Протест на ССМ

Izvinete gospodine Taki Fiti, dolgo vreme ste bile na forumov? Ne ve prepoznav....Od kaj naogaat pari da kradat dosega 35 godini??

Na toj so go donese zakonot, treba da mu e jasno deka dvajca so minimalna plata na cetiricleno semejstvo, mu stigaat da si kupat leb za cel mesec, da si platat nekoja smetka, i po ednas godisno na decinjata da mu obezbedat cizmi ili patiki....

Eve ti (pod pretpostavka) imas zena i dve decinja, kazi mi mesecno, Shto mozis da napravis so 24.000 denari??

појма немаш од економија како и повеќето тука. Не сфаќате дека дури и да земате повеќе и да поддржавате ова дека вашите пари исто нема да вредат колку што вределе. Сега ако со 24,000 не можеш ништо да направиш, тогаш истото ќе биде и со 36,000. Цените ќе отидат нагоре за сите.

Финансиска неписменост е ова, а најстрашно е што истата е изразено присутна кај оние што ги бирате да ве водат. Реалноста е дека многу мал дел од населението зема минимална плата, веќе нема кој да работи, и дојдено е до тоа само редовното појавување на работа да се смета за успех.

Дополнително, и синдикатите и Владата треба сериозно да се запрашаат зошто цените на храната, енергенсите и другите основни трошоци се на ова ниво. За многу производи, цените во странство се слични или дури и пониски, а платите таму се пет пати повисоки. Тоа јасно укажува дека проблемот не е во платите, туку во немањето сопствено производство, слабата продуктивност, недоволната механизација и автоматизација, како и високите маржи и профитерството на одредени субјекти вклучени во целиот процес.

Не е лошо малку да се намалат акцизите на увоз, искрено не гледам што точно се штити таму. Тоа би овозможило модернизација на возниот парк и механизацијата, како и отворање увоз на кинески возила и опрема или од каде и да има поевтина алтернатива. Сигурно ќе бидат подобри од 60 години стари Тафе, Фергусон или Шторе.

Не е лошо да се мотивира производството на храна, но не преку субвенции каде што само се перат пари на хартија, туку преку субвенционирање на реално продадено производство, според количина и квалитет. Исто така, субвенциониран производ не треба примарно да се извезува, туку да остане на домашниот пазар. Ако веќе сите плаќаме за да се мотивира производството, логично е тоа производство да остане во државата. Паралелно, треба да се зголемат и рестрикциите за тоа што смее да се користи и прска, за храната да биде поздравa.

Истото важи и за струјата. Наместо правење бизниси со фотоволтаици и препродажба по повисоки тарифи, потребно е струјата повторно да се третира како јавен интерес и да се инвестира во мрежата, за да нема хаос и проблеми. Ако се погледне секој сегмент одблиску, ќе се види дека некој постојано печати пари, а сите други ја плаќаат цената.

Не е лошо ни факултетите да почнат да произведуваат пописмен кадар, наместо да тераат приватни бизниси, исто и средните училишта. Реалноста е дека се што излегува од клупа е функционално неписмено. Првите две години во фирма е речиси бескорисно, и дури и минимална плата е премногу, без разлика дали може да преживее или не.

Зголемувањето на платите и печатењето повеќе пари нема да го решат проблемот, туку само ќе го продлабочат. Некој, некаде, мора да ги покрие тие трошоци. Нема бесплатен ручек. Проблемите лежат на друго место.

Истото важи и за приказната со увоз на странска работна сила. Таков кадар ќе има се повеќе и ќе работи за пониска плата од нашите луѓе, бидејќи во земјите од каде што доаѓаат, платите се околу 100-200 евра месечно. За тие луѓе, ние сме Германија. Исто како што наши одат да се сончаат на фритеза за минималец во Германија, работна позиција која возрасен Германец не би ја ни погледнал, во западните земји тоа се работни позиции за 15-16 годишни деца.
Јас за овоа што си го напишал комплетно се сложувам, но што правиме во ваква ситуација каде што знаеме дека ваквите работи никогаш нема да се спроведат?
Дека државата никогаш нема реално да се потруди вака интелигентно да дејствува?
Одговорот е најверојатно јамката и бесење на првиот јавор затоа што од оваа селска скупштина држава никогаш нема да биде.

Јас за овоа што си го напишал комплетно се сложувам, но што правиме во ваква ситуација каде што знаеме дека ваквите работи никогаш нема да се спроведат?
Одговорот е најверојатно јамката и бесење на првиот јавор затоа што од оваа селска скупштина држава никогаш нема да биде.
Nema magicno resenie za da ti ja zgolemat platata, na 600 ili na 2000.

I rabotite sto gi kazhal lester e polesno da se kazhat nego da se napraat. Produktite se skapi zasto sega se e globalen pazar a nasiot standard e toj. Ako proziveduvas hrana ispod taa globalna cena, toj posle mozhe da si ja prodade nadvor, osven ako ne si za nekoj komunisticki merki - sto e dosta cudno od kapitalist kako nego :D

Strujata e skapa zasto sekoja godina frlame grubo 100 milioni evra za da pokrieme nedostig. Toa nema vrska so mrezata, tuku so nemanjeto resursi za bazno prozivodstvo. I tuka drzavata nema mnogu opcii.

Не можеш да замрзнуваш цени, а да се промовираш како капиталистичко општество. Слободни пазари, се друго е само рецепт за да се досјеби уште повеќе.
Проблемот е што поради лични интереси не им одговара слободен пазар, па ви продаваат социо комунистички мерки.
kakvo kapitalisticko opstestvo i demokratija, daj da ne se zezame.

zivees u poludemokratsko polukomunisticko opstestvo kade sto utre mozat od doma da te zemat i da te zatvorat na zaebancija obvinenie i da letas od rabota i od privaten sektor samo zasto si ja kritikuval vlasta.

marketite gi dignaa cenite i marzite vo tek na koronota pod izgovor deka globalnite ceni se dignati, no eve projde koronata, cenite nimalku ne se spusteni, dodeka site drzavi vo regionot si gi adaptiraa cenite i marzite po marketite.

imas kartelsko udruzuvanje od strana na marketite kade namesto poradi konkurencija da si gi spustaat cenite i marzite tie si gi zgolemija marzite i odredeni marketi se so minimalno, neznacitelno namaleni ceni za da glumat konkurencija, za sto veke ednas bea kazneti.

u red li e bitolski jogurt i ostanati proizvodi koi sto se sozdavaat vo drzavava da se prodavaat poeftino vo drzavite vo regionov namesto tuka, iako istite firmi i stranskite marketi imaat daleku pogolemi davacki i cenite na tie produkti tamu po default treba da se poskapi otkolku tuka?

daj tie ben shapiro prageru moabeti da gi ostavime za razvieni drzavi i razvieni opstestva kade sto postoi vistinski sloboden pazar, kapitalisticko opstestvo i demokratija, a ne vo drzava kade sto imas monopoli i vestacki konkurencii za elektrodistribucija, za telefonski operatori i kartelski udruzuvanja na korporacii i biznisi.

znaci vo red e drzavata da se mesa vo biznisite, kako na primer zakonot za pusenje koj ke go unisti ugostitelskiot sektor, da ti kazuva sto smees da pravis vo privatna sopstvenost (kola), ama ne e vo red drzavata da razbiva monopoli, vestacki konkurencii i da go zastituva kupuvacot, pogotovo koga se raboti za osnovni raboti od tipot na prehrambeni proizvodi i struja.

samiot kaza deka cenite po marketite tuka se na nivo na stranskite drzavi, a pritoa i sam znaes deka tuka mnozinskiot del ne ni ima stranski plati za da go prezivee toa.

ne e problemot vo davackite pri uvoz kolku sto e vo nekontroliranite marzi, pa vo top10 najbogati lugje vo drzavava mnozinskiot del se sopstvenici na marketi, i da im skines od marzite pak ke ostanat super profitabilni, a narodot ke moze da zivee kolku tolku ponormalno.

daj ako ne da ne gi cepkame kako drzava i kako narod biznisite, ne mora da imame struja doma i da jademe iako rabotime full time, bitno e da imame "slobodni" pazari i kapitalisticko opstestvo.

Не е јамката, или си одиш од таму, или си преземаш во свои раце и барај нешто што ќе ти први пари.
Автоматски споено мислење:

kakvo kapitalisticko opstestvo i demokratija, daj da ne se zezame.

zivees u poludemokratsko polukomunisticko opstestvo kade sto utre mozat od doma da te zemat i da te zatvorat na zaebancija obvinenie i da letas od rabota i od privaten sektor samo zasto si ja kritikuval vlasta.

marketite gi dignaa cenite i marzite vo tek na koronota pod izgovor deka globalnite ceni se dignati, no eve projde koronata, cenite nimalku ne se spusteni, dodeka site drzavi vo regionot si gi adaptiraa cenite i marzite po marketite.

imas kartelsko udruzuvanje od strana na marketite kade namesto poradi konkurencija da si gi spustaat cenite i marzite tie si gi zgolemija marzite i odredeni marketi se so minimalno, neznacitelno namaleni ceni za da glumat konkurencija, za sto veke ednas bea kazneti.

u red li e bitolski jogurt i ostanati proizvodi koi sto se sozdavaat vo drzavava da se prodavaat poeftino vo drzavite vo regionov namesto tuka, iako istite firmi i stranskite marketi imaat daleku pogolemi davacki i cenite na tie produkti tamu po default treba da se poskapi otkolku tuka?

daj tie ben shapiro prageru moabeti da gi ostavime za razvieni drzavi i razvieni opstestva kade sto postoi vistinski sloboden pazar, kapitalisticko opstestvo i demokratija, a ne vo drzava kade sto imas monopoli i vestacki konkurencii za elektrodistribucija, za telefonski operatori i kartelski udruzuvanja na korporacii i biznisi.

znaci vo red e drzavata da se mesa vo biznisite, kako na primer zakonot za pusenje koj ke go unisti ugostitelskiot sektor, da ti kazuva sto smees da pravis vo privatna sopstvenost (kola), ama ne e vo red drzavata da razbiva monopoli, vestacki konkurencii i da go zastituva kupuvacot, pogotovo koga se raboti za osnovni raboti od tipot na prehrambeni proizvodi i struja.

samiot kaza deka cenite po marketite tuka se na nivo na stranskite drzavi, a pritoa i sam znaes deka tuka mnozinskiot del ne ni ima stranski plati za da go prezivee toa.

ne e problemot vo davackite pri uvoz kolku sto e vo nekontroliranite marzi, pa vo top10 najbogati lugje vo drzavava mnozinskiot del se sopstvenici na marketi, i da im skines od marzite pak ke ostanat super profitabilni, a narodot ke moze da zivee kolku tolku ponormalno.

daj ako ne da ne gi cepkame kako drzava i kako narod biznisite, ne mora da imame struja doma i da jademe iako rabotime full time, bitno e da imame "slobodni" pazari i kapitalisticko opstestvo.
Законот за пушење нема врска со ова, тоа е нешто што треба да се регулира, затоа што прави штета врз цел здравствен систем. Во секоја нормална држава цигарите се прескапи за да не ги пушат, оти ако го ебат здравјето, ќе плаќаме сите за да се лекуваат.

За се друго, ако има нелегално здружување, има институции кои треба да го регулираат и казнат. Ама не може да регулираш пазари оти ќе ти прдне, а за се друго да разговараме за капитализам.
Еве ти добар пример: https://www.instagram.com/reel/DQUYn1ajfIc/?igsh=MW94MGU4OXIxcHNxaQ==
Автоматски споено мислење:

Nema magicno resenie za da ti ja zgolemat platata, na 600 ili na 2000.

I rabotite sto gi kazhal lester e polesno da se kazhat nego da se napraat. Produktite se skapi zasto sega se e globalen pazar a nasiot standard e toj. Ako proziveduvas hrana ispod taa globalna cena, toj posle mozhe da si ja prodade nadvor, osven ako ne si za nekoj komunisticki merki - sto e dosta cudno od kapitalist kako nego :D

Strujata e skapa zasto sekoja godina frlame grubo 100 milioni evra za da pokrieme nedostig. Toa nema vrska so mrezata, tuku so nemanjeto resursi za bazno prozivodstvo. I tuka drzavata nema mnogu opcii.
Субвенционираните само, ако не сакаш да продаваш локално, нема потреба да ти даваат субвенции.

За храна барем имаме услови да се произведе, струјата е потежок проблем, не дека е нерешлив, само треба повеќе време.

Последно уредено:
Законот за пушење нема врска со ова, тоа е нешто што треба да се регулира, затоа што прави штета врз цел здравствен систем. Во секоја нормална држава цигарите се прескапи за да не ги пушат, оти ако го ебат здравјето, ќе плаќаме сите за да се лекуваат.

За се друго, ако има нелегално здружување, има институции кои треба да го регулираат и казнат. Ама не може да регулираш пазари оти ќе ти прдне, а за се друго да разговараме за капитализам.
i te kako ima vrska, zatoa sto ti spomna deka drzavata ne smeela da se mesa vo biznisot i deka bil sloboden pazar i slicno, zatoa i ti naglasiv na elementaren primer na mesanje na drzavata vo biznisot, potocno vo celiot ugostitelski sektor.

zakonot za pusenje nema apsolutno nikakva vrska so grizata na drzavata za zdravjeto na lugjeto nitu so zdrastveniot sistem.

celta na zakonot, kako i na site novi zakoni koi sto se nosat momentalno e da se popolni budzetskiot deficit od milijardi evra, a pritoa da ne se krati na megalomanskoto odnesuvanje na politicarite i da ne se krati tamu kaj sto ima realna potreba da se krati.

kazi mi, kako ja kako pusac ke prekinam da pusam so toa sto nema da se pusi vo zatvoreni prostorii, po lokali i kafani?

od moja perspektiva, ja mesto da dadam pari na ugostitelot i da pijam kafe vo lokal sam ili so prijateli, ke pijam kafe i ke pusam cigara doma, ke si gi povikam prijatelite vo park so kafe od kafeaparat ili pak doma da pieme kafe i da pusime cigari, jas pak ke si ja imam istata navika samo sto ugostitelot e osteten, zatoa sto nema da go posetuvam, pogotovo ne tolku cesto.

namesto da pijam i jadam vo kafana, ja ke si naracham samo hrana i ke kupam pijaloci koi se pet pati poeftini nego da gi pijam vo kafana, ili pak ke si spremam jadenje sam, ke si gi povikam prijatelite i pak ke jademe, pieme i pusime, ama kaj mene ili kaj niv doma, zatoa sto nikoj ne e lud da stanuva uzastopno od masa za da zapali cigara koga veke plakja za da uziva, i povtorno ugostitelot e osteten za tie pari koi mozel da gi dobie.

kako mladite nema da stanuvaat nikotinski zavisnici so toa sto nema da mozat da pusat u kafikj, koga moze da si pushat u park, itn.

i sega imas lokali kaj sto se pusi i kaj sto ne se pusi, stvar izbora e, ti biras kaj ke odis spored sopstvenite preferenci i spored kukjniot red na ugostitelot.

ne gledam ja tuka nikakva griza ni za gragjanite nitu za zdrastveniot sistem, zatoa sto da imase takva griza ke imase daleku porazlicni merki od tipot na instantno, a ne gradualno zgolemuvanje na cenite na cigarite od po 10 denari godisno koi sto nikoj i ne gi chustvuva.

da im bese tolku griza za zdrastveniot sistem ke gi dignea platite na doktorite, ke dignea ceni na cigarite, na alkoholni pijaloci i toa drasticno, ke gi zatvorea site masovni zagaduvaci, nemase da se gori somnitelen jaglen i medicinski otpad uvezen od stranski drzavi, ke se danocese ili zabranese brzata hrana, ke se ispituvase somnitelnata hrana koja se uvezuva, itn.

ovoj zakon za pusenje nema nikakva cel sem da go kaznuva ugostitelskiot sektor so shto ke go ruinira, i da go motivira da go krsi zakonot za povtorno da go kaznuva zatoa sto pogolema kazna od prazen lokal nema za ugostitel, pa za na kraj da izdavaat licenci za cigari za ugostitelski objekti i dopolnitelno da go polnat budzetot.

koga sme veke kaj pazarot, kako sto ti kazav, tuka nema k od kapitalizam vo sporedba so SAD od kade sto zemas primeri, nie sme klasicno neofeudalisticko opstestvo.

ja za toa i povikav, da bidat kazneti, da bidat regulirani t.e marzite da im se reguliraat i istovremeno da se podigne minimalnata plata, a so toa i site plati i da ima nekakov normalen pristoen zivot dodeka se raboti na onie raboti koi gi napisa vo prviot tvoj komentar.

da ja sporeduvame SAD so 300 milioni legalni ziteli i koj znae kolku uste ilegalni, so Makedonija koja realno ima 1.2-1.5 milioni ziteli e smesno, zatoa sto edno e da planiras drzava za stotici milioni ziteli, a drugo za edvaj milion ipol ziteli kade sto sekoj moze da zivee poprilicno dobro, pritoa nie spored ustav sme socijalna drzava, kako i mnozinskiot del od Evropa.

Germanija nenormalni li se shto ja podignaa minimalnata satnica, finansiski nepismeni li se? UK, Ungarija?

Hrvatska i Bugarija proslata godina go zgolemija minimalecot za 15%, Polska za 10%, Slovacka istotaka, Grcija i Irska za nad 6%, Belgija, Luksemburg, Francija istotaka gi zgolemija minimalnite plati, kako toa nie sme finansiski eksperti i ne go digame ni za 50 evra, dodeka tie go digaat za nekolku stotici evra, imame li pomalku potreba, poeducirani sme, pokapitalisticni sme, sto?

Каков ефект има покачувањето на минималната плата во приватните сектор кај нас?
Пример, минимална плата е 25к. Имаме 5 луѓе што работат на позиција А и земаат 25к и 5 луѓе што работат на позиција Б и земаат 30к плата.
Иде закон дека новата минимална плата е 30к. Овие од позиција А одат на 30к, ама што се случува сега со овие од позиција Б? Остануваат на 30к или им скока платата и нив?
Истото прашање и за државните служби.

Логично би било дека сите треба да добијат покачување, во спротивно ќе се создаде незадоволство.

Не можат толку да ја качат платат колку што трговците ќе ги кренат цените.
Со секое качување на пензии/плати они си гинкачуваат цените за да бидат во тек.
За 4 години успеаја да направат инфлација над 50%...

појма немаш од економија како и повеќето тука. Не сфаќате дека дури и да земате повеќе и да поддржавате ова дека вашите пари исто нема да вредат колку што вределе. Сега ако со 24,000 не можеш ништо да направиш, тогаш истото ќе биде и со 36,000. Цените ќе отидат нагоре за сите.
Не не, со тие партиски сапуни со кој ти го перат мозокот, не....

Во моментов Холандија сите прехранбени продукти се поефтини од нашите тука...

Ајде прашај некој колку плата зема продавачка во Холандски маркет, колкава плата зема продавачка тука. Да не почнам да редам кирии, ренти, достави.... Чисто една гранка да ти споредам... Значи продукт за да стигни на рафт за продажба во маркет во Холандија има далеку поголем трошок за да дојде како таков финален продукт и да имаат ќар и маркетот, и добавувачот, и дистрибутерот, и производителот, и касиерките, итн. отколку маркет во Македонија. И да ги жалам?! Немало да вреди парата, аман бе....

Оди јави се колкава плата земаат продавачките тука....

Колку ли само власта (и сите досегашни власти) ги штити олигарсите со дебели вратови што се богатат на грбот на народот, веројатно за дебела надохнада не им фали влакно на никој што го цедат народот, сложно...Не само маркетите, сите тајкуни, олигарси, политички хазардери, мочковци, педери, заветниве веќе да не ги прам муабет, овие есдеасс-овците не вреди ни да ги спомнуваш..

Океј е знајме дека си ухлебан, и дека партиичката на власт ми ти дала државна работичка, каде што веројатно кисниш по импровизирани кревети, и идиш тука да ни ги препрочитуваш вашите дпнеоски памфлети од типот „нека се договорат приватниците и ССМ ние немаме проблем со минималната“...И ова твоево што е уште поглупаво „Ќе рипнеле цените, немало да вреди парата...“ Ама што да ти прам, така си скроен цел живот климатор со глава, робски менталитет, ведни глава сабја да не те сече итн... И извини што ти се обратив со Таки Фити...Ти си најверојатно Климе, оти убаво климаш во палатите...А мала веројатност да си и Трпе, или пак Трајче, оти трпиш, и трајш.....

Последно уредено:
Не не, со тие партиски сапуни со кој ти го перат мозокот, не....

Во моментов Холандија сите прехранбени продукти се поефтини од нашите тука...

Ајде прашај некој колку плата зема продавачка во Холандски маркет, колкава плата зема продавачка тука. Да не почнам да редам кирии, ренти, достави.... Чисто една гранка да ти споредам... Значи продукт за да стигни на рафт за продажба во маркет во Холандија има далеку поголем трошок за да дојде како таков финален продукт и да имаат ќар и маркетот, и добавувачот, и дистрибутерот, и производителот, и касиерките, итн. отколку маркет во Македонија. И да ги жалам?! Немало да вреди парата, аман бе....

Оди јави се колкава плата земаат продавачките тука....

Колку ли само власта (и сите досегашни власти) ги штити олигарсите со дебели вратови што се богатат на грбот на народот, веројатно за дебела надохнада не им фали влакно на никој што го цедат народот, сложно...Не само маркетите, сите тајкуни, олигарси, политички хазардери, мочковци, педери, заветниве веќе да не ги прам муабет, овие есдеасс-овците не вреди ни да ги спомнуваш..

Океј е знајме дека си ухлебан, и дека партиичката на власт ми ти дала државна работичка, каде што веројатно кисниш по импровизирани кревети, и идиш тука да ни ги препрочитуваш вашите дпнеоски памфлети од типот „нека се договорат приватниците и ССМ ние немаме проблем со минималната“...И ова твоево што е уште поглупаво „Ќе рипнеле цените, немало да вреди парата...“ Ама што да ти прам, така си скроен цел живот климатор со глава, робски менталитет, ведни глава сабја да не те сече итн... И извини што ти се обратив со Таки Фити...Ти си најверојатно Климе, оти убаво климаш во палатите...А мала веројатност да си и Трпе, или пак Трајче, оти трпиш, и трајш.....

Ниеден аргумент не направи освен некои глупости. Не знаеш како функционира економијата и како врти парата. Едноставно ќе измислиме 200 евра плус и од воздух ќе паднат тие без да има некоја вредност зад нив. Тежок глупак си мајкему. Да беше така сите држави ќе беа Швајцарски модел, пари хартија имам но не знам дали ќе ми стигнат за јадење.

Не можат толку да ја качат платат колку што трговците ќе ги кренат цените.
Со секое качување на пензии/плати они си гинкачуваат цените за да бидат во тек.
За 4 години успеаја да направат инфлација над 50%...
Грешка си ... покачувањето на цените е на дневна основа!
Факт е дека трговците се збеснати
.... а и властите многу, многу не ги боли таквото за покачувањето на цените односно повисока цена, повеќе пари од ДДВ.. и едните и другите расипани се до коска.

За законот за кобајги заштита од пушењето ... се тресе таквото во ладна вода, типичен апартхејд
... во првата верзија од тој закон, кога имаше во угостителските објекти дел за пушачи и дел за непушачи ... сите беа напикани во делот за пушачи... ете толку на непушачите им беше до здравјето

... неќам да му идам на рака на идиотон Филипче ама и овој Мицко испадна шупелка.

Ниеден аргумент не направи освен некои глупости. Не знаеш како функционира економијата и како врти парата. Едноставно ќе измислиме 200 евра плус и од воздух ќе паднат тие без да има некоја вредност зад нив. Тежок глупак си мајкему. Да беше така сите држави ќе беа Швајцарски модел, пари хартија имам но не знам дали ќе ми стигнат за јадење.
Со партиски пиони и климачи со глави како тебе, и неколку тука, џабе се објаснуваш...

Лупеташ...

@Ron Burgundy дај не сери жити се!

Чистач у култура зима 40+ бона почетна плата! За владинине агенции па ич да не зборуваме!

И ти ќе ми сееш магла за инфлација!

Изгледа партиски глувци како тебе начукани по администрација не влијаат на инфлацијата :cautious:
Само ние од приватен сектор изгледа..

Ама си го браните столчето на кое по тројца седите!

Грешка си ... покачувањето на цените е на дневна основа!
Факт е дека трговците се збеснати
.... а и властите многу, многу не ги боли таквото за покачувањето на цените односно повисока цена, повеќе пари од ДДВ.. и едните и другите расипани се до коска.

За законот за кобајги заштита од пушењето ... се тресе таквото во ладна вода, типичен апартхејд
... во првата верзија од тој закон, кога имаше во угостителските објекти дел за пушачи и дел за непушачи ... сите беа напикани во делот за пушачи... ете толку на непушачите им беше до здравјето

... неќам да му идам на рака на идиотон Филипче ама и овој Мицко испадна шупелка.
Немој да мислиш дека го зборував ова да ја бранам власта, туку напротив.

Неколку години се на власт и ништо не превземаат околу вештачкава инфлација што се создава.

Ете, нека не ја качуваат минималната плата, ама нека превземат нешто во врска со воените профитери, оти ова до недоглед ќе оди.

За комуњарите сите знаеме дека се шупелки...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom