Раѓање македонски деца

• Креатор на темата Креатор на темата TMPO
  • Време на започнување Време на започнување
Не е воопшто таква работата како што некој сака да ја прикаже. Сето тоа иде во насока Македонија и Македонците да бидат држани во страв од албанците и да бидат попусливи кон секого, особено кон Грција. Освен тоа, текстов е од 2001 година и лаички направен, со лаички предвидувања.

Секој кој учел статистика ќе знае дека за едно население/народ да се удвои, му се потребни 40 години за тоа и максимален наталитет од 3.7 промили. Наталитет од 3,7 промили (максимално можен), последно бил забележан до пред 30 години во црна муслиманска африка, но каков таков, од 3,7 промили го нема моментално ниту во Африка. Да не зборуваме дека албанците во Македонија имаат далеку помал од максималниот наталитет и не треба да претеруваме и да ги споредуваме со африканци.

Ако се земат статистичките податоци од ЗС, ќе видите дека од 2001 година наваму, бројот на живи новородени деца во Македонија изнесува вкупно од 22500-24000 на годишно ниво. Од тоа, новородени албанци се движеше до 6000 деца. Ако се земе статистиката за новозапишаните првооделенци минатата година, од 24000, само 6000 беа на албански јазик, вклучувајки ги и ашкалите и други роми кои се декларираат како албанци. Во 2007 година беа родени 22500 деца, од кои на албанци отпадна околу 5500 деца.

Да не заборавиме дека по скопските училишта беше откриена и малверзација со бројот на албанските ученици, пред се` основци, зошто некои од нив беа по два пати запишувани во 2 различни училишта, само за да се прикажат повеќе албански деца и да има што повеќе албанци директори по училиштата.

За некој месец ќе излезе и статистиката за наталитетот во 2008 и бројките ќе бидат многу слични.

Ние ги коментираме албанците, но што е со ромскиот наталитет? Знаете ли дека во општина Чаир, околу 30% од новородените деца сега се роми? Знаете ли дека ромите во Скопје сега се 10% од населението?

Не е тоа услов, ама еманципирана жена не сака да биде објект за приплод и расплод, како крава телница.
Ти текиња.

Што значи тоа приплод и расплод?

Збориме за основање семејство и создавање потомство, а одбивањето да се раѓа тоа потомство се коси со билошката улога која ја имаат исклучиво жените, да го носат плодот и да бидат мајки.

Искривени гледишта, еманципација значи образувана, амбитна и одговорна жена. А не и себични егоистки.

И после 10те деца да ги распоредам на различни семафори, некои на плоштад, некои на други прометни места и најбитно јас сум родила 10 деца се зголемил бројот на македонски дечиња. А може и ќе се јавам во а1 и ќе кажам трогателна приказна и ќе ми дадат некој денар.

Јас лично не го гледам позитивен ефект од раѓањето над 3-4 деца, во ова сиромашно општество.
Барем јас лично ќе родам онолку деца на колку ќе можам да им овозможам нормално детство, храна доволно и образование. Не ќе да се повеќе од 2-3 деца. Со просечна плата во нашава држава одвај толку деца се издржуваат.
Зар ако родам 10 деца среќна ќе сум додека ги гледам како гладуваат? Како немаат облека? Како немам лекови кога ќе се разболат?

Македонскиот народ најголем процент живее во градски подрачја. Да се израснат повеќе деца во овие подрачја е многу потешко.
За селските е веќе друга приказна. Таму е веќе потреба раѓањето на повеќе деца.

А ти AtoM-AnT колку што знам имаш дете (или деца) и што збориш само, направи 10 бе. Ама исчувај ги, обезбеди им се.
Глупа фраза е после секое дете со свој ксмет.

Најлесно е да речеш и да ги направиш децата.
Најтешко е да ги одгледаш...

Не се според мене горди родители оние кои направиле и родиле 10 деца кои немаат никакви услови и кои одвај преживуваат, ама секој со свој ксмет(би рекле тие).
Според мене горди се оние родители кои имаа 2-3-4 деца (па и повеќе кои се во можност) но кои имаат нахранети, здрави, успешни, образовани деца.

Росонерка, кој спомнал 10 деца да родиш?
Би било идеално сите да имаат по 2 деца, за барем се одржи оваа популација што е сега.

И самите сме сведоци дека токму материјалното богатство, ги прави луѓето доволно себични да имаат само едно дете, покрај тоа што без проблем би можеле да одгледаат и 5.
Имам многу другари кои имаат повеќе од доволно, но немаат сродство. Во тоа е проблемот.

Росонерка, кој спомнал 10 деца да родиш?
Би било идеално сите да имаат по 2 деца, за барем се одржи оваа популација што е сега.

И самите сме сведоци дека токму материјалното богатство, ги прави луѓето доволно себични да имаат само едно дете, покрај тоа што без проблем би можеле да одгледаат и 5.
Имам многу другари кои имаат повеќе од доволно, но немаат сродство. Во тоа е проблемот.
Реков 10 деца по дадените споредби со ромски семејства, како можат тие можеме и ние. А големите ромски семејства децата ги испраќаат многу често на питачење, така да не се чуваат деца? Секој со свој ксмет, свашта.

Затоа и реков 2-3 деца да се исчуваат е нормално, за наши стандарди. Ама со 2 деца според некои стагнираме само.
Наспроти албанците и ромите кои имаат по повеќе деца.
Нашата стапка е 2.07, значи просечно имаат 2 деца. Требало очигледно повеќе, за што се бунат повеќето тука.

Во овие наши стандарди доволно е 2 деца.
Нема да изигравам патриот и да имам многу деца кои одвај ќе преживуваат.
А сам кажа има некои луѓе можаат и по 5 деца да чуваат. Значи платата на мажот и жената се доволно големи за да исчуваат нормално и 5 деца. Ама ако некоја жена роди 5 деца мислиш дека ќе има време за работа, покрај толку обврски дома? Фактички таа ќе стане домаќинка и за 50% ќе се намалат дома примањата. Многу е тешко да си сопруга, мајка на 5 деца ете и воедно да работиш за да обезбедиш доволно средства.

А со еманципацијата на албанките и посебно ромите во последно време ќе се намали нагло и нивниот број во следните години сигурно.

И после 10те деца да ги распоредам на различни семафори, некои на плоштад, некои на други прометни места и најбитно јас сум родила 10 деца се зголемил бројот на македонски дечиња. А може и ќе се јавам во а1 и ќе кажам трогателна приказна и ќе ми дадат некој денар.

Јас лично не го гледам позитивен ефект од раѓањето над 3-4 деца, во ова сиромашно општество.
Барем јас лично ќе родам онолку деца на колку ќе можам да им овозможам нормално детство, храна доволно и образование. Не ќе да се повеќе од 2-3 деца. Со просечна плата во нашава држава одвај толку деца се издржуваат.
Зар ако родам 10 деца среќна ќе сум додека ги гледам како гладуваат? Како немаат облека? Како немам лекови кога ќе се разболат?

Македонскиот народ најголем процент живее во градски подрачја. Да се израснат повеќе деца во овие подрачја е многу потешко.
За селските е веќе друга приказна. Таму е веќе потреба раѓањето на повеќе деца.

А ти AtoM-AnT колку што знам имаш дете (или деца) и што збориш само, направи 10 бе. Ама исчувај ги, обезбеди им се.
Глупа фраза е после секое дете со свој ксмет.

Најлесно е да речеш и да ги направиш децата.
Најтешко е да ги одгледаш...

Не се според мене горди родители оние кои направиле и родиле 10 деца кои немаат никакви услови и кои одвај преживуваат, ама секој со свој ксмет(би рекле тие).
Според мене горди се оние родители кои имаа 2-3-4 деца (па и повеќе кои се во можност) но кои имаат нахранети, здрави, успешни, образовани деца.

Никој не рече дека мораш сите деца да ги пратиш на раскрсниците и да питачат,има деца кои успеале во животот и затоа мора нашите деца да земаат такви примери и на основа на тоа да се градат.Имам јас засега само едно дете така да повеке не морам јас да шетам,да гонам швалерки,да се коцкам,пијанчам туку секој заработен денар да го вложам во мојот син.
Не мора да правиме по 10 деца ама 3-4 деца е сосем нормално и за толку можеме да ги изгледаме...
Добро рече дека правењето деца е лесна работа а одгледањето потешко ама како родителите ке ги одгледаат децата така и тие ке им вратат на стари години...

Можеме да одгледаме ама зависи каков стил на живот , ние како родители ќе одбереме да живееме. Сакаме ние западњачки живот , немаме време за домакинство и деца , ти текнува?
Ако ти се потрудиш и наместо 8 часа поработи некој период 10 или 12 или пак, наместо секоја или преку година оди на секоја 5тта на одмор у грчка, и не троши толку пари по гардероби и шминки, и маж ти нека се научи да пие пиво флаширано во пластика по еднаш неделно , твојот буџет видно ќе се зголеми и ќе можеш да изгледаш и ПРАВИЛНО воспиташ повеќе дечиња.
Или Груевски ви рече направете по 10 деца и ќе ви обезбедам безвизен режим за да питаат низ цела европа? Јас па мислев дека дава помош за трето и четврто дете и се залага за средно образование задолжително!
Ај Наздравје!

Можеме да одгледаме ама зависи каков стил на живот , ние како родители ќе одбереме да живееме. Сакаме ние западњачки живот , немаме време за домакинство и деца , ти текнува?
Ако ти се потрудиш и наместо 8 часа поработи некој период 10 или 12 или пак, наместо секоја или преку година оди на секоја 5тта на одмор у грчка, и не троши толку пари по гардероби и шминки, и маж ти нека се научи да пие пиво флаширано во пластика по еднаш неделно , твојот буџет видно ќе се зголеми и ќе можеш да изгледаш и ПРАВИЛНО воспиташ повеќе дечиња.
Или Груевски ви рече направете по 10 деца и ќе ви обезбедам безвизен режим за да питаат низ цела европа? Јас па мислев дека дава помош за трето и четврто дете и се залага за средно образование задолжително!
Ај Наздравје!

Исто така и вино од 3-литарски пластични амбалажи.
За виното не ме интересира, ама пивото во пластика има подруг и неубав вкус. Ако веќе така гледаме можеби е најдобро да не пиеме воопшто пиво бидејќи и без пиво се живее.
За работните часови, некои не работат ни 8, затоа што нема кај да работат, а тешко и да се самовработат бидејќи државата слабо поттикнува претприемништво освен за инвеститори-дојденци, дел од кои преваранти, дел експлоататори (види само како им се уништува здравјето на нашите кројачки, шивачки, а тие ќе треба да раѓаат здрави деца, а оние кои веќе родиле немаат доволно време да ги воспитуваат бидејќи од прва смена одат во трета или од трета следниот ден во втора, или пак треба да исполнат нкоја теоретска норма, па наместо 8 остануваат 10 часа а се платени за 4ипол). И гледај што нашите работодавци им прават на забременетите идни мајки и распрашај се само што се случува при интеврјуата за работа, каде работодавецот си дозволува да ја праша кандидатката дали планираш да затрудниш во следниов период, ова е вистина затоа што сум го чул од луѓе кои го доживеале тоа. А се дешавало и вработени кои се на трудничко да добијат отказ.

Проблемот е многу покомплексен и не се решава само со апели и кампањи (и со непиење пиво од стаклена амбалажа) туку треба да се поработи на законите пред се законот за работни односи а и други.

Токму така!!
Ако внимателно се разгледаат статистичките податоци за наталитетот од 50та година наваму ќе видиме дека тој во Македонија нагло почнува да опаѓа по празнењето на македонските села.
На една трибина на владата на Ставревски му беше понуден проект кој предвидува некое си субвенционирање на брачни парови кои ќе основаат семејство на село.
Во него се вклучени многу поволности кои би ги имале оваквите брачни парови....соодветна парична помош,кредити за самовработување итн.
Па сега ќе видеме што ќе испадне од целата таа работа....овој Ставревски ми делуваше дека е стварно заинтересиран.

1. За рурални места да се прогласат оние села што имаат помалку од 50 деца под 18-годишна возраст. Тоа значи дека сите видови субвенции ќе бидат зголемени за 10 отсто.

2. За да се стимулира оформување семејства, во овие места, на сите што ќе склучат брак и ќе им се роди дете да им следува со закон изградба на монтажна куќа до 100 м2 во руралното место за кое нема да бидат потребни комуналии и која не би чинела повеќе од 10.000 евра.

3. За секое новородено дете во тие места до квота 50 деца по село, покрај другите државни стимулации, да следува плус по 2.000 евра по дете.

На тој начин ќе се стимулира демографскиот развој на руралните села, кој ќе биде од исклучителна важност за селата од источниот регион, кои умираат и се претежно македонски села. Ако од 1.792 македонски села во групата со помалку од 50 деца се околу 1.200 претежно рурални села, Владата треба да издвои за станбен простор максимум 50.000 куќи по 10.000 евра, односно 500 милиони евра во рок од 20 години (помалку од 1 процент од буџетот годишно) или максимум 25 милиони евра годишно.

За стимулација на бебиња државата ќе треба да одвои дополнителни максимални 50.000 по 2.000 евра, односно 100 милиони евра за 20 години или 5 милиони евра годишно.

целиот текст

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom