Проблеми со концентрација и учење

• Креатор на темата Креатор на темата slobbo
  • Време на започнување Време на започнување

slobbo

LoneRyder
Член од
16 ноември 2008
Мислења
1.686
Поени од реакции
583
Оваа тема ја отварам бидејки сметам дека многу луѓе имаат сличен проблем како мојот (сега за сега не е голем ама почнува да ми пречи во моето образовани), а тоа е проблемот со концентрацијата.
Значи вака јас во последниве 3-4 месеци имам одвреме навреме проблем со концентрацијата и учењето на теорија (податоци, текстови).
Па затоа ќе ве замолам да ми дадете некој совет со цел како да ја подобрам мојата концентрација , сметам дека секој совет ќе е добродојден :)

мхм...а само проблем со концетрацијата ли е? хиперактивен да не си?

Билобил за концентрација и помнење!

Шала на страна за концентрација најбитно е да се наспиеш, да си создадеш релаксирана состојба, да си јадеш благо и пиеш Кока Кола па и кафенце и не форсирај него учи релаксирано со паузи.
Седни си речи дека мора да учиш и точка :)
Верувај никој нема комплетна и 100% концентрација при учењето но некои работи се мораат и обврски се. Свати си го тоа така и дека за твое добро е да се сконцентрираш и да научиш.
А оноа погоре за Билобил се шалев и јас не би пробала. Доволно сум способна да научам и без апчиња. Исто можеш и ти и сите, само ако се сака.

Ја имам огромен проблем со ова, нон стоп кога почињам на учим паметот ич не ми е туе т.е на нашни речено пасе негдека, ама кога сакам некоат да седмен и да научим ќе научим ама пак тоа многу ретко се дешава ...:jaj:

види гинко билоба (шо вика Билобил) може и да ти помогне, ама јас лично не го поднесувам. ме прави многу ама многу активен а тоа повеќе ми смета, ми ја зголемува мн. цирк. во главата/....скапичок е и тако даље...

Zemi si zelen caj, ginko caj i pi gi taka 10-na dena mislam deka pomagaat, barem od moe iskustvo kazuvam.A problemot so koncentracija se javuva poradi nenaspienost, nedovolno seker kako i stresni sostojbi.Znaci nesto od ova imas zakaceno.poz

јас за да се концетрирам секогаш учам на глас:toe:

Ако имаш проблем да се концентрираш кога учиш, а си психички и физички здрав, тогаш немаш проблем со концентрацијата, туку со мотивацијата. Сигурно без проблем се концентрираш и паметиш содржини кои ти се занимливи. Ако сакаш да си го решиш проблемот, обиди се да се мотивираш за тоа што го учиш со размислување кога и каде може да ти се најде низ животот тоа што треба да го учиш. Една од најмотивирачките мисли е сознанието дека се што поседуваш или што можеби ќе поседуваш може да го изгубиш или да ти биде одземено. Само тоа што ќе го ставиш во главата, може да замине само ако ти ја симнат главата од рамена, а во таква ситуација, секако нема ништо да ти треба.:wink:

Оваа тема ја отварам бидејки сметам дека многу луѓе имаат сличен проблем како мојот (сега за сега не е голем ама почнува да ми пречи во моето образовани), а тоа е проблемот со концентрацијата.
Значи вака јас во последниве 3-4 месеци имам одвреме навреме проблем со концентрацијата и учењето на теорија (податоци, текстови).
Па затоа ќе ве замолам да ми дадете некој совет со цел како да ја подобрам мојата концентрација , сметам дека секој совет ќе е добродојден :)

imas dve najdobri resenie GINKO eo ESI koe ja podobruva cirkulacijata na krvta vo mozokot i Guarana tableti od ESI(jas gi koristam guaranata ama ne gi preporacuvam na nikoj oti imaat mnogu kofein) tebe drugar ti treba kombinacija od ginko biloba i zen-sen(100%ke ti pomogne):vozbud:

Јас па цел живот го имам овој проблем. Седнувам демек да учам, си ги вртам само страниците, умот по чавки. 5 страни од тетратка едвај ги учам. Фала богу што факултетов не ми е со бубање, инаку далеку ќе стигнев. нот

И јас го имам истиот проблем, тешко ми е да се сконцентрирам кога ќе седнам да учам.
Сите гореспоменати совети се само работи кои влијаат на потсвеста, а како главен проблем јас би го навел кампањското учење, т.е. немањето работна навика. Не ти требаат ни чаеви ни апчиња ни слични работи, почни редовно да учиш, пробај да се сконцентрираш без никакви додатоци (апчиња,чаеви,таблети и слично) и за неколку недели учењето нема да ти претставува проблем.
Накратко кажано има (според мене) 3 причини за оваа појава:
1: Немање работна навика
2: Мрзеливост, немање желба за учење
3: Потсвеста (си наумил дека ти е тешко, и слепо веруваш дека ти е тешко учењето, создавајќи си на некој начин КОМПЛЕКС)
Малку самодоверба, инает дека ќе научиш по секоја цена, и се ќе биде во ред...
Поздрав

П.С. Приметив дека си и WOW играч. Не ти требаат вакви игрици другар. Живеј во нормален свет, а не во виртуелен...

Значи вака, ќе пробам подетално да го објаснам проблемот. Не дека немам некоја навика за учење, бидејки мене јас сум веќе 2ра година со студиите и добро ми оди до некаде (1ва е расчистена:)) Се чуствувм психофизички добро , спијам редовно , не пијам алкохол, не пушам, не играм ни WoW скоро 2години , несум кофеински зависник зс не ми делува. Проблем ми преставуваат предметите кај кој има обилна теорија(бубање).
Најверојатно ќе да ми се случува сево ова поради стрес, па ќе пробам да го намалам стресот па ќе видиме.
Благодарам за досегашните совети па во наредниот период ќе пробам да ги применам па ако има билокакви подобрувања ќе бидете известени:)

Одреден период и мене ми се појавуваа вакви недостатоци на концентрација. Не дека не сакаш да учиш, ама едноставно не ти влага у глава тоа што го читаш. Ми препорачаа лимон и мед комбинација. Можеш пола лимон да си исцедиш и со вода да го испиеш(ко лимонада нешто) и лажичка мед.

Наспиј се, слушај релаксирачка музика (онаа која тебе те прави релаксиран) прави работи што те релаксираат, книгите батали ги на кратко :) и самото од себе ќе дојде, верувај :smir:

Е јас знаеш како учам?Живеам во сегашниот миг.Концентрирај се на она што го работиш во моментот,памти,купи си некоја помош-книга, и се ќе биде ок.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom