ПРОГРАМИРАЊЕ И ПРОГРАМСКИ ЈАЗИЦИ

• Креатор на темата Креатор на темата moTaro
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
CyberLord напиша:
Можно е доколку членот(променливата) е дефинирана како public... Исто е и во C#, C++ или кој било објектно ориентиран јазик... Ако членот е public, се наоѓа во интерфејсот на објектот и слободно може да се користи... Во објектно ориентираното програмирање се користи една техника наречена енкапсулација (криење)... Во горниот случај, променливите треба да се скриени (private), а нивната вредност да се менува или да се чита преку методите (пример setVisina, getVisina...)...
Затоа му реков да користи mihajlo.setGodini(22) a не mihajlo.godini = 22...
Затоа ме збуна коа рече дека неможе да се додели променлива со mihajlo.godini = 22, ептен им го комплицираш животот со private опцијата, нека го научат структурното програмирање прво после нека одат на објектно. :pos:

Него веќе кога зборуваме за get и set методите треба да се каже дека може многу работи да се прават а не само да се доделува вредност. Па и цела низа наредби може да се наредат во нив. Ама нареден пат за нив во некоја друга тема :)

ej abe koristam -dev C++.kako da go gradam visuelniot(gui) izgledot na programata?

аха..MATLAB znae nekoj? ako ima nekoj neka mi kaze..moze ke mi treba malku pomos imam kolokviumce..pozdravinela i fala unapred..

btw Бад БОј ај прати ми ги туторијалите на МСН или маил може??

bad_boy напиша:
ej abe koristam -dev C++.kako da go gradam visuelniot(gui) izgledot na programata?
Mораш да знаеш Win32 API Програмирање... Ако не знаеш нитшо од C, подобро научи го добро па учи Win32 API програмирање во C... Еве ти еден линк од theForger's Win32API Tutorial колку да видиш самиот за што станува збор... http://www.winprog.org/tutorial/ :wink:

.. или користи AutoIt 3.. бар таму е лесно (со неколку команди) градење на GUI.

GUICreate ("title", width, height, left, top, style, exStyle, parent)

Да не знаете некој online компајлер за Delphi пошто имам еден код ама не сакам да го инсталирам Delphi само за тоа.

Jane напиша:
Heh... Ти кога учиш да возиш шлепер учиш прво кола да возиш или одма на шлепер идеш??? Може малце глупа споредба ама тоа е.
Ем ај рајт?

nema vrska sporebata ama ajde

Al Litle Help :)
E pa ovaka sea raboti za edna mala scripta koja sto ja prepisav od eden sajt ja srediv proveriv i koga ce ja pokrenam mi ja dava slednava slika
Mislm deka e pisena vo Visual Basic ako nekoj znae sto znaci erorot na slikata neka pise i ako treba ce mu ja pustam na pp da ja sredi Thanks

Attachments

• aa.png
    aa.png
    32,5 KB · Прегледи: 64
SuBZerO напиша:
Al Litle Help :)
E pa ovaka sea raboti za edna mala scripta koja sto ja prepisav od eden sajt ja srediv proveriv i koga ce ja pokrenam mi ja dava slednava slika
Mislm deka e pisena vo Visual Basic ako nekoj znae sto znaci erorot na slikata neka pise i ako treba ce mu ja pustam na pp da ja sredi Thanks
во VB e пишувана, пратија вака неможам ништо да знам од сликата

ucam visual c++ 2005
e sega me interesira kako koga kje naopravam forma(GUI) i stavam button i eden label. E sega me interesira koj kod treba za button_click koga klikam na button da se ispisuva vo labelot nekoj tekst?

Евети од VS6 би требало нешто слично да биде
SetDlgItemText(IDC_STATIC,"tuka pisuvas text sto sakas da ti seispise");
tip:Притисни Ctrl+Space да ти се отвори мени со команди.

неќе да е така. Ај некој друг нека казже.

bad_boy напиша:
неќе да е така. Ај некој друг нека казже.

void CPDlg::OnButton1()
{
GetDlgItem(IDC_STATIC)->SetWindowText("Vnesi so sakas");
}
Pritoa vnimavaj IDC na labelata treba da ti e IDC_STATIC (za da raboti vo nasiot slucaj) sto ako ne go promenis samato studio ti go generira. I ti treba Event na kopceto kade ke go vnesis gorniot kod.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom