Протести низ Македонија (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
ако е економски промотер,паѓа во вода тезата дека не го тангира ситуацијата во македонија.

Ќе се вратиш у темава и главен дискутант е малоумниов "од Австралија", што "парче праи со бизниси", дреме по цел ден на форум и тоа по наша временска зона и го поти ку**т со паторот, ама "тоа многу не го засегало".
Честитки до модераторот што ја вивна во небесите дискусијава со одобрување на некој усмрден, неебан прдеж да малтретира народ со дискусии на ниво на ментално заостанат. Тоа што го "вдомиле" во некој градски паркинг (пошо не го бива за друго), не значи дека мора да го трпиме и да ги читаме "итроштините" на еден класичен вмровски лижиг'з. Дај покажете малку авторитет и сенс.
Ти па како нешто посебен. Ете и тебе те трпиме со твоите испрдотини што се обидуваш да ги провниш како дискусија па никому ништо.

Ne ziveeme ni vo Amerika nitu pak imame nesto srodno so niv pa imame tema na forumot za nivniot cirkus.

Zosto ti e tesko da prifatis deka ne interesira kako se odvivaat rabotite vo drzavata od koja poteknuvame? Ili zabraneto e toa?
Добро тоа, ама финтата е што верувате на партиски медиуми кои нормално дека нема да ја признаат вината, а вие не можете да знаете кој ја зборува вистината бидејќи не живеете тука. Значи треба прво тука да живеете и да осетите како е, да видите каква е ситуацијата, па после да гласате. Така е, јас мислам дека не треба да имате ни право на глас, бидејќи одамна сте заминати од тука и немате претстава што се случува. Мислите дека Грујо е спасителот, а опозицијата бега од избори. Така да, најдобро е да остане да ве интересира само, се друго е непотребно.

Добро тоа, ама финтата е што верувате на партиски медиуми кои нормално дека нема да ја признаат вината, а вие не можете да знаете кој ја зборува вистината бидејќи не живеете тука. Значи треба прво тука да живеете и да осетите како е, да видите каква е ситуацијата, па после да гласате. Така е, јас мислам дека не треба да имате ни право на глас, бидејќи одамна сте заминати од тука и немате претстава што се случува. Мислите дека Грујо е спасителот, а опозицијата бега од избори. Така да, најдобро е да остане да ве интересира само, се друго е непотребно.

Не си свесен колку уствари немаш поима и какви глупости изнатреска во постот. Бегаме ептен од темата, така да ке ти одговорам и исто ко куртонов погоре не замарај повеќе бар не за ова.

Во Австралија има двата печатени медиума - Австралиско Македонскиот Неделник и Денес. Газда на двата е Игор Павловски, син на лустрираниот академик Божин Павловски. Што мислиш чија линија они бранат? Последен пат овде сме имале про вмровски медиум некаде до средината на девесетите кога почина Панко (не ми текнува презимето) кој го имаше весникот Македонија. Најпосетениот портал - фаланга (со над 30 000 клика дневно, бар така се фали газдата) е исто анти вмровски. Газдава на времето се има дури и тужено со сегашниот пратеник. Типот е едноставно луд и мислам дека буквално сите ги хејта, сеедно која партија се. Би било интересно да се најде податок колку од овде се замараат со МКД порталите. Би бил изненаден еден да може да каже дека има повеќе од 1000 посетители дневно од овде (ова ги вклучува и весниците). Значи не си прави филмови дека не трујат со пропаганда, овде никој нема време ниту сака да се замара со тоа. Народот овде се информира пред се од роднини. Голем дел во мкд ако доаѓа ако не секоја секоја тогаш секоја втора/трета година (над 40 000 посетители од аус годишно има) па може да види разлики. Ти може не приметуваш зашто ти е секојдневие ама ние гледаме.

Конкретно ако мислиш на мене јас сум во МКД 2-3 пати годишно. Последен пат пред неколку недели. Релативно добро можам да проценам бар мене и во мојата средина како е. Сепак ок, секој гледа со свој очи, може ти друго гледаш, друга средина. Јас кога правам споредба како е денес и како било пред ова со другите едноставно нема споредба, мислам дека многу работи сега се подобри. Она што мене ме засега и сакам да се поправи/среди се средува, споро али бар иде. Иначе ниту читам портали ниту се замарам со МКД тв. Да ме седниш до Латас не би го познал. Не ме занима, МК ТВ гледам само кога има преноси од утакмиците на Вардар мада и тоа се поретко, сега преферирам стримови, можам да си слушам навивање, атмосфера а не коментаторите. Читам спортски портали и онлајн весниците на брзина. Јас би рекол повеќе информации има на форумот него во било кој медиум...

Право на глас имаат македонските државјани што се на привремена работа/со привремен престој во странство а не дијаспората. Тоа што така се ословува тоа е грешка. Значи Џон Крокодилов што од Могила дошол во Сиднеј во 1962 нема право на глас. Шансите тој да има адекватен пасош (за да гласа мора кога го вадел пасошот да имал валидна МКД адреса) се речиси никакви. Овде процесот е секое гласање секој мора да се пријави неколку недели пред гласањето со тоа што дава копија од пасош и поплнува образец. Тие информации потоа се праќаат на ДИК (а знаеме кој раководи со ДИК) за да ги провери и да ги смести на список. Да не викам не, има чат пат по некој што може да се протне (јас сум еден од нив) што има имот во МКД па ако вадел пасош во МКД може дал МКД место странска домашна адреса. Такви се ретки, а би биле уште поретки ако имаме адекватна администрација и дипломатија па место овде да се чека 6 до 12 месеци за пасош да биде тоа некој нормален период... Така да гласаат углавно лица што релативно скоро се иселиле кој и те како ја разбираат ситуацијата во МКД, не си прави филм дека ништо не разбираат.

Иначе мирно може да спиете. Еве дефактно ни го скинаа правото на глас. Овде има 2 изборни места (амбасада и конзулат) со капацитет од 1000 гласачи, значи макс 2000 ќе можат да гласаат. Прагот е мислам 8000. Џабе ќе фрлите 3 мил евра да се прошетаат делегатите на ДИК (а нели знаеме кој раководи со ДИК) ама ајде тоа е веќе друга приказна...

Не си свесен колку уствари немаш поима и какви глупости изнатреска во постот. Бегаме ептен од темата, така да ке ти одговорам и исто ко куртонов погоре не замарај повеќе бар не за ова.

Во Австралија има двата печатени медиума - Австралиско Македонскиот Неделник и Денес. Газда на двата е Игор Павловски, син на лустрираниот академик Божин Павловски. Што мислиш чија линија они бранат? Последен пат овде сме имале про вмровски медиум некаде до средината на девесетите кога почина Панко (не ми текнува презимето) кој го имаше весникот Македонија. Најпосетениот портал - фаланга (со над 30 000 клика дневно, бар така се фали газдата) е исто анти вмровски. Газдава на времето се има дури и тужено со сегашниот пратеник. Типот е едноставно луд и мислам дека буквално сите ги хејта, сеедно која партија се. Би било интересно да се најде податок колку од овде се замараат со МКД порталите. Би бил изненаден еден да може да каже дека има повеќе од 1000 посетители дневно од овде (ова ги вклучува и весниците). Значи не си прави филмови дека не трујат со пропаганда, овде никој нема време ниту сака да се замара со тоа. Народот овде се информира пред се од роднини. Голем дел во мкд ако доаѓа ако не секоја секоја тогаш секоја втора/трета година (над 40 000 посетители од аус годишно има) па може да види разлики. Ти може не приметуваш зашто ти е секојдневие ама ние гледаме.

Конкретно ако мислиш на мене јас сум во МКД 2-3 пати годишно. Последен пат пред неколку недели. Релативно добро можам да проценам бар мене и во мојата средина како е. Сепак ок, секој гледа со свој очи, може ти друго гледаш, друга средина. Јас кога правам споредба како е денес и како било пред ова со другите едноставно нема споредба, мислам дека многу работи сега се подобри. Она што мене ме засега и сакам да се поправи/среди се средува, споро али бар иде. Иначе ниту читам портали ниту се замарам со МКД тв. Да ме седниш до Латас не би го познал. Не ме занима, МК ТВ гледам само кога има преноси од утакмиците на Вардар мада и тоа се поретко, сега преферирам стримови, можам да си слушам навивање, атмосфера а не коментаторите. Читам спортски портали и онлајн весниците на брзина. Јас би рекол повеќе информации има на форумот него во било кој медиум...

Право на глас имаат македонските државјани што се на привремена работа/со привремен престој во странство а не дијаспората. Тоа што така се ословува тоа е грешка. Значи Џон Крокодилов што од Могила дошол во Сиднеј во 1962 нема право на глас. Шансите тој да има адекватен пасош (за да гласа мора кога го вадел пасошот да имал валидна МКД адреса) се речиси никакви. Овде процесот е секое гласање секој мора да се пријави неколку недели пред гласањето со тоа што дава копија од пасош и поплнува образец. Тие информации потоа се праќаат на ДИК (а знаеме кој раководи со ДИК) за да ги провери и да ги смести на список. Да не викам не, има чат пат по некој што може да се протне (јас сум еден од нив) што има имот во МКД па ако вадел пасош во МКД може дал МКД место странска домашна адреса. Такви се ретки, а би биле уште поретки ако имаме адекватна администрација и дипломатија па место овде да се чека 6 до 12 месеци за пасош да биде тоа некој нормален период... Така да гласаат углавно лица што релативно скоро се иселиле кој и те како ја разбираат ситуацијата во МКД, не си прави филм дека ништо не разбираат.

Иначе мирно може да спиете. Еве дефактно ни го скинаа правото на глас. Овде има 2 изборни места (амбасада и конзулат) со капацитет од 1000 гласачи, значи макс 2000 ќе можат да гласаат. Прагот е мислам 8000. Џабе ќе фрлите 3 мил евра да се прошетаат делегатите на ДИК (а нели знаеме кој раководи со ДИК) ама ајде тоа е веќе друга приказна...
I ne ni treba da glasate.

I ne ni treba da glasate.

Taka e, posto ocigledno vie tolku mnogu znaete i stalno odlicni politicari i vladi birate. Uspesi cel kup, eve prvi ste u se vklucuvajki i promena na ime, zname, identitet, preambula, ustav, badinter vo parlament, ekenomski razvoj, zdrastvo.... Od tolku pravilen izbor sto pravite sekoj nekolku godini soros i drugite mracni sili moraat da dejstvuvaat posto kaj i da e ako ne monako i linhenstajn, bangladesh sigurno ke go stignete.

Ne se sekiraj, nie u princip nekeme da glasame. Od 84 000 vo aus pomalku 10 000 imaat pasos a od tie poveke od pola ne ni imaat pravo na glas. Vie da znaete sto pravite tamu nie samo bi ve poddrzale i nema sto da vi se mesame. Da znaea sto pravat tie u parlament nemase ni tema da ima ovde ko sto nema na primer za rabotenjeto na nekoja uspesna mk firma...

Takvi ko tebe ne treba poveke da glasaat.

U pravo e KANO, do sega ne se meshavme nie od dijasporata, ama epten ja zasravte rabotava...
Izgubivte ekonomija, izgubivte diplomatija, izgubivte ustav, izgubivte drzhava a sea kaj i da e i nacijata ke ja izgubite...abe vas od SDSM kur da vi dae choek na edno shetanje ke go izgubite po pat od sho ste baksuzi nekoi trapavi.

Немој, аман продолжете да се мешате, благодарение на вашите гласови до сеа нацијата не ја изгубивме.

Уште еден мангуп од туѓина ќе ја исправа државава.

Sent from my iPhone using Tapatalk

od sajtot na sobranie podatoci za 2011 godina.
`Izborna edinica broj 7 Vo Sedmata izborna edinica se utvrdeni 8 listi na kandidati za pratenici i toa 6 samostojni listi na politi~ki partii i 2 listi na koalicii so vkupno 160 kandidati za pratenici. Vo ovaa izborna edinica, od vkupno zapi{anite 4 591 izbira~i vo izbira~kiot spisok na 28 izbira~ki mesta glasale 2494 izbira~i odnosno 54,32%.
Izborna edinica broj 8 Vo Osmata izborna edinica se utvrdeni 7 listi na kandidati za pratenici i toa 5 samostojni listi na politi~ki partii i 2 listi na koalicii so vkupno 140 kandidati za pratenici. Vo ovaa izborna edinica, od vkupno zapi{anite 1824 izbira~i vo izbira~kiot spisok na 5 izbira~ki mesta glasale 994 izbira~i odnosno 54,50%.
Izborna edinica broj 9 Vo Devetata izborna edinica se utvrdeni 4 listi na kandidati za pratenici i toa 2 samostojni listi na politi~ki partii i 2 listi na koalicii so vkupno 80 kandidati za pratenici. Vo ovaa izborna edinica, od vkupno zapi{anite 798 izbira~i vo izbira~kiot spisok na 3 izbira~ki mesta glasale 600 izbira~i odnosno 75,19%.
vo zemjava potrebni bea najmalku 7856 glasovi vo i.e.6 a najmnogu vo i.e.4 10612

podatoci za 2014 godina
Izborna edinica broj 7 Vo Sedmata izborna edinica se utvrdeni 5 listi na kandidati za pratenici so vkupno 100 kandidati za pratenici. Vo ovaa izborna edinica, od vkupno zapi{anite 18 911 izbira~i vo izbira~kiot spisok na 27 izbira~ki mesta glasale 8 814 izbira~i odnosno 45,55%.
Izborna edinica broj 8 Vo Osmata izborna edinica se utvrdeni 5 listi na kandidati za pratenici so vkupno 100 kandidati za pratenici. Vo ovaa izborna edinica, od vkupno zapi{anite 3 337 izbira~i vo izbira~kiot spisok na 5 izbira~ki mesta glasale 1 845 izbira~i odnosno 55,29%.
Izborna edinica broj 9 Vo Devetata izborna edinica se utvrdeni 3 listi so vkupno 60 kandidati za pratenici. Vo ovaa izborna edinica, od vkupno zapi{anite 1 534 izbira~i vo izbira~kiot spisok na 3 izbira~ki mesta glasale 982 izbira~i odnosno 64,02%.
vo zemjava bea potrebni najmalku 7565 glasovi vo i.e.6 a najmnogu vo i.e.4 10270
nesrazmerno e da se stane pratenik so 600 glasovi dodeka vo maticnata zemja ti trebaat najmalku 7856 glasovi(2011)

Уште една глупост која власта не смееше да си ја дозволи без соодветни подготовки. А си ја дозволи од познати причини. За околу 200.000 проценети (врз основа на 120.000 регистрирани Македонци во Австралија) луѓе во единица 9, да се запишани само 1500, а да гласаат само 982ца е лудило без граници. Ако од 2.1 милиони во Македонија, по некоја владина логика има 1.8 милиони гласачи тогаш од 200.000 треба да има барем 150.000. Нека се и 50.000 (по 1 лице од просечно семејство). Во првиот случај 0.6 % :confused: а во вториот помалку од 2% :eek: одлучувале за сите Македонци во единица 9.

Од Мелбурн до Минхен
Избирачки списоци и избори не се заебанција и детска игра ниту нечија приватна забава.

Последно уредено:
Не пречи што дијаспората гласа на избори кога имаме избори во Македонија.
Пречи што ние не можеме да гласаме од овде од Македонија кога се одржуваат избори на дијаспората по земји од типот на Австралија, САД, Канада, Германија, Швајцарија, Франција........
Тоа е дискриминација врз нас :D

@MDI прочитај ја статијата во постот на Lurtz онаа сканираната од тукашниот весник ДЕНЕС од Игор Павловски - новинар и газда на ДЕНЕС и АВСТРАЛИСКО МАКЕДОНСКИ НЕДЕЛНИК, син на лустрираниот Божин Павловски што ти го спомнав погоре. Колку да видиш како се мотивираат гласачите овде и каква пропаганда се сервира пошто мислиш ВМРО овде переле мозоци. Една причина (мада мала) зошто малку гласачи има во АУС беше баш тоа, ДИК (кој знаме кој го води) лупаа гласачи место во мелбурн во минхен, москва, марибор... Што е уште поинтересно се гледаше дека тоа е правено НАМЕРНО, значи 90% таквите преместени гласачи беа мажот (возачот) во фамилија од 3-4 гласачи. Идејата беше едноставна, тргни еден нема цела фамилија да гласа...

@lans се убаво што си постирал дел од статистиката, ќе се концентираме на 9ката - Австралија, за другите неќам да зборам пошто и немам баш добри информации... Во куси црти има 1534 запишани од кој гласале 982ца на 3 избирачки места а во МКД биле потребни минимум 7565 гласа мање више... Ако имаш целосни податоци кажи колку гласале за кого, пошто и тоа е битно така?

1. На континент колку европа има дури 3 избирачки места од кој 2 се на иста локација - конзулатот во Мелбурн а едно е во амбасадата во Канбера. Кажи колку избирачки места има во изборниве единици 1-6 што се практично територии по површина колку пола Мелбурн или Сиднеј... Ако сакаш да имаш бројчана излезеност како во МКД дај му услови ко во МКД, да си гласа во маало. Не го малтретирај физички да се пријавува за гласање па уште еднаш да мора да иде да гласа. Кажи ми како сакаш да имаш 7500+ гласачи кога си направил услови за максимален број на гласачи да биде 3000 (по 1000 на секое избирачко место). Јасно ти е дека од Перт до Мелбурн е колку од Скопје до Москва? Дека и покрај тоа имаше луге што ДВА ПАТИ доаѓаа, еднаш да се пријават, еднаш да гласаат. Јасно ти е дека од Аделаид до мелбурн е 8 саат со кола? Од Сиднеј до Канбера 3 саати еден правец. Конзулатот во мелбурн е уникатно лоциран во дел од градот каде нема ни адекватен паркинг ни е добро поврзан со местата каде претежно живеат македонци.

2. Дали мислиш дека е правилно ако утре место 982 излезат 75 000 гласачи да имаат 1 пратеник? Дали тогаш си спремен да пуштиш 10 места? Пошто пази ако допуштите може 75 000 ќе нема ама јас ти гарантирам во рок од 2-3 години ќе се огранизира народот овде и ќе има 20 000+ (барем 4 пратеника ќе има)... Овде се во голема мера луди, ако некој ги организира и те како може да се постигне ова (ова го базирам врз база на демострации, пикници и разни собири што биле асално организирани во минатото).

3. Ако добро се сеќавам првити избори пратеникот на вмро освои 94% од гласовите а вториот пат 97% од гласовите, еве ти реков провери и баш напиши овде како било. Дали за тебе тоа е доволно добар индикатор за тоа како би гласале сите доколку имале прилика? Мислам сериозно да излезат 20 000, нема да биде 97% него 99.8% зашто тие 13 гласа што ги освои сдсм нема да се зголемат. Кандидатот на СДСМ има голема фамилија овде. Долого време бил претседател на битолското друштво (најголемото социјално друштво во мелбурн)... На крај за него гласаше отприлика пола од неговата фамилија, сфакаш како стојат работите? Дека не е пропорцијално не е, ама не е пропорцијална цифрата ни на избирачки места.

Има уште многу да се пишува ама апла забегавме од темата...

@Lurtz Што се соодветни подготовки?

Се понуди интернет гласање, СДСМ одби. Се понуди гласање преку пошта, СДСМ одби.

Кој се тие познати причини? Беше едно од пред изборните ветувања така?

Во австралија официјлано има 84 000 македонци, неофицијално 200 000. Ова е ДИЈАСПОРАТА. Дијаспората не гласа. Читај погоре кој гласа. Значи прво треба да имаш пасош, второ треба пасошот да ти со мак адреса, трето треба да не си еден од оние 400+ пасоши што беа најдени во фјока на „неутралниот“ конзул Сибиновски четврто треба да имаш среќа ДИК да не те стави у минхен место мелбурн, пето во случај татко ти/маж ти да го ставиле во минхен а тебе во мелбурн треба да имаш нерви и услови да стигнеш до конзулатот за да гласаш...

Алудираш дека изборот не бил праведен дека мал дел одлучиле за македонците овде... Кој се жалел? Има ли едно друшто, една организација (нормално политички не поврзана за СДСМ) што се пожалила на изборот? Еве на форумот сме 10тина од АУС, еден нека каже дека ПОЗНАВА човек што гласал или би гласал за другата опција... Мислам смешно е да го оспортувате тоа, колку и лудо да ви изгледа бројките се тие, а и победата е издвојувана со разлика од над 90%...

@Dallas Mavericks како тоа не смее? Јас сум гласал од Скопје и Лондон на избори во АУС. На 21ви месецов ќе гласам на локалните избори најверојатно од Сингапур. Ако исполнуваш услови МОРА да гласаш кај и да си, иначе следи казна. Се гласа по пошта или во конзулат. Пред да идам на пат се пријавувам каде ќе бидам на 21ви и ми праќаат ливче, тоа мора да го испратам по пошта. Просто е само во МКД тоа е комлицирано пошто не си веруваат партиите. Што сме ние криви за тоа?

И јас сум дел од таа дијаспора, во делот на Еврогејската Унија, иако доста често идам во Македонија, имам пасош, лична карта, имот, плаќам данок, никогаш за последните 20 години не сум гласал во Македонија.
Мислам дека не е чесно јас да учествувам во избори за власта во Македонија, кога не носам никакви последици од изборот, за разлика од тие што живеат во Македонија и од гласањето им зависи дали животот ќе им е полош или подобар. Дури и законски би забранил кој не престојува повеќе од 6 месеци во годината во Македонија, да нема право да учествува во било какво гласање.
Како македонец ми е грижа за Македонија, давам мој мислења и коментари тука, се со цел да помогнам на мојата татковина, но на избори не учествувам. Тоа е исто како вие да имате право да учествувате на избори во Австралија, немате никакви последици а учествувате во тоа кој да им ја управата државата.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom