РЕЛИГИЈА = ЛАГА

За brainwashing и за Христијански срања, ама не и за Алах.
Пред се, кои познавања ги имам од Исламот и од Алах, па да се сметам компетентен да дискутирам.
Ние би ги издискутирале горенаведените цитати само формално, ама самото тоа отвора простор за понатамошна и подлабока дискусија, за која шо ја немам знаење, пошто немам никакви допирни точки со тоа.

End Of Disscusion.
Epa ok togas, iskreno i otvoreno od tvoja strana. Nemas poznavanja i ne sakas da diskutiras. Te podrzuvam potpolno.
No, dali toa mene mi dozvoluva i mi ostava prostor da zaklucam deka koga togas ako se zainteresiras i dobies nekakvi poznavanja za taa religija bi mozelo da smetas deka taa religija ne e laga?

За мене е непостоечко.
Потребно е само идеја и креативност и фантазија како основни елементи, а потоа само да се активираш самиот себеси и да постанеш креатор на едно дело.
Таква поделба се појавува баш оти е измислено.
Не можеш ли ти самиот да седнеш и да смислиш една сторија за богови ?
Верувам дека можеш.
Само поентата е во тоа шо во овоа време ќе те прогласат за лудак, а во случај да си ја напишал тогаш, денес ќе постојат луѓе кои ќе ја земаат здраво за готово и ќе поверуваат во неа.

Стихозбирките ми се постоечки, ама како шо реков, само имагинарно, исто како и шо се креирани.

Не ми одговори дали имаш прочитано некои од списите кој ја обработуваат темава, пр: Махабхарата и Рамајана, Гилгамеш, Стариот Завет, Античките легенди од Медитеранот (ткн. грчки митови) и да не набројувам други, многу има.

Кои од овие ти се познати за да можеш да направиш споредба помеѓу нив?

За прашањето. Јасно дека можеш да ги измислиш ама треба цел живот да го поминеш во измислување пошто се претрупани со факти а освен тоа е необјасниво како еден ист настан или настани на скоро идентичен начин се наоѓа во преданија на неколку различни континенти?

Не е само проблемот во измислување (иако некои факти како што ти напиша Кварк дури во поново време се (ре)откриени туку и во распространување на истите на целата земја. Имаш ли објаснување како е тоа можно?

Потопот (само еден пример) го наоѓаш од Инките на Перу до Азија и Африка во безбројни преданија.

Сите ли се само плод на фантазија?

deka koga togas ako se zainteresiras i dobies nekakvi poznavanja za taa religija bi mozelo da smetas deka taa religija ne e laga?

Се работи за религија.
Ставот кон неа го имам вкоренето зацртано, и не е можно да се моделира со секое читање и осознавање на нови информации.
Имам идентичен став кон сите тие срања.

Не ми одговори дали имаш прочитано некои од списите кој ја обработуваат темава, пр: Махабхарата и Рамајана, Гилгамеш, Стариот Завет, Античките легенди од Медитеранот (ткн. грчки митови) и да не набројувам други, многу има.

Кои од овие ти се познати за да можеш да направиш споредба помеѓу нив?

За прашањето. Јасно дека можеш да ги измислиш ама треба цел живот да го поминеш во измислување пошто се претрупани со факти а освен тоа е необјасниво како еден ист настан или настани на скоро идентичен начин се наоѓа во преданија на неколку различни континенти?

Не е само проблемот во измислување (иако некои факти како што ти напиша Кварк дури во поново време се (ре)откриени туку и во распространување на истите на целата земја. Имаш ли објаснување како е тоа можно?

Потопот (само еден пример) го наоѓаш од Инките на Перу до Азија и Африка во безбројни преданија.

Сите ли се само плод на фантазија?

Нормално дека имам познавање бе другар.
Тие работи ми се читани уште од одамна, пошто митологиите ми се област на интерес веќе подолг период.
Е, сега од Стариот Завет познавање немам, тоа морам да го навестам уште однапред.

Најпрво.
Кога сме кај Махабхарата, зборуваме за индиската митологија.
За Рамајана прв пат слушам, очигледно мислеше за Ригведа, пошто тоа е прологот, зачетничкиот споменик на индиската митологија и книжневност, а во продолжение следува Махабхарата.

Ригведа - Ригведата ги прикажува митологијата и култот на ариевските племиња кои се населиле во Индија, еден или два милениума пред нашата ера, не можам да прецизирам, пошто оноа шо ми е читано, веќе ми е до некаде и избледено.
Е, сега, Божествениот пантеон на Аријците, има приближно идентична престава исто како и во старогрчката митологија.
Врховно божество кај Аријците преставува Дјаус, бог на небото и небесната светлина, а кај Грците тоа е Зевс, а освен тоа и имињата се со заедничко потекло.

Djaus pitar (Дјаус-татко)
Zeus pater (Зевс-татко)

Махабхарата - Исто така тука се работи за еден од најголемите епови на Индија, и е огромен книжевен зборник кој бил создаван со векови, а како темелно предание на овој еп е поемата за големата битка на Курушета(мислам дека овака беше)
Овој еп е карактеристичен по тоа што биле вметнати голем број на настани и ликови се додека не го достигнал оној стадиум да биде класифициран како една цела книжевност.

Гилгамеш - Гилгамеш е вавилонски еп, најстариот од западна литература.
Тука како тематика е опфатен обидот(сепак неуспешен) на главниот херој Гилгамеш да се избори за својата бесмртност.

За Старогрчите митови моментално ме мрзи да пишувам, иако се прилично интересни, ако те интересира нешто би можел да напишам некои основни познавања и информации кои ги имам стекнато.

Инаку, веќе наведе дека е потребен енормен временски период за да бидат измислени.
Другар, а си се информирал ти дека митологиите, еповите, делата, се создавани со векови и милениуми?
Не се пишувани на три пати.
При целиот тој книжевен еволуционизам имаме процедура на модифицирање на митовите, вметнување на нови ликови и настани, отстранување на стари.
Значи, низ сите тие години се појавува една варијација на идеи и креативност, кои биле сублимирани во книжевни дела кои оставиле огромен удел во светската книжевна историја, а пред се огромно традиционално значење за народите од кои потекнуваат.
Кога сме кај споредбите, имам забележано дека се работи за еден сличен концепт кај сите митологии.
Пиедесталот на Божества кај секоја цивилизација поединечно има огромни сличности, шо го потврдува фактот дека се потекнува од една идеја која биле преточена низ народите па секој поединечно, користејќи ја инвентивноста и идеите на својот народ ги продолжувал, придавајќу им до одредена мера оригиналност и нови елементи.
А, како шо напоменав тоа е резултат на векови и на милениуми, а не на една недела.
Шо значи, и повеќе од доволен временски период, за да се измислат, и тотално да се зацврстат.

И неможе да е необјаснива нивната распространетост насекаде.
Тука доаѓа до израз една асимилација на култури и верувања.
Зарем го исклучуваш верувањето дека народите се населувале, и ја наметнувале, или поблаго кажано ја пренесувале својата култура на други локации.

Еве да ги тргнеме настрана митологиите,на кои им давам шанса во веродостојност,поради фактот дека не сум атеист.

Она што мораме да го сфатиме кога гледаме на религијата(Христијанството) и поранешните верувања,е тоа дека само Религијата зборува за омнипотентен Бог.
И затоа е лага.
Затоа е измислица.
Затоа како концепт е фиктивен и теоретски неизводлив.
Омнипотенција не постои.
И имагинацијата е ограничена.
Со самото пласирање на нешто кое оди надвор од човечката имагинација во своите способности и моќ,автоматски се создава неможност човекот да конципира,па со верата како единствен аргумент може да се пласира неверојатно привлечен аргумент кој неможе никако да се аргументира.

Знаеле за што зборувале древните автори-пагани.Знаел за што зборува Жил Верн.Артур Кларк исто така.Тие зборувале работи кои тогаш биле врв на човековата имагинација.Некои,како паганските Божества имам причина да верувам дека биле/се реалност,некои како подморницата на Верн веќе е реалност,а имагинацијата на Артур Кларк и неговите претходници,современици и тематски следбеници,веќе е во процес на дофатливост.
Религиозните фаци само лаат.
Веќе 2000+ години.

Еве да ги тргнеме настрана митологиите,на кои им давам шанса во веродостојност,поради фактот дека не сум атеист.

Она што мораме да го сфатиме кога гледаме на религијата(Христијанството) и поранешните верувања,е тоа дека само Религијата зборува за омнипотентен Бог.
И затоа е лага.
Затоа е измислица.
Затоа како концепт е фиктивен и теоретски неизводлив.
Омнипотенција не постои.
И имагинацијата е ограничена.
Со самото пласирање на нешто кое оди надвор од човечката имагинација во своите способности и моќ,автоматски се создава неможност човекот да конципира,па со верата како единствен аргумент може да се пласира неверојатно привлечен аргумент кој неможе никако да се аргументира.

Знаеле за што зборувале древните автори-пагани.Знаел за што зборува Жил Верн.Артур Кларк исто така.Тие зборувале работи кои тогаш биле врв на човековата имагинација.Некои,како паганските Божества имам причина да верувам дека биле/се реалност,некои како подморницата на Верн веќе е реалност,а имагинацијата на Артур Кларк и неговите претходници,современици и тематски следбеници,веќе е во процес на дофатливост.
Религиозните фаци само лаат.
Веќе 2000+ години.

А бе што збориш...
Да беше религијата (христијанска) лага, таа, како лага, одамна ќе исчезнеше од Светов, оти, народски кажано, „на лагата и се кратки нозете„. Христијанството опстојува веќе 2 000 г оти самиот Бог, Христос, Кој го основа е гарант на таа вера и таа вера ќе биде таква се до Неговото второ доаѓање во Светов.

Се работи за религија.
Ставот кон неа го имам вкоренето зацртано, и не е можно да се моделира со секое читање и осознавање на нови информации.
Имам идентичен став кон сите тие срања.
E sega kaza se.

Господ е безвременски и тој не е поврзан со времето како што ние сме поврзани. Тој постои од секогаш и ке постои засекогаш.

Добро кажано. Според мене Господ нема врска со религијата. Религијата е метафорична, а низ вековите се користела за контрола врз народот(уште се користи). Јас ве советувам сите да ја отфрлите догмата.

Господ е Универзалата свест. Господ е чиста љубов. Господ е конекцијата меѓу сите живи суштества... Господ не е одделен од нас, тој е дел од нас, односно НИЕ сме дел од таа целина...
Тоа сакал да го каже Исус, и да ги научи луѓето на Љубов, но некои луѓе виделе дека можат да добијат пари и моќ, па со Христијанската религија, од тогаш па до денес, се контрлира широката народна маса.Како пример - Живеј скромно, покорувај се, или Господ ќе те казни, ќе одиш во пеколот!
А за пеколот...Пеколот е всушност, живот без Господ...

Значи ако одиме патот на духовноста и сме поврзани со Господ, немора да бидеме дел од никоја религија.

Ме интереситра што вие мислите за ова...

Добро кажано. Според мене Господ нема врска со религијата. Религијата е метафорична, а низ вековите се користела за контрола врз народот(уште се користи). Јас ве советувам сите да ја отфрлите догмата.

Значи ако одиме патот на духовноста и сме поврзани со Господ, немора да бидеме дел од никоја религија.

Потполно се согласувам со ова. Немора да бидеме религиозни за да веруваме во Господ.

Господ е Универзалата свест. Господ е чиста љубов. Господ е конекцијата меѓу сите живи суштества... Господ не е одделен од нас, тој е дел од нас, односно НИЕ сме дел од таа целина...
Тоа сакал да го каже Исус, и да ги научи луѓето на Љубов, но некои луѓе виделе дека можат да добијат пари и моќ, па со Христијанската религија, од тогаш па до денес, се контрлира широката народна маса.Како пример - Живеј скромно, покорувај се, или Господ ќе те казни, ќе одиш во пеколот!
А за пеколот...Пеколот е всушност, живот без Господ...

Мислам дека постот го напишан припадник на „Њу ејџ„ учењето....мене лично, така ми звучи.
Има премногу апстракции во твојот пост но нема КОНКРЕТЕН Бог.

Мислам дека постот го напишан припадник на „Њу ејџ„ учењето....мене лично, така ми звучи.
Има премногу апстракции во твојот пост но нема КОНКРЕТЕН Бог.
Целата работа би била поедноставна кога би рекле дека ниту религијата ниту верата сапсува..туку Господ...во тој контекст религијата само по себе е лага...барем на начинот на кои некои овде ја прифаќаат..

hristijanstvoto ne opstojuva veke 2 000 godini, kade gledate hristijani??Pa da imase hristijani ke bese ubavo a videte sto se slucuva??Poveketo se licemerni lazni hristijani!!!!!!!

hristijanstvoto ne opstojuva veke 2 000 godini, kade gledate hristijani??Pa da imase hristijani ke bese ubavo a videte sto se slucuva??Poveketo se licemerni lazni hristijani!!!!!!!
Молам?! Јас ти гарнатирам дека сеуште постојат вистински христијани...за да ти биде убаво не треба некој друг да биде "добар"..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom