ПРОТЕСТ ПРОТИВ МЕНУВАЊЕТО НА УСТАВНОТО ИМЕ! ВТОРНИК, 18:00, плоштад МАКЕДОНИЈА!

• Креатор на темата Креатор на темата Serpico
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Bi sakal da ve pozdravam site,se gordeam so vas zatoa sto odlicno ja primivte i razbravte porakata na protestot.
Ne zastanuvajte,(neka ne vi pominuva merakot :) )
zavrsete si ja domasnata rabota!

Izvestete gi site vasi drugari i poznanici.
Vasata familija.
Organizirajte go vaseto oddelenie na uciliste.
Vasite kolegi od fakultet.
Vasite kolegi od rabota.

I dojdete so transparenti i znaminja.
Dojdete da protestirate za Makedonija.
Pozdrav,makedonci.

Името ФИРОМ е привремена референца(значи уште е отворена таа тема)...
И ние ако ништо друго можеме да протестираме, за да влеземе во НАТО под уставното име, и да не ни ја запечатат еднаш засекогаш судбината со ново име кое ќе биде пак во корист на грците...

Да одиме на протест заради недавање на името? Ама името е променето во ФИРОМ 15 години.Има смисол ако се оди на протест за да се ФИРОМ промени. Еве, јас сум за промена на ФИРОМ како наше актуелно име. Тоа што ние дома си кажуваме Република Македонија, во свет не важи. А, еве една сторија од нашиот политички живот. Во 1990 год. победи ВМРО-ДПМНЕ, кој и до доби мандатот да формира Влада. Но, имаше една група Македонци од Гостивар кој секој ден доаѓаше кај Љубчо Георгиевски со став дека со Албанци ( ПДП) не смее да се прави коалиција. Георгиевски ги послуша, не успеа да направи Влада, а после падот на експертската Влада на Кљусев, СКМ-ПДП ( СДСМ) глатко направи коалиција со Албанците и ни ја ебаа мајката. Меѓудруго ни го сменија и името. Затоа, деца мали да не ја повторуваме грешкаѕа двапати. САД ни се пријателски расположени. Да го искористиме тоа. Тие кои тврдо стојат на непромена на името, не му мислат добро на Македонија ниту на македонскиот народ.
Bugar...fuck off.
I ti i brainbug i cel eshalon ko vas.
Ako doagjas bujrum.
Ako ne,bidi covek i barem ne spumiraj i ne rusi.

Daleku sum od vas fizicki no so vas sum dusevno. Braka imate 120 % poddrska od mene. Jas veke gi izvestiv site moi vo Skopje da dojdat.

Eve nekolku predlog paroli od mene:

"Za Makedonija ako treba ke se gine"
"Mali sme na karta, golemi vo dusa, tapan neka bie svetot neka slusa, imeto ni e MAKEDONIJA"
"Koga si sam i tazno e se, na nea ti seti se. MAKEDONIJA ti nudi ljubov i se"
"Tugo ne sakame naseto ne si go davame - MAKEDONIJA -"

Pozdrav braka i sestri

Bugar...fuck off.
I ti i brainbug i cel eshalon ko vas.
Ako doagjas bujrum.
Ako ne,bidi covek i barem ne spumiraj i ne rusi.

Српски интерес е да Македонија, од која било причина, не влезе во НАТО, и така по признавање на Косово, балканскиот котел уште повеќе да возврие. Од големо значење за нашата безбедност и европска перспектива е да се влезе ова година во НАТО. Ако, имаме прифатливо име со кое не се загрозува нашиот идентитет и национално достоинство, само можеме да останеме со прст во уста по некој непромислен и глупав потег. Затоа, промена на име -да, но на ФИРОМ кое е актуелно наше официјално име пред светот. А, НАТО ни се смешка. По влегување во НАТО безбедноста ни се загарантирува. Вратите на странските инвестиции се отвараат. Веќе се калкулира колку и недвижностите во Македони а ке скокнат по влезот на Македонија во нАТО.

А да го пратевте Христо да одмори 2 дена???
Јас му викам едно тој друго....пак истата песна

И ние ако ништо друго можеме да протестираме, за да влеземе во НАТО под уставното име, и да не ни ја запечатат еднаш засекогаш судбината со ново име кое ќе биде пак во корист на грците...

А да го пратевте Христо да одмори 2 дена???
Јас му викам едно тој друго....пак истата песна

Сакаш да се однесуваш демократски, и кога сакаш и за што сакаш да протестираш, а од друга страна ако некое мислење не ти се допаѓа предлагаш санкции( одмор-бан). Да ФИРОМ е привремена референца, но официјална за светот. Ни беше кажано од Киро Глигоров дека ке трае 2 месеци, а еве трае 15 години. А, можеби ке трае уште толку. Од друга страна реалност е неумолива. Сите наши пријатели (САД и ЕУ) бараат од нас да прифатиме компромис. И многу други луѓе во Македонија се за компромисно име кое нема да го загрози нашиот идентитет и националното достоинтво. Така, во најновиот ФОКУС слично мислење има и Никола Младенов, претходно во ШПИЦ слично се изрази и Бранко Героски. Затоа, оваа акција ми делува избрзано. Да оставиме на Владата и Собраниет да го реши проблемот. На крај краиштата, тие го имаат мандатот да не водат.

Прво порака до Христо. Што ќе направиш ако се собереме доста луѓе, собереме пари, ти платиме школување на Харвард, и ти купиме таму и куќа? Ама за возврат, да ти го избришеме идентитетот, да те крстиме Б`сонго М`бвана, да ти го одземеме македонскиот пасош, да забраниме секаков контактси твоите дома, со сите роднини и сите познати пријатели, да негираме дека Христо некогаш воопшто постоел, И во Бостон да живееш богат финансиски живот, и да си најобразован, али сето тоа да го изгубиш ако те чујат дека пак некој те ословува ко Христо а не како Б`сонго. БИВА ТАКА???

А сега за протестот. Денеска бајѓи ќе се пише за тоа, ќе има оргазнизација, имам 2 забелешки на досегашните постови.

1) Баталете ја Грчка Амбасада. Скроз. И престанете на темава со меѓунационални навреди. Доста со лоши зборови. Народ како Македонскиот нема. Докажете дека сме најкосмополити и најмирољубиви. Иако стварно ми е голема непознатица дали и другата националност во Македонија (Албанската де, нормално) ќе се појави масовно. А би сакал ептен. Пошто искрено иднината драѓи браќа Албанци, ви е под ист покрив со нас, сите други илузии се со полош исход по вашиот квалитет на живот.

2) Доста со плакати со некое бившо знаме. Мајку му, не го осеќам како свое. Колку, 1 година беше? Абе си имаме прекрасно знаме, со кое што национално се идентификувам, и не го отфрлајте, малку потрезвено размислувајте!!!

За жал така е од 2 месеци испаднаа 15 години
Но во документите стои дека е ОТВОРЕНА ТЕМАТА ЗА ПРЕГОВОРИ....

Значи не и е ставен уште крај, или со еден збор битката за нашето уставно име не е предадена....
А дали ти мислиш дека подобро ќе биде името Нова Македонија???
Грчките медиуми тоа го објавиа а за името Демо(н)кратска знаеш ли кој е изворот??
Латас....

И дали ти сакаш да ги затвориме преговорите со ново име кое ќе биде пак во корист на грците??

НЕ

Има да излеземе да протестираме за да влеземе со уставното име на Р.Македонија, и ако ништо друго ќе протестираме барем темата да остане уште отворена за преговори......(во случај да не не примат)
Вака ако дозволиме да ја запечатиме судбината на нашата татковина со име кое пак ќе биде во корист на грците, ништо не правиме...само ќе ја дозаебеме работата...

kade ste makedoncinja kade otidovte. imeto vo nikoj slucaj ne go davame nesakam ni da razmisluvam za takva opcija. nikogas. imate moja poddrska i ke se vidimi na plostad vo vtornik vo 18.00 taka. pozdrav

Пак да нагласам... Мирен протест против менување на оставното име на земјата, Република Македонија! Тоа е целта.

Референци, придавки, суфикси или префикси не не интересираат, на крај памет не ни паѓаат. Поентата е дека ако сме македонци и ако делиме идеја дека уставното име не треба да се менува - тоа треба да го покажеме!

Има, има надеж за нас!!!!

Пак да се повторам:

СИТЕ СРЕДНОШКОЛЦИ, НЕКА РАЗГЛАСАТ ВО ШКОЛИТЕ ДЕКА НА ПЛОШТАД ЌЕ ИМА ПРОТЕСТ! СИТЕ ДА СЕ ТАМУ!

СИТЕ СТУДЕНТИ! НЕКА ПУШТАТ АБЕР ПО ФАКУЛТЕТИТЕ ДЕКА ВО ВТОРНИК ЌЕ ИМА ПРОТЕСТ! СИТЕ ДА СЕ ТАМУ!

СИТЕ ОД СТУДЕНТСКИТЕ ДОМОВИ, НЕКА РАЗГЛАСАТ СОБА ПО СОБА ДЕКА ВО ВТОРНИК ЌЕ ИМА ПРОТЕСТ! СИТЕ ДА СЕ ТАМУ!

СЕКОЈ ШТО ИМА ЗНАМЕ, НЕКА НЕ МУ СТОИ ЗДИПЛЕНО! ДА СЕ ВЕЕ!

СИТЕ КОИ СЕ ДЕЛ ОД НАВИВАЧКИ КЛУБОВИ! НЕКА РАЗГЛАСАТ КАЈ СВОИТЕ ЛУЃЕ ДА ИЗЛЕЗАТ НА ПРОТЕСТ!

СЕКОЈ ДО КОГО ЌЕ СТАСА ПОРАКАВА! НЕКА ИЗЛЕЗЕ НА ПЛОШТАД!

ЕДНА Е МАКЕДОНИЈА! НАША Е!

Интересно е што судбината за перспективата на Македонија ја земаат 50-ина форумџии. Каде се партиите? Каде е ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ,ЛДП и другите парти? Дали тие немаат став? Дали инетерсот на луѓе кои живеат од политика е помал од инетересот на 50-ина форумџии? Дали тие помалку ја сакаат Македонија? Зошто, ако тие мислат дека протестите ке ја решат работаа тие досега ке ги организираа. Или заедно ( ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ) или поединечно. Но, не, тие не организираат протести. Дали знаат повеќе од нас? Дали мислат дека тие протести можат да наштетат на македонската кауза? Навистина кај се политичките партии? Каде е Премиерот Никола Груевски? Каде е Претседателот Бранко Црвенковски? Дали ние знаеме и ја сакаме Македонија повеќе од сите нив?

Голема подршка, би сакал да можам да дојдам, ама работните обврски си го прават своето ... се надевам на голем број луѓе.
Поздрав

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom