Бот
Леандра релативно точно те погали малце, со најголемиот дел од нејзината анализа се согласувам.
Знаеме дека си од Струмица, тоа веќе не спаѓа во приватни работи кога сам си го изјавил. Местоположбата е многу битна кога се анализира некого, не е исто дали некој е растен и живеел во Менхетен или во Амазонска џунгла.
Струмичани и струмичко се во принцип тешки сељачишта од оние класичните. Не дека целата држава не ни е таква но кај струмичани е тоа најмногу застапено по глава на жител. Град кој нема ни свој народен херој, поет, трудбеник, мајстор во било која сфера па мора на плоштадот да го става Гоце Делчев, а гимназијата да ја крсти Јане Сандански оти по географска проксимити он им е најблизок, а нема кој друг. Колку за информација, ривалско Берово кое е едно 10 пати помало ги има двајца: Димитар Поп Георгиев Беровски и Дедо Иљо Малешевски. А што да се очекува од град во кој главни и познати фаци се
Лазо Д'лгио
Ќиро илјадарката
Гоки од Муртино
Кељав Ќиро и Чаршиските фраери
Гоце Арнаудов кој сите си го сакавме, јас може и најмногу, ама дека бардот Бог да го прости си беше сељак, си беше (мислам дека не е потребно како доказ да приложувам слики од неговиот стајлинг а и од интервјуата по телевизиите), ондак Ленче Дедејска (Кукич)
енд ласт бат но леаст Коста Бургов и Марјан Танг'чев
Град во кој лицето на градот, сублиматот на се што претставува Струмица и струмичани и човек кој се смета за локален херој и авторитет е вај
Препорачувам да не преминете бегло преку сликите и линковите за да добиете детална слика за Ботовото поднебје. Секако има и исклучоци Вокерка, храбрите 5 студенти кои гомната комунистички ги убиле, тук-там уште некој but that's pretty much it. Ги бива за бизнис, ама за оној простиот како орките купи-продај, да му кажеш на струмичанец да се компјутерзира и да си тури некој софтвер за датабаза за полесно да го води бизнисот е како да си му извадил лук на вампир. Татко ми најубаво ги опиша-Сине, струмиџанец ако треба леб нема да јаде, ама најновото БМВ ќе го има за низ град. Плус 300 секти има таму од што се лесно подводливи па ако е барем малку паметен Иван Исцелител треба хедквортерсот да го префрли таму. Сељаци и курчаџии. Колку ли пати во 9-ка, Селект, Мафката, Булевар и свадбите во Сириус Хотел сум се прашувал да не сум случајно во спот на Планета Пајнер телевизија. Некој ќе каже дека премногу сум пишал за Струмица и дека тоа нема врска со личната психоанализа, но тоа е само навидум така.
Во таква средина е растен Бот. А во таква средина каде што класичниот сељак владее, оној оципелениот многу лесно се препознава. Лесно му било на Бот да се позиционира во такви услови на село без кучиња. Сигурно уште како тинејџер ја согледал ситуацијата и си рекол-Ха, сељаци ниедни, јас не одам во Шабано во Дабиле да се тепам секој викенд, јас гледам смарт мувис од Дејвид Линч, јас не ја слушам Преслава туку Рејдохед, јас не само што знам да го изговорам зборот оториноларингологија без да се здткам туку и го знам значењето, јас сум попаметен од вас и мене куро ме е Титаник (види горе линк-Чаршиските фраери-Ќељав Ќиро). И Бот најверојатно бил во право. Во средина како гореопишаната (затоа и толку се задржав на тоа) секој со 2 грама мозок е капацитет. А да бидеме искрени споредено со Бургов, Бот сепак е капацитет.
И тука настанува заплетот. Кога човек со дијагностицирано малокурие сфаќа дека за некоја нијанса отскокнува од средината во која се наоѓа, веднаш тука ја наоѓа својата шанса за барем психолошко задоволување на тој недостаток. И тука ја гледаме неговата еволуција. Од детенце и кантерче, доаѓаме до денешниот Бот, надпросечниот струмичанец кој си го присвојува правото на гомнојадец затоа што мисли дека има бекап да моча од врвот на оџакот на Ќерамидница. На почеток многу посуптилно за да не излезе дека е апла струмичанец, но со тек на време видувајќи дека нема препреки (i.e. Никој не се нафатил да му направи квалитетен шат даун) и се поотворено. Самодовербата на Бот моментално е 10/10 неговата перцепција за својата репутација е овер 9000.
Бот е од онаа генерација скокајкуриња од кои лично имам аверзија. Одлики од 20-26 години, fast educated, преполнети со цинизам, идолизација на фаци ала Доктор Хаус, неретко напумпани со идеи дека можат да влијаат на цивил енџенирингот во државата па се групираат у разноразни МОФ-ови и секако тешки курчатори. Репетиција и реинкарнација на генерацијата икс воловите. Погледенете му ги само другарчињата на форумот и ќе сфатите дека сите спаѓаат во овој опис. Секако книга немаат фатено, фаст-фуд, фаст еџукејшн генерација, учена од Википедија и интернет. Но Викпедија не може да ја замени вистинската книга. Википедија е само абстракт на тематиките. Генерацијата на Бот вклучувајќи го и самиот него мислат дека само затоа што отишле на интензивен двомесечен курс по странски јазик можат да му се курназат и на човек кој цел живот го посветил на тоа, оти така ги галеле од дома. Брза храна, брзо образование, никакво трпение и почит кон ништо. Посветете само недела дена во едукација на некоја тематика каде што Бот убаво се фасадира со фенси зборови и фрази, предизвикајте го неговото мислење и ќе сфатите дека станува збор за еден убаво декориран леген кој на жалост е празен. Тој и пријателчињата. Во една крајно неформална заедница и дискусија како што е форумов, склопување на реченици и фрази како да се работи за некој академски труд како онаму каде што Леандра го цитираше е одлика само на курчење. Бот е класичен бот, оние од Кантерстрајк. На првата игра ќе ти направи хедшот, а веќе на втората и сите наредни кога ти веќе си се уходал го гледаш заглавен со другите ботови еден врз друг, каде што почнуваш прво да се смееш едно пола саат на тоа колку се ботови а после тоа го утепуваш со нож ем оти нема сврха да трошиш куршуми, а и поради тоа што е поинтересно. Не го личи на бебето да му го змеш кендито со пушка ебаго.
That's bot for you. Не би го класифицирал уште во графата куртони, но дефинитвно се движи натаму. А луѓе малку надпросечни а многу ископлексирани постануваат како овој тепач на жени на паркинг
Ботче, не расте курето со Кјубрик сине. Курето расте кога ќе станеш маж, а овој на сликава горе е сеуште куртонче (со демунитив) на негови ваљда 50 и кусур години. Да се надеваме дека нема да тргнеш по неговите стапки.
Значи на крај, сепак си струмички сељак. Но... суптилен од оние јас што ги опишувам. Класичните вадат тунирани БеЕмВиња и најнови смартфони, ти вадиш плиток но туниран вокабулар од истите причини. Не би требало да имаш проблеми со жени, они паѓаат во последно време на такви демек цврсти непопустливи смартасовци. Плус и во Струмица се 5 на 1, и да не сакаш ќе те најде некоја. Среќа што тој аспект ќе ти биде покриен иначе ќе беше многу понеподнослив од она што си сега. Но струмичани и покрај тоа што се сељаци се сепак добри и фини луѓе. Ти не си. Или....
Има една работа која те пере, ама тоа само во мои очи и крајно субјективно, а тоа е моментот дека прифаќаш директна комуникација и хумор на своја сметка. Тоа го заклучив кога еднаш те чепна еден член со кој заедничка осбина ни е да не сакаме курчатори. Јас не сум имал проблеми со луѓе кои колку и да немаат усул за некои работи се додека го почитуваат правото на реципроцитет, ама тоа е само моја лична преференца, објективно гледано тоа не те пере и не те прави помалку теле од она што реално си. Станис истовремено му ги сече прстите на Давос дека е шверцер, а го прогласува за витез. Добрата работа не ја покрива лошата и обратно. Затоа го сакам Станис, омилен лик ми е од ГОТ.
Горе ставив едно или со 4 точки за да не ми седи џабе приватниот ми лектор кој и така нема попаметна работа во животот. Имаш некоја добра, хуманистичка, несебична жичка која ги оделува непрокопсаните деца од мажите, но ја имаш многу малку за да претежнеш кон вториве. Таа не е жичка на покорност, на папучарство или на мекост, туку е жичка според која асалните луѓе односно мажи се раководат без притоа да дозволат да бидат ебани. Многу, многу скришна ама јас ја приметувам меѓу редови. Ја потиснуваш оти не е кул да ја имаш. Знак на слабост е, не знаеш како треба да ја хендлаш, ако ти ја приметат одма ќе те распнат другарчињата со кои си гледате Саут Парк и се восхитувате на ин јур фејс хуморот. Што е многу иронично, бидејќи од анализава која ја направив како што ја направив можам да се кладам дека ќе ми испокликаат лајкови баш тие пријателчиња твои во чии очи јас ќе бидам многу кул поради пишаното, а тебе нема да испуштат да те чепнат на скајп, ФБ, ПП или кај кур и да си се триете меѓусебно со реченица од типот на-А, овој Суси како убаво ти го бапна бе њот хахаха, тотално прмашувајќи ја поентата на анализата, потег со кој ќе ми го потврдат комплетниот опис што го направив горе за нив и тебе. Освен можеби сега пошто го пишав тоа, па намерно нема.
Како да ти сумирам-Да имам некое скапо блу реј це де од омилениот ти филм каде што има миљон интервјуа, бихајнд д синс, скратени сцени, дајректорс катови и слични термини од твоето поле на интерес и да ми го побараш би ти го дал, затоа што верувам дека чесно ќе ми го вратиш. Ама дефинитивно не би садел краставици со тебе. Во преносната смисла на реченицата де, знам дека за букавалната си експерт, во гените ти е.
И за крај, тоа што си се пишал за женско не знам дали ти е некој глуп тип на хумор со кој јас и другарите се заебававме со други луѓе на мирц кога бевме сТредно или ти е нешто друго ама што и да е само го дополнува моментот на празен леген. Во таа чест ќе завршам со пригодна песна за ситуацијата како поука: