Разјаснување, GTI, TSI, TDI ?

• Креатор на темата Креатор на темата Myers
  • Време на започнување Време на започнување
TDI значи Turbocharged Direct Injection а не како што ти напиша и милиш Турбо ДИЗЕЛ,. Затоа дојдов да ти помогнам и кажам што све значи ТДИ кај колите.

--- надополнето ---

A за овој што ќе пиши?

3m63p43l75O05Q15P6aaq491568ad64bd1de8.jpg

или овој
http://birmingham.gumtree.com/birmingham/38/67504138.html

Или јас не сфаќам или поима неам што ти е целта за Мерцедес што зборуваш...

Во кој смисол мислиш попрецизен? Биди поконкретен.

А иначе, карбуратор е поефтина варијатна од injection.

Кај инџекшн системите моторот, одредени
параметри се обработуваат од ЕCU (централната електронска единица). Тие параметри таа ги добива преку сонди, истите ги обработува и предава наредби како најоптимално да го искористи горивото. Како резутат моторот порамномерно развива сила и кривата на обртен момент е поправа.

Два мотори со иста зафатината на моторот фиксна потрошувачката со инџекшн ќе биде ПОМАЛА а силата на моторот ПОГОЛЕМА. Со други зборови дупла добивка. (пример Југо со 1,1 мотор на крабуратор развива 55КС и троши половина литар повеќе, а со инџекшн 62КС и троши половина литар иако ECU единицата е крајно проста.)

Извини што не пишав едно зборче (charged) кое веќе не го користат, туку само турбо.

И, за таа сликата ќе пишува - KSI - крнтија скапана (која сонува за) инџекшн.

Ти напиша ТУРБО ДИЗЕЛ ИНЏЕКШН.
Треба ТУРБОЧАРЏЕД ДИРЕКТ ИНЏЕКШН значи не ДИЗЕЛ него ДИРЕКТ
значи од три си погодил еден збор или 33%
Ни упола

скапана не скапана то е модел на мерцедес ТДИ
Ако не те бендиса и ова е мерцедес тди... поново нешто

27165852.jpg

Карбуратор само во една работа е поефтин од инџекшн. Инсталацијата за плин. :)

Новите инџекшн системи се екстремно стабилни и се грижат за моторот. Значи ако се е во ред со ECU-то ќе имаш совршена мешавина на бензин, воздух во секоја комора. Системот се грижи за апсолутно се. Кај овие системи имаш и поинакви вентили (нема штеловање), имаш мнооооооогу многу работи кои го одржуваат моторот во идеална состојба. Затоа и толку траат овие мотори, за разлика од карбураторските.

Така што, далеку од фактот е дека е поубаво да имаш карбураторски мотор.

Ти напиша ТУРБО ДИЗЕЛ ИНЏЕКШН.
Треба ТУРБОЧАРЏЕД ДИРЕКТ ИНЏЕКШН значи не ДИЗЕЛ него ДИРЕКТ
значи од три си погодил еден збор или 33%
Ни упола

скапана не скапана то е модел на мерцедес ТДИ
Ако не те бендиса и ова е мерцедес тди... поново нешто

27165852.jpg

Дечко без разлика, има мене кој да ме поправи, како што јас те поправив за глупостите кои ги тресеш за мерцедесот.

Или јас не сфаќам или поима неам што ти е целта за Мерцедес што зборуваш...

па детето отвори тема за тди, гти... кратенки и прашваше по значат, па му кажав дека кај мерцедес то е ознака мна каросерија (ТДИ) караван.
Е па се навреди оти било само за волксваген модели а нигде ни во наслов ни во отворање на тема нма волксваген а ТДИ има и мерцедес, ГТИ има и сузуки.....
Нек напише јасно дека сака да му се разјаснат кратенките за ВОЛКСВАГЕН возила па ќе нема такви забуни. Вака како што е темата е отворена за било кој ТДИ, ГТИ модел низ светот

па детето отвори тема за тди, гти... кратенки и прашваше по значат, па му кажав дека кај мерцедес то е ознака мна каросерија (ТДИ) караван.
Е па се навреди оти било само за волксваген модели а нигде ни во наслов ни во отворање на тема нма волксваген а ТДИ има и мерцедес, ГТИ има и сузуки.....
Нек напише јасно дека сака да му се разјаснат кратенките за ВОЛКСВАГЕН возила па ќе нема такви забуни. Вака како што е темата е отворена за било кој ТДИ, ГТИ модел низ светот

А да те просветлам ја малку а, детино?
Убаво ти пишав дека кратенките кои ми беа (делумно) јасни веќе ги пишав, остануваше само третата да се дополни, то ест TSI.
А ти ко кец на десетка, доаѓаш збориш за мерцедес, која логика.7
И не секој кој малце се разбира од коли, му е јасно дека чим се спомнати ТDI, TSI, GTI заедно, СИГУРНО не се работи за некој си мерцедес од твоите соништа.

А да те просветлам ја малку а, детино?
Убаво ти пишав дека кратенките кои ми беа (делумно) јасни веќе ги пишав, остануваше само третата да се дополни, то ест TSI.
А ти ко кец на десетка, доаѓаш збориш за мерцедес, која логика.7
И не секој кој малце се разбира од коли, му е јасно дека чим се спомнати ТDI, TSI, GTI заедно, СИГУРНО не се работи за некој си мерцедес од твоите соништа.

Па не ти е јасно кога пишиш дека ТДИ е Турбо ДИЗЕЛ инџекшн а у ствари е ТУРБОЧАРЏЕД ДИРЕКТ инџекшн

Друже, читај пост погоре, и ако немаме ништо попаметно да си кажеме, време е да престанеме.

1) TDI нема врска со ознака за караван :) Ако мислиш дека TDI е кратенка за Mercedes каравани,...no comment.

2) Mercedes-Benz никогаш немал мотор со ознака TDI .
Mercedes користел ознака TD до W124, после тоа со новата Е-класа W210 го доби 220CDI моторот.

Не сум ти јас крив што не си напишал за која марка се работии. Дали Опел дали Волксваген дали мерцедес дали сузуки... сите тие имаат некој модел Гти, ТДИ,
Има и волксвагени ФСИ, имаш и ТФСИ имаш СД, СДИ, ТДИ ЦР....
да ги наведеше сите ќе се знаеше дека бараш помош за волксваген модели, вакла со 3 ознаки од кои 2 имаат и други производители не сум должен јас да погаѓам на која марка мислиш.

Извини што не пишав едно зборче (charged) кое веќе не го користат, туку само турбо.

И, за таа сликата ќе пишува - KSI - крнтија скапана (која сонува за) инџекшн.
Колку да ти доловам момент.... нема дизел што не е ИНЏЕКШН. И незнам зошто толку го фураат тоа I на крај кога ништо незначи.

Точно е тоа што го пишува Лет 3... Караван верзиите на мерцедес се до појавата на Е класата носеа ознака Т. За бензинската верзија беше означена со ТЕ, додека дизелот со ТД... па сега ти види си.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom