Законот за пушење нема врска со ова, тоа е нешто што треба да се регулира, затоа што прави штета врз цел здравствен систем. Во секоја нормална држава цигарите се прескапи за да не ги пушат, оти ако го ебат здравјето, ќе плаќаме сите за да се лекуваат.
За се друго, ако има нелегално здружување, има институции кои треба да го регулираат и казнат. Ама не може да регулираш пазари оти ќе ти прдне, а за се друго да разговараме за капитализам.
i te kako ima vrska, zatoa sto ti spomna deka drzavata ne smeela da se mesa vo biznisot i deka bil sloboden pazar i slicno, zatoa i ti naglasiv na elementaren primer na mesanje na drzavata vo biznisot, potocno vo celiot ugostitelski sektor.
zakonot za pusenje nema apsolutno nikakva vrska so grizata na drzavata za zdravjeto na lugjeto nitu so zdrastveniot sistem.
celta na zakonot, kako i na site novi zakoni koi sto se nosat momentalno e da se popolni budzetskiot deficit od milijardi evra, a pritoa da ne se krati na megalomanskoto odnesuvanje na politicarite i da ne se krati tamu kaj sto ima realna potreba da se krati.
kazi mi, kako ja kako pusac ke prekinam da pusam so toa sto nema da se pusi vo zatvoreni prostorii, po lokali i kafani?
od moja perspektiva, ja mesto da dadam pari na ugostitelot i da pijam kafe vo lokal sam ili so prijateli, ke pijam kafe i ke pusam cigara doma, ke si gi povikam prijatelite vo park so kafe od kafeaparat ili pak doma da pieme kafe i da pusime cigari, jas pak ke si ja imam istata navika samo sto ugostitelot e osteten, zatoa sto nema da go posetuvam, pogotovo ne tolku cesto.
namesto da pijam i jadam vo kafana, ja ke si naracham samo hrana i ke kupam pijaloci koi se pet pati poeftini nego da gi pijam vo kafana, ili pak ke si spremam jadenje sam, ke si gi povikam prijatelite i pak ke jademe, pieme i pusime, ama kaj mene ili kaj niv doma, zatoa sto nikoj ne e lud da stanuva uzastopno od masa za da zapali cigara koga veke plakja za da uziva, i povtorno ugostitelot e osteten za tie pari koi mozel da gi dobie.
kako mladite nema da stanuvaat nikotinski zavisnici so toa sto nema da mozat da pusat u kafikj, koga moze da si pushat u park, itn.
i sega imas lokali kaj sto se pusi i kaj sto ne se pusi, stvar izbora e, ti biras kaj ke odis spored sopstvenite preferenci i spored kukjniot red na ugostitelot.
ne gledam ja tuka nikakva griza ni za gragjanite nitu za zdrastveniot sistem, zatoa sto da imase takva griza ke imase daleku porazlicni merki od tipot na instantno, a ne gradualno zgolemuvanje na cenite na cigarite od po 10 denari godisno koi sto nikoj i ne gi chustvuva.
da im bese tolku griza za zdrastveniot sistem ke gi dignea platite na doktorite, ke dignea ceni na cigarite, na alkoholni pijaloci i toa drasticno, ke gi zatvorea site masovni zagaduvaci, nemase da se gori somnitelen jaglen i medicinski otpad uvezen od stranski drzavi, ke se danocese ili zabranese brzata hrana, ke se ispituvase somnitelnata hrana koja se uvezuva, itn.
ovoj zakon za pusenje nema nikakva cel sem da go kaznuva ugostitelskiot sektor so shto ke go ruinira, i da go motivira da go krsi zakonot za povtorno da go kaznuva zatoa sto pogolema kazna od prazen lokal nema za ugostitel, pa za na kraj da izdavaat licenci za cigari za ugostitelski objekti i dopolnitelno da go polnat budzetot.
koga sme veke kaj pazarot, kako sto ti kazav, tuka nema k od kapitalizam vo sporedba so SAD od kade sto zemas primeri, nie sme klasicno neofeudalisticko opstestvo.
ja za toa i povikav, da bidat kazneti, da bidat regulirani t.e marzite da im se reguliraat i istovremeno da se podigne minimalnata plata, a so toa i site plati i da ima nekakov normalen pristoen zivot dodeka se raboti na onie raboti koi gi napisa vo prviot tvoj komentar.
da ja sporeduvame SAD so 300 milioni legalni ziteli i koj znae kolku uste ilegalni, so Makedonija koja realno ima 1.2-1.5 milioni ziteli e smesno, zatoa sto edno e da planiras drzava za stotici milioni ziteli, a drugo za edvaj milion ipol ziteli kade sto sekoj moze da zivee poprilicno dobro, pritoa nie spored ustav sme socijalna drzava, kako i mnozinskiot del od Evropa.
Germanija nenormalni li se shto ja podignaa minimalnata satnica, finansiski nepismeni li se? UK, Ungarija?
Hrvatska i Bugarija proslata godina go zgolemija minimalecot za 15%, Polska za 10%, Slovacka istotaka, Grcija i Irska za nad 6%, Belgija, Luksemburg, Francija istotaka gi zgolemija minimalnite plati, kako toa nie sme finansiski eksperti i ne go digame ni za 50 evra, dodeka tie go digaat za nekolku stotici evra, imame li pomalku potreba, poeducirani sme, pokapitalisticni sme, sto?