Просење

• Креатор на темата Креатор на темата Офчар
  • Време на започнување Време на започнување
Мене често ми доаѓаат на врата па викаат ” Детето ми е болно или треба операција да праи мајка ми” и ќе измислат куп работи само за да има дадеш пари да идат да се испонатураат алкохол па утре пак да дојде да ти бара пари..Јас не отварам тоа туку мајка ми..И ако види тгака некој што стварно бара пари за нешто ок им дава или храна на пример..Ама сум чула дека навечер не се дава леб на цигани..

Abe davam ponekogas ama ne mnogu cesto osobeno ne na cigani koi posle kupuvaat rakija i cigari so niv.

love напиша:
Pari ne davam,ama koga mi baraat hrana im davam.Ne mozam da gi odbijam koga baraat parce leb oti ne veruvam deka ako nekoj ne e gladen ke bara jadenje i mi se ima sluceno hranata so mu ja dadov da ja izedat vednas,pred moi oci.Koga go vidov toa mnogu mi padna zal.:pipi:

tokmu taka i mene mi se ima sluceno istoto i srce mi se kine koga gledam deka nekoj nema za leb a nekoi luge toa go koristat pa na toj nacin pecalat.Mislam deka navistina e zalosno toa sto denes premnogu luge prosat pa nie ni samite ne znaeme sto da pravime nekogas ke go usrekis nekoj sto si vadi plata od toa a nekoj sto nema za leb ke go odbies i toa go smetam za katastrofa.Zatoa koga imam davam i pari no ne poveke od 10-50den,a za leb da mi pobara nekoj od usta ke mu go dadam.

Не кинете си ги срцата.Тие луѓе, токму на таа карта играат.Знаете ли колку заработуваат дневно, просјаците по улиците,мостовите и од врата на врата,а? Како да се пратеници во собрание.
А добиваат сите до еден и социјална помош,и работат на црно,и се занимаваат со шверц,крадат па препродаваат...можам да редам до сабајле.
Најлошо е што ги злоупотребуваат емоциите и разбирањето на луѓето,за да заработат.

И најпосле,не умеат да се снајдат со парите.Ги трошат не на храна,не на семејството.Ги трошат на алкохол,на цигари,на безвредни глупости и утре пак немаат.Тоа се вика менталитет.Посебен,исклучителен.
Не им давајте.
Само испратете ги во центарот за социјална работа и никад више нема да ги видите!!!

На тие што вистински немаат,гордоста не им дозволува да просат.На друг начин бараат помош.Но,за тоа некоја друга прилика.

И јас мислам како тебе Офчар, дека и најситна работа можи да се најди и дека просењето не е решение, ама давам секогаш ко ќе имам.

JeCILaDy напиша:
И јас мислам како тебе Офчар, дека и најситна работа можи да се најди и дека просењето не е решение, ама давам секогаш ко ќе имам.

Просењето за нив е најдоброто решение. Некој може ги знае циганчињата на раскрсницата на соборна. Седиме лани на Љубов и доаѓа едно од нив и вика ај да ми ги изброите парите, ова пошо не знае, Сами се вика девојчето, и броиме онака и испаѓаат 1700 денари, од сабајле до вечерта 1700 денари. Не частеше цигари и го собра со такси едно другарче, она го частеше до бутел го пребаци. Така што мила, просењето е ептен вносен бизнис за нив, 4-5 дечиња секој ден макар и по пола од тоа и нема потреба од работа.

На тие што шетаат по град и бараат пари не им давам дури и како што спомна eci^^^ се закануваат, ќе те плукам или ќе те тепам ако не ми дадеш. Каде што дошле да те молат па и провоцираат, да земеш да ги срамниш со земја.
А ми доаѓале и дома, со по еден лист демек документ оти ќе ги прават операција, ме будат во 8 сабaјле, ѕвонат.
Пари не им давам, а храна сум давала понекогаш зошто греота се боси, голи ќе ти дојде пред врата и бара парче леб. Барем знам дека колку толку корисно е тоа што сум го дала.
А да им дадам пари и после тоа да одат да купат цигари нема шанси.
Еднаш ми се случи иде ми бара пари викам немам ситни и ми вади цел куп вика абе нема гајле јас ќе ти раситнам :lud:

Паа вака, во принцип не давам пари на никого, затоа што еднаш му дадов не едно циганче 5 денари(мало беше) и ми рече со тие пари гомна да јадеш. Од тогаш сум гневна..некогаш мајка ми на врата ќе им даде по нешто за јадење, дека стварно се за греота, ама ни се случило и да одбијат храна дека сакат пари. Од една страна, тие се кутри луѓе , билни, гладни и боси кој што едвај преживуваат, ама од друга страна, не треба да им се дава ништо бидејќи бараат преку леб погача. Не практикувам да давам пари на просачи, освен ако ептен ми падне жал..

Моја професорка на факултет по извршени истражувања кај нас на тема сиромаштија ми даде совети кои и ден денес ги применувам. Никогаш немој да му даваш на човек што проси за леб, а истовремено пуши. Чим има да си купи цигари - тој има претходно и за леб. А на тие малите дечиња што просат никогаш да не им се дава пари, пошто никогаш не просат за нив. Може некое мало чоколатце или некој друг вид на храна како би ја изеле одма, пошто и таа ќе им ја земат.

Често ситните пари им ги давам на малите деца што по цел ден се на улица. За мене 5 ден не значат ништо, за него можеби многу. Кога просат во некој кафиќ обично им ги давам чоколадцата.

Често ситните пари им ги давам на малите деца што по цел ден се на улица. За мене 5 ден не значат ништо, за него можеби многу. Кога просат во некој кафиќ обично им ги давам чоколадцата.

Тебе не ти значат ништо тие 5ден али него му значат да-проси цел ден на кеј по кафичи и после на клупа дува лепак у кеса со парите што ги собрал од просење копиљ од 6 год,море мамата:nerv:

Додека не ги знаев и ги немав видено што прават со парите им давав секогаш,но откако ги видов дека дуваат лепак од тогаш денар не давам на ниедно,не давам ни на оние што ги влечкаат децана под мишки и просат мајката малтретира дете од неколку месеци за да оди после ракиа за мажот и да купи и цигари да павка,на оние на семафори сум немал прилика за да им дадам пошто користам крвоток на град скопје тако звани автобус а и да имам и нив не би им дал затоа што доаѓа вечерта некој курназ од тоа циганите постари и им ги собира парите па до кога бе вака со просење,нека иде у некое стовариште,нека иде нека растовара камиони или било што

Или пред некој ден случка,ми ѕвони некој на врата и отварам еден човек,ми покажува некои слики од дете некои документи да сум му дал 10ден требало детето да се носи на операција,и му викам од што ќе го оперирате детето,ми вика од една многу тешка болест,добро човек му викам од што тешка болест,еве вика види прочитај и зимам јас тоа листовите(иначе лаик за медицина али колку што разбрав нешто стануваше збор за некој си рак)и му викам не разбирам кажи ми пошто твое дете гарант знаеш-и типот ми вика абе треба да се носи у Германија да се лечи од шеќер алооооооооооооо абе ме прави будала за да пие ракија ми идеше на клоци да го дигнам ме нафура ептен:nerv::nerv:

И од тогаш после овие неколку случки решив и не давам пари на никого,ситни 5денарки или 10-20денари не ми значат и нема да ми сменат многу во животот,за толку малку не сум сиромашен за повеќе сум,али некој да ме прави будала не му ги давам,нека се фати за работа па нека види како се заработуваат:nerv::nerv:

Мајка ми еднаш донесе дома една бабичка,македонка.Многу беше ладно тогаш и и даде капут.Исто и на уште една жена и даваше облека и такви работи,ама жената со тек на време стана напорна доаѓаше неделно по 3 пати во 6 сабајле...
Кај дедо ми доле се лепат ко муви,кога е пијан дава се што има,сами си земаат пари од новчаник.Мозок да ти прсне.И така неколку дена по ред го чекав човекот и кога дојде му објаснив некои работи.Леле кога ми се сврте.Ми кажа дека во животов немало да има деца,по физиономија тоа он можел да го заклучи и ред други глупости.Од тогаш се нема појавено...:toe:

Сабајле ме разбуди една жена, наша, била поштена, по ладново се потегнала да проси..

Тоест, брат ми и` отворил и ја откачил, пошто немавме динар.. али ми опиша..

Ја у принцип гледам секогаш да дадам.. кога имам..

Иако не почитувам - молење за пари.. правење тажни фаци, па и лажење..

Идеите за еднаквост ми се чкарт - еднакви не сме дури ни пред законот.. за пари, услови и дарба/убавина да не збориме..

Сепак, реков, ако имам екстра пара во мене, давам, срдечно.. не заради нив, заради мене, иако сум Влав..

Но, за мене е подобро е да се работи било што, макар и едни скали замивање, или нешто просто, апла било што.. отколку да се проси.. за секого се наоѓа по нешто, не е толку црно се`..

Ваше мислење и излагање?

Секогаш кога имам во мене-давам.
Ми паѓа жал за тие луѓе,едвај сврзуваат крај со крај,живеат во сиромаштија,децата им умираат од болести...многу е жално.
А зашто не си најдат работа?
-Никој,гледајќи ги "такви" не би се сожалил да им даде работа.Живеат во страв дека ќе им крадат одма...Да би можеле да најдат работа,сигурно не би проселе?Не мислиш дека тоа е понижување за нив?
Има други што се нечесни,ама тие не би ги ставила во иста категорија со овие бидејќи ОВИЕ барем се искрени кога ти бараат пари,а другите одат со разни цветови,билки и не знам што друго,испитуваат терен и доаѓаат навечер по пленот(така ми го снема точакот и скарата) и таквите не ги сакам(кој би?).
Ама сепак,се познава по изразот на лицето и пристапот,сепак,има разлика од ПРОСЈАК и циган што гледа да преживее на туѓа сметка.

Тебе не ти значат ништо тие 5ден али него му значат да-проси цел ден на кеј по кафичи и после на клупа дува лепак у кеса со парите што ги собрал од просење копиљ од 6 год,море мамата:nerv:
Сигурно не се сите такви. Инаку кај нас во Куманово ги има неколку што се нонстоп на истото место и веќе ги знам тие деца. Не зимаат повеќе пари и да сака некој да им даде. Исклучиво ситно. Малечки се и се има десено еден пријател му дава 500 ден, а детето сака да му ги врати овој му вика не. Детето ги фрла парите и бега.
Има и такви како што викаш ги трошат за лоши работи, но никогаш неможе да се знае дали навистина му требаат, му се јаде ли нешто или само сакаат за нешто лошо да ги искористат.

А зашто генерализираш?
Мислиш дека тие не огладнуваат и парите ги трошат за да дуваат?
Колку пари мислиш дека собираат па да ги трошат за тоа?

Мене често ми доаѓаат на врата па викаат ” Детето ми е болно или треба операција да праи мајка ми” и ќе измислат куп работи само за да има дадеш пари да идат да се испонатураат алкохол па утре пак да дојде да ти бара пари..Јас не отварам тоа туку мајка ми..И ако види тгака некој што стварно бара пари за нешто ок им дава или храна на пример..Ама сум чула дека навечер не се дава леб на цигани..

Од каде знаеш дека лажат?Ги следиш после?
Во постот погоре пишав дека има такви што се искрени,а некои ќе иштампаат слики(во овој пример) само колку да се шмугнат и да разгледаат територија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom