ПРОТЕСТ НА УКИМ!

јас барам топла вода во студенските домови
тоа барем секаде во светот го има

уште еднаш ке кажам ,чим може шмизли бикови,цркви може и за образованието пари така?плус никој не рече се од еднаш,малку по малку.и учиме ние не се секирај уопште
а тоа со опозициите ...кои црни опозиции.студенти сме

каде на балканов има бесплатно високо образование?
зошто барате ваучери кога е време на СВЕТСКА ЕКОНОМСКА КРИЗА(или тоа малце ви значи)?
тоа не се учебници туку стручна литература, таа стручна литература е 10 пати поскапа од учебниците, одкаде може државата со мал буџет во време на криза да ви обезбеди вас бесплатни учебници.
речете фала што колку толку барем владата се труди да ви помогне, ви даваат прст сакате цела рака. засрамете се, наместо да почнете да учите овдека организирате протести кои нажалост ви се поткрепени од очајната опозиција.
ВМРО - че, молим те... Не сери. Оди лижи у штаб, ние ќе се бориме на малку пософистициран начин.

ВМРО - че, молим те... Не сери. Оди лижи у штаб, ние ќе се бориме на малку пософистициран начин.
комуњарко!
слободно барај да ти даваат и бесплатен појадок(мада за тебе вол печен е малку), и така убаво те подготвиле од бихаќча да се бориш за стипендии и ваучери кои во времето на вашиот супериорен лидер беа само дел од предиозборната кампања.

комуњарко!
слободно барај да ти даваат и бесплатен појадок(мада за тебе вол печен е малку), и така убаво те подготвиле од бихаќча да се бориш за стипендии и ваучери кои во времето на вашиот супериорен лидер беа само дел од предиозборната кампања.
Месо не јадам, фала. Ниту пак имам лоши услови за студирање на факултетот каде што сум, арно ама, што не бива, не бива. Ако тебе ти е убаво на УКИМ, седи си дома и не оди на протест. Simple as that. Само не јади говна, дека образованието цвета и дека треба да се срамиме. Немам против да си грујовиден, кога има основ.

Месо не јадам, фала. Ниту пак имам лоши услови за студирање на факултетот каде што сум, арно ама, што не бива, не бива. Ако тебе ти е убаво на УКИМ, седи си дома и не оди на протест. Simple as that. Само не јади говна, дека образованието цвета и дека треба да се срамиме. Немам против да си грујовиден, кога има основ.
simple as that ти си најголемата идиотка што сум ја сретнал на планетава земја!!!
протестирам оти ми е арно, господ да чува и да брани....
недај боже ти новинарка да станеш на бица секуловска приматот ке и го земеш:tapp::tapp:

simple as that ти си најголемата идиотка што сум ја сретнал на планетава земја!!!
протестирам оти ми е арно, господ да чува и да брани....
недај боже ти новинарка да станеш на бица секуловска приматот ке и го земеш:tapp::tapp:
Не учам ја на УКИМ дете. Барам бан за навреда.

Не учам ја на УКИМ дете. Барам бан за навреда.
немораат да ме банираат, и ако го направат тоа нека го направат на темава, немам намера да се расправам со народ кој незнае што сака.
поздрави го лидерот твој со едно шише коњак, и среќни протести можеби ке издејствувате да фатите престој во хотел и бесплатни учебници и бесплатни компјутери и уште по 2 деца да ви направат бесплатно и буквално се ке ви дадат од владата...

ова на некои места го викаат чергараана.....

Како студент, барам моите колеги да имаат:
- нормална партиципација
- книги на македонски кодифициран во 1945, а не да учат на српско - хрватски
- Парите што моите колеги ги даваат за некоја мочана студентско - партиска организација да се употребуваат рационално
- ваучери мора да има, пошто Аце на плоштад касни
- колоквиумска недела за учење, пошто материјалот е обемен

Ти изгледа како да не знаеме што сакаме? :tapp:

немораат да ме банираат, и ако го направат тоа нека го направат на темава, немам намера да се расправам со народ кој незнае што сака.
поздрави го лидерот твој со едно шише коњак, и среќни протести можеби ке издејствувате да фатите престој во хотел и бесплатни учебници и бесплатни компјутери и уште по 2 деца да ви направат бесплатно и буквално се ке ви дадат од владата...

Мене ми е мизерно со скрипти или скапи книги и со партиципација од 800 евра а ништо за возврат. Студенстки прашања ни за лек слободни а Студентскиот сојуз и состојбата околу него е се освен независна и вредно работлива. Што е до толку неверојатно па ако ова го кажам да ме етикетираат како опозиционер. Или јас до толку сум слеп дека ни е прекрасно на факултетиве или пак ти си зел апчиња за благосостојба сабајле?

Тоа што студентите имаат,ќе си го кажат на протестот!
Мене како студент јасно ми е дека има притисоци протестот да не се одржи,меѓутоа студентите ќе истраат и ќе излезат да си кажат што имаат.Кој сака нека плука на форумов,само се бламира себеси.

makedonska rabota a kazes nesto protiv vladata ti si komunjar. vo svetov studentskite dvizenja butaa vladi i menjaat sistemi a kaj nas i slepite, gluvite i nemite znaat sto se slucuva so visokoto obrazovanie ama ako toa e PROST NAROD SILNA DRZAVA.
so sreka na protestot

Ете, ќе видиме во вторник колку ќе излезат на протести. И не се протестира сега за слободни недели, или подобри студентски домови, туку пред да се почне со учебната година, кога овие кои сега плачат за ваучери ги сунчаа газовите на Охридските плажи, и плаќаа по 150 денари за пиво.

Јас целосно го поддржувам протестот. Малце е тапа што немаме сигурни барања, немаме некој став, затоа што ако направиме листа со барања нема да ни биде доволен и еден километар испишана хартија:tapp::tapp:
Да почнеме од најосновните работи, студентските домови не дека ми е мене потребен но на луѓето од другите градови тоа им е примарно. Не е баш најубаво да се обидуваш да учиш во такви грди простории, каде что ги нема ни основните услови за живот. Ќе позборам малце за мојот факултет за ПМФ а најверојатно и во другите состојбата е иста. Еве кај мене колоквиумска недела нема и среќен сум поради тоа. Оваа година проблемот е што и немаме многу книги, професорите се поретко доаѓаат на предавања, асистенти ни фалат со еден збор катастрофа. Нешто што најмногу ме нервира тоа е СТУДЕНТСКИТЕ ПРАШАЊА. Толку ми се преку кур веќе што некој ден ќе ја запалам таа просторија. Препотентни луѓе кои неможеш ни да ги начекаш да работат кои незнаат апсолутно ништо и незнам која е воопшто нивната функција. На ПМФ кога се упишуваме плаќаме за разни ствари меѓу кои за некои спортски активности кои воопшто ги нема и за некое си списание кое не постои, како и за обезбедувањето (се виде од каква помош беше лани при убиството на алфите сред бел ден). Според законот на УКИМ оние ученици кои имаат успех од 9.00 до 9.50 треба да бидат ослоободени 50% од партиципацијата а тие над 9.50 треба да се целосно ослободени. Таа одлука ја донел и нашиот факултет но тоа не му одговара на деканот на нашата катедра што е нон-сенс па се решил на тие што се од 9.00 до 9.5 да ги намали за 25% а на другите за 50%. Ова се само еден мал број на проблеми кои ги имаме на мојот факултет. Можеби овој пост и нема врска со тоа што го бараме на протестите, но сакав само да опишам каква е состојбата на УКИМ:helou:

Edit: Како можев да ја заборавам најголемата глупост. Значи на физичарите од ПМФ им беше ветено дека нема да плаќаат партиципација. Владата се пофали али одлуката не се спроведе. Прашајте на студентски и ќе го добиете само овој одговор: " Платете си све, па ние на крај ќе ви ги вратиме парите ". Досега не постои човек кој си ги добил парите назад од ова место...

ПРАВО на секој студент е да бара т.е. да им се овозможат поволни услови како што треба да бидат според тој толку важен ЕКТС......е сега дали ќе ги исполнат сите,или не,или само дел од нив тоа е одлука на ректоратот,министерството за образование и владата......................а ти ако си студент на ДРЖАВЕН универзитет,не си партиски обоен и немаш КАБЛИ ќе видиш со какви тешкотии се соочуваат студентите,а за понатаму да не зборам кога ќе се заврши образованието...........
http://www.time.mk/read/49542fd9b7/2d34d2b1b1/index.html
и објасни ми го сега ти ова........
како може студент да студира на два факултети:Правен и Факултетот -за правни науки......се разбира ако мајка ти е декан или професор...............
-како може(пример беше самуил малчевски) да биде лидер на студентите со 3/4000 студентски гласови???????кога има 30/40 000 студенти........се разбира ако имаш партија позади тебе..
....и после очекуваш од овие говеда да ги застапуваат правата на студентите и ти да ги обвинуваш студентите дека НЕ ЗНААТ за што протестираат
.................ти или студираш на приватен факултет(каде што и 8 оделение е потешко да го завршиш) или можеби си еден од оние членови на ДПМНЕ(ќе напишев и СДС ако беа на власт они) кои ги омалажуваат студентските барања

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom