Проблем со простор на HDD

• Креатор на темата Креатор на темата Dee_Jay
  • Време на започнување Време на започнување
Нема чаре, 465 гига е дискот, не 500.

Moите соберени како и кај секој се 465.
C е 117 а D e 348.

Проблемот со D е во тоа што ако селектирам 2-3те фолдери од филмови и игри ми вади 287. Плус 42 слободно.
Грубо доаѓа 330. Или нешто под. Што значи 20гига ми фалат, а се мислам да не ми зафаќа место win8, инсталирано преку VirtualBox. А VB веќе немам. Како да проверам најпросто?

Провери да не имаш скриени фајлови, а и самото цепање на дискот губи нешто гигабајти во форматирање. На мојата слика во претходниот пост на оваа тема моите дискови се цели, една цела партиција е целиот диск.

Eве за да не се карате :)

1 Гигабајт = 800,000,000 бајти, производителите ги презентираат како како 1,000,000,000 бајти = 1GB, додека Windows ги рачуна правилно, маркетиншки трик :)

18136080.png

Бидејки компаниите прават манипулација со бројките и наместо 1024 (бинарен) сметаат со 1000 (декаден).
За нив 1000 мегабајти е еден гигабајт, што секако не е точно, 1024 е.
--- надополнето: 11 мај 2012 во 13:24 ---

500 гигабајти се 500 000 000 000 бајти во декаден броен систем.
500 гигабајти се 536 870 912 000 бајти во бинарен броен систем.
Компаниите рачунаат во декаден, компјутерите рачунаат во бинарен систем. Оттука сите недоразбирања.
Всушност и не е недоразбирање, тоа е трик на компаниите. Така да диск со капацитет од 465GB му лепат етикета и го продаваат како диск од 500GB што не е точно.
Не е трик, проблемот е кај оперативните системи, што бројат во бинарен броен систем (гигибајти) а прикажуваат декадна единица мерка (гигабајти) Тука настанува забуната. Производителите јасно си означуваат дека капацитетот е изразен во декаден броен систем.
И
500 GB се 500 000 000 000 бајти!
500 GiB се 536 870 912 000 бајти!
Брои ги како сакаш, секогаш толку излегуваат.

Не е трик, проблемот е кај оперативните системи, што бројат во бинарен броен систем (гигибајти) а прикажуваат декадна единица мерка (гигабајти) Тука настанува забуната. Производителите јасно си означуваат дека капацитетот е изразен во декаден броен систем.
И
500 GB се 500 000 000 000 бајти!
500 GiB се 536 870 912 000 бајти!
Брои ги како сакаш, секогаш толку излегуваат.
Хехе, се гледа дека имаш познавање од компјутери :)
Како бе проблем кај оперативните системи пријателе, па компјутерите само тоа го разбираат, бинарен систем.
Како може РАМ мемориите на пример да ги прават како што треба и да ги сметаат во бинарен, а HDD и SSD не?
И не излегува секогаш толку, 500 000 000 000 бајти е 465 гигабајти во бинарен систем, системот на компјутерите, не 500.
И барем јас до сега што сум купувал HDDa и SSDa на ниту едно на кутијата не му пишувало дека е во декаден систем броено. А и да му пишува џабе е, реално тој е 465GB.
Реално на диск од "500 гигабајти" ти никогаш нема да можеш да ставиш 500 гигабајти податоци затоа што дискот е 465 гига, а не 500.
Кога се работи за компјутери мора да се смета во бинарен систем, затоа што компјутерот друг не познава.

Како што кажа членот Psyside погоре, тоа е маркетиншки трик. Бидејки конкретно за неговото SSD Crucial C300 oд 128ГБ тој нема никогаш да може да стави 128ГБ податоци бидејки SSD-то е 119ГБ. За да биде 128ГБ тоа за производителот значи потрошени повеке мемориски чипови, па така најлесно му е да го претстави во декаден систем и да го продава како SSD од 128ГБ, а реално е 119.
--- надополнето: 14 мај 2012 во 12:14 ---
C е 117 а D e 348.

Проблемот со D е во тоа што ако селектирам 2-3те фолдери од филмови и игри ми вади 287. Плус 42 слободно.
Грубо доаѓа 330. Или нешто под. Што значи 20гига ми фалат, а се мислам да не ми зафаќа место win8, инсталирано преку VirtualBox. А VB веќе немам. Како да проверам најпросто?
Да можно е, бидејки кога го деинсталираш VirtualBox виртуелните машини не се бришат. Побарај ги и избриши ги рачно.

Хехе, се гледа дека имаш познавање од компјутери :)
Како бе проблем кај оперативните системи пријателе, па компјутерите само тоа го разбираат, бинарен систем.
Како може РАМ мемориите на пример да ги прават како што треба и да ги сметаат во бинарен, а HDD и SSD не?
И не излегува секогаш толку, 500 000 000 000 бајти е 465 гигабајти во бинарен систем, системот на компјутерите, не 500.
И барем јас до сега што сум купувал HDDa и SSDa на ниту едно на кутијата не му пишувало дека е во декаден систем броено. А и да му пишува џабе е, реално тој е 465GB.
Реално на диск од "500 гигабајти" ти никогаш нема да можеш да ставиш 500 гигабајти податоци затоа што дискот е 465 гига, а не 500.
Кога се работи за компјутери мора да се смета во бинарен систем, затоа што компјутерот друг не познава.

Како што кажа членот Psyside погоре, тоа е маркетиншки трик. Бидејки конкретно за неговото SSD Crucial C300 oд 128ГБ тој нема никогаш да може да стави 128ГБ податоци бидејки SSD-то е 119ГБ. За да биде 128ГБ тоа за производителот значи потрошени повеке мемориски чипови, па така најлесно му е да го претстави во декаден систем и да го продава како SSD од 128ГБ, а реално е 119..

Не е работата што разбираат, него како тоа го прикажуваат. Кликни пропертис на било кој харддиск и ќе добиеш две вредности, една во бајти, една во мега/гига/тера бајти. Вредностите нема да се исти. Тоа е затоа што таа втората напишана во мега/гига/тера бајти е всушност во меби/гиби/теби бајти. Значи системот пресметува во бинарен броен систем, а припишува декадна единица мерката. Оттука сите забуни.
Значи ако имаш диск од 500.000.000.000 бајти, тој ќе напише 465GB, а всушност треба 465GiB. Затоа што 465GB се 465.000.000.000 бајти. Сакаш ти број ги, сакаш компјутерот остај го да ги брои, толку се.

А што се однесува до хардисковите, на амбалажата на сите што сум ги видел, пишува дека еден гигабајт го сметаат како една милијарда бајти, што е и правилно, а не е трик.
Еве на википедија повеќе и подетално околу проблематикава.

C е 117 а D e 348.

Инсталирај си TreeSize Proffesional ќе ти ги подреди сите фолдери и партиции по зафатнина и ќе знаеш точно што и колку ти зафаќа.

А останатите, за да не се замарате до толку со GB, најлесно е: Секогаш кога ќе купите хард диск, да знаете дека 5-10% од GB ќе ви “фалат“

Не е работата што разбираат, него како тоа го прикажуваат. Кликни пропертис на било кој харддиск и ќе добиеш две вредности, една во бајти, една во мега/гига/тера бајти. Вредностите нема да се исти. Тоа е затоа што таа втората напишана во мега/гига/тера бајти е всушност во меби/гиби/теби бајти. Значи системот пресметува во бинарен броен систем, а припишува декадна единица мерката. Оттука сите забуни.
Значи ако имаш диск од 500.000.000.000 бајти, тој ќе напише 465GB, а всушност треба 465GiB. Затоа што 465GB се 465.000.000.000 бајти. Сакаш ти број ги, сакаш компјутерот остај го да ги брои, толку се.

А што се однесува до хардисковите, на амбалажата на сите што сум ги видел, пишува дека еден гигабајт го сметаат како една милијарда бајти, што е и правилно, а не е трик.
Еве на википедија повеќе и подетално околу проблематикава.
Како не е работа што разбираат, кога токму тоа е целата работа.
Кликни пропертис на било кој харддиск и ќе добиеш две вредности, една во бајти, една во мега/гига/тера бајти но и двете се сметани во бинарен систем, затоа што компјутерите друг НЕ познаваат.

Бинарен систем ти се тие теби, меби што ги кажуваш.

ibqmvycMGdNu6y.jpg

360,518,250,496 бајти ти е точно 335 гигабајти сметано во бинарен систем.
Производителите сметаат во гига децимално, а компјутерите сметаат во gibi (гига бинарно), бидејки не знам дали спомнав предходно, но компјутерите го знаат само тој систем, бинарниот.
А зошто производителите сметаат така објаснив погоре.

Како што кажа членот Psyside погоре, тоа е маркетиншки трик. Бидејки конкретно за неговото SSD Crucial C300 oд 128ГБ тој нема никогаш да може да стави 128ГБ податоци бидејки SSD-то е 119ГБ. За да биде 128ГБ тоа за производителот значи потрошени повеке мемориски чипови, па така најлесно му е да го претстави во декаден систем и да го продава како SSD од 128ГБ, а реално е 119.
.

И 465GB е точно и не е погрешно според JEDEC стандардот за меморија.

Како не е работа што разбираат, кога токму тоа е целата работа.
Кликни пропертис на било кој харддиск и ќе добиеш две вредности, една во бајти, една во мега/гига/тера бајти но и двете се сметани во бинарен систем, затоа што компјутерите друг НЕ познаваат.

Бинарен систем ти се тие теби, меби што ги кажуваш.

Самиот си се побиваш ;)

Еве каде: ако втората вредност е бинарно пресметана (а, е така) тогаш не се гига, туку гибибајти. А компјутерот прикажува (не пресметува) во гигабајти.
И последен пат ќе се повторам, тука е забуната, во еден броен систем пресметува, а става единица мерка од друг броен систем.
Прочитај го повнимателно линкот од википедија од претходниот пост.
И сета понатамошна дебата е взалудна.

Самиот си се побиваш ;)
Каде се побивам?

Еве каде: ако втората вредност е бинарно пресметана (а, е така) тогаш не се гига, туку гибибајти.
Чекај, ти ме тролаш мене или што е работата?
Според JEDEC стандардот за меморија и те како се гигабајти.

А компјутеротприкажува (не пресметува) во гигабајти.
И последен пат ќе се повторам, тука е забуната, во еден броен систем пресметува, а става единица мерка од друг броен систем.
Прочитај го повнимателно линкот од википедија од претходниот пост.
Нема никаква забуна овде. Пресметува во бинарен, и става префикси (mega, giga.. се префикси, не единици) од бинарен броен систем. Префиксите mega, giga... може да се користат и во декаден и во бинарен броен систем.
Според JEDEC стандардот за меморија и во бинарен систем мега си е мега, гига си е гига.
Компјутерите покажуваат според JEDEC стандардот.

iHk58ysXoRsFy.jpg

И сета понатамошна дебата е взалудна.
Очигледно дека е така.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom