Протест на ССМ

ССМ организира голем протест во среда во 17:00 часот поради ниската минимална плата и ниските плати во државава.

Што мислите за ова, го подржувате ли протестот и дали ќе учествувате?
Нема потреба законски да се зголеми минималната плата бидејки малата понуда на работна сила ДЕНЕС СПРОТИВНО НА 90 ТЕ и се повеќе слободни работни места ќе предизвика природен раст на истата. Минималната плата не ја одредува законот туку последниот работник што ќе одлучи да работи за истата.Ако и тој престане да работи во тој случај работодавецот што не сака да плати повеќе или ќе работи наместо него или ќе бара непалци, пакистанци, индијци и што уште не надевајки се дека ќе му работат за таа минимална плата.Ако и тие не прифатат тогаш ќе биде приморан сам да работи или да ја затвори фирмата.
Автоматски споено мислење:

Ако синдикалното членство нема добар лидер, водич, кој ке знае и умее да го крене на нозе цело членство, да организира протести, па и генерален штрајк, да седи на маса со актуелната власт и врши преговори за добробит на вработените, на своите членови и во тоа да биде успешен, да има резултати ...ако не, е тогаш ништо....само празни моабети како досега.
За 30 години овој ССМ имаше само еден генерален штрајк во времето на Ванчо Муратовски.
Ги гледаш ли грците како штрајкуваат, немаат гајле, блокираат границу, аеродроми..
На запад кој ја спушти цената на работната сила тамошните синдикати или бугарите и романците откако влегоа во ЕУ?

Ако синдикалното членство нема добар лидер, водич, кој ке знае и умее да го крене на нозе цело членство, да организира протести, па и генерален штрајк, да седи на маса со актуелната власт и врши преговори за добробит на вработените, на своите членови и во тоа да биде успешен, да има резултати ...ако не, е тогаш ништо....само празни моабети како досега.
За 30 години овој ССМ имаше само еден генерален штрајк во времето на Ванчо Муратовски.
Ги гледаш ли грците како штрајкуваат, немаат гајле, блокираат границу, аеродроми..
generalen strajk e mislovna imenka koga imas partizirana drzavna masinerija koja sigurno nema da si ja zagrozuva i onaka bednata plata za shansa da se smenat rabotite, da bideme realni.

sigurno deka ako ima golema izlezenost logicki sleden cekor bi bil generalen strajk, a ako nema, sigurno ne se ludi da organiziraat generalen strajk ili pak nekoj da uchestvuva.

na protest od 5000 lugje ke se pridruzhat ushte 50000, no na protest od 50 lugje nema nikoj da se prikluchi ushte da zagrozuva egzistencija, neli, samo poentata e ako ne se priklucish na protest od 50 lugje, nikogash protestot i nema da broi povekje.

Протестиравме пред неколку години пред влада. Не ни качија плата ни зрно. ССМ ептен премногу згрешија што уште тогаш почнаа со колективни договори на ниво на фирма/институција. Затоа и негативно одговараат на барањата за отпуст од синдикати, имале бааги такви барања.
ne sum go znael, niti imal prilika da uchestvuvam na vakov protest zatoa shto prethodnite bea vo tek na rabotnoto vreme i van moeto mesto na ziveenje, sto bese prakticki neizvodlivo.

cenam sto izdvoi vreme da spodelis svoe iskustvo i desavanja od period koga si uchestvuval.

veruvam deka napravile greski i kompenzirale, no i kompenzacija se pravi koga nemas dovolno podrshka za da ja isterash rabotata do kraj, ne gi opravduvam, ama toa e nekoja moja perspektiva.

jas sepak ke uchestvuvam bez razlika istorijata na SSM, koj e lider, koj e organizator i slicno, zatoa sto ja podrzuvam pricinata poradi koja sto se protestira i direktno go zasega celoto opstestvo, kako i mene.

На запад кој ја спушти цената на работната сила тамошните синдикати или бугарите и романците откако влегоа во ЕУ?
Па бараат и кај нас. Нели издале 10000 дозволи. За Д Капија-Смоквица работеа и лица од Албанија. Секогаш може да се спушти цена.
jas sepak ke uchestvuvam bez razlika istorijata na SSM, koj e lider, koj e organizator i slicno, zatoa sto ja podrzuvam pricinata poradi koja sto se protestira i direktno go zasega celoto opstestvo, kako i mene.
не можам од објективни причини. Инаку од средина на 90ти со Муратовски наваму, на 90% сум иззлегувал.
Има и друг проблем. Ако е штрајк може законски да ти скине дневници.

па сега ќе ти биде 65к ако рачунаш 5 штеки цигари, алкохол, и одмори.
Владава веќе цели 2 години пресметува потрошувачка кошница. Па да била една, па да биле различни за пензионери, студенти. Никаква не пресметаа.
За тоа време доста колективни договори или министрите ги поткопуваат (култура пример) или веќе се престанати со важност.

Па бараат и кај нас. Нели издале 10000 дозволи. За Д Капија-Смоквица работеа и лица од Албанија. Секогаш може да се спушти цена
Тоа го зборам цело време.Понудата и побарувачката на пазарот е првото и најважно правило во економијата. Работникот е тој што одлучува за колку ќе работи а не работодавецот колку ќе му понуди.

не можам од објективни причини. Инаку од средина на 90ти со Муратовски наваму, на 90% сум иззлегувал.
Има и друг проблем. Ако е штрајк може законски да ти скине дневници.
skroz razbirlivo.

so lugje so koi sto sum razgovaral, a bile ucesnici vo minatoto, mi imaat kazano deka prethodno protestite bile vo tek na rabotnoto vreme na mnozinskiot del lugje, no sega se vo 17h sto e skroz vo red, pogotovo za ovie od drzavna administracija koi samo 1/5 od niv da se pojavat ke bide masoven protest.

dali ke bide masoven ili ne, dali ke bide uspesen ili ne protestot ne igra uloga za mene dali ke uchestvuvam, zatoa sto go chustvuvam kako gragjanska odgovornost.

za vas koi ste realno spreceni od objektivni pricini ke probam da vi sliknam slucuvanja od protestot, a ostanatite koi se dvoumat gi pokanuvam da ne se pichat, duri i naochari i kapi i fantomki da nosat ako tolku se plashat i da izlezat na protest.

Нема потреба законски да се зголеми минималната плата бидејки малата понуда на работна сила ДЕНЕС СПРОТИВНО НА 90 ТЕ и се повеќе слободни работни места ќе предизвика природен раст на истата. Минималната плата не ја одредува законот туку последниот работник што ќе одлучи да работи за истата.Ако и тој престане да работи во тој случај работодавецот што не сака да плати повеќе или ќе работи наместо него или ќе бара непалци, пакистанци, индијци и што уште не надевајки се дека ќе му работат за таа минимална плата.Ако и тие не прифатат тогаш ќе биде приморан сам да работи или да ја затвори фирмата.

Ова твоево нема потреба државата да ја регулира минималната плата и прави корекции може да важи само во ептен развиени држави како Швајцарија, Скандинавија итн. Македонија е далеку од такво нешто, дури и една Германија прави корекции во саатнината

Мислам теоретски не мора да ја регулира, ама после ќе се чудите зошто народот избегал во прва прилика која му се отворила

па сега ќе ти биде 65к ако рачунаш 5 штеки цигари, алкохол, и одмори.
realno lugje kako tebe i se prichinata poradi koja shto narodot zhivee kako shto zhivee, zatoa shto gi opravduvate smesnite argumenti na politicarite koi u mesec dena zemaat cela tvoja godisna plata na osnov osnovna plata, clenuvanje po komisii i odbori, a da ne navleguvam vo toa deka patnite trosoci im se vo visina na tvoi dve godisni plati.

decko, odmor e potreba, ne e luksuz, rabotis za da zivees, ne zivees za da rabotis i da prezivuvas, ne znam dali razbiras.

da pivnam casa dve vo kafana ednas vo mesecot i da se opustam i socijaliziram i zaboravam na obvrskite i problemite i zivotov vo drzavava e potreba, ne e luksuz.

sfati deka cigarite se edinstveniot luksuz koj ovoj narod gi ima, zatoa sto e lisen od sekoj mozen drug luksuz, kapiras.

drugari moi od centralna Evropa odat i na letuvanje i na zimuvanje, pritoa site smetki i potrebi im se pokrieni, a i si izleguvaat i odat i na koncerti, i po restorani i po kulturni slucuvanja vo slobodno vreme.

ne rabotaat povekje, ne se lishuvaat od zadovolstva povekje, ne se poeducirani i poiskusni nitu imaat porazlicni pozicii od mojata, no sepak mozat da go priushtat, se prashuvam kako.

toa sto ti si okej so toa da zivees kako kuche, ne znaci deka sekoj treba da e zadovolen so zivot kade sto se prezivuva namesto da se zivi.

Ова твоево нема потреба државата да ја регулира минималната плата и прави корекции може да важи само во ептен развиени држави како Швајцарија, Скандинавија итн. Македонија е далеку од такво нешто, дури и една Германија прави корекции во саатнината

Мислам теоретски не мора да ја регулира, ама после ќе се чудите зошто народот избегал во прва прилика која му се отворила
bukvalno, da ziveevme vo normalna drzava i rabotodavcite tuka da ne bea eksploterski nastroeni sprema rabotnicite, a dobar del od niv zbogateni preku somnitelni tenderi, politicki konekcii i vo tek na tranzicijata, i jas ke rekov nema potreba od definirana minimalna plata.

ama posto ziveeme vo drzava kakva sto e, potrebno e da ima definirana minimalna plata za da rabotodavacot ne go eksplotira mnozinskiot del od narodot.

ne sfakjaat deka minimalnata plata i pokacuvanjeto na istata e mnogu vazna za najsiromasniot del od naselenieto koe e raboti na minimalec, pogotovo za onie vo konfekcii, odredeni fabriki, higienskite rabotnici, onie koi sto ti go cistea snegot i patistata denovite koga navrna, onie diskretni heroi koi sekojdnevno ti go olesnuvaat zivotot i rabotanjeto, a ziveat vo siromastija.

so samoto diganje na minimalnata plata indirektno ke se zgolemat i drugite plati.

Добро и ние обичниве смртници знаеме дека наеднаш 600 евра покачување може да доведе до тектонски пореметувања, ама дека мора нешто да се превземе околу плативе едноставно мора.
Не мора некое вмровче да ми кажува дека таквото покачување ќе доведе до инфлација.А 78% покачување на паразитине во собранието што беше? Дупење во здрав мозок?

Имате ли видено Албанец и Босанец газди како си ги ценат своите работници(барем повеќето колку што ги знам)?
За нив нели важат истите пазарни правила?

Мора да се превземе нешто по овоа прашање и тоа под итно.

И да е регулирана 400 евра минимална и да е 600 евра минимална тој што планира да оди во странство ќе оди затоа што ниту со едната ниту со другата сума не се задоволува.Тој што планира тука да остане а не се задоволува со 400 евра си бара фирми кои нудат 600 евра а ако не најде ниедна тогаш оди во WOLT и разнесува храна каде дневницата ќе му биде од 1500 до 2000 денари во зависност од бројот на нарачките. Слободни работни места во денешно време има како никогаш порано затоа што благодарение на безвизното патување во ЕУ,зиманјето бугарски пасоши и побарувачката на работна сила од балканот заводите за вработување се испразнија за 24 саати и овие експлоататорите што ги научи Бранко да не даваат повеќе од тогашни 200 марки во 90 те ги фати паника дека немаат повеќе ефтина работна сила што можат да си ја менуваат по потреба кога сакаат и тие се тие денес што се бунат за таа минимална плата да остане.На КАМ и Стокомак нема потреба државата да им кажува колку треба да им биде платата на вработените бидејки самите си ја пратат понудата и побарувачката на пазарот.Е ќе биде најинтересно во Веро што ќе прави кога најголемиот дел од постарите жени ќе отидат во пензија со оглед на тоа дека таму платите се најниски.

Добро и ние обичниве смртници знаеме дека наеднаш 600 евра покачување може да доведе до тектонски пореметувања, ама дека мора нешто да се превземе околу плативе едноставно мора.
Не мора некое вмровче да ми кажува дека таквото покачување ќе доведе до инфлација.А 78% покачување на паразитине во собранието што беше? Дупење во здрав мозок?

Имате ли видено Албанец и Босанец газди како си ги ценат своите работници(барем повеќето колку што ги знам)?
За нив нели важат истите пазарни правила?

Мора да се превземе нешто по овоа прашање и тоа под итно.
mislam deka taa cifra od 600 eur e dadena za da ima prostor za da ima cenkanje i da se stigne do razumna suma za minimalecot od 500 do 550 evra so moznost za idni pokacuvanja koga ekonomskite zakoni ke go dozvolat toa.

kako i da e, minimalec od 400 evra i 12 evra povekje od minimalnata plata od taa na Kosovo e apsurd i mocanje vo usta na narodot i ismejuvanje so rabotnicite.

ja se slozuvam deka edna minimalna plata ne moze da gi zadovoli osnovnite potrebi na edno domakjinstvo nikade vo svetot, ama ni dve minimalni plati da ne mozat e suludo.

mislam deka taa cifra od 600 eur e dadena za da ima prostor za da ima cenkanje i da se stigne do razumna suma za minimalecot od 500 do 550 evra so moznost za idni pokacuvanja koga ekonomskite zakoni ke go dozvolat toa.

kako i da e, minimalec od 400 evra i 12 evra povekje od minimalnata plata od taa na Kosovo e apsurd i mocanje vo usta na narodot i ismejuvanje so rabotnicite.

ja se slozuvam deka edna minimalna plata ne moze da gi zadovoli osnovnite potrebi na edno domakjinstvo nikade vo svetot, ama ni dve minimalni plati da ne mozat e suludo.
И јас го помислив истото дека цифрата од 600 евра е дадена за да се дојде до некоја спогодба од 30.000-32.000 денари да речеме.Што веќе и реално е да биде толку.
Инфлации, капиталистички логики и ред други вакви математики...Преку таквоето веќе од селски математики каде работникот секогаш е дупен во здрав мозок.
Ако не можеш да ја дадеш оваа минимална од 500-600 евра како работодавец, чао пријатно во тој случај.Не ги мачи работниците.И онака повеќето можат да ја дадат ама глумат лудило.

И една голема поддршка за протестот, иако веќе подолг период не сум работник токму поради ваквите селски итрини на нашиве газди.Во план сум и да дојдам да дадам поддршка оти веќе искрено преку кур ми е од односов на државава и газдиве кон обичните луѓе како нас.

И да е регулирана 400 евра минимална и да е 600 евра минимална тој што планира да оди во странство ќе оди затоа што ниту со едната ниту со другата сума не се задоволува.Тој што планира тука да остане а не се задоволува со 400 евра си бара фирми кои нудат 600 евра а ако не најде ниедна тогаш оди во WOLT и разнесува храна каде дневницата ќе му биде од 1500 до 2000 денари во зависност од бројот на нарачките. Слободни работни места во денешно време има како никогаш порано затоа што благодарение на безвизното патување во ЕУ,зиманјето бугарски пасоши и побарувачката на работна сила од балканот заводите за вработување се испразнија за 24 саати и овие експлоататорите што ги научи Бранко да не даваат повеќе од тогашни 200 марки во 90 те ги фати паника дека немаат повеќе ефтина работна сила што можат да си ја менуваат по потреба кога сакаат и тие се тие денес што се бунат за таа минимална плата да остане.На КАМ и Стокомак нема потреба државата да им кажува колку треба да им биде платата на вработените бидејки самите си ја пратат понудата и побарувачката на пазарот.Е ќе биде најинтересно во Веро што ќе прави кога најголемиот дел од постарите жени ќе отидат во пензија со оглед на тоа дека таму платите се најниски.

Не е баш така како што кажуваш оти има одредена група на луѓе кои немаат желба да одат во странство, ама да речеме он зима 30 жена му уште 25 тоа се 55к на месечно ниво додека минималната потрошувачка кошница му е 65.000 за да може да го помине месецот значи до тие 65 им фалат уште 10 илјади - и тоа овие 65к со веќе обезбеден стан куќа инаку отидоа уште 15-20к на месечно ниво плус дали за отплаќање свое дали за кирија. И нормално што им останува освен да се селат ? Затоа мора државата да ја усогласи минималната плата со потрошувачката кошница, пак ќе кажам дури и една Германија гледа дека е ниска саатницата недоволна за живот па ја покачи.

Последно уредено:
daj seriozno so toj moabet neka ide neka vozi Wolt, ahahahah.

daj ke gi kachime lugjevo vo nivni 50ti i 60ti godini na tochak, na skuter da raznesuvaat hrana za da mozat da si obezbedat normalni uslovi za zivot.

ili cekaj, Trajce i Trajanka pokraj full time rabota neka raznesuvaat Wolt naracki uste dopolnitelni 8 saati za da obezbedat elementarni uslovi kako sto se kirija/rata za stan, smetki, hrana, odmor, garderoba i nekoe opustanje vo mesecot.

pa 1500 denari sto se za cetvorocleno semejstvo koe treba da jade tri proteinski obroci vo denot, alo, kaj se neplaniranite trosoci, kaj se licnite trosoci, kaj se transportnite trosoci, kaj se pari za zasteda, kaj se pari za obrazuvanje, kursevi, hobinja, itn?

da, ima mozda poveke rabotni pozicii, no platite u globala se tinja ili se razlika od nekolku desetici evra.

Не е баш така како што кажуваш оти има одредена група на луѓе кои немаат желба да одат во странство, ама да речеме он зима 30 жена му уште 25 тоа се 55к на месечно ниво додека минималната потрошувачка кошница му е 65.000 за да може да го помине месецот значи до тие 65 им фалат уште 10 илјади - и тоа овие 65к со веќе обезбеден стан куќа инаку отидоа уште 15-20к на месечно ниво плус дали за отплаќање свое дали за кирија. И нормално што им останува освен да се селат ? Затоа мора државата да ја усогласи минималната плата со потрошувачката кошница, пак ќе кажам дури и една Германија гледа дека е ниска саатницата недоволна за живот па ја покачи.
А кој ја тера да работи за 25000 денари кога имаш куп огласи што нудат плата од 35000 денари и работните места се слободни?Значи пак доаѓаме до она што го зборам цело време а тоа дека работникот ја одредува платата а не работодавецот.

daj seriozno so toj moabet neka ide neka vozi Wolt, ahahahah.

daj ke gi kachime lugjevo vo nivni 50ti i 60ti godini na tochak, na skuter da raznesuvaat hrana za da mozat da si obezbedat normalni uslovi za zivot.

ili cekaj, Trajce i Trajanka pokraj full time rabota neka raznesuvaat Wolt naracki uste dopolnitelni 8 saati za da obezbedat elementarni uslovi kako sto se kirija/rata za stan, smetki, hrana, odmor, garderoba i nekoe opustanje vo mesecot.

pa 1500 denari sto se za cetvorocleno semejstvo koe treba da jade tri proteinski obroci vo denot, alo, kaj se neplaniranite trosoci, kaj se licnite trosoci, kaj se transportnite trosoci, kaj se pari za zasteda, kaj se pari za obrazuvanje, kursevi, hobinja, itn?

da, ima mozda poveke rabotni pozicii, no platite u globala se tinja ili se razlika od nekolku desetici evra.
Дали знаеш колку пензионери одат со свои возила да разнесуваат храна?Дали знаеш дека во ВИП ПОШТА приватната им работат само пензионери бидејки даваат минимална плата за која ниеден млад човек не прифаќа да им работи па овие со договор на дело им разнесуваат?Дали знаеш дека во државната пошта за да не примаат нови поштари бидејки треба да им плаќаат пензиско,здравствено и инвалидско осигурување ги викаат старите што претходно работеле со договор на дело да продолжат да им работат и на тој начин зима нето плата плус пензија?Ако за тебе луѓе во 50 ти и 60 ти години се стари тогаш ти си доста назад во времето a а со таквиот став и ти ќе се сметаш за стар кога ќе имаш 60 години.Наспроти ова 91 годишнава баба за која без да ја видиш ќе си помислиш дека господ ја заборавил ако те грабне маста има да ти ја извади :pos::

Последно уредено:
А кој ја тера да работи за 25000 денари кога имаш куп огласи што нудат плата од 35000 денари и работните места се слободни?Значи пак доаѓаме до она што го зборам цело време а тоа дека работникот ја одредува платата а не работодавецот.
da, da, i taa od higienicarka so 25000 plata magicno ke vleze vo call centar za 35000 plata, i toa vo nejzini sredovecni ili stari godini.

doktorite u drzavno neka ja napustat rabotata za koja se skoluvale pola zivot i neka idat da rabotaat u sendvicara za 50 evra plus, nemame potreba od niv, ne treba da im se zgolemat platite ili treba da begaat privatno ili u stranstvo, a?

vrabotenite vo Vero iako rabotaat vo najskap market zemaat znacitelno pomalku od drugi pomali lanci na marketi koi ostvaruvaat daleku pomali profiti od marketot vo koj sto rabotaat i mu nosat milioni evra profiti.

ne moze Vero da im gi zgolemi platite ili da gi usoglasi spored konkurencijata? moze, no ne go pravi toa, zoshto?

ima li dovolen broj otvoreni mesta vo drugite marketi za site da kidnat odednas?

sfati deka u drzava kako nasava mora da ima eksteren regulator na minimalna plata spored inflacijata za da ne se eksplotira rabotnikot do ovoj stepen, tie kapitalisticki prageru moabeti se smesni, pogledni u kakva drzava ziveeme.

Дали знаеш колку пензионери одат со свои возила да разнесуваат храна?Дали знаеш дека во ВИП ПОШТА приватната им работат само пензионери бидејки даваат минимална плата за која ниеден млад човек не прифаќа да им работи па овие со договор на дело им разнесуваат?Дали знаеш дека во државната пошта за да не примаат нови поштари бидејки треба да им плаќаат пензиско,здравствено и инвалидско осигурување ги викаат старите што претходно работеле со договор на дело да продолжат да им работат и на тој начин зима нето плата плус пензија?Ако за тебе луѓе во 50 ти и 60 ти години се стари тогаш ти си доста назад во времето a а со таквиот став и ти ќе се сметаш за стар кога ќе имаш 60 години.Наспроти ова 91 годишнава баба за која без да ја видиш ќе си помислиш дека господ ја заборавил ако те грабне маста има да ти ја извади :pos::
tazno e sto jas treba tuka da ti objasnuvam deka nekoj koj sto cel raboten vek go proshol rabotejki ne treba da e na pitachki stap i vo kasni godini da raznesuva hrana i pratki za da gi prezivee poslednite decenii od zivotot.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom