РЕЛИГИЈА = ЛАГА

па брат има 2 теории за постанокот на човекот....едната од Мајмун,а другата од Господ....најди се некаде....или незнајш и ти каде припагаш?!

Постои теорија и дека сме еволутивна консеквенца на вонземјани.
И како шо верниците ја негираат и ствараат одбивност кон теоријата на Дарвин, така и јас ја негирам оваа.
Колку и да ми звучи глупаво и одбивно дека сме процедурален резултат на една еволуција од мајмун, го прифаќам тоа, меѓутоа не догматски, здраво за готово, туку верифицирано со научни факти и тврдења.
Ако било научно и експериментално утврдена религиозната теорија тогаш во школите ќе сме ја учеле неа.
А, чисто информативно да напоменам дека Црквата во Ватикан и официјално ја призна Дарвиновата еволуционистчка теорија за настанокот, но изјави дека нема намера постхумно да се извини.

Постои теорија и дека сме еволутивна консеквенца на вонземјани.
И како шо верниците ја негираат и ствараат одбивност кон теоријата на Дарвин, така и јас ја негирам оваа.
Колку и да ми звучи глупаво и одбивно дека сме процедурален резултат на една еволуција од мајмун, го прифаќам тоа, меѓутоа не догматски, здраво за готово, туку верифицирано со научни факти и тврдења.
Ако било научно и експериментално утврдена религиозната теорија тогаш во школите ќе сме ја учеле неа.
А, чисто информативно да напоменам дека Црквата во Ватикан и официјално ја призна Дарвиновата еволуционистчка теорија за настанокот, но изјави дека нема намера постхумно да се извини.

Епа незнам колку си информирам ама од годинава се воведе во школите веронаука....значи се прифака тоа и се учи...верата те прави подобар човек,не мајмун....како шо реков....на надгробната плоча на Дарвин пишувало дека ја негира целата негова теорија за еволуцијата....а па за тоа вонземјани е целосно странје

Те разбирам.

Кога сме кај оваа проблематика, треба се напомене дека зачетоците на човечкиот еволуционизам биле карактеризирани врз верба која се базирала на одредени појави и нивната супериорна надмоќ, кои човекот во тоа време рационално не можел да си ги разјасни самиот себеси, па нив ги пронашол во боговите кои имагинарно ги креирал.
Потоа, со текот на процедуралниот интелектуален развиток на човекот низ времето свеста и степенот на интелегенција постепено просперирал па дошол до тој степен од вербата во боговите да создаде најразлични верувања и митови за нив, за подоцна истите да бидат процедурално и постепено модифицирани во религии, кои преставуваат темелен механизам за манипулација со масата.

Воопшто не мислам дека боговите се имагинарно креирани туку напротив на почетокот биле и те како реални појави на кои со тек на времето им се придадени и некои други особини.

Во целиот Стар Завет има конкретни појави и дејства кои не личи дека се само плод на имагинација на авторите.

па брат има 2 теории за постанокот на човекот....едната од Мајмун,а другата од Господ....најди се некаде....или незнајш и ти каде припагаш?!

Абе тебе изгледа само за две ти кажале затоа , инаку човекот е настанат од почетни микрорганизми и некои бактерии како што е настанато се на земјата :smir:

Siguren si deka se samo 2?

Епа незнам колку си информирам ама од годинава се воведе во школите веронаука....значи се прифака тоа и се учи...верата те прави подобар човек,не мајмун....како шо реков....на надгробната плоча на Дарвин пишувало дека ја негира целата негова теорија за еволуцијата....а па за тоа вонземјани е целосно странје

Не сум информиран за воведувањето на веронауката, можеби пошто сеуште не е воведена кај нас, ама не е важно.
Инаку, како би постапиле мнозинството свесни луѓе кога одејќи пред нив ќе се најде една повраќаница на патот. ?
Или ќе ја заобиколат, или ќе шлапнат и ќе продолжат директно низ неа.
Шо значи претходно имаат право на избор.
Ете ти метафора за веронауката во образованието, пошто и да биде официјално воведена насекаде, ќе биде само изборен предмет.
А, колку и изгледа глупо и бесмислено да верувам дека сум продукт на еден мајмунски еволуционизам, се помирувам со тоа и комплетно го прифаќам, пошто тука се научните факти од страна на антрополозите, генетичарите и сите оние кои се етаблирани во науката, а секојдневно истражуваат и експериментираат.
Нивните факти се базираат на долгогодишно и процедурално испитување кое се верифицира со асистенција на експериментите.

Знаеш шо вика Карл Саган: Не сакам да верувам, сакам да знам

Што значи, поверодостојно ми е да верувам дека сум еволутивна консеквенца на мајмун, отколку креација на некој тип од кал или од образ сеедно.

А, да, тоа шо на гробот ја негирал неговата теорија може да биде од милион причини.
Пред се, земи го во предвид психичкото нарушување како причина.
Пошто, неговата теорија е утврдена, или пак во најмала рака, се смета за најегзактна и најприближно точна од сите останати теории.
А, заклучокот е базиран од научна перспектива.

Воопшто не мислам дека боговите се имагинарно креирани туку напротив на почетокот биле и те како реални појави на кои со тек на времето им се придадени и некои други особини.

Во целиот Стар Завет има конкретни појави и дејства кои не личи дека се само плод на имагинација на авторите.

Природните појави биле видливи и неимагинарни, а врз база на нивното дејствување, се појавува и имагинарната креација на Боговите.

А, ти ако веруваш на записи од пред милиони години, не знам каде ќе ти биде крајот.
Откаде имаш ти докази дека авторите ја пишувале вистината ?

Природните појави биле видливи и неимагинарни, а врз база на нивното дејствување, се појавува и имагинарната креација на Боговите.

А, ти ако веруваш на записи од пред милиони години, не знам каде ќе ти биде крајот.

Па затоа треба малку и да се прочитаат одредени текстови за самиот да се увериш што пишува, претпоставувам не збориш од памет и тоа си го направил :).

Кога десетина религиозни текстови од разни религии и разни континенти опишуваат еден ист настан и едни исти личности има голема веројатност да има голем или помал дел вистина.

Езекиел конкретно ја опишува небесната кочија во најситни детали така да не мора се да е фантазија. Титаните се спомнуваат во повеќе религии (макар и под друго име) како жители пред хомо сапиенс-от.

Епот за Гилгамеш исто спомнува одредени појави кои воопшто не мора да се измислени (како билката за бесмртност) поготово што се запишани на глинените таблици од Сумер. Таму исто пишува дека мајка му е богинка а татко му смртник. Од каде таква поделба ако е се фантазија и измислено?

Не може се априори да се отфрли како непостоечко.

Ova sum go postiral mnogu pati. Pak ke go postiram.

"Nie so nasata sila go sozdadovme neboto i nie go sirime." (Sure Edh-Dharijat: 47)

"Toj gi sozdade nokta i denot, sonceto i mesecinata i sekoj od niv pliva vo edna orbita." (Sure el-Enbija: 33)

"I Sonceto patuva..." (Sure Ja Sin: 38)

"Neboto go sozdadovme kako siguren krov ( zastitnik )...." (Sure El-Enbija: 32)

" Potoa Toj mu se posveti na neboto koe sto bese dim.... I gi sozdade tie sedum neba za dva dena i na sekoe nebo mu go odredi toa sto mu bese potrebno. "(Sure Fusilet: 11-12)

" Toj e koj sto za vas sozdade se sto ima vo zemjava ( planetava ), potoa negovata volja ja nasoci kon neboto i gi usovrsi tie sedum neba.... " (Sure Bekare: 29)

"Zarem ne ste videle kako Allah sozdade sebum neba ( vo sloevi )?" (Sure Nuh: 15)

"Toj e koj sto sozdade sedum neba sloj nad sloj..." (Sure el-Mulk: 3)

" Toj napravi ( ovozmozi ) da dve morinja se spojat eden so drug. Pomegu niv ima precka koja sto ne im dozvoluva da se pomesaat." (Err-Rrahman 19-20)

" Zarem ne znaat nevernicite deka nebata i zemjata bea spoeni, a Nie gi razdvoivme i napravivme da vodata bide osnova za zivotot..."(El Enbija 30)

"... Vo neboto poln so patista." (Edh-Dharijat 7)

"Koga gi gledas planinite mislis deka tie se staticni, dodeka tie se dvizat kako oblacite..." (En-Neml 88)

" Nie go simnavme zelezoto, vo koe sto ima golema sila i pridobivka za lugeto..." (El Hadid 25)

"... Kaj Nego eden den koj sto spored vaseto merenje e kolku 1000 godini " (Es-Sexhde 5)

" Samo Nemu mu sleduva vladeenjeto so nebata i zemjata, Toj nema deca nitu drugar vo Negovoto vladeenje. Toj sozdade se, usovrsuvajki go na jasen , precizen i presmetan nacin."(Furkan, 2)

" Nitu Sonceto moze da ja dostigne Mesecinata, a nitu denot nokta. Tuku site plivaat vo odredena orbita" (Jasin 40)

"... Vo neboto sto vraka ( odbiva )"(Et-Tarik 11)

Napisano pred okolu 14 veka.

Tocno e seto ova? Vistina e?

Езекиел конкретно ја опишува небесната кочија во најситни детали така да не мора се да е фантазија. Титаните се спомнуваат во повеќе религии (макар и под друго име) како жители пред хомо сапиенс-от.

Епот за Гилгамеш исто спомнува одредени појави кои воопшто не мора да се измислени (како билката за бесмртност) поготово што се запишани на глинените таблици од Сумер. Таму исто пишува дека мајка му е богинка а татко му смртник. Од каде таква поделба ако е се фантазија и измислено?

Не може се априори да се отфрли како непостоечко.

За мене е непостоечко.
Потребно е само идеја и креативност и фантазија како основни елементи, а потоа само да се активираш самиот себеси и да постанеш креатор на едно дело.
Таква поделба се појавува баш оти е измислено.
Не можеш ли ти самиот да седнеш и да смислиш една сторија за богови ?
Верувам дека можеш.
Само поентата е во тоа шо во овоа време ќе те прогласат за лудак, а во случај да си ја напишал тогаш, денес ќе постојат луѓе кои ќе ја земаат здраво за готово и ќе поверуваат во неа.

Стихозбирките ми се постоечки, ама како шо реков, само имагинарно, исто како и шо се креирани.

А, инаку Quark, со пастирање на текстови не постигнуваш ништо, мојата поента веќе ја укажав.

А, инаку Quark, со пастирање на текстови не постигнуваш ништо, мојата поента веќе ја укажав.
Koja poenta be druze?
Jas samo te prasuvam dali toa sto bilo kazano pred 14 veka negde sred pustina e naucno izdrzano deneska. Spored mene da, spored tebe?

Одредени работи, да.
Не во целост(зборувам за пастираните цитати.)
Epa ajde eve da diskutirame za konkretni raboti.
Koi spored tebe ne se izdrzani?

A sto so tie koi se izdrzani? Sto so niv? Dali ispaga deka sepak ne e se laga?

p.s. samo da napomenam. Ne mi e namerata da tvrdam deka tie knigi se naucni knigi. Daleku od toa. I skoro se sto e napisano na niv e figurativno. No sepak toa ne znaci deka se ostava prostor za tolkuvanje na milion nacini na eden ist tekst, osobeno koga e nesto kazano do nekade na ekspliciten nacin.

Pa temata e religija=laga. Za sto ocekuvas da se diskutira?

За brainwashing и за Христијански срања, ама не и за Алах.
Пред се, кои познавања ги имам од Исламот и од Алах, па да се сметам компетентен да дискутирам.
Ние би ги издискутирале горенаведените цитати само формално, ама самото тоа отвора простор за понатамошна и подлабока дискусија, за која шо ја немам знаење, пошто немам никакви допирни точки со тоа.

End Of Disscusion.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom