1. ОК, тогаш сме на чисто дека си од партија.
2. Нередовност на студенти (и на професори). За редовност не ни даваат повеќе од 10 поени и (или) потпис. За таа беда, трошење пари на електронски систем за евиденција (картички читачи тракатанци) ми изгледа како непотребно луксузирање. Ништо не гарантира дека еден на друг нема да си ги поминуваме картичките и поштено секој ќе си ја поминува својата. Мислам, општо, као Македонци сме снаодливи за зезање на системи. А нередовните професори истото ќе го прават - ќе му речат на демонстраторот или асистентот (или професор сопартиец или должник) да ја помине неговата картичка ќе му даде и пасворд ако треба и оп, го има во системот, никој веќе не може да труби наоколу дека бил нередовен.
3. Нередовност на професори. Знам дека е тешко да се замисли како да евидентираш нередовен, ако не ги евидентираш и редовните. Но не ми изгледа баш напредно (малце као од нацистички логор метода ми личи) да се малтретираат редовните за да се установат нередовните, и прилично сигурен сум дека има некое фино правно решение за да се установат и казнат нередовните вработени без да се чепкаат другите.
Ги видов Закон за работни односи член 81-86 (има пдф со гугл), и Закон за високо образование (од веб страната на УКИМ) кај обврските на деканот, и кога ќе ги искомбинираш, досега би требало да има казнети и дури отпуштени професори. Но, имаш поента дека умрел социјализмот (ваљда добро си запознаен дека се кодошеле, пошто тешко дека си студент) и нередовните професори се изгледа од редот на големи (бизнис?)ѕверки врзани со партија и власт, па немало фајде ни од декан ни ректор. Затоа досега било никому ништо и само студенти си страдале.
Уствари, професорите си се криви што ги снашло сега. Ако сакале да си зачуваат автономија ќе си ги казнувале досега безобразните по свое - автономно. Нека им се меша владата, нека ги среди тогаш. Ама жал ми е за добрите професори пошто има некои, и тоа повеќето стварно супер, многу сум научил од нив и заради нив.
А ние студентите не сме криви, не треба да свалуваат систем за евиденција на нас. Исто, од кај испадна комплетни студиски програми на англиски сосе предавања и полагање. Јас се запишав за на македонски да учам и полагам. Јас читам англиски ама ако ни ја направат насоката кај што сум на англиски тешко ќе се живее. И што се испофали владава преведувала книги а сега - ај на англиски сите предмети да ги учите и полагате?!!