Приватен или Државен факултет?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
E па навистина е нешто , приватен медицински, знам во странство за на таков факултет се плаќа од 50 000 евра па нагоре годишно, незнам кај нас колку ќе има да си го дозволат тоа.

Кај нас нема да бифе толку, ако е во склоп со одреден веќе постоечки универзитет, школарината ќе биде иста како и постоечките факултети. Но ако се создаде самиот факултет посебно е тогаш можеби и ќе биде поскапо, ама ќе можат да си го приуштат граѓаните. И во повеќето приватни факултети земаат кредити за исплата на школарината, така да не се сите на мама и тато.

Spored poslednite rezultati na probnata matura vo srednite skoli se pokaza deka 65 procenti od ucenicite ne ja polozile istata. voedno Vladata vodi kampanja za Visoko obrazovanie a 70 posto od visokoobrazovanite se nevraboteni ili ja napustaat drzavata. Nie imame pola nepismeni srednoskolci a vodime kampanja za visoko obrazovanie. Mislam deka sve e poremeteno u ovaa drzava i vo obrazovniot sistem. Se postavuva prasanjeto dali mozebi profesorite u srednite skoli ne se vinovni sho ne gi opismenile 65 posto od srednoskolcite. Voedno polovinata od tie nepismeni srednoskolci utre ke se zapisat so kesh i so vrski od svoite roditeli na faks a so vrski i ke go zavrsat. Po zavrsuvanjeto na faksot so vrski ke se zaposlat i vo javnata administracija a najkurnazite od niv so partiska kniska ke se butnat u Vlada. I posle sve otislo u KURAC...Epa ke otide koga ja partiziravme drzavata do maksimum....

p.s.
PO ZAPOSLUVANJETO VO VLADATA I POVTORNOTO MERENJE SE UVIDUVA 90% NESPOSOBNOST I SE ODI NA OPCIJA PREDVREMENO PENZIONIRANJE ZARADI REFORMI I USPESNA ADMINISTRACIJA PA TAKA IDIOTOT BIVA ZGRIZEN I NA NEGOVO MESTO DOAGJA SLEDNA 65% I PROCESOT PRODOLZUVA PONATAKA...............

jebes drzava koja ti e 90 posto zemjodelska a 90 posto od mladinata saka po sekoja cena da studira i da stanat doktori pravnici ekonomisti i naucnici.....A najzaebano od sve e sho 70 posto ke zavrsat a ne znaat ni vcera sho ruchale a kamoli aber od nauka da imaat.......

www.myspace.com/stihovenkalibar proveri

Ова мислам дека ти е за средно образование, али ок е.
Епа такви генерации доаѓаат што повеќето се испуштени од родителите, битно им е како изгледаат а не што носат во таа глава. Треба да се изнајде начин како да се заинтересираат младите да седнат да учат и да имаат подобри резултати без мама и тато.

хехех 1 медицнски факултет на 2 милиони е многу, камоли 2.

прво. апаратурата потребна да се изгради таква институција со сите лабаратории клиники, кошта минимум колку што вреди државна болница, ххх милиони.

второ. ако би се отварал кај нас таков нема здрав мозок што ќе затвори толку пари во таков факултет. значи ќе мора да биди фуш, што не смее. Оти океј е ако излези правник недообразован, ама лекар - НЕ.

Трето. Има болести што се јавуваат на милион, на десет милиони, ај тие што се на десет немаат шанси никој да ги видат, ама остаткот од тие пациенти со ретки болести, и воопшто сите тешки случаи и слично одат на државна..

сума сумарум итс факен ту мач 2 медицнски фак. на 2 милиони.
И не знам кој беше што се сомневаше во македонското здраство, ти бе бато одиш Србија или Бугарија кој ќе се разболиш? ......... А зошто кај нас?

Веќе отиде во друга тема, tomsaso, прво зашто не веруваш дека може да успее вториот медицински факултет, второ зашто мислиш дека немаат пари за такво нешто? Значи пак не веруваш. И зашто мислиш дека тоа обрзование нема да биде квалитетно? хех Трето тоа за болестите е веќе трета тема. А знаеш ли воопшто какви се условите во кои работат и студираат студентите на медицински факлутет? Епа барем ќе студираат во нормални услови.
:smir:

прво. апаратурата потребна да се изгради таква институција со сите лабаратории клиники, кошта минимум колку што вреди државна болница, ххх милиони.

второ. ако би се отварал кај нас таков нема здрав мозок што ќе затвори толку пари во таков факултет. значи ќе мора да биди фуш, што не смее. Оти океј е ако излези правник недообразован, ама лекар - НЕ.

Трето. Има болести што се јавуваат на милион, на десет милиони, ај тие што се на десет немаат шанси никој да ги видат, ама остаткот од тие пациенти со ретки болести, и воопшто сите тешки случаи и слично одат на државна..

И не знам кој беше што се сомневаше во македонското здраство, ти бе бато одиш Србија или Бугарија кој ќе се разболиш? ......... А зошто кај нас?

hahahahha, a sakash da kazesh deka obrazovanieto sto se steknuva na Drzavniot medicinski fakultet e kojznae kolku dobro? Za zal greska si,groto od tie sto ke zavrsat koga ke ja steknat diplomata lekar neznaat krv da izvadat,kamoli da stavat kanula ili drenaza,da ne zboram za nekoj pokomliciran zafat kako lumbalna punkcija ili slicno.Zavrsuvaat fakultet so vrski ili strikno so teoretsko znaenje nikad ne probano vo praksa, pa otkako ke se vrabotat na klinika KAKO LEKARI se vezbaat t.e ucat na pacienti i posle sleduva Fush neviden. I da ako se razbolam vo nikoj slucaj nema da odam na drzavna da me lekuvaat,kade sto vikash deka samo oni slusnale za tie retki bolesti i slicno,bidejki na klinika neznaat bagatelna influenca da dijagnosticiraat kamoli retka bolest.

Немаат пари:pos2: кај живееш ти, иначе се најави на Европски универзитет дека ќе се отвори факултет за стоматологија. Во студенското списание пишеше. Значи ќе биде кај и да е

не дај боже да треба да видиш колку имаат научено тие да државна... Медицински Факултет кај нас е одличен, само во последно со новиот ЕКТС се расипува се, ЕКТС значи факултет на кој може да дипломира секој... што не е така добро. Не дека не треба да има промени, треба ама не во тој правец со воведување квоти на 60% проодност на испит, туку во правец на супервизија на професорите, и најбитно превод на литература скоро 99% од материјалот на медицнски фак. е на српски, српско-хрватски, преведен од странски учебници - гајтон, робинс итн итн.

а сигурно дека нема да одиш на државна за настинка, туку за многу поголеми проблеми, кои што во Македонија се лечат само на едно место.

бек он трак
Ние очи ќе исповаѓаме да студираме на факутлет што е "признат во светот" без ни малку да обрниме внимание на квалитетот понуден. Да бидеме реални, професор на приватен факултет има газда, значи позитивно е што нема да покажува самоволие, а НЕГАТИВНО е што ќе прима наредби од газдата што многу негативно влијае на квалитетот. Не велам дека тој нема да предава убаво, нема да објаснува итн итн. Ама самиот факт што се работи за приватен некој кој нема да обрнува внимание на предавањата, нема да учи ќе го злоупотреби и ќе добие диплома на поклон - т.е диплома за пари а не за знаење. Значи газдата ваква сметка прави - подобро да го пуштам овај студент што не знае и да му земам 2к еура и другата година одколку да го паднам и да изгубам 2к еура другата година. Се разбира ова влијае негативно и на тие што очи ваѓаат од учење, поради тоа што овозможува факултетот секој и сешто да помини нивната диплома вреди помалце- т.е порај сувото гори и суровото. Значи можеш ти да дипломираш на ФОН да имаш врвни знаења, ама со самото тоа што ќе дипломираат уште 70-80% дебили со тебе ти ќе бидеш дисквалификуван.

И да, нема некој со толку пари за да отвори приватен медицнски факултет, не се сомневам во квалитетот на предавања итн итн. Проблемот ќе биде истиот како и сега што е, проф ќе примаат наредби од газда.

Нема врска, нема да бидеш дисквалификуван, изгледа тебе некои работи не ти се јасни, прочитај неколку страници поназад и види што како е. Епа не ќе седам и ќе му плаќам на државен по 1000 евра од испит Што?? Ни во сон дечко. А ти продолжи во неверување. И не се секирај никој неможе да биде дисквалификуван ако се бори за своето работно место и ако покаже знаење. Најбитно е знаењето а ти тоа добро го знаеш. Сум на приватен, бев на државен знам како е и на двете места. Така да не збори кога незнаеш како е, од муабети на луѓе во град што си ги слушнал не се живее. Еден рекол ова еден она, ајдееее кај отидовме. :nenene:

Gledano od site aspekti zavisi do studentot kolku uce i kolku mu faka crpkata

Непобитен Факт е дека ПРИВАТНИТЕ Универзитети во Светот и Кај нас се подобри и поквалитетни од Државните.
п.с.
Кажете ми како ќе ме лечи мене доктор кој завршил на Медицински Факултет скопје и е син на некој професор што предава таму. Сите знаеме и да не се лажеме дека се е розево на Мед. Фак. Мамини и татини мази мнооогу лесно поминуваат. Башка помини на ЕУРМ да видиш што сработиле „студентите кои за пари добиваат диплома“.
а и btw не е точно дека во македонија се се лечи на едно место.

Непобитен Факт е дека ПРИВАТНИТЕ Универзитети во Светот и Кај нас се подобри и поквалитетни од Државните.
п.с.

Во длабока заблуда си дека се поквалитетни.

Ако се регистрира на форумов за да солиш памет за нешто што не е точно во уште една заблуда си. :tapp: За жал!

Во длабока заблуда си дека се поквалитетни.

Ако се регистрира на форумов за да солиш памет за нешто што не е точно во уште една заблуда си. :tapp: За жал!
Секој има право на свое мислење. Очегледно е дека не си студирал и на двата па да знаеш што е подобро. :tapp:

Mislam deka e podobro na privaten zaso na drzaven se zima mito profesorite koa sakaat doagaat koa sakaat si idat ne mozes da gi najdes a na privaten profesor ne smee da zeme mito do 4 saat mozes da go najdes za se so ti treba i mn drugi raboti.

Очигледно е дека секој си ја тера водата на својата воденица и тоа што некој студира на приватен универзитет не значи дека треба да го потценува државниот и обратно.
А за државните факултети е точно дека студентите се малтретирани и тормозени и дека секој се изживљава со нив ама никој неможе да дојде и да тврди дека студенти од државен универзитет немаат знаење. Друго е кога ќе ја плаќаш отценката а нешто сосема друго кога ќе живееш под стрес за да ја добиеш истата отценка. Има и исклучоци (да не се побуни некој)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom