Разлика меѓу Core Duo, Core 2 Duo и Centrino Duo

• Креатор на темата Креатор на темата 436053
  • Време на започнување Време на започнување
А да ми објасне некој која е разликата поеѓу Dual Core и Core 2 Duo?

Dual Core е Pentium D, стара netburst тиња технологија, две пентиум 4ки една врз друга, квази дуалкор.

Core 2 Duo е поновата технологија, каде на една плочка има 2 јадра, природен дуалкор. Core 2 Duo е неколку пати побрз од Pentium D.

Во сите ценовници што ги имам видено, амд го води интел :)

И во Шутка е поевтино од ГТЦ и Рамстор

Значи шутка ги води ГТЦ и Рамстор

„Добар“ процесор, за мене е оној кај кој што односот на цената и перформансите е најдобар. И според мене, интел не вреди за парите, за истите пари можеш да си купиш подобар амд :)

„Добар“ процесор, за мене е оној кај кој што односот на цената и перформансите е најдобар. И според мене, интел не вреди за парите, за истите пари можеш да си купиш подобар амд :)

Тоа важи за послабите процесори на интел. Core2Duo со соодветните од AMD, немојт

Јас на desktopот имам ител квад со 4гб рам, а на лаптопот intel dual core со 4гб рам. Истите процеси ги има и на двата и ако уклучам ист програм да праи иста работа симултано, разликата е едвај осетлива. Така да не се лажете само од бројките у спецификации, туку споредете ви реалниот свет па ќе видите.

И не идете у off topik за AMD, ипак темава е за нешто друго.

Јас на desktopот имам ител квад со 4гб рам, а на лаптопот intel dual core со 4гб рам. Истите процеси ги има и на двата и ако уклучам ист програм да праи иста работа симултано, разликата е едвај осетлива.
Кој програм?Пробај со некој кој користи 4 јадра како на пример AutoCAD или 3ds MAX
и ќе ја осетиш разликата.

И во Шутка е поевтино од ГТЦ и Рамстор

Значи шутка ги води ГТЦ и Рамстор

Ова е премногу стар процесор, а од друга страна ЗОШТО би го извадил ладењето од процсорот?! :)

Моментално Intel е подобро од AMD и така е веќе неколку години, 3 јадрените на AMD како што гледам ок се покажуваат али Intel имаат најдобар процесор за персонален компјутер.

Јас на desktopот имам ител квад со 4гб рам, а на лаптопот intel dual core со 4гб рам. Истите процеси ги има и на двата и ако уклучам ист програм да праи иста работа симултано, разликата е едвај осетлива. Така да не се лажете само од бројките у спецификации, туку споредете ви реалниот свет па ќе видите.

Уклучи по уште 30 процеси на 2та РС па види кој компјутер ќе се укочи а на кој ќе му биде сеедно

Не збори глупости, башка провери го тоа што ти го пиша Lazarus и види дали ќе има разлика. Можеш и штоперица да уклучиш

Ако имаш пуштено firefox, winamp и нешто така нема да осетиш баш некоја разлика и ако ставиш некој пентиум 2ка во споредба али за најлесно да приметиш разликите пушти нешто да ти се рендерира или некој програм што е оптимизиран за 4 јадра.

бај д веј Корун види тајтл : )))))))

inaku da znaete deka prviot core duo e napraven vo izrael i imaat arhitektura na pentium 3..dosta interesno

inaku da znaete deka prviot core duo e napraven vo izrael i imaat arhitektura na pentium 3..dosta interesno

Core Duo или Dual Core?

Тоа би му дошло нешто како BETA верзија, и после го опраиле како што треба да е :)

Кој програм?Пробај со некој кој користи 4 јадра како на пример AutoCAD или 3ds MAX
и ќе ја осетиш разликата.

Jas zboram za normalna rabota, a ne za renderiranje.

Уклучи по уште 30 процеси на 2та РС па види кој компјутер ќе се укочи а на кој ќе му биде сеедно

Za koj k bi uklucil 30 procesi? Za nisto? Ne be, ne se zamaram so gluposti, toa sto go rabotam jas top ide i na dvata kompjuteri

Не збори глупости, башка провери го тоа што ти го пиша Lazarus и види дали ќе има разлика. Можеш и штоперица да уклучиш

A ti moes da ne zboris na pamet da dojdes kaj mene i da vidis, ako ima razlika megu dvata kompjuteri pri normalno koristenje i dvata ke ti gi dadam. Super Pi i sl programi se izmisleni kako alatka za merenje na koj mu e pogolem, i normalno poskap kompjuterot. Zasto inace bi kupuvale nov pc na sekoi 2 godini? Cist marketing, i ako, alal da im e se dodeka ima faci kako tebe koi sedat na kompjuter so stoperica da gledaat koj e pobrz do togas i ke ima pazar za nivnite procesori.

Jas zboram za normalna rabota, a ne za renderiranje.
Za koj k bi uklucil 30 procesi? Za nisto? Ne be, ne se zamaram so gluposti, toa sto go rabotam jas top ide i na dvata kompjuteri
A ti moes da ne zboris na pamet da dojdes kaj mene i da vidis, ako ima razlika megu dvata kompjuteri pri normalno koristenje i dvata ke ti gi dadam. Super Pi i sl programi se izmisleni kako alatka za merenje na koj mu e pogolem, i normalno poskap kompjuterot. Zasto inace bi kupuvale nov pc na sekoi 2 godini? Cist marketing, i ako, alal da im e se dodeka ima faci kako tebe koi sedat na kompjuter so stoperica da gledaat koj e pobrz do togas i ke ima pazar za nivnite procesori.

Полека, смири се, не се пали ко млад мајмун...

Ти кажувам дека ИМА РАЗЛИКА од процесор до процесор, не биди прост.

Да идам по леб со фичо и со Audi A5 за исто време ќе стигнам.... ти ова го праиш. Е сеа ако Audito е поскапо од фичото за 1000 ден. а прави разлика 50000 пати поголема, нема да сум глуп и да зеам фичо (ти ова го сметаш за гледање кој е поголем :tapp:)

И што рачунаш ти како нормална работа? Google и музика у исто време или.....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom