Редовна војска повторно?

• Креатор на темата Креатор на темата SmokeTooMuch
  • Време на започнување Време на започнување
Е не е исти курац, и да мислиш и да сереш и цвеќе да береш не е исто.Почна трката за вооружување, зошто постоеше опасност и од двете страни да се нападнат едни со други, а тоа има сосем друго значење од ова што ти си го напишал:

Да беше за превентива, Советите ќе си се помиреа со Американците и Американците досега ќе го чуваа светскиот мир без да имаат Советите нуклеарка.Ама работата беше сосем трета.
Сега ако навиваш за Американците па не ти е јасно колкава зелена имаш закачено тоа е едно инаку искрено неколку пати прочитав што имаш ти напишано а што имам јас и испаѓа дека или јас не сум уште отрезнет од вчера или ти уште си мамурлив па логиката ти вришти.
И стварно која е разликата и што подразбираш ти под превентива. Па нормално дека почна трката за вооружување за да едната велесила си парира со другата, инаку едната ке беше велесила а другата обична држава. Вака пошто двете беа изденачени по сила на никој не му стискаше да нападни а со тоа да почни трета светска војна. Искрено пак не ми е јасно како можи ова да не можеш да го свариш, кога е толку очигледно, ама пошто очекувам да ми објасниш што подразбираш ти под превентива можеби ке ми се разјасни.

Е не е исти курац, и да мислиш и да сереш и цвеќе да береш не е исто.Почна трката за вооружување, зошто постоеше опасност и од двете страни да се нападнат едни со други, а тоа има сосем друго значење од ова што ти си го напишал:

Да беше за превентива, Советите ќе си се помиреа со Американците и Американците досега ќе го чуваа светскиот мир и немаше ни воопшто да се стремат Советите кон градење на нуклеарка.Ама работата беше сосем трета.
Едно е превентива,а друго е трка за вооружување поради можност дека ќе дојде до Трета светска војна.
Тука немаше ама баш никаква намера за превентива на случување на сценарио на Нуклеарна војна, тоа сценарио и беше можно да се случи.Што значи огромна разлика.
сепак, редовната војска е еден филтер, низ кој треба сите да поминат.

Што не важи истото и за хемиското и биолошкото оружје? Го користеле масовно и двете страни во 1 Светска војна.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_weapons_in_World_War_I

Но нема врска, луѓево се доволно луди да употребат Нуклеарно оружје, не би се потпирал премногу на здравиот разум на политичарите. Докажано е дека го немаат. Колку повеќе држави го поседуваат толку е поголема веројатноста да се употреби.

Кај Северна Кореја зошто не ја нападнале има друга причина, многу појака тоа што Кина стои зад Северна Кореја. Иран е пробелем поради големата популација затоа што не е доволно само да ги нападнат. Мора да се испланира излез од една таква војна а не таму да заглават.
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 13:30 ---
Нема потреба од таков филтер. Во случај на војна сите ќе добијат оружје и не се сеќирај ќе знаат да го употребат, не е некоја филозофија. Само моли се до тоа да не дојде. Да и после војната ќе биде проблем да го собере назад државата, како што е проблем во Хрватска, Босна, Косово. Неверојатно е како луѓево лесно се навикнуваат на оружје, па потоа не можеш да ги одделиш од истото.

Што не важи истото и за хемиското и биолошкото оружје? Го користеле масовно и двете страни во 1 Светска војна.
http://en.wikipedia.org/wiki/Chemical_weapons_in_World_War_I

Но нема врска, луѓево се доволно луди да употребат Нуклеарно оружје, не би се потпирал премногу на здравиот разум на политичарите. Докажано е дека го немаат. Колку повеќе држави го поседуваат толку е поголема веројатноста да се употреби.

Кај Северна Кореја зошто не ја нападнале има друга причина, многу појака тоа што Кина стои зад Северна Кореја. Иран е пробелем поради големата популација затоа што не е доволно само да ги нападнат. Мора да се испланира излез од една таква војна а не таму да заглават.
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 13:30 ---

Нема потреба од таков филтер. Во случај на војна сите ќе добијат оружје и не се сеќирај ќе знаат да го употребат, не е некоја филозофија. Само моли се до тоа да не дојде. Да и после војната ќе биде проблем да го собере назад државата, како што е проблем во Хрватска, Босна, Косово. Неверојатно е како луѓево лесно се навикнуваат на оружје, па потоа не можеш да ги одделиш од истото.
Не значи дека ако отидеш редовна војска дека готово ти дадоа оружје и пукаш. Во редовна војска се учи дисциплина,ред,почитување, што 80% од младиве го немаат.
Зошто да не видат малце како е у 6 да станат, па трчање, па вежби... а не до 5 сабајле на ФБ, па спиј до 3 на пладне, физичка активност 0. тоа ли е спремен човек на кој утре ќе му дадеш оружје да брани држава?​

Сега ако навиваш за Американците па не ти е јасно колкава зелена имаш закачено тоа е едно инаку искрено неколку пати прочитав што имаш ти напишано а што имам јас и испаѓа дека или јас не сум уште отрезнет од вчера или ти уште си мамурлив па логиката ти вришти.
И стварно која е разликата и што подразбираш ти под превентива. Па нормално дека почна трката за вооружување за да едната велесила си парира со другата, инаку едната ке беше велесила а другата обична држава. Вака пошто двете беа изденачени по сила на никој не му стискаше да нападни а со тоа да почни трета светска војна. Искрено пак не ми е јасно како можи ова да не можеш да го свариш, кога е толку очигледно, ама пошто очекувам да ми објасниш што подразбираш ти под превентива можеби ке ми се разјасни.

Пробај со расол ако не си отрезнет.Инаку нема тука навивање, не-навивање.Ти пиша превентива, јас под превентива подразбирам она што ти си го напишал на претходната страна. Јас само ти пишав дека има ама баш никаква врска немаше Студената војна со превенција..........Во Студената војна двете страни беа на работ до нуклеарна војна, и таа ќе се случеше, но не се случи за среќа......

Јас во еден пост претходно кога одби да ми реплицираш од само за тебе познати причини ти нагласив дека пример атомското оружје кое го трупаја советите и американците не служеше за напад или за војна туку како превентива да не дојди до истата.

А за што развиваа и двете страни Нуклеарно оружје? За правење пуканки ваљда, или пак да греат со ураниумот ракија...........Повеќе од превентива сепак испадна на крајот.Боенкиве за да се отрезнеш малку повеќе.
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 13:52 ---

Ако имаш ти желба да поминеш низ тој филтер, помини.Демо(н)кратско право, во демо(н)кратска држава.Само тврдењата дека требало да се помине војска за да се стане маж и за да се стане одговорен се крајно неосновани.
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 13:55 ---
Не значи дека ако отидеш редовна војска дека готово ти дадоа оружје и пукаш. Во редовна војска се учи дисциплина,ред,почитување, што 80% од младиве го немаат.

Абе ако го немаат сето ова младите, тогаш државата удира на погрешно место, а и самите поддржувачи на ова ја бараат вината на погрешно место.Таа не е во војската, туку во тие кои ги направиле такви дебили и недисциплинирани. ;-)

Пробај со расол ако не си отрезнет.Инаку нема тука навивање, не-навивање.Ти пиша превентива, јас под превентива подразбирам она што ти си го напишал на претходната страна. Јас само ти пишав дека има ама баш никаква врска немаше Студената војна со превенција..........Во Студената војна двете страни беа на работ до нуклеарна војна, и таа ќе се случеше, но не се случи за среќа......

А за што развиваа и двете страни Нуклеарно оружје? За правење пуканки ваљда, или пак да греат со ураниумот ракија...........Повеќе од превентива сепак испадна на крајот.Боенкиве за да се отрезнеш малку повеќе.
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 13:52 ---

Ако имаш ти желба да поминеш низ тој филтер, помини.Демо(н)кратско право, во демо(н)кратска држава.Само тврдењата дека требало да се помине војска за да се стане маж и за да се стане одговорен се крајно неосновани.
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 13:55 ---

Абе ако го немаат сето ова младите, тогаш државата удира на погрешно место, а и самите поддржувачи на ова ја бараат вината на погрешно место.Таа не е во војската, туку во тие кои ги направиле такви дебили и недисциплинирани. ;-)
епа ако татко му го искривил, во војска задолжително ќе се промени.

епа ако татко му го искривил, во војска задолжително ќе се промени.

Тука нејќеш тоа сценарио да го гледаш. Не можеш да промениш некое говедо кое од својата петта година па натаму цело време му грееле млекце неговите пред да стане, му купувале скапи играчки на десет годинки, на четиринаесет години го оставале цела ноќ неговите по улиците да шета и да се пијанчи каде стигне и така натаму.Тоа веќе си е како такво научено и нема да се промени, ниту за три месеци ниту пак за шест месеци.Само поголем проблем ќе претставува за војската.

Зошто да не видат малце како е у 6 да станат, па трчање, па вежби... а не до 5 сабајле на ФБ, па спиј до 3 на пладне, физичка активност 0. тоа ли е спремен човек на кој утре ќе му дадеш оружје да брани држава?
Знаеш ли како изгледа редовна војска? Чекаш да јадеш, 3 пати на ден следува вакво чекање, па чекаш да се крене знаме, потоа се постројувате и чекаш знамето да се спушти. И смотра, каде старешината ќе провери дали си бричен, уреден итн. Само нешто чекаш. Да и пред спиење го чекаш старешината да помине за да се преброите.
Ако мислиш дека од тие вежби некои ќе стекнат здрави навики си се излажал. Подобро да земеш да се занимаваш со некој спорт. Па водникот мој кога бев во АРМ беше еден дебел кој што немаше никаква кондиција, а не пак војниците. Работава беше за оние дебелите малку ќе потрчаат на почеток, потоа продолжуваа со одење, не можеа повеќе. :) И ништо страшно.
За добра обука и физичка подготвеност не се доволни три месеци, затоа е потребен добар мотив а тоа е да бидат платени. 3 месеци е многу краток период и ако стекнат некои вештини ќе ги заборават.
Така да во први борбени редови во случај на војна се знае кој оди, оние што се врвно обучени, професионални војници, другите би биле само глинени гулаби без оглед дали имаат некоја минимална обука или не.

Теоријата воопшто не ти држи вода со кванитет и квалитет.

Не е теорија, туку факт. Прелистај страници низ историјата, ќе видиш. Секогаш поквалитетната војска победувала, без разлика на бројките.

Јас во еден пост претходно кога одби да ми реплицираш од само за тебе познати причини

Што сум одбил да реплицирам?

Сега кој свати свати кој не не, убаво би било да имаме нуклерано оружје и капата на криво, ама за жал немаме и тоа е тоа.

Абе знаеш, ако веќе така тераме, убаво ќе беше да имавме многу работи:

* Банки на сперма и центри за плодност, да и го мавнеме ножот на стерилноста и падот на наталитетот, и да ни се макнете од глава (не ти лично, онака зборам во множина) како луѓето како нас дополнително допринесуваат ситуацијата да се влошува на тоа поле; Ова уште на првите знаци за намален наталитет години и години наназад требаше да биде спроведено како мерка;

* Супер-установа за генетска селективност кај предбрачни двојки - со други зборови, фабрика за дизајнерски бебиња, државата ќе објави листа на потребни категории луѓе (научници, војници, артисти, економисти итн.), и во зависност од тоа која категорија е ниско застапена, ете во тие центри ќе се требат како ориз специјално одгледани деца кои ќе бидат буквално саванти во својот домен на експертиза (да не ме обвини некој за научна фантастика, дизајнерски бебиња беа реалност уште од 90те години, но тек после скоро две декади се доби зелено светло да тоа се прави во јавност, а колку што успеав да видам од развитокот на медицината во МК, имаме услови за ова да се случи);

* Да се искористи буџетот во формирање, обука и одржување на високо квалитетна војска, и високо развиена воена технологија која би можела да парира на поголемиве сили во Европа; Дали сме два милиона или не, со вакво нешто на наше располагање, веројатно нема да бидеме мета на толку политички притисоци како сега, и некои би размислиле два пати дали би ризикувале конфликт или војна. Со оглед на што се трошиме пари, верувам дека до сега можевме да изградиме нешто од ваков калибар;

* Да бидеме пивотен центар за обновлива енергија и алтернативни извори на истата во јужниов регион, особено во областа на геотермална енергија, од која имаме највеќе пристап од цела Европа. Ама ете, Грујо одлучил да го продаде тоа на странски компании, место ние да го користиме. Сега други ќе ги цицаат ресурсите на наша територија. Не е само овој случај.

* Да ја искористевме Југославија додека беше време, можевме да создадеме своја мала платформа на која после здобивање на независноста, можевме да си започнеме своја скромна вселенска програма, која веќе до денес (2013та) ако добро се инвестираше, и немаше да биде баш толку скромна; Може место мултимедија, баш на ова да градев професионална кариера, бидејќи од секогаш ми било страствен интерес.

* Нуклеарни централи и нуклеарни оружја - нема потреба да објаснувам подетално, имаат минуси и плусеви за нивното постоење. Но дека имаме "клима" за нив, имаме. Можеби со нив и ќе зациментиравме јаки и трајни односи со Русија, наместо Америка и Израел, па да играат курташак денес со нас, во зависност од тоа како ќе им прдне.

* Воени сателити - Добра воена технологија, заедно со вселенската програма ќе продуцираше и вакви резултати. Ќе им париравме на Американците со ова. Ние, двомилионски народ.

Но не ... Грујо и компанија (истото важи и за тие што беа претходно на власт) имаат изместени вредности и вредносни системи, напувани Ега, непродуктивни визии (на долгорочен план), и селективни интереси. Најчесто лични. Очигледно поважно е да се трошат пари на годишни политички кампањи, пропаганди, градење на посрани цркви, џамии, и војска од статуи и споменици, отколку вистински развој за државата (и тоа независен!). Е поради тоа, сега во случај на конфликт, од очај секој ќе треба да замине за војска, уште поголем дел ќе загинат (бидејќи војска не е за секого), и уште поголем удар на наталитетот ќе има. А дали ќе има или нема конфликт, не е 50:50 прашање веќе, туку шансите да се случи се доста зголемени, и ќе се зголемат повеќе како што притисок од страна ќе надвисне над главите кои ја водат државава.

Да, само од Битола и Прилеп гинеа, доста веќе со овие глупости...досадни сте.

OK имаше и неколкумина од Скопје/Скопско, имаше и од источна Македонија но повеќето беа од Пелагонискиот крај особено тие кои беа грозоморно масакрирани кај Вејце и тие кои загинаа во конвојот кај Карпалак !
--- надополнето: 6 јануари 2013 во 17:29 ---
мислев некоја информација ќе прочитам, темава забегала како и секогаш...
башка уште пари за редовна војска ни фали да трошиме у државава

Па тоа и е проблемот државата нема пари гол и е г’зот и нема доволно пари да ги плаќа професионалните војници, демек којзнае колку ги имаме 5-6 илјади, па сега Хорхе рече дека 15% ќе бил исполнет составот на армијата со доброволци(т.е. ангарија-војници) :facepalm:
Утре може да кажат дека не ни треба ни полиција односно државата нема пари да ги плаќа полицајците па доброволно за беспари кој сака да изиграва полицаец .......... :facepalm:

* Да ја искористевме Југославија додека беше време, можевме да создадеме своја мала платформа на која после здобивање на независноста, можевме да си започнеме своја скромна вселенска програма, која веќе до денес (2013та) ако добро се инвестираше, и немаше да биде баш толку скромна; Може место мултимедија, баш на ова да градев професионална кариера, бидејќи од секогаш ми било страствен интерес.

Тачно. Досега директорот на Македонската космичка агенција, Страшо Ангеловски ќе те лансираше во васељената да бидеш првиот интерстеларен геј. Паско ќе ти дадеше мапа кај да бараш антички Македонци што ги оставил Ацо во околните галаксии, а вредните домаќинки од Владимирово ќе ти исплетеа падобран во боите на виножитото за сигурно да слеташ на космодромот во Џепчишта.

Тачно. Досега директорот на Македонската космичка агенција, Страшо Ангеловски ќе те лансираше во васељената да бидеш првиот интерстеларен геј. Паско ќе ти дадеше мапа кај да бараш антички Македонци што ги оставил Ацо во околните галаксии, а вредните домаќинки од Владимирово ќе ти исплетеа падобран во боите на виножитото за сигурно да слеташ на космодромот во Џепчишта.

A ти се уште ќе коваше кариера на форумов

.... како второкласен трол ;).

A ти се уште ќе коваше кариера на форумов

.... како второкласен трол ;).
Настрана Шабан и неговиот сарказам, стварно мислиш дека држава како Македонија може да си дозволи сопствена вселенска програма, па макар и „мала“?

Настрана Шабан и неговиот сарказам, стварно мислиш дека држава како Македонија може да си дозволи сопствена вселенска програма, па макар и „мала“?

Поентата ми беше дека ако се презеле иницијативи доволно рано, и се направиле правилните одлуки, дека вселенска програма каде барем за времево додека постои Македонија, од Југославија до денес, ќе имавме барем еден сателит лансирано. Во најмала рака (секако, гледано како визија, се цели кон повисоко). Бидејќи се потценуваме себе си затоа и нигде не сме стигнале.

А визијава ќе остане визија зошто нити имаме квалитетен наулан кадар од таа област, нити ресурси и пари се трошат на таков тип проекти и развивање на технологија, нити јавноста денес има некој интерес за астрономија и астрофизика, гледајќи дека сега за сега имаме едно официјално астрономско друштво кое во одредени периоди од годината се собира мала група да гледаат метеорски дождови или окултација на некои небесни тела. И тоа е тоа. Така да работава е што можела (ако на време се мислело и реагирало), а не што може денес или во иднина. Едноставно нема шанси денес или во иднина ова да се случи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom