Работата наспроти приватните обврски?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување

city

Модератор - технократ!
Член од
1 март 2005
Мислења
2.780
Поени од реакции
277
Да целта на темата ми е да направиме еден преглед колкав дел од времето поминувате на работа?

Дали е можно работните обврски да ви земат цел ден?

Успевате да направите баланс помеѓу обврските на работното место и обврските дома?

Ви се случува ли целото време да го посветите на работата,да заборавите на приватен живот, на семејството?

Дозволувате ли работата, работните обврски, работно место да ви биде се во животот?

Јас сум сигурен дека има луѓе на форумов кој работат 24/7, луѓе кои немаат приватен живот, луѓе на кои животот им е работа а работата им животот, спаѓате ли во оваа категорија?

Или пак секогаш приватните обврски се пред се, а работата е секундарната работа која може да трпи?

Никако, работно време 7 часа дневно и крај, после работа се друго е приватно, не ни размислувам за работата.

Секако дека ги делам тие две работи. Семејството го ставам пред се. Секогаш. Неможам во работата да го гледам својот живот, таа да ми е се. Таа е само дел од мојот живот, кој ми го прави поубав, побогат. Страшно е кога луѓето живеат за да работат..

пааа летото работев со чичко ми и имавме 2-3 пати заглавено цел ден додека не завршиме сите работата. Така да после работе си се тера приватен живот.....работата си ја завршил за тој ден така да нема што да мислиш на нејзе.

Работава на периоди знае да ми го преокупира целото време.Она кратко слободно време помеѓу го користам за одмор,за да можам да продолжам наредниот ден.
На коментари од типот страшно е да се живее за работата или со чичко ми работевме 2-3 целодневни сами си се објаснуваат.Работа е нешто што мора да го правиш за да живееш.Никој,освен Јапонци,не живее за да работи.
Најдобра опција е да се работи нешто што сакаш да го работиш.Понекогаш е едноставно невозможно да ги оддели човек приватниот и службениот живот,посебно ако службениот ти го окупира поголемиот дел од деновите.

mene rabotata mi odzema samo 8 saati dnevno :))) INaku tesko moze da se narece rabota, a za niz doma da s podrabotuvam, treba da sum raspolozena :)vakvo vreme me biva stvarno :)

Приватниот живот пред се. Дури човек кога има и најмногу работа, треба да побара нешто надвор од неа за да собере сили за побрзо да ја одработи:)

Иако додека бев ептен нова на работново место не знаев да правам баланс и дома се преокупирав со разни ствари, полека почнувам да се оттргнувам од тоа, зашто она што ми дава енергија и смисла е секако приватниот живот. Откако се вработив повеќе го ценам слободното време и гледам што покорисно да го искористам :):):)

Како фриленсер добро ми беше на почеток - ќе си го организираш времето како сакаш, работиш малку помалку од 8 саати и тн. Сепак сега си поставив повисоки цели (се надевам ќе ги исполнам за уште година две максимум) и работам повеќе од 8 саати. Пеколно е темпото понекогаш и има голем притисок. Човек не може одмор да организира ко што треба.
Семејството треба да е секогаш прво ама и парите се потребни. Без пари настануваат проблеми, со пари а без слободно време пак проблеми - како и да вртиш тежок е животот:-)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom