ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата moTaro
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Само C, C#,C++ и Java. Другото е Гола Вода. Pascal-от за почетници да научат нешто за програмирање. Delphi да го надградат надградат занењето од Pascal-от. Visual Basic-икот е добар за правење на брзи апликации, но нема многу можности, т.е. ќе се напишат 50 реда код, кои во друг програмски јазик се многу минимизирани. Сите програми (речиси) се прават во ОНИЕ програмски јазики кои ги посочив. Да бидам јасен, зборувам за десктоп апликации, не за интернет програмирање, бази на податоци и т.н.

Сериозното започнување со изучување на Pascal како програмски јазик со кои би се занимавале понатаму заедно со Delphi го сметам за промашување. Денес се бара C++ и Java, другото е хонорарно.

Само C, C#,C++ и Java. Другото е Гола Вода. Pascal-от за почетници да научат нешто за програмирање. Delphi да го надградат надградат занењето од Pascal-от. Visual Basic-икот е добар за правење на брзи апликации, но нема многу можности, т.е. ќе се напишат 50 реда код, кои во друг програмски јазик се многу минимизирани. Сите програми (речиси) се прават во ОНИЕ програмски јазики кои ги посочив. Да бидам јасен, зборувам за десктоп апликации, не за интернет програмирање, бази на податоци и т.н.

Сериозното започнување со изучување на Pascal како програмски јазик со кои би се занимавале понатаму заедно со Delphi го сметам за промашување. Денес се бара C++ и Java, другото е хонорарно.

Што му фали на PHP?
Би те препорачал да не се си го губиш времето со C++ за правењe web страни бидејќи ќе изгубиш доста време со менаџментот на меморијата Јава не би те препорачал пошто ќе губиш време со Јава аплетите
За web страни најдобро е да коритиш PHP 5 или ASP.NET
а за low level programing за драјвери и слично C i C++

Што му фали на PHP?
Би те препорачал да не се си го губиш времето со C++ за правењe web страни бидејќи ќе изгубиш доста време со менаџментот на меморијата Јава не би те препорачал пошто ќе губиш време со Јава аплетите
За web страни најдобро е да коритиш PHP 5 или ASP.NET
а за low level programing за драјвери и слично C i C++

skrstevsky убо си кажа дека зборува за десктоп апликации, не за интернет програмирање, бази на податоци и т.н.

Абе ако развиваш сам апликации ќе користиш тоа што сакаш или знаеш најдобро самиот.

Сеуште се воодушевувам на моќта на Delphi7. Сеуште нема на пазарот нешто ни приближно што може да се спореди со неговат едноставност, брзина, моќ и подршка.

За web јас го одбрав PHP, едноставно тоа се бара т.е. за тоа можам да најдам работа.

А ако си бараш некаде вработување тогаш учи C# или Java. Тоа се бара.

Да расчистиме некои работи, од C до С++ има разлика како од велосипед до шлепер со две приколки :) C е структурен С++, Java и С# се објектно ориентирани. С++ е малце подзастарен, Java е добар ради тоа што е мулти платформски. Java + Eclipse добар избор. Сепак мојот избор е C# + Visual studio 2005. Ако се усмериш на C# многу лесно ќе се префрлеш на ASP.NET 2.0 во C#. Среќно:wink:

Јас знам да програмирам во Basic, Pascal, Visual Basic и Delphi.
Го имам и инсталирано цело Visual Studio и планирам да учам C++

Да расчистиме некои работи, од C до С++ има разлика како од велосипед до шлепер со две приколки :) C е структурен С++, Java и С# се објектно ориентирани. С++ е малце подзастарен, Java е добар ради тоа што е мулти платформски. Java + Eclipse добар избор. Сепак мојот избор е C# + Visual studio 2005. Ако се усмериш на C# многу лесно ќе се префрлеш на ASP.NET 2.0 во C#. Среќно:wink:

Добро, во ред е :) не ги споменав разликите само сакав да набројам.

Ајде малце да се оддалечиме од програмирањето на апликации за компјутер.

Дали некои се занимавал со програмирање на микроконтролери од фамилијата PIC ?

Микроконтролерите се врвот на електрониката, спој помеѓу програмирањето и хардверот. Нешто погоре се ПЛЦ (PLC) колата кои се мнооогу скапи а се добредојдени во индустријата (спаѓаат во индустриска електроника) а и намената им е за таму.

Добро, во ред е :) не ги споменав разликите само сакав да набројам.

Микроконтролерите се врвот на електрониката, спој помеѓу програмирањето и хардверот. Нешто погоре се ПЛЦ (PLC) колата кои се мнооогу скапи а се добредојдени во индустријата (спаѓаат во индустриска електроника) а и намената им е за таму.

jas su se zanimaval ako sakas ke ti dadam i knigi :D so PIC mozata da se pravat zakon raboti (barem so imam gledano na internet) no opremata za testiranje e solenaka kako so mi stoe inace eden PIC 500 den intresno e no neznam kako moze vo mk da se pravi pari od toa :D

Delphi e zakon i ne e amaterska rabota se so moze da se napravi vo c+= moze i vo delphi RAZLIKATA E VO GOTOVI RABOTI zosto site go cenata C# ima gotovi klasovi vo ne go kolku dusa ti saka

PIC микропроцесорот е ептен јака работа... Со малку познавање на електроника и програмирање во асемблер ( а наместо асемблер можи и во C, само не сум упатен во тоа ) , можи да се направат стварно јаки работи...
Dr_Virus, кај нас во Битола еден пик е нешто помалце од 200 денари ( 16F84A ) ... Што значи дека е ефтин... И опрема за тестирање ако си направиш сам, не е скапа... ( Многу проста склопка е ) , исто така да си направиш и програматор не е воопшто скапо...
Тоа значи дека треба да имаш само добра воља и да ја загрејш столицата малце :)
Планирам кога ќе се вратам од одмор да научам асемблер, а исто така ќе се заинтересирам како се програмира PIC и во C, ваљда то ќе биди полесно ( Тие што не знаат како изгледа асемблерски код, поарно и да не видат оти ќе им се стемни пред очи :) ) па ќе правиме луди склопки ::zlo:

Еве што направивме ние во нашето школо со PIC16F84 ( јбг, за програмирањето професорот најмногу е заслужен ) , спортски семафор , можи да видите од сликата подолу...
[URL=http://img463.imageshack.us/my.php?image=hpim1692ud5.jpg]
[/URL]

PIC микропроцесорот е ептен јака работа... Со малку познавање на електроника и програмирање во асемблер ( а наместо асемблер можи и во C, само не сум упатен во тоа ) , можи да се направат стварно јаки работи...
Dr_Virus, кај нас во Битола еден пик е нешто помалце од 200 денари ( 16F84A ) ... Што значи дека е ефтин... И опрема за тестирање ако си направиш сам, не е скапа... ( Многу проста склопка е ) , исто така да си направиш и програматор не е воопшто скапо...
Тоа значи дека треба да имаш само добра воља и да ја загрејш столицата малце :)
Планирам кога ќе се вратам од одмор да научам асемблер, а исто така ќе се заинтересирам како се програмира PIC и во C, ваљда то ќе биди полесно ( Тие што не знаат како изгледа асемблерски код, поарно и да не видат оти ќе им се стемни пред очи :) ) па ќе правиме луди склопки ::zlo:

Еве што направивме ние во нашето школо со PIC16F84 ( јбг, за програмирањето професорот најмногу е заслужен ) , спортски семафор , можи да видите од сликата подолу...

Мислам дека ова е “Спортски семафор“ и мислам дека учествувавте во областа трудови со него на државните натпревари (XXVI). Освоивте место, мислам дека првите беа ваши што не беше фер. Имаше една машина за печати удирање која во Романија на интернационален натпревар освои 3 место,а овде во Македонија не доби медал. Но и така не е важно тоа. Ти учествуваше на натпреварот или ?

Епа ако се зафанеш за микроконтролерите тогаш може да си ги прошириме знаењата од оваа област. Јас завршив курс за програмирање на микроконтролери од серијата PIC во асемблер. Мене ми е многу подобро да ги програмирам во асемблер отколку во PIC Basic или во C, оти имам целосна контрола на секој бит и на секој процес и + ми се намалува големината на програмата која ја внесувам во меморијата. Гоема работа врши ICD2 Дебагерот кој има цена од 50EU do 70EU купен готов или ако си го составуваш сам околу 25 EU.

Ако имаш нешто некој проект....пастирај за да размениме мислења.
Јас моментално работам на автоматизација на училишните ѕвончиња. Треба да ѕвонат сами без влијание на човек, а и да бидат независни од промената на летното/зимското сметање на времето. Вклчив RTC (Real Time Clock) од кој ќе го читам времето. Првичната идеја беше само со MCU да работам, но со РТЦ многу си ја олеснувам работата. Користам PIC 16F877A оти има вграден I^2C протокол со кој се комуницира со РТЦ-то, кој го нема PIC 16F84A.... Истава програма може да се направи со компјутер ама не е исплатливо во просторијата кај служителките да м'кнат компјутер или кабли :)

bravo sekoja cest za semaforot odamana bev lud po PIC i modelot PIC 16F84A go kupuvah od skopje od edna prodvanica vo nekoj si trgovski zaboravih koja bese , da programerot e lesen za pravenje, no bev gledal edna ploca na internet okolu 200 dolara a za hobi koe ne planiram da go rabotam vo ovoj preiod vo zivotot ne mi se dava
tolku pari

Inaku kako sto znam i sum koristel( do dusa samo probav koristev gotovi raboti za ucenje) ima preveduvci od c vo assembler za pic

bravo sekoja cest za semaforot odamana bev lud po PIC i modelot PIC 16F84A go kupuvah od skopje od edna prodvanica vo nekoj si trgovski zaboravih koja bese , da programerot e lesen za pravenje, no bev gledal edna ploca na internet okolu 200 dolara a za hobi koe ne planiram da go rabotam vo ovoj preiod vo zivotot ne mi se dava
tolku pari

Inaku kako sto znam i sum koristel( do dusa samo probav koristev gotovi raboti za ucenje) ima preveduvci od c vo assembler za pic

Ако земеш да програмираш во C или во Basic микроконтрлери, compiler-от автоматски си креира *.asm* file кој веќе е преведен во асемвлерски јазик кој можеш да го проучуваш но има да се изначудш на логиката која ќе ја видиш и повторувањето на исти кодови цело време одвоени со неколку реда код кој заменуваат “if’ услов. Ако земеш да ја напишеш истата програма ти лично во асемблер ќе намалиш преку 70% од кодот. Пример е ако сакаш на LCD Display да исписшеш "Hallo World". Во виш програмски јазик како Bаsic ќе ти тербаат 4-5 реда код. Истиот код го видиш веќе преведен во асемблер ќе биде 500 реда код што е премногу. Ако ти седнеш да го програмираш во асемблер ке ти бидат потребни ништо повеќе од 100-тина реда код, бидејќи MPLAB-от (програмата за програмирање во асм) автомзтски подржува да напиешеш буква наместо да ја инерпретираш прво во ASCII код.
Еве ви една страница на кој аможе да најдете СЕ' за микроконтролери од фамилијата PIC: http://www.microchip.com . MPLAB Може да симнете и е бесплатен софрвер со сите функционалности.
Тоа 200 $ е развоен систем на кој можеш да ги поврзеш сите MCU од серијата PIC. НАместо да даваш толку пари ќе си направиш еден дебагер од 25 ЕУ и ќе работиш само со еден MCU кој е универзален PIC 16F877X.

Мислам дека ова е “Спортски семафор“ и мислам дека учествувавте во областа трудови со него на државните натпревари (XXVI). Освоивте место, мислам дека првите беа ваши што не беше фер. Имаше една машина за печати удирање која во Романија на интернационален натпревар освои 3 место,а овде во Македонија не доби медал. Но и така не е важно тоа. Ти учествуваше на натпреварот или ?

Епа ако се зафанеш за микроконтролерите тогаш може да си ги прошириме знаењата од оваа област. Јас завршив курс за програмирање на микроконтролери од серијата PIC во асемблер. Мене ми е многу подобро да ги програмирам во асемблер отколку во PIC Basic или во C, оти имам целосна контрола на секој бит и на секој процес и + ми се намалува големината на програмата која ја внесувам во меморијата. Гоема работа врши ICD2 Дебагерот кој има цена од 50EU do 70EU купен готов или ако си го составуваш сам околу 25 EU.

Ако имаш нешто некој проект....пастирај за да размениме мислења.
Јас моментално работам на автоматизација на училишните ѕвончиња. Треба да ѕвонат сами без влијание на човек, а и да бидат независни од промената на летното/зимското сметање на времето. Вклчив RTC (Real Time Clock) од кој ќе го читам времето. Првичната идеја беше само со MCU да работам, но со РТЦ многу си ја олеснувам работата. Користам PIC 16F877A оти има вграден I^2C протокол со кој се комуницира со РТЦ-то, кој го нема PIC 16F84A.... Истава програма може да се направи со компјутер ама не е исплатливо во просторијата кај служителките да м'кнат компјутер или кабли :)
Да, јас и едно другарче учествувавме на натпреварот со семафорот и за него добивме прво место. За детето што имаше машина за печат не можам да давам оценки, затоа што не видов кога тој го презентираше својот труд. Можам само да кажам дека во семафорот вложивме премногу труд ( секој ден работевме од утро до вечер затворени во кабинетот по пракса ) , и функциите кои мислевме да ги имплементираме во него ги сведивме на минимум заради недостигот на време... Проектот го завршивме точно еден ден пред натпреварот. Сега се работи на усовршување на семафорот ( нова контролна кутија ) со многу повеќе опции, така да биде стварно тоа што треба да биде... Јас не сум во можност да работам на тоа, пошто сум во Хрватска летово...
А, и да не дојде до забуни... Неќам да се фалам со нечиј труд... Програмата за пикот ја изработи професорот, другото се ние... Јбг не можи чоек да научи да програмира пик во 20 дена и да прави семафор истовремено :toe: ...
Али сепак, не е битна наградата, битно е искуството кое се стекна за сето то време... Поќе научив електроника во тие две-три недели што го правевме семафорот отколку од прва до четврта година заедно...
То е луѓе, праксата си го прај своето...
За проекти сега засега ништо немам, то дури накај средината на септември ко ќе се вратам од Хрватска...
То со звончињата во училиштето, кај нас е изведено со компјутер ( не знам шо компјутер, ама ќе да е нешто ко 486ка :). Не му смета на служителките, и така му е голема таа просторија :) И тука мислам дека е предност тоа што на екранот секогаш е прикажано тековното време, и кога часовите звонат. Со среќа со проектот...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom