Редовна војска повторно?

• Креатор на темата Креатор на темата SmokeTooMuch
  • Време на започнување Време на започнување
После ово со новиов министер како да сакаш да служиш војска бе ????

Јас сум отслужил моето, да си кажам.

Него, кому му се обрати? Бидејќи е во второ лице еднина. Не е недоредено кон „некој“ или „вие/тие“

И зошто да не? Министерот не врши обука, министерот е службеник. Старешините вршат обука. Мислите вие Пауновски или леленовски имаше поим што и како се дешаваше у касарни?

Инаку, може да се обучува и кај црниот ѓаол ако треба само за да знаеш како да браниш дом и татковина.

Јас сум отслужил моето, да си кажам.

Него, кому му се обрати? Бидејќи е во второ лице еднина. Не е недоредено кон „некој“ или „вие/тие“

И зошто да не? Министерот не врши обука, министерот е службеник. Старешините вршат обука. Мислите вие Пауновски или леленовски имаше поим што и како се дешаваше у касарни?

Инаку, може да се обучува и кај црниот ѓаол ако треба само за да знаеш како да браниш дом и татковина.
Не ти се обраќав тебе.......

Ако дојде утре до војна не дај боже, јас ете прв ти кажувам дека нема да излезам и да ја бранам.Како што беа многу луѓе во 2001,така и јас ќе бидам кај "тетка во Австралија" или наеднаш ќе заболам од некоја хронична болест или ќе станам инвалид......Нека ја бранат браќава и учките и онака на нив им ја дадоа државата......
Што има овде за да се брани ?
На чело на армијата се наоѓа човек кој ја напушти и предаде и после тоа се бореше против нејзе..... Тоа доволно кажува за каква армија се работи....И јас да одам утре во таа војска да служам воен рок и бранам ваква посрана дупка ?

Не ти се обраќав тебе.......

Ако дојде утре до војна не дај боже, јас ете прв ти кажувам дека нема да излезам и да ја бранам.Како што беа многу луѓе во 2001,така и јас ќе бидам кај "тетка во Австралија" или наеднаш ќе заболам од некоја хронична болест или ќе станам инвалид......Нека ја бранат браќава и учките и онака на нив им ја дадоа државата......
Што има овде за да се брани ?
На чело на армијата се наоѓа човек кој ја напушти и предаде и после тоа се бореше против нејзе..... Тоа доволно кажува за каква армија се работи....И јас да одам утре во таа војска да служам воен рок и бранам ваква посрана дупка ?

Ајде дечки и џевојке лајкајте му го постот.

Оти за тоа е напишан, не за друго.

Ова твоево исто како на еден пријател што објавил кога беше она дека воениот рок ќе биде задолжителен.. објавил „Ајде сега ќе ве видам мажишта“ а истиот ни работи ни учи а нема отидено воен рок.. откако му пишав дека може и доброволно да се пријави ако толку сака заќуте. Така и ти си наоѓаш сега причини демек инаку спремен беше да служиш воен рок ;)

Повеќе ценам некој што си ќути а ќе отиде да помогне ако има нешто како во 2001 отколку да се курчиш па да бидеш болен тогаш.

Ова твоево исто како на еден пријател што објавил кога беше она дека воениот рок ќе биде задолжителен.. објавил „Ајде сега ќе ве видам мажишта“ а истиот ни работи ни учи а нема отидено воен рок.. откако му пишав дека може и доброволно да се пријави ако толку сака заќуте. Така и ти си наоѓаш сега причини демек инаку спремен беше да служиш воен рок ;)

Повеќе ценам некој што си ќути а ќе отиде да помогне ако има нешто како во 2001 отколку да се курчиш па да бидеш болен тогаш.
Воен рок служење не би ми бил проблем.....дали 3 месеци ќе лежам дома или 1 месец ќе вежбам и 2 лежам во касарна......разлика ?
Што има страшно толку во воениот рок,па да не бидам спремен да го отслужам ? Едноставно е,зашто би имал желба да го служам ? Министеров башка,тој е капка кој ја прелива чашата за мене......

Јас не се курчам дека ќе идам одма да војувам,дека прв ќе застанам,па да ми збориш дека имам само голема уста....Јас си кажаувам убаво дека не ми е до тоа.
Немам јас овде што да бранам,а немам ни намера да останам ден повеќе од што морам овде.....
Назначувањето на овој џафери за министер е само еден во низата потези.......

На чело на армијата...
У ствари на чело на армијата е Прецеднико на Македонија, а командната линија оди колку што знам до , пардон до генералштабот...ама можи и грешам...од порано можда е нешто поинаку.

Воен рок служење не би ми бил проблем.....дали 3 месеци ќе лежам дома или 1 месец ќе вежбам и 2 лежам во касарна......разлика ?
Што има страшно толку во воениот рок,па да не бидам спремен да го отслужам ? Едноставно е,зашто би имал желба да го служам ? Министеров башка,тој е капка кој ја прелива чашата за мене......

Јас не се курчам дека ќе идам одма да војувам,дека прв ќе застанам,па да ми збориш дека имам само голема уста....Јас си кажаувам убаво дека не ми е до тоа.
Немам јас овде што да бранам,а немам ни намера да останам ден повеќе од што морам овде.....
Назначувањето на овој џафери за министер е само еден во низата потези.......

Ќе ти реплицирав за првиот дел ама чим немаш намера ни да останеш во државава одлучен си нема потреба тогаш :)

У ствари на чело на армијата е Прецеднико на Македонија, а командната линија оди колку што знам до , пардон до генералштабот...ама можи и грешам...од порано можда е нешто поинаку.

Баш така, а и министерот може да се смени за 1 ден ако сакаат/одлучат.

Не, фундаментално непознавање е да се тврди дека министерот за одбрана нема ингеренции итн.
Советувам да се прочита ЗАКОНОТ ЗА ОДБРАНА, верзијата од 2011, член 20:
Член 20
Во остварувањето на одбраната Министерството за одбрана:
7
1) подготвува стратегија за одбрана на Републиката;
2) врши процена на можните воени и други опасности со кои се
загрозува суверенитетот, самостојноста и територијалниот интегритет на
Републиката и загрозеноста на територијата од природни непогоди и други
несреќи;
3) го организира и подготвува системот на одбраната и предлага
мерки за негов развој и усовршување;
4) подготвува план за одбрана на Републиката;
5) го организира пренесувањето на наредбата за спроведување на
мерките на приправност и го следи нивното спроведување;
6) го организира и спроведува планирањето на одбраната;
7) ги планира потребите на одбраната и изработува финансиски
планови и програми за потребите на одбраната;
8) ги распоредува финансиските средства за одбраната во согласност
со Буџетот на Републиката;
9) врши ревизија на реализацијата на финансиските средства
распоредени за потребите на Армијата;
10) планира резерви за потребите на одбраната во случај на воена
состојба;
11) планира и организира материјално обезбедување за потребите на
одбраната;
12) организира и спроведува здравствена заштита за потребите на
одбраната;
13) предлага организација и формација на Армијата;
14) врши пополнување на Армијата;
15) организира и спроведува мобилизација на Армијата;
16) врши контрола и оценување на борбената готовност на Армијата;
17) донесува годишен план за вежбовни активности на Армијата;
18) донесува годишен план за школување и стручно оспособување и
усовршување на лицата на служба во Армијата и вработените во
Министерството, како и извадок од развојниот план за обучување;
19) произведува во почетен чин воени старешини офицери;
20) поставува, унапредува и разрешува воени старешини на
должности за кои е предвиден чин од мајор до полковник;
21) врши стручни и управни работи во врска со изградбата на воени
и други објекти од значење за одбраната и изградбата на инвестициони
објекти за потребите на Армијата;
22) организира и спроведува вежбовни активности со органите на
државната управа, единиците на локалната самоуправа, трговските
друштва, јавните претпријатија, установи и служби;
23) врши опремување на органите на власт за работа во воена
состојба;
24) планира и организира уредување на територијата за потребите
на одбраната;
25) организира и подготвува набљудување, известување и
тревожење;
26) организира и подготвува врски за раководење за потребите на
одбраната во воена и вонредна состојба;
8
27) организира, подготвува и спроведува криптозаштита на тајните
податоци од областа на одбраната;
28) врши фреквентен менаџмент во радиокомуникациите за
потребите на одбраната;
29) организира и обезбедува функционирање на интегриран
комуникациско- информациски систем;
30) организира и подготвува цивилна заштита;
31) врши пополнување на силите на цивилната заштита што ги
формира Републиката;
32) организира и спроведува мобилизација на единиците и
штабовите на цивилната заштита што ги формира Републиката;
33) организира откривање и уништување на неексплодирани убојни
средства;
34) организира и спроведува разузнавање и контраразузнавање за
потребите во одбраната;
35) организира и спроведува спречување и откривање на кривични
дела од член 135 на овој закон;
36) го следи остварувањето на заштитата на тајноста на податоците
од значење за одбраната;
37) организира и спроведува обука за одбрана;
38) изработува наставни планови и програми за обука за одбраната;
39) организира функционирање на Центарот за обука за одбраната;
40) ги врши управните работи во остварувањето на правата и
должностите на граѓаните во областа на одбраната;
41) води кадровска политика;
42) води сметка за составот на армискиот раководен кадар и другите
лица ангажирани во Армијата, од аспект на националната припадност, без
да се наруши критериумот на професионалност и стручност;
43) организира и спроведува информирање на јавноста;
44) организира и остварува издавачка дејност;
45) утврдува стандарди и други акти на стандардизација и
метрологија за потребите на одбраната во согласност со закон;
46) врши надзор врз спроведувањето на овој закон и другите
прописи од областа на одбраната;
47) организира научно- истражувачка работа за потребите на
одбраната;
48) организира научна и научно-техничка соработка од областа на
одбраната со институции надвор од републиката;
49) планира остварување на меѓународна соработка во областа на
одбраната;
50) ја организира посетата на пратениците на Министерството и на
Армијата;
51) донесува прописи што се однесуваат на регрутирање и
пополнување на постојаниот состав на Армијата со регрути, школување,
стручно оспособување и усовршување на лицата на служба во Армијата и
други прописи во врска со вршењето на службата во Армијата;
9
52) донесува прописи што се однесуваат на стручно оспособување и
усовршување на вработените во Министерството за одбрана и
53) донесува стручни упатства од областа на одбраната
Во воена состојба Министерството за одбрана, врши штабни и други
работи за потребите на претседателот на Републиката.

Ne.
Za da znaes kako da ne te rokne nekoj. A pozociite nema da gi znae. Glup li si?
Mnogu filmovi gledate.
Ау ау ау во каков тежок филм си влезен ти братучед...
Тогаш ги изнесоа со автобуси пред носот на војската, а сега кога пола врв се браќа на љутви не сакам ни да помислам што може да се случи.

Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

Ne bil glup Kenedi.
Ова го велат сите МАЌЕДОНСКИ ЛАВОВИ ПОЛИТИЧАРИ со двојно државјанство кој блгарско кој хрватско кој српско и со имот, капитал и орочен кеш во соодветните земји...
Истите тие лавови кои на орелот му рекоа МЈАУ.

Што направив за државата? Тоа што љутви и неговите браќа ни на крај памет не им текнува.
Даноците ми се исплатени до денар, последните неплатени сметки ми се од тековниов месец, ги кинам живците при административни работи поради неписмени љутвици кои ги ставила мојата држава... За разлика од љутви и компанија.
А што направи државата за мене? Варени шишарки. Понижување.

Сајанс фикшн иронија која ја има само во земјава:
Читам Јохан Тарчуловски, тој што се бореше за Македонија, неговата земја, и македонскиот народ, против терористите кои ја нападнаа вклучително и командант Форина, ака новиот министер за одбрана, ќе се врател во средината на март. Има што да види, тој се враќа од затвор затоа што ја бранеше неговата земја, а командант Форина кој ја напаѓаше и против кој се бореше за да ја одбрани, поставен за министер и ни повеќе ни помалку туку министер за одбрана на чело на војската. ПОНИЖУВАЊЕ.
Па ова го нема ни во најдобриот сајнс фикшн филм.

Не, фундаментално непознавање е да се тврди дека министерот за одбрана нема ингеренции итн.
Советувам да се прочита ЗАКОНОТ ЗА ОДБРАНА, верзијата од 2011, член 20:
.
Павел, пишав за личноста која стои на чело на војската, а тоа е врховниот командант на ОС, Претседателот на Македонија. А сигурно дека и министерот и собранието и владата имаат своја улога што е најверојатно пишано низ законите.
Што се однесува до новата ситуација, би рекол дека е старонова, затоа што веќе на чело на мо веќе стоеше лице идеолошки колега на сегашниот министер, без разлика што не учествувал во теренски борби. Едина разлика можеби е табиетот на новиот министер према стариот. Посебно што новиот министер бил заменик министер по војната во МО (министер бил Бучковски).

А бе, не е Талат или Цветко прашањето тука, туку е плачењето на дечиштата од тримесеци обука.

Има тема за Талат и за министерувањето негово и протест против истото.

Тука говориме за несакање да се служи три месеци за да се биде подготвен за недајбоже.

Без оглед кој е министер.

Оти ако говориме за предавства, има/шеод македонци и тие беа пострашни.

Ние од глата страдаме.

да ви кажам за вас лично,слушете си војсак за вас лично да научите дисциплина, да ракувате со оружје сум слижел со брака ми молело к!! за нив сум си гледал за себс да се обучам , и да биде недајбоже ке си бидете спремни

да ви кажам за вас лично,слушете си војсак за вас лично да научите дисциплина, да ракувате со оружје сум слижел со брака ми молело к!! за нив сум си гледал за себс да се обучам , и да биде недајбоже ке си бидете спремни

абе брачата одат војска да научат нешто,нашите да се втерат в кантина или на излез/бегство да се вдадат.....сеа види ти......

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom