Просечна месечна плата

• Креатор на темата Креатор на темата coachFFM
  • Време на започнување Време на започнување
Мрш бе коњољубу татарски , вие ке солите памет и ке се чудите како успеваат да се справат луѓето во МК со малку пари.Вие кои до вчера за една „червена„ чмарот ви го превртуваа наопачки и ви се влечеше по македонските помак неденпазари, пензионерите ви се бесеа затоа што не можеа леб да најдат во контејнерите по улица.Нема ние што да се разбираме или не со Грција , и најмалку е тоа ваша работа ,затоа гледај си го својот двор и почни да учиш македонски да пишуваш ако сакаш да комуницираш со твоите родители .
Толку за татарлогу

Докато има идиоти като теб, оправија нјамаааааа. Родителите ми са от Тракија-говори ли ти нешто, мај не, заштото не познаваш географијата-мај по-далече от Вардар не виждаш. Аман от луз'ри. Мај само това ти остава:drk:, то и без това друго не можеш. Аре бегај легај и с'нувај

Да ти сра на родитељита цигански... коњолубче татарско!

Ти си като дупката од геврекот..

Това вече с'м го чувал. Кажи нешто ново бе помак неден(сигурно знаеш какво е това).Еј хора, не стана ли време да излезете от филма, не задруго ами С'рбија пот'ва, пот'вате и вие. И да ви кажа чес'на ви е афиф работа, чушките горе-долу ги бива

А мајка ти като е циганка и ти сега се обиждаш сам, ама извинјавај забравих че си т'п

???
Tи разбираш што си постирал или не?

Ова е законски утврдената минимална плата која што одреден работодавец може да му ја дава на некој вработен.

И уште нешто.
Секој може да ти нуди што сака на овој свет.
Твое е дали ќе прифатиш.
Лично...
мислам дека фамилија во Скопје без барем 30.000 месечно...
просто не може да сврзе крај со крај.
(сметки,давачки,храна,облека,бензин)

Bravo Zevsus! Sigurno kako familijaren covek kako mene si go ostetil toa na svoja koza. Ima mnogu ludje koi ke kazat deka i so mnogu pomalku ke go pominat mesecot. Da ke go pominat, ama nema dolgo da ziveat taka. Eve im primer na takvite:

za edna 4 clena familija vo mesecot e potrebno:

- leb 2400 den.
- prehrambeni proizvodi 5000 (neveruvam deka nekoj ke potrosi pomalku, osven ako jade treva)
- cigari 2500 (zavisi)
- struja 2500
- voda 500
- telefon 1500
- gubre 200
- greenje 2500 (zavisi)
- internet 1300
- kredit 3500
- prevoz 3000 (zavisi)
- lekarstva 400 (ova e minimalno ako kupuvas paracetamol ili kafetin)
- skolstvo 800 (zavisi moze da bide mnogu povekje)
- televizija 300
- registracija na vozilo 1200 (presmetano mesecno)
- higiena 1500 (osven ako ne se banja i ne se pere)
- ostanato 900 (pijaloci, kafe i sl)
---------------------------------------------------------------------
vkupno = 30 000 denari

(ovde ne se presmetuvani raboti kako oblekuvanje, svadbi, rodendeni, odmori, prosetki, izleguvanja....toa za obicni smrtnici kako nas e luksuz)

Paprijateli koi ziveete so pomalku ajde demantirajte me!

Bravo Zevsus! Sigurno kako familijaren covek kako mene si go ostetil toa na svoja koza. Ima mnogu ludje koi ke kazat deka i so mnogu pomalku ke go pominat mesecot. Da ke go pominat, ama nema dolgo da ziveat taka. Eve im primer na takvite:

za edna 4 clena familija vo mesecot e potrebno:

- leb 2400 den.
- prehrambeni proizvodi 5000 (neveruvam deka nekoj ke potrosi pomalku, osven ako jade treva)
- cigari 2500 (zavisi)
- struja 2500
- voda 500
- telefon 1500
- gubre 200
- greenje 2500 (zavisi)
- internet 1300
- kredit 3500
- prevoz 3000 (zavisi)
- lekarstva 400 (ova e minimalno ako kupuvas paracetamol ili kafetin)
- skolstvo 800 (zavisi moze da bide mnogu povekje)
- televizija 300
- registracija na vozilo 1200 (presmetano mesecno)
- higiena 1500 (osven ako ne se banja i ne se pere)
- ostanato 900 (pijaloci, kafe i sl)
---------------------------------------------------------------------
vkupno = 30 000 denari

(ovde ne se presmetuvani raboti kako oblekuvanje, svadbi, rodendeni, odmori, prosetki, izleguvanja....toa za obicni smrtnici kako nas e luksuz)

Paprijateli koi ziveete so pomalku ajde demantirajte me!
Oва за Скопје?
Ај за Струмица, трочлено семејство:

Леб: 800 (1 леб=25 ден.)
Храна и пијалоци: 7000
Превоз: 2500
Цигари: 2500
Струја: 1500 (зиме со греење околу 4500)
Вода: 650 (сосе ѓубре)
Телевизија: 650 (РД-такса+кабловска)
Интернет: 500
Градинка: 1400
Регистрација на возило: 1000 (месечно)
Хигиена: 1500

Вкупно: околу 21000 ден. (зимата)

Ако има кредит или слично, расте и трошокот.

se soglasuvam, so vas
jas suma sam zemam plata od 16000 i ne mi stigaat za nisto,davam samo za struja edna smetka od 1500 plus za hrana ostavam doma po 2000 sekoj mesec i drugoto go trosam nesto obleka za benzin i za izleguvanje i setanje(plus ne pusam)
ami so praime koga ke se ozenam:vozbud:

se soglasuvam, so vas
jas suma sam zemam plata od 16000 i ne mi stigaat za nisto,davam samo za struja edna smetka od 1500 plus za hrana ostavam doma po 2000 sekoj mesec i drugoto go trosam nesto obleka za benzin i za izleguvanje i setanje(plus ne pusam)
ami so praime koga ke se ozenam:vozbud:
Ќе зема и жена ти и готово.

заборавив да спомнам и одржување на колата (без бензин и регистрација) годишно околу 10000 ден, по некои 800 на месец...

Една минимална плата от 21000 евро ке доведе за година државата до фалит и голем процент от фирмите ке са во сивата икономика.Около 9000-10000 денара мислам дека е нормалната минимална плата и за хората и за државата.

Пораст на бруто и нето платата

Просечната исплатена нето - плата по вработен, во јуни годинава е за 10,7 отсто поголема во однос на истиот месец лани и изнесува 15 750 денари. Според државниот завод за статистика, зголемувањето се должи на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето -плата по вработен во секторите рибарство, земјоделство, лов и шумарство и финасиско посредување.
Во јуни 2008 година 8,9 отсто од вработените не примиле плата што е за 3,2 отсто помалку во споредба со истиот период лани.

Просечната исплатена бруто плата во јуни годинава е за 8,8 отсто поголема во однос на истиот месец минатата година и изнесува 25 673 денари. Ова се должи на зголемувањето на просечната месечна исплатена бруто плата по вработен во секторите здравство и социјална заштита, преработувачка индустрија, јавна управа и одбрана задолжителна социјална заштита. Најголем пораст на просечната месечна исплатена бруто плата по вработен во однос на претходниот месец има во секторите рибарство, земјоделство, лов и шумарство и финансиско посредување.

Автор на веста: Нетпрес

zosto i vo mk nese vovede plakanje na cas kako sto e vo poveketo eu zemji pa kolku saati tolku pari.i da se vovede bruto plata za da znae rabotnikot kolku plata zema i sam neka si plaka pridonesi.

и јас се прашувам истото. Може некој стручно да ми одговори?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom