Разбуди се младино, во тебе е промената!

• Креатор на темата Креатор на темата Achilles1989
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Се разбуди младината, фати џаде.
Знае добро нашата младина, мирна вода брег рони, бидејќи со протести и менување на власт ништо не се менува, па се гледа промена во добро средена држава, каде работиш 40 часа неделно, имаш пари за куќа, стан и кола, каде можеш да си дозволиш одмор итн. Тоа е таа плата, заради која се оди во странство, по нивни стандарди и не е толку висока, ама колку да можеш да си дозволиш одредени работи што животот го прават убав стигнува. А не плата од 200Евра која не стигнува за да можеш нормално да одиш на работа (да се испериш, сметки) а не за нешто плус.

Но, секој ден да одиш на кафе, да одиш 1-2 на одмор годишно , да имаш скап телефон, интернет, секој да студира не е баш немање леб за јадење.Кажи ми и биди искрен колку од твоите другари и другарки не отидоа на одмор оваа година?Колку од нив не купија барем нов мобилен телефон?Јас не ја правам Македонија Германија, туку ме страшно нервира тој збор“Народот нема леб да јаде“.Се ежам од тој збор.

А колку души од друга страна едвај скрпуваат крај со крај? Тоа што имаш зголемувачка празнина измеѓу сиромашни и богати и секојдневно зголемување на бројката на сиромашни нема да ја смени самата процентуалност во однос на примања со оглед на тоа дека богатите стануваат побогати. Соочи се со фактот дека тие што ги спомнуваш, средната класа ги снемува.

Знае добро нашата младина, мирна вода брег рони, бидејќи со протести и менување на власт ништо не се менува, па се гледа промена во добро средена држава, каде работиш 40 часа неделно, имаш пари за куќа, стан и кола, каде можеш да си дозволиш одмор итн. Тоа е таа плата, заради која се оди во странство, по нивни стандарди и не е толку висока, ама колку да можеш да си дозволиш одредени работи што животот го прават убав стигнува. А не плата од 200Евра која не стигнува за да можеш нормално да одиш на работа (да се испериш, сметки) а не за нешто плус.

This guy... he gets it.

Да, сум бил секаде.Последен пат бев во Кичево .Поубави, поелегантни и посредени девојки не сум видел одамна.Излегував навечер два дена.Толку убава и културна младина не сум видел поодамна.Сите беа тип-топ средени.

Последната година бев и во Дојран, Кавадарци, Неготино, Стурмица, Гевгелија, Велес, Пробиштип.Овие градови се се само не сиромашни.Точно е дека постои класна разлика во инвестиции во овие краеви, но се развиваат и тие пополека.

Единствено сум разочаран само од Свети Николе и Кратово.Другите места се развиваат, можеби не многу бргу, но се развиваат и градат.

А од Шчип како си “задоволен“? :icon_lol:
--- надополнето: 28 јануари 2013 во 21:14 ---
Шеташ тачно у подне, а?
Чао Бела ја свиркаш или потпевнуваш?

Дај молим те. Нема политика на форумов и апсолутно таа олука на амдините ја оддржувам. Оти инаку од вас комуњарааната глава човек не моѓе да дигне.
Ем шути ем бодат.
Нема бе. Нема за вас власт. Се додека не вратите парите од плачкосаната приватизација, додека не клекнете и си напикате глаје в задник за името продадено и знамето издадено.

Нема власт за вас.
Колку и да сакате да кенкате за работава на владата, власта си брка работа. Додека вие, комуњараана клета, по сокаци си пеете и плачете по времето кога газдувавте и крадевте.
Нема за Бранко власт. Нема ни избори. Ама нема ни власт. Ни да има избори. А кога ќе ги има, пак нема да победите. Дури и да го тргнете од партија пак нема да победите.

И затоа нема политика на кајгана, за да нема препукување вакво.

А младината, БУДНА Е. ЗАТОА И Е ВМРО НА ВЛАСТ. ДЕКА Е БУДНА.
САМО ДЕЦАТА НА ТРАНЗИЦИСКИТЕ ЛОПОВИ ПЛАЧАТ И ТВРДАТ ДЕКА МЛАДИНАТА Е ЗАСПАНА.

Извини ти да не си вработен во центарот за лаги и манипулации на ВМЛО?

Со 200 евра нема стил на живот сметки се скоро 200 евра.Се под вкупни примања на една фамилија (3-4 лица ) од под 25К нема живот.

Со 200 евра месечно ни еден сам неможе да претера а камо ли плус со жена и дете/деца(3-4 члено семејство) колку што е и МКД просекот !
Само сметките и комуналиите се отприлика толку(струја, вода, ѓубретарина, интернет, рд-такса и.т.н.), а каде е исхраната, превозот, каде се трошковите за децата...
Па едно е*ано литро бензин е 90денари, а тоа литро ќе го потрошиш уште пред да излезеш од населбата во која што живееш... е сега да постои и алтернатива одење на работа со јавен превоз но и тој кошта, може и пешки да но само ако на некого работното место му е поблиску !
Се се ама сметките за струја се нешто неверојатно ........... од 100 евра па нагоре 7,8,9 илјади ........... па некои плата не земаат толку !
--- надополнето: 28 јануари 2013 во 21:31 ---

Да така е ............. тука останаа/остануваат(да бидеме реални) само тие кои едноставно кажано не ги бива, како и тие кои не се жалење(мама/тато/дедо/баба) !!!
Уште па кога ќе ги чујам постариве генерации како не советуваат нас младите во стилот узалуд работи узалуд неседи на човек му иде да си стави јаже околу врат !
Те прашува некое старче за колку работиш, му викаш за 100 евра, ти дава одговор добро е колку-толку, подобро толку отколку ич ........ :pos:

Те прашува некое старче за колку работиш, му викаш за 100 евра, ти дава одговор добро е колку-толку, подобро толку отколку ич ........ :pos:
Го боли старчето, он битно си зема пензија, а може и да одработува уште нешто

Го боли старчето, он битно си зема пензија, а може и да одработува уште нешто

А плус и си има бесплатен ЈСП превоз три дена во неделата ........... (y):icon_mrgr:
.... како и бесплатно ладење му*а на бања ...... :LOL:

Чим некој тука го спомнуваат јадењето во Мек Доналдс како начин на луксузен живот,треба да ви биде јасно колку сме мизерни во споредба со развиените земји.Таму тоа е најевтина храна што ќе ја најдеш.

Ова е Нано Ружин инспириран можеби со син му? Па вака лечи фрустрации? Не господине Ружин, не сме сите исти како син ви. Но за жал кормилото на такви им се подава за водење на државата, а другите фаќаат штрафта во странство. Не се грижeтe за индината на син ви, пардон, младината, цементно загарантирана му е со татко како вас, само вие останете во политичките води and everything will be fine and dandy :D.

Е ова е ропски менталитет , ке работи и недели за 150 евра бидејки ке се осеќа самостојно , ке црнчи цел живот за 150-200 евра како Филипинци и Малезијци и ке се фали како тој се сам си постигнал а накрајот кога ќе видиш ништо не постигнал , само го изгубил здравјето.
многу добро кажано, колку не си го цениме трудот па за тоа не плаќаат минимално а бараат максимално
абе зашто да работав во некоја хала на некоја печуркара по 10 сати со црви и на промаја за мочани 150 евра НЕ зашсто да ми откажат бубрези, да добијам ремума или ред други болести
подобро нема да купувам облека и немора надвор кафе да пијам
дома ке седам
а и во печуркариве не си ни осигуран ниту па имаш слободен ден ,те третираат ко стока, ти кењаат ако два пати за тие 10 сати одиш до вц и имаш за 10 сати само 15 мин пауза за набрзина да каснеш од сендвишот што си го носиш од дома и се тоа за мошани 150 евра НЕ ФАЛА
Е КАЈ НАС И ОВА ГО ИМА
или пак оние во ДЕКОН ШТО РАБОТАТ ЗА 7000 ДЕН леле леле
ич не си го цениме трудот
да работиш во италија во печуркара и тоа во затворена хала за 1 чац 8 евра
повеке од кај нас за 10 часа на промаја и на цименто

Сите треба да се замараат со политика за ние да имаме поубав живот.. Работата во Македонија е ако еднаш си ВМРО цел живот ќе бидеш ВМРО.. Ако еднаш си СДСМ цел живот ќе бидеш СДСМ.. Ако на народот нешто му смета тој треба без мислење да си рече чекај овие укашкаа наредни избори за другите гласам..

Ама ајде кажете за кој да гласате? Место да се има убави програми да нема вакви резили од 2те страни.СДСМ да понуди убава програма нека ротираат млади луѓе во партијата не истите луѓе се гледаат 100 години.. Тогаш ќе им се крене рејтингот не вака неможат 2.000 да се соберат на протест.. Од толкава партија на ништо паднаа..

Ова го зборам заради фактот што ако нема јака опозиција,ВМРО ќе си прави што сака.. Знае дека наредни избори ќе победат и што им душа сака ќе прават..

Наместо ова глеаме типичното.. Груевски е крив,Бранко е крив.. Ајде протести,ајде анти протести.. на крај народот го јаде стапот

Сега испадна дека Македонија е богата земја? Тогаш од каде изникна она дека просечна плата е 100-150 евра?

Ама чекај, а зашто да работи на 15 години, кога тие години се за забава, за играње фудбал во маало како што викаш? :) Освен кажав ако маката го натерало на тоа, нема ништо срамно во тоа да се признае ако е така, секој со својата мака. :)

Во животот не треба некои работи да се рипаат, како на пример играњето фудбал во маало, за све си има свое време, така и за работа. На 15 години работел, на 25 години пак ќе работи, ама работите што по правило требал да ги прави на 15 години, кога ќе ги направи? Нема, готово, тоа време поминало, а времето не се враќа. После ќе си викаш, еее место на тие години да лудувам, јас сум работел ( кажав, освен ако тоа било неопходно ), за све постои тајминг, и според тој тајминг треба да се орјентираме. ;)
точно и јас почанв на 15 да работам и да и мене маката ме натерала ама не е моја вина и не е вина на моите родители што некој крадел од претпријатија и фабрики па сме отишле во мајчина
и многу се нервирам кога некој фика младите се мрзливи НЕ СЕ само си го ценат трудот и паметно
додека студентите во словенија имаат посебен статус кај нас на студентите се гледа го на говеда Е ТОА МНОГУ МИ СМЕТА
ке кажат во германија студентите имаат станови и коли ама тие студенти после факс одат да работа најчесто според стука за пола плата од редовен работник

Нано Ружан ...
Алллооо ......... где си омладино, где сте младичи ........ :pos:

Вмро е предавничко исто како и Сдсм, но за состојбата на целокупниот македонски народ се криви сите.Не сакате да се жените, мажите, не сакате да чувате деца.Поубаво ви е да пиете по цел ден, да се шетате на кафиња, да носите фустанче од “Мiss Sixty“ наместо да подигнете поколение.

Албанците го немаат тој проблем.Тие се множат, прават деца, а со тоа и нашето влијание опаѓа во државата.Затоа немој да те чудат многу отстапки кон нив во иднина.
Значи ќе те земам со мене во било кое време во денот,во скопските кафулиња, да видиш кој седи на кафе,студентарија!Цел ден едно кафе смрдливо пијат и дремат по кафичите.Очигледно не си родител чим вака зборуваш,да беше ќе знаеше и те како е заебано со деца.Моите другари што се оженија,пола се разведоа,што се верија пола веридби раскинаа,во очи не те гледаат од жив срам.Така е тоа клецкај ја жената у едно собче и викај ура по дома,додека те хранат мама и тато.Кога нема да ја биде работата врзи по некој шамар по дома да се знае кој е газда или начукај се.Бракови не се расипуваат од љубов/измама/љубомора-тоа се лечи,се расипуваат ако нема што да затропа на чинија на ручек.Значи моите родители стискале заби за едвај мене да ме стават на пат,теретот за јас да извадам некој на пат е уште поголем.Јас уште незнам дали да останам тука и да глеам како се менуваат ојлевци дојлевци од тие горе што ги спомна на власт или да го барам чарето на страна.Дојдов на дереџе кога јас и девојками ко високо образовани,да си викаме,што кур боље ќе кречам у странство ама подобро ќе е.Барем за молер да учев и тоа е занает и тоа се учи.Како сакаш сфати ме неам потреба на никого да се правдам,али се додека викам дека може да биде и полошо,а не на подобро,ништо не праиме.

Дали тоа е Нано Ружин,Петко,Станко или било кое друго го*но испарфемисано не е важно,важно е дека да е овој народ малце по зрел,нема да има вакви политичари.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom