските ресторани поефтини беа од мекдоналдс или доминос кај нас пример кинескион е 3 пати поскап а што нуди-нудли со благо-кисело свинско.
И "корејскион" што се вика уствари што е КФЦ со други зачини направиле цени ко којзнае што да продаваат.

Реално друже, ние како економија не нудиме перспектива за таков вид бизниси. Тешки сељаци сме, нека не не вреѓа фактот. Јас разбирам дека од тавче гравче нема подобро, ама мајку му погледни подалеку од Бит пазар, ама не.
Фан факт, прошлата недела бев во Минхен 6 дена, погоди што доручкувавме? 5 дена бурек и јогурт:sramezliv: и по некоја тулимба или баклава за додаток.
Можеш ти да отидеш од Балканот, ама он од тебе јок море :D

Туристички искрено јадам локална храна или апгрејд верзија на локалната храна. Да живеам во странство ќе ми се зажели душа за наша храна, да. Ама како турист секогаш локал. Е сега да, Џерманија кога одам сум во хотел со доручек, незнам што би јадел за доручек освен некое пециво да не сум. Ама бурек не :)

Пазарот со странски кујни кај нас е генерално сатуриран. Мексичка, италијанска, кинеска, суши. Тие 1-2 избори од секоја од нив и толку е. Нешто поегзотично како пакистанско/индиска, либанска/еврејска…нема шанса за тоа.

Источњачките кујни доаѓаат со миграција, кај нас нема ништо од тоа.
Автоматски споено мислење:

Па да ама па и коа отвораш некој либански или индиски ресторан не може цените да ги дигнеш до плафон и да глумиш мишелин ресторан. Цените треба да се на ниво на македонските кафани/ресторани бидејќи секако не нудат кавијар или рачно фаќани школки туку ориз со некакво зачинето пилешко со кари или шо знам тика масала, тоа вајда исто кошта ко да спремиш ребро у фурна не дека нешто специјално направил индиецот. Во Лондон индиските ресторани поефтини беа од мекдоналдс или доминос кај нас пример кинескион е 3 пати поскап а што нуди-нудли со благо-кисело свинско.
И "корејскион" што се вика уствари што е КФЦ со други зачини направиле цени ко којзнае што да продаваат.

Епа еден е, затоа дига цени. Башка за некои работи прават увоз ама незнам реално колку е тоа дел од трошокот. Се на се, немаат конкуренција.

Корејскиот на Орце Камчев нема да ме чуди да купува вп К-Шоп карши Краш по малопродажни цени.

Туристички искрено јадам локална храна или апгрејд верзија на локалната храна. Да живеам во странство ќе ми се зажели душа за наша храна, да. Ама како турист секогаш локал. Е сега да, Џерманија кога одам сум во хотел со доручек, незнам што би јадел за доручек освен некое пециво да не сум. Ама бурек не :)

Пазарот со странски кујни кај нас е генерално сатуриран. Мексичка, италијанска, кинеска, суши. Тие 1-2 избори од секоја од нив и толку е. Нешто поегзотично како пакистанско/индиска, либанска/еврејска…нема шанса за тоа.

Имаме оправдување, друштвото ми беа Македонски Аузи :D па да се потсетат.

Епа еден е, затоа дига цени. Башка за некои работи прават увоз ама незнам реално колку е тоа дел од трошокот. Се на се, немаат конкуренција.

Корејскиот на Орце Камчев нема да ме чуди да купува вп К-Шоп карши Краш по малопродажни цени.
Еден е дига цени ама затоа постојат по 6 месеци и затвораат или се мучат година дена со по 4 маси у денот

Имаме оправдување, друштвото ми беа Македонски Аузи :D па да се потсетат.

Тебе едно лошо…

Абе генерално нашиот народ не сака да пробува ново. Не е ни до парите мислам. Имаме убава кујна со квалитетни состојки, ама никој не се охрабри да направи модерна верзија на македонска кујна. Србиве се векови пред нас гастрономски на тој план. Што се плашиме толку незнам. Ќе пропаднел, та преку кур. Ебате куварите гастрономи на сигурно што одат. Да, секој ќе си најде оправдање и секогаш ќе тапка гастро сцената кај нас. Абе не ти преплаќам веќе исто мени 30 години. Ко ќе ги видам во Скопски Мерак или Дукат како ги дерат за патлиџан сирење и пиперка…

Еден е дига цени ама затоа постојат по 6 месеци и затвораат или се мучат година дена со по 4 маси у денот
Е јбг, убаво ќе беше да не сме, ама уште сме земја што се мучи со стандард, затоа уште е најбитна цената, нема у брзо време да имаме нешто интересно баш поради тој факт.

Тебе едно лошо…

Абе генерално нашиот народ не сака да пробува ново. Не е ни до парите мислам. Имаме убава кујна со квалитетни состојки, ама никој не се охрабри да направи модерна верзија на македонска кујна. Србиве се векови пред нас гастрономски на тој план. Што се плашиме толку незнам. Ќе пропаднел, та преку кур. Ебате куварите гастрономи на сигурно што одат. Да, секој ќе си најде оправдање и секогаш ќе тапка гастро сцената кај нас. Абе не ти преплаќам веќе исто мени 30 години. Ко ќе ги видам во Скопски Мерак или Дукат како ги дерат за патлиџан сирење и пиперка…
Затоа ручеците беа по мој избор, строго џермански, колбаси, кнедли.....ми се оствари желбата да доручкувам на пазарот, говедска супа со кнедла и варено говедско.
Инаку кај нас ретко мењам ресторани, ама сум тешко разочаран со трендот на кај идат. Пуже во Свети Николе пред 10-15 години беше за класа подобар него сега.
Гет сваким даном све више назадује, ама затоа пивото му е 3 евра :cenzura: селскиот Дениел во Драчево, наместо напред иде назад. Шест брајча во Патишка река не знаат да готват. Охрид еднаш Тино и толку, после блага катастрофа. Единствено Јавор во Мрзенци не ме разочарал никогаш и пријатно изненадување во Ресен мислам Стар сокак се викаше кафаната.
Абе киосците на Вацлавска плоштад во Прага се класа за нашиве ресторани. Да не лафиме за браќата од Братислава, растураат. Ние си тонеме пополека.
Иде пријател од Словачка на 1-2 дена, кај да идам, Космос му го препорачав, друго не смеам.

Тебе едно лошо…

До парите е друже, ама едното нешто што е појако од парата, да сум крал на ден па макар јадел леб и сол до крај на месец, тоа пали. Иначе ако го нема тој фактор, фактори ресет на кешот идеме. Истиот тој што ќе фукне 100+ евра у Скопски мерак или рандом дебар маало кафана да биде виден, никогаш нема да го даде тој кеш на алтернативна кујна, ама да не биде виден. Иначе ако не ги болеше онаквото за кешот, ќе имавме и ориентален и индиски и арапски кујни, ама немаме.

Инаку кај нас ретко мењам ресторани, ама сум тешко разочаран со трендот на кај идат. Пуже во Свети Николе пред 10-15 години беше за класа подобар него сега.
Гет сваким даном све више назадује, ама затоа пивото му е 3 евра :cenzura: селскиот Дениел во Драчево, наместо напред иде назад. Шест брајча во Патишка река не знаат да готват. Охрид еднаш Тино и толку, после блага катастрофа. Единствено Јавор во Мрзенци не ме разочарал никогаш и пријатно изненадување во Ресен мислам Стар сокак се викаше кафаната.
Абе киосците на Вацлавска плоштад во Прага се класа за нашиве ресторани. Да не лафиме за браќата од Братислава, растураат. Ние си тонеме пополека.
Иде пријател од Словачка на 1-2 дена, кај да идам, Космос му го препорачав, друго не смеам.
За трендот исто, ко што викаш Јавор Мрзенци, Мрс берово и една локална скара на кило не ме разочарала, се друго пепел. Бев у Македонска куќа пред некое време, онаа спроти алумина, крш. Штета, а беше добра едно време.

Затоа ручеците беа по мој избор, строго џермански, колбаси, кнедли.....ми се оствари желбата да доручкувам на пазарот, говедска супа со кнедла и варено говедско.

Прав си и така е. Оди надоле она што било репер некогаш, сега сакаат да кешираат на бренд минус квалитет.

Скопје Перо Јавор, Дојран Фук Так, Охрид Канео летна бавча, Гевгелија Агапи Јавор. За мене толку, ама очекувам и овие со тек на време да почнат да одат надоле.

На Вацлавске кобајата и похованиот кашкавал? Седи не се заебавај тоа е гастрономија за нашите киосци после 00:00 пијанка. У 10 од 10 случаи бирам кобаја и смажени сир пред донер после добра пијанка. Кај ме потсети сеа проработе желудникот а немам како да го утешам…а и носталгија.

За Словакот добро си напраил, Космос е секоја препорака за кебап и број 1 во градот по тоа прашање. Евентуално кај Перо Јавор да го препратиш на печење, нема промашај таму.
До парите е друже, ама едното нешто што е појако од парата, да сум крал на ден па макар јадел леб и сол до крај на месец, тоа пали. Иначе ако го нема тој фактор, фактори ресет на кешот идеме. Истиот тој што ќе фукне 100+ евра у Скопски мерак или рандом дебар маало кафана да биде виден, никогаш нема да го даде тој кеш на алтернативна кујна, ама да не биде виден.

Незнам, ја не им влагам во дебар маало кафаниве, шо ги ебам. Пре би да истестирам нешто макар траело месец дена, ама сакам различно нешто.

Тебе едно лошо…

Што подразбираш под модерна верзија?

Што подразбираш под модерна верзија?
Не ви се мешам во дискусијата, само сакам да ти кажам што мислам на тема модерна верзија.
Не мора да биде модерна, треба да биде нова или подруга верзија. Друже јас сум од времето кога испадна шарската плескавица, не беше модерно, туку беше ново.
Ние толку влеговме во клише, што дури престанавме да биваме иновативни, на темата ресторани и јадења. Поеднолично мени од македоските ресторани, најверојатно има во Стив Наумов и во Идризово. Јадењата се сувопарни, се скратува на додатоци. Пинџури, туршии, макала, па тоа се ситни пари, 80% од рестораните не ги сервираат како додаток. Залучена пиперка мора да порачаш, па да ја чекаш да се направи, нема готови :mad: Па изборот ти е или ќе ти се олади јадењето или ќе јадеш без пиперката.
Прав е Карслон, имаме природни предиспозиции, мислам на почва, сончеви денови.... ние верзија на гулаш не направивме по македонски, при такви услови, кромид, вино, месо....
Па и карбонара може да биде поинтересна со македонски шмек, ама не, ние штедиме....
Тапа сме, чудно е зошто тонеме:cenzura:

По мене не треба модерна верзија туку поразлична верзија од тоа што може да се најде во Србија, Босна или Хрватска. Зашто странец што бил во Србија, Босна и Хрватска и му препорачаш да јаде ајвар, кебапи и бурек ќе ти рече убаво е сѐ тоа, ама немате ли нешто типично македонско.

И тука Скопје паѓа на тестот. Тавче гравче океј, пастрмајлија у добар дел од кафаниве или нема или не е добра, она прилепското ширден треба Прилеп да појде човек па да го најде или да оди Охрид за ѓомлезето охридско. Што македонско-македонско што го немаат другиве земји би му препорачале на странец и каде?

Него го прашав дека он спомена

Ме интересира што ќе каже било кој, нема врска он што е цитиран.
Прашањето е што гурманите би посакале да се промени или да се воведе..?

Карбонара се знае како се праи
жолчки од јајца, пекорино романо, панчета/гуанчале и шпагети :D
Едитирано : Биберот го забораив :icon_mrgr:
Фодавање/одземање не доаѓа во предвид

Шведска маса за доручек би платиле ли на пример?
Еве во Германија од сабајле јаде народ, плаќаат 10-12 евра ама 3-4 саати кркаат ли кркаат.

Еве да отворам такво нешто, шанси нема да ми се собере народ и да ми плати 300-450 ден од чоек.

По мене не треба модерна верзија туку поразлична верзија од тоа што може да се најде во Србија, Босна или Хрватска. Зашто странец што бил во Србија, Босна и Хрватска и му препорачаш да јаде ајвар, кебапи и бурек ќе ти рече убаво е сѐ тоа, ама немате ли нешто типично македонско.

И тука Скопје паѓа на тестот. Тавче гравче океј, пастрмајлија у добар дел од кафаниве или нема или не е добра, она прилепското ширден треба Прилеп да појде човек па да го најде или да оди Охрид за ѓомлезето охридско. Што македонско-македонско што го немаат другиве земји би му препорачале на странец и каде?
Има има, отупе персоналот во кафани со едно исто, во право се и Локи и чичко фенел.

Тоа е затоа што шефовите на кујна најчесто се со големо его и одат на сигурно а не на ризик

Последно уредено:
Back
На врв Bottom