Протести на професорите

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
Еее, кај отиде. (За Alex_The_Great) Студент се запишува на факултет, демек САКА да студира, плаќа да студира, а професор е платен да ја извршува таа работа. Како тоа споредуваш баби и жаби, јасно дека за студенти е решливо прашањето.

Колку што знам има разноразни инспекторати за контрола на факултетите, ама што прават не знам. Од кај знаете дали немало професор што бил казнет?

АЈ сега ми правиш бош муабети. И овој се вработува оти сака да работи, никој не станал професор со сила. И не е баби и жаби туку е баш на место прашањето.
Тоа што надлежните немаат одговор си е друга работа.
Ако најдеш поназад наведов неколку работи кои (не) ги прават професорите и тоа само на еден факултет.
И да знам професор кој 3 години се нема појавено на предавање, а секој ден е в кабинет. Затоа што и додека се пушеше во ходникот истиот минуваше секојдневно и се расправаше во колегите кои пушеа, а истиот тој семестар тој професорот се немаше појавено на нити едно предавање од неговиот предмет. Ако тој беше казнет соодветно дали ќе го правеше тоа 3 години, затоа што сеуште го прави?

може ли барем да се запознаеш со професорот? :pos:
како мака да ти е да студираш. пак ќе кажам, никој со сила не те тера да студираш. ти сакаш да студираш, а да не ја видиш ниту локацијата на факултетот. бог да чува...и доста во празно само пишуваш. немам намера толку голем текст да ти читам... :helou:

Тебе изгледа треба све педагошки да ти се објасни така да не е чудо што не знаеш сам да свртиш ништо по книги или интернет и со зурли и тапани се залагаш за предавања.

Тоа што тебе ти изледа како фрази покажува дека те мрзи да читаш.
Друго, не можеш да тврдиш ништо за целиот форум (сам си кажа дека си само ЕДНА птица што не прави прелет).

Сега читај внимателно: Ти прашуваш "што се буниш" како заклучок на "никој не те тера и откако ќе се запишеш да присуствуваш на факултет".
Јас не се бунам за "никој не те тера и откако ќе се запишеш да присуствуваш на факултет" туку за предлог законот што ќе ме тера да присуствувам.
Во овој момент имам слобода и да одам и да не одам на предавања. Ти го поддржуваш предлог законот во смисла: МОРА да се оди на предавања.

На некои професори не им се добри предавањата и само се информирам тематски за нив, поефикасно учам по свое. Студирање не значи по цел ден да висиш на факултет, туку да го студираш (да го учиш подлабоко) материјалот.

Што се однесува до Америка, пак збориш како од прва рака да знаеш. Не знаеш, инаку ќе кажеше нешто повеќе. Еве ти од втора рака од мој другар на Mississippi State University. Кога се присутни на факултет, ретко имаат предавања на кои професорот само си пишува со креда на табла, а студентите да слушаат или да си спијат. Тие од повеќе предмети се постојано на некаков проект и сериозно работат како некакви научници и комплетираат нешто. Ама, универзитетот има ресурси, има супер технологија која само напреднува со вакви проекти. Така таму има смисла да си постојано на факултет. Плус тоа, многу му е гајле таму на професорот дали си бил или не, твоја работа. Ако не го комплетираш тоа што се бара, ќе си опрчиш уште пари или ќе изгубиш стипендија, која не е баш мала.

Ти почна да ја истакнуваш редовноста како клучен елемент за поддршка на предлог законот. Толку ли не примети што значи плеткање во автономија на универзитетот?

Само мала споредба: Универзитет е високообразовна установа, која ги содржи највисоко образованите и научни кадри во државата. Нив им се одзема автономија, а им се дава огромна автономија на еден куп административни служби. Последен пример од нашата реалност ви е катастар. Еден осреден правник од катастар би имал поголема автономија отколку професор на УКИМ со новиот предлог закон.

Ако на професорите им се прават притисоци, не очекувајте дека кај нив и ќе останат, ќе се прелеат на нас, нема да знаеме што не снашло.

--- надополнето ---

Еее, кај отиде. (За Alex_The_Great) Студент се запишува на факултет, демек САКА да студира, плаќа да студира, а професор е платен да ја извршува таа работа. Како тоа споредуваш баби и жаби, јасно дека за студенти е решливо прашањето.

Колку што знам има разноразни инспекторати за контрола на факултетите, ама што прават не знам. Од кај знаете дали немало професор што бил казнет?

може ли барем да се запознаеш со професорот? :pos:
како мака да ти е да студираш. пак ќе кажам, никој со сила не те тера да студираш. ти сакаш да студираш, а да не ја видиш ниту локацијата на факултетот. бог да чува...и доста во празно само пишуваш. немам намера толку голем текст да ти читам... :helou:

Стара прикаска, кога сум во право ми велат дека многу зборам.
Сакам да студирам, ама не морам да висам по цел ден на факс. Предлог законот вика - морам по цел ден да висам таму.
Пази следново, споро пишувам само за тебе:

(а) За прашањето за редовност и евиденција на присуство на студенти:

Идам во продавница и купувам сникерс. МОРАМ да го изедам, или имам право да го фрлам ако сакам?
Уште повеќе, СМЕЕ ли некој официјално да ме ЕВИДЕНТИРА дали сум го купил и изел чоколатцето?
(Превод: Плаќам за студирање. МОРАМ да конзумирам предавања или имам право и да не одам ако сакам?
СМЕЕ ли некој официјално да ме ЕВИДЕНТИРА дали сум бил, на ниво на ЗАКОН?)

(б) За професорите што не си ја вршат работата:

Идам во продавница и сакам сникерс, не смеам да излезам од продавницата ако не дадам пари на каса, ама продавачката не ми го дава сникерсот.
Треба ли да се казни продавачката? 100% некаде во закон за облигациони односи има вакво нешто. (За ова мислам сите се сложуваме)

(в) За предлог законот за високо образование во однос на добрите професори:

Идам во продавница, давам пари, продавачката ми го дава сникерсот.
Треба ли да се евидентира дека добро си ја извршила работата (на ниво на ЗАКОН)? Колку ќе го кошта газдата да направи таков систем за следење?

--- надополнето ---

АЈ сега ми правиш бош муабети. И овој се вработува оти сака да работи, никој не станал професор со сила. И не е баби и жаби туку е баш на место прашањето.

Бош е муабетот кога го кажуваш така само до пола - само за "сакањето". Бар да кажеше само за плаќањето.

Имаш страна што плаќа (како последица на тоа што сака), и имаш страна што е платена (дали сака или не, нема врска за него).
Не доаѓа предвид санкционирање а камоли нешто да се "решава" за тој што плаќа (како што викаш ти - "лесно се решава" редовност/нередовност на студенти).
Кај си видел на пример на реклама (наменета е за тие што плаќаат, нели): "Ако не купите од нашиот прашок, мамичетото ваше...."

За професор што зема плата, а не си ја врши работата, ич тој не е крив. Секој сака да лежи и да зема плата, тоа е природно.
Кој ли е тој што не го казнува....? Да не е оној истиот што сака сега сите други професори сосе студенти заедно да ги стави во исти кош под ист закон? ЕВИДЕНЦИЈА за сите!!!!

да не сакаш професорот да ти купи сникерс? стварно, тешко е да се студира...:pos:

пс-ти изгледа не читаш или не сакаш да читаш. уште претходно те прашав, зарем треба ли факултетите да ги направиме „Бит пазар -2“?
ппс-не студирај ако не ти одговара. никој со сила не те тера. ;)

Стара прикаска, кога сум во право ми велат дека многу зборам.
Сакам да студирам, ама не морам да висам по цел ден на факс. Предлог законот вика - морам по цел ден да висам таму.
Пази следново, споро пишувам само за тебе:

(а) За прашањето за редовност и евиденција на присуство на студенти:

Идам во продавница и купувам сникерс. МОРАМ да го изедам, или имам право да го фрлам ако сакам?
Уште повеќе, СМЕЕ ли некој официјално да ме ЕВИДЕНТИРА дали сум го купил и изел чоколатцето?
(Превод: Плаќам за студирање. МОРАМ да конзумирам предавања или имам право и да не одам ако сакам?
СМЕЕ ли некој официјално да ме ЕВИДЕНТИРА дали сум бил, на ниво на ЗАКОН?)

(б) За професорите што не си ја вршат работата:

Идам во продавница и сакам сникерс, не смеам да излезам од продавницата ако не дадам пари на каса, ама продавачката не ми го дава сникерсот.
Треба ли да се казни продавачката? 100% некаде во закон за облигациони односи има вакво нешто. (За ова мислам сите се сложуваме)

(в) За предлог законот за високо образование во однос на добрите професори:

Идам во продавница, давам пари, продавачката ми го дава сникерсот.
Треба ли да се евидентира дека добро си ја извршила работата (на ниво на ЗАКОН)? Колку ќе го кошта газдата да направи таков систем за следење?

--- надополнето ---

Бош е муабетот кога го кажуваш така само до пола - само за "сакањето". Бар да кажеше само за плаќањето.

Имаш страна што плаќа (како последица на тоа што сака), и имаш страна што е платена (дали сака или не, нема врска за него).
Не доаѓа предвид санкционирање а камоли нешто да се "решава" за тој што плаќа (како што викаш ти - "лесно се решава" редовност/нередовност на студенти).
Кај си видел на пример на реклама (наменета е за тие што плаќаат, нели): "Ако не купите од нашиот прашок, мамичетото ваше...."

За професор што зема плата, а не си ја врши работата, ич тој не е крив. Секој сака да лежи и да зема плата, тоа е природно.
Кој ли е тој што не го казнува....? Да не е оној истиот што сака сега сите други професори сосе студенти заедно да ги стави во исти кош под ист закон? ЕВИДЕНЦИЈА за сите!!!!

А парите се од факултетската каса. Касата ја полнат студентите.
Парите не ги даваат професорите.
И од буџетот на РМ. Парите ги добиваат од граѓани, дел од студентите, дел земаат од учебници (некои од нив мора да се купуваат секоја година) и кој може (зависно од врските и предметот) од професорите е навлезен во проекти (солидно платени), државни/јавни функции, разни комитети. Еден професор држеше 3 предмети на еден факултет (кои главно асистентите и лаборантите му ги водеа и се грижеа за студентите) и само за нив земаше околу 3-4.000 марки. Истиот членуваше во некој одбор/совет, беше дел од проекти и издаваше учебници.
Можеби би требало да не се гиба во некоја си автономија (и пак не разбрав ни каква автономија ни за што точно протестираат), но во тој случај би требало да се укине и изворот на средства од буџет на РМ па ком опанци ком обојци.

и пак не разбрав ни каква автономија ни за што точно протестираат
Јас како што прочитав по дневните гласила, протестираат против владата демек. За тоа што им викал Николче (како беше) мин. за образование дека мораат да објавуваат научни трудови со некој закон.
Од тоа целото, јас оправдувам ваков закон. Зошто? На поголем дел од факултетите нема литература за учење. Јас лично морам да користам книги на српско-хрватски јазик, по некои предмети користам и Германски учебници, а Македонски нема. Е, затоа.

Изгледа според овој дел
Доколку се издржуваат со и од буџет, не може да се целосно (па и делумно, прашање е кои сегменти ги засегаат) автономни (ако има таков случај низ држави слични на нашата...со сличи состојби, ве молам посочете), едино да се вработат на приватните факултети.

Збунуваат овие информации пласирани во медиумите
На професорите од Скопскиот универзитет зачестените упади во универзитетската автономија им го прелеаја трпението и в четврток во 13.30 ќе одржат мирен собир. Зад иницијативата за протестот кој ќе се случи пред споменикот на патроните Св. Кирил и Методиј во универзитетскиот кампус, стојат непартиски кадри од речиси сите факултети. Ова е само показател дека на универзитетските професори им е веќе преку глава од посегањето по уставно загарантираната автономија, бидејќи последниот протест на кој излезе Скопскиот универзитет се случи во дамнешната 1997 година.
но не најдов (или не сфатив) конкретно и со пример за каков упад се работи. Дали ќе ги контролираат со работно време, со присутност во предавалните, со издавање (или менување само на корици) на учебници, оценување од надворешни лица, изгласување на одлуки, членови и раководства на универзитетски организации...или за некои корекции на нивните примања.

И од буџетот на РМ. Парите ги добиваат од граѓани, дел од студентите, дел земаат од учебници (некои од нив мора да се купуваат секоја година) и кој може (зависно од врските и предметот) од професорите е навлезен во проекти (солидно платени), државни/јавни функции, разни комитети. Еден професор држеше 3 предмети на еден факултет (кои главно асистентите и лаборантите му ги водеа и се грижеа за студентите) и само за нив земаше околу 3-4.000 марки. Истиот членуваше во некој одбор/совет, беше дел од проекти и издаваше учебници.
Можеби би требало да не се гиба во некоја си автономија (и пак не разбрав ни каква автономија ни за што точно протестираат), но во тој случај би требало да се укине и изворот на средства од буџет на РМ па ком опанци ком обојци.

Конкретно ќе кажам за професорите од Медицински факултет (веќе кажав за нив дека се работи, за Правен, Економски и другите не можам да зборам зашто не знам таму како одат работите).
На Медицински факултет професорите САМИ си ги плаќаат објавувањата на научните трудови. НЕ добиваат пари од факултетот за тоа. Добиваат месечен надоместок за настава, што е и логично бидејќи всушност работат и како доктори и како професори.
НЕ добиваат пари од факултетот, ниту од било кој, за присуство на конгреси, објавување на трудови во стручни списанија, членство во меѓународни организации.
Проектите се исклучително ретки и не се организирани од страна на факултетот, туку самоиницијативно (во превод - снајди се, па живеј).
Да, само менторите треба да имаат 8 труда во меѓународни списанија, оние кои не сакаат да бидат ментори мора да имаат 6.
За делот за редовност на предавањата се согласувам, мора да има некаква контрола над тоа, на сите факултети има професори кои не се појавуваат и професори кои се исклучително редовни. Но, истото мора да се спроведува и за студентите.
За книгите исто така, дедо ми беше професор на Правен, се пензионираше пред речиси 20 години и уште се учи според неговата книга во која пишува СФРЈ (нормално, во тоа време била пишувана), барем да се потруделе да ја препишат и да ги изменат тие работи.
Упадот во автономноста е на ниво на изгласувањето на одлуки, членови и раководства, тоа не може да биде политички и управувано од министерството. Секој факултет во тој сегмент МОРА да ја задржи автономијата за да не се претвори во политички управувана институција.
Корекции на примањата е мизерно да се прават. Во принцип, да, тие имаат високи плати во однос на другите, но погледнете го тоа на друго ниво, СЕКАДЕ професорите имаат добри плати и "повластен" статус. Тоа е едноставно една од професиите кои се добро платени (оправдано).
Значи, ДА, треба да се регулираат одредени работи, но не смее професорите (и во суштина секој поинтелектуален дел од населението, како што практикуваат одредени) да се третираат како криминалци.
Ако сакаат образование на европско ниво, нека понудат и европски услови на работа, како за професорите, така и за студентите, и нека бидат критериумите валидни и за двете страни, не само да се критикуваат едните, а другите да фаќаат сеир и да го потпалуваат огнот.

Збунуваат овие информации пласирани во медиумите
бидејќи последниот протест на кој излезе Скопскиот универзитет се случи во дамнешната 1997 година.
но не најдов (или не сфатив) конкретно и со пример за каков упад се работи. Дали ќе ги контролираат со работно време, со присутност во предавалните, со издавање (или менување само на корици) на учебници, оценување од надворешни лица, изгласување на одлуки, членови и раководства на универзитетски организации...или за некои корекции на нивните примања.
Ќе отидам малку оф-топик:
97-ма имаше протести, и тоа беа политички протестите. Дури и гимназијалците ги ангажираа да протестираат, ако не се лажам.

Има недостатоци во сите образовни органи, не верувам дека ќе се решат некогаш проблемите.

Министерството за образование отсекогаш било без евиденција кој јаде и кој пие. Дури и денес се такви, кога дури и чистачките се максимално опремени.
Имаат компјутери, ама тешко е да се научат да ги користат административци кои цел живот го поминале со регистерски папки под реден број за месец и година.

Приказна: Имав професор кој беше втор човек во Министерството за образование. На предавање дојде само еднаш во текот на целиот семестар, и не се задржа ниту десет минути. Цел семестар се гледавме со асистентот, кој ја знаеше цела работа на професорот, а исто и овој имаше докторска титула. Зошто не му отстапи место овој ако не може да доаѓа на предавања? Никој не можеше да земе оценка во индекс од него, а и многу често му се случуваа да изгуби пријава, која е единствен доказ дека некој положил испит кај него.
Тој дел ми е доста познат. А и што има да се бунтуваат професорите, кога и јас имам правено стручни трудови по 20-40, па дури и поголеми... Најголемата семинарска досега ми достигнува 78 страници истражување конкретно за стручна проблематика.

Нормално е да после истиот професор проба тој мој труд да го искористи во некоја од неговите книги, само треба да биде доволно паметен. :)

--- надополнето ---

Конкретно ќе кажам за професорите од Медицински факултет (веќе кажав за нив дека се работи, за Правен, Економски и другите не можам да зборам зашто не знам таму како одат работите).
На Медицински факултет професорите САМИ си ги плаќаат објавувањата на научните трудови. НЕ добиваат пари од факултетот за тоа. Добиваат месечен надоместок за настава, што е и логично бидејќи всушност работат и како доктори и како професори.
НЕ добиваат пари од факултетот, ниту од било кој, за присуство на конгреси, објавување на трудови во стручни списанија, членство во меѓународни организации.
За болдираниот дел: Мислам дека не си добро информирана. А и нормално е да некои од професорите ги лажат студентите, кога знаат дека студентите се мирни младинци со поднаведнати главчиња.

Да, само менторите треба да имаат 8 труда во меѓународни списанија, оние кои не сакаат да бидат ментори мора да имаат 6.
За делот за редовност на предавањата се согласувам, мора да има некаква контрола над тоа, на сите факултети има професори кои не се појавуваат и професори кои се исклучително редовни.
Според новитте предлози, трудовите најверојатно треба да се намалат.

Наместо со 5, ментор на докторски студии и со два објавени труда
Објаснувањето на министерот Тодоров е дека во земјава голем дел од професорскиот кадар не ги исполнувал условите, за да не тапкаме во место и да не трпат студиите кои повеќе од година стагнираат се одлучиле на овој чекор.

во однос на редовноста, не знам како ќе го постигнат сето тоа да работат и во оддел и во сала и во училна. Можеби треба да ги поделат работните обврски инаку е физички невозможно...ама ова значи и помали плати и примања...можи и затоа не се помируваат со редовноста. истото се однесува и за другите факултети.
Упадот во автономноста е на ниво на изгласувањето на одлуки, членови и раководства, тоа не може да биде политички и управувано од министерството. Секој факултет во тој сегмент МОРА да ја задржи автономијата за да не се претвори во политички управувана институција.
ова ме интересира дали со новите измени ќе станат зависни во избор на структури...или истото било присутно и порано. Колку што гледам, во голем број одбори и комисии, државни и јавни активности (на пример попис на население, пописна комисија, изборна комисија...) членуваат голем % професори што е ок, но...како стојат со основните функции како предавачи и наставн кадар :)

Корекции на примањата е мизерно да се прават. Во принцип, да, тие имаат високи плати во однос на другите, но погледнете го тоа на друго ниво, СЕКАДЕ професорите имаат добри плати и "повластен" статус. Тоа е едноставно една од професиите кои се добро платени (оправдано).
Секој смета дека заслужува повеќе, но со професори кои сум работел на проекти или за кои знам колку земале...има да ве фати срце од цифра :)

Пак не е јасно во кој сегмент новите предлози не се добри -оценување, редовност...?

И каде се тука основно и среднообразовните институции и кадар...оние кои ги обликуваат луѓето и им даваат срж на знаењето...или нивните примања, оценувања и независност не се битни

Што мислите дали се во право за нивните барања или време е некој да ги надгледува? Дали така ќе се подобри системот кој продуцира лоши кадри или ќе отиде се во неповрат заедно со државата?
Прв пат гледам професори на протест,поздрав до нив.
Ве молам без политика.
за дел од работите имаат право, поготово во делот на независност, а за голем дел не се во право поготово за делот каде се однесуваат како газди на факултетите, односно нередовното или ич непојавување на предавања, бркање бизниси на страна, предавања во исто време на државен и неколку приватни факултети, немањето основна литература за предметите кои ги предаваат, изживувањето према студентите и тн... колку што јас разбрав владата сака да ги стави финансиски зависни од неа и не само финансиски, а го шминкаат законот со правила на однесување, редовност и тн... според мене ова е пак перење на мозок но се обиделе на погрешна категорија на луѓе, па затоа образложувањето на законот не го даваат пред професорите туку пред студентите. Никаде до сега немало протест на професори против закони, а во исто време и на исто место контра протест на студенти за истиот закон. Студентите ни се замолчени (зошто тажно но вистинито е дека оние што треба да ги организираат се партиски задоени, а другите се социјално слаби и си ќутат да не го извлечат подебелиот крај), професорите со своето однесување самие се доведоа да немаат поддршка така да кого и да поддржиш во случајов ќе згрешиш.
најлошото е што и самите студенти не веруваат во себе и во тоа дека можат нешто да сменат, јас бев на средношколските и студентски протести против студирањето на албански на педагошки 98 год, бев на неколку студентски протести и после тоа, и кога се штрајкуваше со глад, но ништо не сменивме оти секогаш водачите подлегнуваа на политиката и се продаваа или беа однапред политички определени. Можеби и индиферентноста на студентите потекнува од тие случувања, а професорите очигледно сами неможат да кренат толку галама колку што е потребно пак ќе повторам, заради тоа што и самите немаат углед меѓу студентите.

Ти појма немаш за што се контраш, ама да се најдеш во муабет.

Споредбата со прашокот ти е детска и без нити една сличност со дискусијава.

А професорот кој прифатил да работи на тоа работно место е должен да си ја работи својата работа. Тој зема плата за да биде присутен на предавањата, да ги научи студентите и да биде достапен за нив за консултации.
Доколку не се придржува до истото тој треба да биде соодветно казнет, затоа што тој не ја зема платата за да седи дома или да шета низ град.

Затоа евиденцијата е потребна да се види кој професор колку си ја заслужил платата.
Доколку тој(професорот) е редовен на предавања нема зошто да се грижи дали ќе има евиденција или не.
А ти штом толку скокаш, штом толку напинаш, значи или си професор или имаш близок професор кој патем не е редовен на предавање. Е сега тебе тука ти е маката.
Во спротивно зошто редовните професори би се грижеле за евиденцијата? Нели се тие редовни? Значи нема потреба да се грижат никој ништо не им може. Тие се чисти и пред работодавецот и пред студентите.

За болдираниот дел: Мислам дека не си добро информирана. А и нормално е да некои од професорите ги лажат студентите, кога знаат дека студентите се мирни младинци со поднаведнати главчиња.

За медицина добро сум информирана :smir:
За другите, како што кажав - не знам. Си напишав за кој факултет знам сигурно.

Ти појма немаш за што се контраш, ама да се најдеш во муабет.

Споредбата со прашокот ти е детска и без нити една сличност со дискусијава.

А професорот кој прифатил да работи на тоа работно место е должен да си ја работи својата работа. Тој зема плата за да биде присутен на предавањата, да ги научи студентите и да биде достапен за нив за консултации.
Доколку не се придржува до истото тој треба да биде соодветно казнет, затоа што тој не ја зема платата за да седи дома или да шета низ град.

Затоа евиденцијата е потребна да се види кој професор колку си ја заслужил платата.
Доколку тој(професорот) е редовен на предавања нема зошто да се грижи дали ќе има евиденција или не.
А ти штом толку скокаш, штом толку напинаш, значи или си професор или имаш близок професор кој патем не е редовен на предавање. Е сега тебе тука ти е маката.
Во спротивно зошто редовните професори би се грижеле за евиденцијата? Нели се тие редовни? Значи нема потреба да се грижат никој ништо не им може. Тие се чисти и пред работодавецот и пред студентите.

Ти да не си дипломирал ДЕМАГОГИЈА? Ми збориш како да си баш од партија?! Што па толку си го браниш министерчето? Да не си му роднина па се палиш што му го критикувам законот кај што предлага апарати за електронска евиденција што јас и ти и сите студенти ќе ги плаќаме? Што има да се евидентираат редовните студенти и професори? Нека ги евидентира НЕРЕДОВНИТЕ професори и нека ги казни, како така досега ги остава неказнети, толку закони си има за таа работа за СЕКОЕ работно место, не му треба закон за високо образование.

А СТУДЕНТИ не смее да евидентира за редовност. Можда може средношколци пошто тоа е обавезно образование, ама не студенти. :nenene:

Ти да не си дипломирал ДЕМАГОГИЈА? Ми збориш како да си баш од партија?! Што па толку си го браниш министерчето? Да не си му роднина па се палиш што му го критикувам законот кај што предлага апарати за електронска евиденција што јас и ти и сите студенти ќе ги плаќаме? Што има да се евидентираат редовните студенти и професори? Нека ги евидентира НЕРЕДОВНИТЕ професори и нека ги казни, како така досега ги остава неказнети, толку закони си има за таа работа за СЕКОЕ работно место, не му треба закон за високо образование.

А СТУДЕНТИ не смее да евидентира за редовност. Можда може средношколци пошто тоа е обавезно образование, ама не студенти. :nenene:
Како ќе се знае кој е редовен професор, кој е присутен, а кој не ако не постои законска можност за евиденција.
Дали измените во законот кои се однесуваат на редовност/присутност за предавања и консултации се оние кои се предмет на протестите?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom