Јас почнав да слушам Psytrance негде околу ~1999 и прв албум кој го купив беше Sun Project - Zwork. Тогаш мораше да се купува CD-а бидеќи интернетот идеше преку модем и беше скап и ужасно спор. Се сеќавам прва трака која ја симнав од интернет беше Astral Projection - Soundform! Имаше една продавница во стариот трговски во Капиштец и редовно купував дискови од таму. Одкога ги купив Infected Mushroom - Classical Mushroom и BP Empire целосно се заљубив во овој тип на музика.Најдобра журка ми е промоцијата на BP Empire на IM во МНТ таму негде 2001 мислам, кога ја пуштија Psycho одлепив! Онаку ова беа најубавите години за журки по МКЦ/МНТ/Метропол пошто немаше работно време и се пушташе музика дури има раја, а често на добрите забави се седеше до 6-7 сабајле. После почнаа ДЈите да пуштаат Darkpsy, Progressive и досаден Full-On и полека загубив интерес за журки. Последна журка ми беше Azax Syndrom во B2 пред едно 4-5 год мислам дека беше.
Омилени групи ми се Infected Mushroom (стариот материјал), Astral Projection, Etnica/Pleiadians и Hallucinogen. Мислам дека ниеден друг артист/бенд не допира до овие во нивните најдобри години. Тие се тој прв tier но Astral мислам дека се врвот, со албумот Amen веќе почнуваат да се губат, за жал.
Втор tier, исто омилени, ми се: Green Nuns of the Revolution, Prana, X-dream, Doof, Cosmosis, MFG, Electric Universe, Space Tribe, Asia 2001, Dimension 5, Chi AD, Sun Project, Jaia, Shakta, Total Eclipse, Miranda, Man With No Name, Transwave, Tandu, UX, Power Source, Darshan.
Омилени траки, best of the best: Etnica - Vimana, Pleiadians - Maia/Alcyone, Crop Circles - Lunar Civilization, Astral Projection - Searching for UFOs, Hallucinogen - LSD/Snakey Shaker, Prana - Alien Pets, Sun Project - Tribolus, Jaia - Mai Mai. Има многу квалитетни траки од овој период и сигурно неможам сите да ги набројам, овие ми се standout и timeless.
Во главно мојот фокус е Oldschool Goa од период од 1995 до 2000. Но слушам и Newschool Goa, претежно од издавачката куќа Suntrip Records. Омилен артист ми е Filteria од новите а ги сакам и Ra, Khetzal, Cosmic Mind, Mindsphere, Nebula Meltdown, Antares, Artifact303 и др.
Освен Goa слушам и Full-On, но малку ми е генерички и едноличен стилот па поретко се наоѓа квалитетно име. Ги сакам Tikal, Exaile, U-recken, Ovnimoon, Headroom, Alien Project, Astrix, Mr. Peculliar, Digicult, Space Buddha, Protoculture, GMS и 1200 Mics (старите)
Од Psy ми се допаѓа Juno Reactor, Nystagmus, Talpa и The Misted Muppet.
Слушам и Psyambient а Shpongle е кралот тука, нема дилеми. Други Ambient имиња кои ми се ОК се Entheogenics, Ott, Solar Fields, Asura, Aes Dana, Shulman, Yggdrassil,/Kurbeats и Younger Brother (исто S. Posford). Уствари повеќе сакам Downtempo него Ambient, нешто подинамично.
Долг пост ама верувам ќе биде информативен за некој што можеби сега навлегува во овој тип на музика па ќе може да почне од најдобрите артисти. И така по 15 години шалтање стилови највеќе се пронаоѓам во Melodic/Psychedelic Goa од златната доба на деведесетите, ова за по дома а претпоставувам за на журка преферирам некое мелодично Full-On-че со добра динамика и бас.