Приватен или Државен факултет?

• Креатор на темата Креатор на темата city
  • Време на започнување Време на започнување
Е како може парите побргу да ги вратиш?

Ја сум на државен ама имам другар кој заврши на Штул, 4години по 2000евра, значи потроши 8000евра и после три месеци од дипломирањето се вработи во програмерска фирма во Скопје. Значи приближно исто пари се потрошени.
Значи дали ти се исплати тебе повеќе пари да фрлиш на некој факултет на пример, економски да потрошиш над 10.000Е само за факултет, и после да работиш во некоја бакалница акка на тате фирмата за 250Е месечно или подобро е тие пари тате да ги даде за нешто друго, оти не ти бега на тате фирмата, само ќе потрошиш пари за ништо т.е ќе се искучцаш.
И за другар ти колку му беше почетна плата, 300Е или 1000Е?
Ова ви е исто како кога купувате кола, имаш коли корејски/јапански кои ги купуваш и возиш и ти вршат работа за тоа што се наменети
и имаш скапи коли кои вредат мало богатство и тие ги возиш и ти вршат работа, само со стил. За на нива сигурно е подобро да се оди со најновото порше отколку со некој постар модел на Сузуки

Значи дали ти се исплати тебе повеќе пари да фрлиш на некој факултет на пример, економски да потрошиш над 10.000Е само за факултет, и после да работиш во некоја бакалница акка на тате фирмата за 250Е месечно или подобро е тие пари тате да ги даде за нешто друго, оти не ти бега на тате фирмата, само ќе потрошиш пари за ништо т.е ќе се искучцаш.
И за другар ти колку му беше почетна плата, 300Е или 1000Е?
Ова ви е исто како кога купувате кола, имаш коли корејски/јапански кои ги купуваш и возиш и ти вршат работа за тоа што се наменети
и имаш скапи коли кои вредат мало богатство и тие ги возиш и ти вршат работа, само со стил. За на нива сигурно е подобро да се оди со најновото порше отколку со некој постар модел на Сузуки

Плата добиваш според знаење а не според дипломата што си ја добил. Почетна плата 1000евра ни мене од електро нема да ми дада.

Плата добиваш според знаење а не според дипломата што си ја добил. Почетна плата 1000евра ни мене од електро нема да ми дада.
Епа тоа е муабетот, во најдобар случај ќе стартуваш исто како тие од државен со плата, а си инвестирал многу повеќе во образование од тие на државен и тие од државен побрзо ќе ги повратат парите кои ги вложиле од тие на приватен. Значи нема никаква логика да даваш колку пари за факултет кога после факултет исто те третираат како и тие што завршиле за помалку пари или со други зборови економски гледано тоа не е добра инвестиција

Епа тоа е муабетот, во најдобар случај ќе стартуваш исто како тие од државен со плата, а си инвестирал многу повеќе во образование од тие на државен и тие од државен побрзо ќе ги повратат парите кои ги вложиле од тие на приватен. Значи нема никаква логика да даваш колку пари за факултет кога после факултет исто те третираат како и тие што завршиле за помалку пари или со други зборови економски гледано тоа не е добра инвестиција

Епа значи истиот муабет го тераме, тоа сакав и јас да кажам дека исто те третираат откој ќе завршиш факултет односно само врз основа на сопственото знаење, тоа е.

За разликата во пари, да ,сега има разлика зошто државниот го направија 200 со 400 евра што значи се исплаќа. Пресметката за сумата што ќе ја потрошиш сепак варира и е индивидуална. Нормално дека некој што е од Кавадарци и отиде да студира на Штул ќе плати многу повеќе, за разлика од некој што е од Тетово што ќе потроши иста сума на пари колку што ќе потроши и во Скопје ако се запише на државен и седи во стан под ќирија.

Не, ама јас знам каде примале на пракса од двата (двата е широк поим, мислев на државен и било кој од приватните).

Нема да откривам за која банка се работи, но они се молат да примат на пракса од Државниот.
Бидејќи еден "фраер" и високо-квалитетен кадар од Европски цел месец дена излегувал во работно време, со оправдување дека "треба да ја мие колата" или "има сесија" или "итно мора да пријави испит/возачка/слично".
Друга образована квалитетно од Американ само "дремела" таму, си вадела книги, си пишувала семинарска, со оправдување "дека доаѓа сесија".

Ти знаеш колкав ефект треба да имаат приватните, за вработените таму да се "молат" да им падне некој од државен?

Поточно, колкав негативен ефект и репутација.
За размазени луѓе од приватните можам до 101 и назад со приказни, она што го сакам од вас е - колку такви приказни има за студенти кои се 3та или 4та на државните?

Ајде, сакавте да збориме за нешто освен дипломата, па да збориме.
Ево повеќе од две години поминаја од ти кога го напиша постов.Јас бев летово на пракса во банка и сум на приватен факултет.Значи све што беше пред мене беа забушанти како што ги објасна погоре но од државен факултет.Да не почнаa да се менуваат работите?Да не се мавате вгради пред време и полека полека поквалитетниот кадар излегува од приватни факултети.

Ме интересира дали УТМС е признаен во странство, на пример во Бугарија или Грција?

Ме интересира дали УТМС е признаен во странство, на пример во Бугарија или Грција?
Ниту еден Универзитет не може да биде признаен во странство.

Било која диплома стекната во една држава, при обидот да се формализира во друга, мора да биде нострифицирана од вторава земја.

Секоја високообразовна установа која тврди дека има меѓународно признаена диплома ЛАЖЕ. Такво нешто едноставно не постои. Никаде! И да имаш диплома од Јејл или Харвард, ако сакаш Македонија да ти ја признае ти мораш да ја нострифицираш.

Некои универзитети склучуваат спогодби со други универзитети во странство. Тие спогодби често вклучуваат и взаемно признавање на стекнатите знаења (трансфер), што е од корист при премин од еден на друг универзитет. Самата диплома мора да ја признае државата во која сакаш да ја користиш.

Постојат меѓународно ценети дипломи, а тие се, вообичаено, дипломите на универзитети кои се високо рангирани на меѓународни листи, каква што е на пример Шангајската.

Сепак, едно е дипломата да биде ценета, а сосем друго формално-правно признаена за да можеш да ја поднесеш во формална постапка на конкурирање за работа.

306668_322672901135522_205049382897875_843032_1573203633_n.jpg

На ФОН 1500 или 2000 евра беше годишно ме интересира ?

На ФОН 1500 или 2000 евра беше годишно ме интересира ?

Најефтин мислам дека сега ти е Туризам. Од оваа година ја намалија на 1.000 за година и + Up! даваат за најсреќниот студент што ќе се запише од оваа година и таблет за секој студент.

Најефтин мислам дека сега ти е Туризам. Од оваа година ја намалија на 1.000 за година и + Up! даваат за најсреќниот студент што ќе се запише од оваа година и таблет за секој студент.
Најефтин ти е државен.

Ако некому му е за парите - нема што да се мисли - нека си оди на најефтините (државните). Ама, ако веќе се плаќа за студии, тогаш се бира најквалитетното, а не најефтиното, нели?

Ако некому му е за парите - нема што да се мисли - нека си оди на најефтините (државните). Ама, ако веќе се плаќа за студии, тогаш се бира најквалитетното, а не најефтиното, нели?
Трик прашање, што е тоа квалитетно образование ?
Дали одложување на бирократијата, што кога тогаш ќе ја сретнеш во животот, дали е тоа лесното положување на испитите или нешто друго?
Во принцип образованието се сведува на
1. Слушаш предавање од учителот
2. Го студираш предавањето дома
3. Проверка на тоа што си го студирал дома.
1-то зависи од капацитетот на тој што слуша, мада има доста добри предавачи, но исто така има и доста лоши слушачи.
2-то зависи пак од твојот капацитет и твојата радозналост, а крај краева и од твојата зангажираност
3-то зависи пак од твојот капацитет.
Од трите барем 90% зависи од тебе и 10% од професорот, што значи дека факултетот е толку квалитетен колку што се студентите во него, а не дали факултетот имплементирал некои програми и сертификации и слични работи што ветуваат дека ќе биде квалитетно образование.
Од ова до сега можеш да заклучиш дека квалитетно образование е добро осмислен маркетинг трик.
Тоа што го рекламираат како квалитетно образование во принцип е дека професорите имаат добри алатки за подобра интерактивна настава, што не е исто, алатките се само 50% од занаетот, а интеракција со учениците не е од денес туку таа е од античко време и тоа ако не се лажам прв ја применил Аристотел.

Најефтин ти е државен.

Мислев само на приватните. А зошто да плаќам на државните кога бифето е од Втора Светска, училните од времето на Хитлер, и многу други работи....................на кои ме мрзи да ги набројувам.

Мислев само на приватните. А зошто да плаќам на државните кога бифето е од Втора Светска, училните од времето на Хитлер, и многу други работи....................на кои ме мрзи да ги набројувам.

Многу широк поим имаш ти за државен бе. Јас како што знам имаш многу факултети на различни места со современи лабаратории и добри бифеа во некои.

Али у принцип си во право, чим бифето ти е фактор за парите - најубаво приватен за тебе. :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom